Ρωσικός Τύπος: Η Bucha θα πυροδοτήσει περαιτέρω εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης

Το κτίριο της Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας FSB της Ρωσίας στην πλατεία Λιουμπλιάνκα στη Μόσχα
Φώτο Αρχείου / Το κτίριο της Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας FSB της Ρωσίας στην πλατεία Λιουμπλιάνκα στη Μόσχα / Πηγή: FSB

Μέσα Ενημέρωσης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να επιβάλει αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των εισαγωγών πετρελαίου και άνθρακα, λόγω της κατάστασης στην ουκρανική πόλη Bucha, όπου φέρεται ότι έγιναν εγκλήματα πολέμου, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Η Ρωσία αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμειξη στη δολοφονία αμάχων στην Bucha, γράφει η Vedomosti.

Το περιστατικό στη Bucha μετατρέπεται σε έναυσμα για περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ, σημείωσε ο Διευθυντής του Προγράμματος της Λέσχης Συζήτησης Valdai, Ιβάν Τιμοφέεφ. “Η διαδικασία περιορισμού των διπλωματικών σχέσεων έχει ήδη ξεκινήσει. Οι οικονομικές κυρώσεις και οι κυρώσεις μεταφορών ενδέχεται να επεκταθούν. Η ΕΕ πρόκειται να αντιμετωπίσει ζητήματα όταν θα αποφασίσει μια ενεργειακή απαγόρευση. Όσο για τον πιθανό αποκλεισμό του Καλίνινγκραντ, θα προκαλέσει προϋποθέσεις για κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ», διευκρίνισε ο ειδικός.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να μειώσει το μέγεθος των διπλωματικών αποστολών, να εισαγάγει περιορισμούς ελέγχου και έκδοσης βίζας και να επεκτείνει τις προσωπικές κυρώσεις, τόνισε ο Ερευνητής στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Κρατικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας, Artem Sokolov. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση έχει φτάσει σε σημείο όπου τυχόν σημαντικοί οικονομικοί περιορισμοί θα επηρεάσουν άμεσα και τους πολίτες της ΕΕ.

Όσον αφορά τη συνέχιση των ρωσο-ουκρανικών διαπραγματεύσεων, οι εκπρόσωποι του Κιέβου ενδέχεται να εκμεταλλευτούν το περιστατικό στη Bucha για να διακόψουν ορισμένους από τους προσεχείς γύρους συνομιλιών, δήλωσε ο επικεφαλής του Τμήματος Παγκόσμιας Πολιτικής στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας Αντρέι Σιντόροφ στη Nezavisimaya Gazeta. Οι εξελίξεις αυτές είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιηθούν για να επιδεινώσουν το συνολικό ηθικό και ψυχολογικό περιβάλλον. Ωστόσο, δύσκολα θα είναι δυνατό να το συγκρίνουμε με την ιστορία της Σρεμπρένιτσα. Σημαντική τεχνολογική πρόοδος έχει σημειωθεί από τη δεκαετία του 1990. Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι έχουν πλέον κινητά τηλέφωνα, οπότε νέα βίντεο που αφορούν τους συμμετέχοντες της εκδήλωσης ενδέχεται να εμφανιστούν σύντομα. Άλλωστε, ένα άλλο πράγμα που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι η Ρωσία δεν είναι Σερβία αλλά μια δύναμη ικανή να εξοντώσει τη Δύση, τόνισε ο Σιντόροφ.

Izvestia

Η Ρωσία είχε κάποια καλά νέα το περασμένο Σαββατοκύριακο. Οι επανεκλεγέντες ηγέτες, οι οποίοι είναι συμπαθείς στη Μόσχα, κέρδισαν τις εκλογές στη Σερβία και την Ουγγαρία. Στη Σερβία, ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς διατήρησε τη θέση του και υποσχέθηκε να συνεχίσει να διατηρεί φιλικούς δεσμούς με τη Ρωσία. Ο Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος πρόκειται να γίνει πρωθυπουργός της Ουγγαρίας για τέταρτη συνεχόμενη φορά, δεν έχει πει κάτι τέτοιο ακόμη, αλλά οι θερμές σχέσεις με τη Μόσχα είναι απίθανο να τελειώσουν, σημειώνει η Izvestia.

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων, Πολιτικής Επιστήμης και Σπουδών Εξωτερικού στο Ρωσικό Κρατικό Πανεπιστήμιο Ανθρωπιστικών Επιστημών, Βαντίμ Τρουχάτσεφ, πιστεύει ότι «τα πράγματα πρέπει να παραμείνουν ίδια» μεταξύ Ρωσίας και Ουγγαρίας. “Η μόνη διαφορά θα είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ θα πιέσουν την Ουγγαρία ακόμη περισσότερο από πριν, παρά το αποτέλεσμα των εκλογών. Η νίκη του Όρμπαν πάγωσε τη Δύση και δεν θα το αφήσουν ως έχει”, σημείωσε ο ειδικός.

Τα αποτελέσματα των κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών της 3ης Απριλίου στη Σερβία μπορούν επίσης να θεωρηθούν ως καλά νέα για τη Μόσχα. “Η πλειοψηφία των Σέρβων επέλεξε να υποστηρίξει τη Ρωσία στην ιστορία της Ουκρανίας, γι’ αυτό ορισμένοι φιλοδυτικοί υποψήφιοι ήταν προσεκτικοί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Ακόμη και οι λίγοι πολιτικοί που είπαν ότι η Σερβία έπρεπε να συνταχθεί στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας έκαναν τέτοιες δηλώσεις χαμηλόφωνα αφού συνειδητοποίησαν ότι μπορεί να επηρεάσει τους ψηφοφόρους τους», τόνισε ο Όλεγκ Μπονταρνέκο.

Στην πρώτη του ομιλία μετά την εκλογική νίκη, ο Όρμπαν επέλεξε να επιτεθεί στους αντιπάλους του, αναφέροντας ιδιαίτερα τον Ουκρανό πρόεδρο ως τέτοιο, ενώ ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ξεκίνησε με φίλους. Τόνισε ότι το Βελιγράδι θα παραμείνει ουδέτερο όσον αφορά τις στρατιωτικές συμμαχίες και θα επιδιώξει επίσης να διατηρήσει τη συνεργασία και τις φιλικές του σχέσεις με τη Ρωσία.

Το δημόσιο κίνημα Cancer is Curable έχει συντάξει επιστολές προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), τα Ηνωμένα Έθνη και τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, ζητώντας τους να διασφαλίσουν ότι οι Ρώσοι δεν θα αποκλειστούν από τις διεθνείς κλινικές δοκιμές. Μια τέτοια κίνηση θα απαγόρευε στους ασθενείς την έγκαιρη πρόσβαση στα πιο πρόσφατα φάρμακα, επισημαίνουν οι ειδικοί. Φαρμακευτικές εταιρείες όπως η Pfizer, η Lilly, η AbbVie, η Sanofi, η MSD, η Novartis και κάποιες άλλες νωρίτερα περιόρισαν τις κλινικές τους δοκιμές στη Ρωσία, γράφει η Izvestia.

Οι κυρώσεις δεν πρέπει να χτυπήσουν τους ασθενείς, τόνισε το κίνημα. “Εφόσον πολλές μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες έχουν ολοκληρώσει τις δοκιμές, ορισμένοι ασθενείς με καρκίνο έχουν χάσει την τελευταία τους ελπίδα. Θα θέλαμε να καταστήσουμε σαφές ότι είναι απαράδεκτο να αφαιρούνται ασθενείς από διεθνείς δοκιμές λόγω πολιτικής αστάθειας και βάσει της εθνικότητάς τους” τόνισε η επικεφαλής του κινήματος Όλγα Τσέρνιακ.

Όσον αφορά τον καρκίνο, η καθιερωμένη θεραπεία δεν είναι πάντα αποτελεσματική, σημείωσε το Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ρωσικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (RUSSCO) Νικολάι Ζούκοφ. Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι ασθενείς έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε κατάλληλες δοκιμές και να δοκιμάσουν ένα νέο φάρμακο. «Οι ασθενείς μπορούν να επιλέξουν μεταξύ της τυπικής θεραπείας και της προσπάθειας να συμμετάσχουν σε κλινικές δοκιμές και να λάβουν άλλη θεραπεία, η οποία μπορεί να αποδειχθεί καλύτερη από την τυπική, νωρίτερα από άλλες, πριν εγκριθεί», εξήγησε ο Ζούκοφ.

“Είναι δύσκολο να μείνεις μακριά από την πολιτική στην παρούσα κατάσταση. Οι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των γιατρών, αντιμετωπίζουν δύσκολες ηθικές επιλογές. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι οι στρατιωτικές δραστηριότητες θα τελειώσουν αργά ή γρήγορα, οι συγκρούσεις θα επιλυθούν και η ειρήνη θα επικρατήσει” είπε το κίνημα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο ΠΟΥ, ο Ερυθρός Σταυρός και ο ΟΗΕ θα βοηθήσουν “να σωθούν οι ζωές και η υγεία των ασθενών που είναι οι πιο ευάλωτοι και απροστάτευτοι άνθρωποι”.

Rossiyskaya Gazeta

Τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν να αξιολογηθούν οι κίνδυνοι που προκαλούνται από τις τρέχουσες αντιρωσικές κυρώσεις, διότι θα έχουν συνέπειες για ολόκληρο τον κόσμο. Οι αφρικανικές χώρες φοβούνται τις ταραχές εν μέσω ελλείψεων τροφίμων, επεσήμανε η Rossiyskaya Gazeta.

Η πιθανή μείωση των προμηθειών σιταριού και καλαμποκιού μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση όπου οι άνθρωποι δεν θα μπορούν να αγοράσουν τρόφιμα. Μπορεί να πυροδοτήσει εμφύλιες αναταραχές στην Αφρική, δήλωσε νωρίτερα ο πρόεδρος του Ομίλου Αφρικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης Akinwumi Adesina σε συνέντευξή του στο The National. Η αύξηση των τιμών της ενέργειας θα έχει ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο. Ειδικότερα, ο ισπανός βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Nicolas Gonzalez Casares δήλωσε πρόσφατα ότι οι τιμές των καυσίμων είναι κρίσιμες για την αλιευτική βιομηχανία. Οι Ισπανοί ψαράδες έχουν ήδη αναστείλει τις δραστηριότητές τους. Εν τω μεταξύ, Γερμανοί εστιάτορες αφαιρούν τις τηγανιτές πατάτες από τα μενού επειδή το ηλιέλαιο είναι δύσκολο να βρεθεί.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του παραρτήματος της Μόσχας του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) Oleg Kobyakov, ένας στους δέκα ανθρώπους στον κόσμο αντιμετωπίζει αυτήν τη στιγμή προβλήματα εφοδιασμού τροφίμων. Ολόκληρες περιοχές εξαρτώνται από τις εισαγωγές τροφίμων από τη Ρωσία και την Ουκρανία. Οι φτωχές χώρες πλήττονται περισσότερο καθώς οι τιμές του σιταριού έχουν εκτοξευθεί κατά 40% τους τελευταίους μήνες, υπάρχουν προβλήματα εφοδιασμού και οι ελλείψεις είναι ήδη εμφανείς. Οι επιπτώσεις της τρέχουσας κατάστασης θα είναι μακροπρόθεσμες, τόνισε ο ειδικός.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του FAO Maximo Torero ζήτησε πρόσφατα μια αξιολόγηση των κινδύνων που δημιουργούνται από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Τόνισε την ανάγκη να διασφαλιστεί το άνοιγμα του εμπορίου όσον αφορά τα τρόφιμα, την ενέργεια και τα λιπάσματα. Το ίδιο ισχύει για τους σπόρους και τα φυτοφάρμακα, καθώς θα βοηθούσε στην αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων στην επόμενη περίοδο φύτευσης.

Η μπλογκόσφαιρα της Ρωσίας άλλαξε ριζικά τον Μάρτιο. Το Facebook και το Instagram (οι πλατφόρμες Διαδικτύου είναι παράνομες στη Ρωσία, καθώς ανήκουν στην εταιρεία Meta που θεωρείται εξτρεμιστική από τις ρωσικές αρχές), καθώς και το Twitter, απαγορεύτηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το TikTok ανέστειλε προσωρινά τη δημοσίευση περιεχομένου από τη Ρωσία. Οι μπλόγκερ και οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κάνουν τώρα απολογισμό των νέων συνθηκών, αναζητώντας νέες πλατφόρμες, γράφει η Rossiyskaya Gazeta.

Ενώ οι χρήστες απλώς μετακόμισαν σε άλλες πλατφόρμες, οι δημιουργοί περιεχομένου βρέθηκαν σε πιο δύσκολη κατάσταση, επειδή μια πλατφόρμα δεν σημαίνει μόνο ένα κοινό που χρειάζεται χρόνια για να προσελκύσει, αλλά και ένα σύνολο εργαλείων για τη δημιουργία και προώθηση περιεχομένου.

Οι επαγγελματίες χρήστες συνειδητοποιούν πώς έχει αλλάξει η αγορά, είπε η γενική διευθύντρια της blogger Tanya Ivanova. “Το TikTok απέτυχε να επιστρέψει γρήγορα, το Instagram έχει αποκλειστεί, το YouTube απέχει ένα βήμα από την απαγόρευση. Στην πραγματικότητα, πολλοί δεν μπορούσαν να φανταστούν μόλις πριν από δύο εβδομάδες ότι θα έπρεπε να εξετάσουν εναλλακτικές πλατφόρμες καθώς ήταν σίγουροι ότι οι διαφημιστές θα παρέμεναν στο Instagram», σημείωσε.

Δύο πλατφόρμες που αναπτύχθηκαν από τη Ρωσία, η Rossgram και η Now, ανακοινώθηκαν αμέσως μετά τον αποκλεισμό του Instagram. Ωστόσο, υπάρχουν δύο ελαττώματα στα νέα εργαλεία, τα οποία περιλαμβάνουν την έλλειψη κοινού και τα αδύναμα διαφημιστικά εργαλεία. Υπάρχει επίσης περιθώριο βελτίωσης στο RuTube, τη ρωσική εναλλακτική στο YouTube, καθώς δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμη «διαδικασίες επικοινωνίας με δημιουργούς περιεχομένου και χρήστες», εξήγησε ο Διευθυντής της Εταιρείας Προστασίας Διαδικτύου Mikhail Klimarev.

Σύμφωνα με την Ivanova, οι blogger παρακολουθούν στενά τις πλατφόρμες όπου έχουν επιστρέψει οι διαφημιστές και προσπαθούν να τραβήξουν το κοινό τους εκεί. Το Telegram και το VKontakte φαίνονται τα πιο πολλά υποσχόμενα.

Πληροφορίες από tass.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...