Vedomosti
Η συνάντηση στη Μόσχα μεταξύ Ρωσίας, Τουρκίας, Ιράν και Συρίας ακυρώθηκε για τεχνικούς λόγους, μετέδωσαν τουρκικά ΜΜΕ. Αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών είπε στο Vedomosti ότι το υπουργείο δεν επιβεβαίωσε τη συνάντηση.
Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ δήλωσε στις 8 Μαρτίου ότι υπάρχει ελπίδα ότι η συνάντηση με τους αναπληρωτές υπουργούς Εξωτερικών θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα εντός μιας εβδομάδας. Την ίδια μέρα, ο Τούρκος ΥπΕξ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες με τον Ιρανό ομόλογό του, επιβεβαίωσε τα σχέδια για διεξαγωγή διαβουλεύσεων στη ρωσική πρωτεύουσα.
Η Άγκυρα και η Δαμασκός δεν έχουν εγκαταλείψει τα σχέδια για εξομάλυνση των σχέσεων τους, αλλά έχουν σταματήσει προσωρινά, δήλωσε ο Amur Gadzhiyev, ερευνητής στο Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. Δεδομένου ότι η συνάντηση λέγεται ότι ακυρώθηκε για τεχνικούς λόγους καθώς και το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέφυγε να επικρίνει την πρόσφατη δήλωση του Σύρου προέδρου Μπασάρ Άσαντ σχετικά με την ανάγκη απόσυρσης των τουρκικών στρατευμάτων από τη χώρα του, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας ότι τα μέρη έχουν θέσει τη διαδικασία σε αναμονή.
Ο Γκαντζιέφ πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες ενίσχυσαν τους δεσμούς τους στον τομέα των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων παροχής βοήθειας μετά τους πρόσφατους καταστροφικούς σεισμούς. Όσον αφορά τη διαδικασία πολιτικής ομαλοποίησης, με τις τουρκικές εκλογές στον ορίζοντα και καμία εγγύηση ότι ο Ερντογάν θα κερδίσει, μπορεί να υποτεθεί ότι τα κόμματα έκαναν ένα διάλειμμα, ιδιαίτερα για να αναπτύξουν νέους μηχανισμούς αλληλεπίδρασης, τόνισε ο Γκαντζιέφ.
Δεν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή ούτε για την Τουρκία ούτε για τη Συρία να σκεφτούν την εξομάλυνση των σχέσεων, σημείωσε ο Λέκτορας στη Σχολή Ασιατικών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών, Andrey Zeltyn. Η Τουρκία βρίσκεται εν μέσω εκλογικού πυρετού και οι πιθανότητες επανεκλογής του Ερντογάν είναι λίγες. Δεδομένου ότι οι προσδοκίες για μια διαδικασία συμφιλίωσης βασίζονται στις δηλώσεις του, η επικοινωνία με τη Δαμασκό θα συνεχιστεί εάν κερδίσει. Εάν η αντιπολίτευση, η οποία δεν κρύβει τον προσανατολισμό της προς τη Δύση και το ΝΑΤΟ, κερδίσει, η μορφή των συνομιλιών με τον Άσαντ θα αλλάξει δραματικά, κατέληξε ο ειδικός.
Izvestia
Η Ρωσία θα προσπαθήσει να διασφαλίσει ότι η συμφωνία για τα σιτηρά θα εφαρμοστεί σωστά προκειμένου να αποτραπεί μια επισιτιστική κρίση, δήλωσε η πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου (άνω Βουλή) Βαλεντίνα Ματβιγιένκο κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Αλγερία. Το αφρικανικό κράτος, με τη σειρά του, είναι έτοιμο να συμμετάσχει στις προσπάθειες επίλυσης της ουκρανικής κρίσης, η οποία έχει επηρεάσει όχι μόνο την Ευρώπη, αλλά όλες τις άλλες περιοχές του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Αφρικής.
Η αφρικανική ήπειρος παραμένει επιθυμητός εταίρος για τη Ρωσία στη διεθνή σκηνή. Από την αρχή του έτους, ρωσικές αντιπροσωπείες έχουν επισκεφθεί περίπου δέκα αφρικανικές χώρες. Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ πραγματοποίησε ταξίδια στη Νότια Αφρική, την Αγκόλα, την Εσβατίνι, την Ερυθραία, το Μάλι, τη Μαυριτανία και το Σουδάν. Επίσκεψη στην Αλγερία πραγματοποίησε ο Ρώσος Γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ. Και τώρα, η χώρα δέχεται τον Matviyenko. Τα μέρη συμφώνησαν να συντάξουν μια επικαιροποιημένη δήλωση για βαθύτερη στρατηγική εταιρική σχέση. Αν και το διμερές εμπόριο μειώθηκε το 2022 λόγω των κυρώσεων, οι δύο χώρες σχεδιάζουν να ενισχύσουν τη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, τις μεταφορές, τη γεωργία, τα φαρμακευτικά προϊόντα και την εκπαίδευση. Ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου εξέφρασε την ετοιμότητα της Ρωσίας να υποστηρίξει την πρόθεση της Αλγερίας να ενταχθεί στην ομάδα BRICS, όπου η χώρα υπέβαλε αίτηση για ένταξη τον Νοέμβριο του 2022.
Το μακροπρόθεσμο ενδιαφέρον της Μόσχας μπορεί να είναι να διευκολύνει την ανάπτυξη της εγχώριας αγοράς φυσικού αερίου της Αλγερίας, δήλωσε ο Vsevolod Sviridov, ειδικός στο Κέντρο Αφρικανικών Σπουδών της Ανώτατης Σχολής Οικονομικών Επιστημών. Η αυξανόμενη επεξεργασία φυσικού αερίου και η εγχώρια κατανάλωση της χώρας θα επηρεάσουν θετικά την οικονομική της ανάπτυξη και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, περιορίζοντας ταυτόχρονα την υπερπροσφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
“Αναμφισβήτητα, η Αλγερία είναι μια από τις πιο φιλικές χώρες της Ρωσίας στην Αφρική. Έχει επισήμως διακηρύξει μια στρατηγική συνεργασία με τη χώρα μας. Είναι ένα από τα τρία αφρικανικά έθνη που ακολουθούν μια τέτοια πολιτική, μαζί με την Αίγυπτο και τη Νότια Αφρική”, σημείωσε ο ειδικός.
Nezavisimaya Gazeta
Ο γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν, Αλί Σαμχανί, επισκέφθηκε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να συζητήσει την επέκταση των διμερών σχέσεων. Το ταξίδι έγινε μια εβδομάδα αφότου η Τεχεράνη και το Ριάντ – ο επί χρόνια περιφερειακός αντίπαλος του Ιράν – συμφώνησαν με τη μεσολάβηση της Κίνας για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων, σημειώνει η Nezavisimaya Gazeta.
Άλλοι παράγοντες στον αραβικό κόσμο που ήταν σε αντίθεση με την Τεχεράνη υποτίθεται ότι ακολουθούν το μοτίβο συμφιλίωσης Ιράν-Σαουδικής Αραβίας. Συγκεκριμένα, το Μπαχρέιν φαίνεται να ενδιαφέρεται για αυτό καθώς τους τελευταίους μήνες έχει αναφερθεί εντατική επικοινωνία μεταξύ των αξιωματούχων των δύο χωρών. Σύμφωνα με ορισμένα μέσα ενημέρωσης, η κινεζική ηγεσία, η οποία συμμετείχε στη διαδικασία συμφιλίωσης μεταξύ Ριάντ και Τεχεράνης, θα ήθελε να εφαρμόσει ένα σχέδιο για τη διεξαγωγή μεγάλης συνόδου κορυφής στην οποία θα συμμετέχουν το Ιράν και τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου μέχρι το τέλος του έτους.
Στο μεταξύ, ο Grigory Lukyanov, ανώτερος ερευνητής στο Κέντρο Αραβικών και Ισλαμικών Σπουδών του Ινστιτούτου Ανατολικών Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, επισημαίνει ότι οι διαφορές που οδήγησαν σε μια σημαντική αντιπαράθεση μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας στο παρελθόν έχουν δεν πήγε πουθενά. «Η προθυμία να αποκατασταθούν οι διπλωματικές σχέσεις σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ετοιμότητα να εγκαταλείψει την ταυτότητα, την πολιτική ρητορική και τα συμφέροντα που χρειάστηκαν πολύ καιρό τόσο στο Ιράν όσο και στη Σαουδική Αραβία για να διαμορφωθούν», εξήγησε ο αναλυτής.
«Οι εξελίξεις αυτού του μήνα δεν πρέπει να εκληφθούν ως το τέλος μιας πολυετούς αντιπαράθεσης. Τα πράγματα μπορούν γρήγορα να επιστρέψουν εκεί που ήταν. Οι σχέσεις θα μπορούσαν να υποβαθμιστούν ξανά είτε λόγω της κατάστασης σε οποιαδήποτε από τις χώρες όπου τα συμφέροντα του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας αλληλεπικαλύπτονται είτε λόγω άλλων παραγόντων», πρόσθεσε ο Λουκιάνοφ.
Rossiyskaya Gazeta
Η τραπεζική κρίση στις Ηνωμένες Πολιτείες και η πτώση των τιμών των μετοχών των ευρωπαϊκών τραπεζών κάνουν τους επενδυτές να μιλούν για άλλη μια παγκόσμια κρίση. Το κύριο πρόβλημα είναι ότι οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του κόσμου – η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – δεν είναι σε θέση να μειώσουν τα βασικά τους επιτόκια για να πλημμυρίσουν τις αγορές με φθηνό χρήμα, γράφει η Rossiyskaya Gazeta.
Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) ήταν το μεγαλύτερο τραπεζικό κραχ στις ΗΠΑ από την αποτυχία της Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008. Ο κύκλος σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve, ο ταχύτερος τα τελευταία 40 χρόνια, μπορεί να θεωρηθεί ως η κύρια αιτία, σημείωσε ο επικεφαλής αναλυτής της Sovcombank Mikhail Vasilyev. Ο ευρωπαϊκός χρηματοπιστωτικός τομέας είναι στενά συνδεδεμένος με τις ΗΠΑ, επομένως η Ευρώπη μπορεί να υποφέρει περισσότερο από προβλήματα στον χρηματοπιστωτικό τομέα των ΗΠΑ. Επιπλέον, οι ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες κατέχουν σημαντικό αριθμό ευρωπαϊκών ομολόγων, ενδέχεται επίσης να επηρεαστούν από την αυστηρότερη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Οι ρυθμιστικές αρχές εξακολουθούν να προτιμούν να χαρακτηρίζουν τις τρέχουσες εξελίξεις ως μεμονωμένες περιπτώσεις, επισημαίνοντας τη σταθερότητα του τραπεζικού τομέα στις ΗΠΑ και την ΕΕ. “Μέχρι στιγμής, οι πιο αδύναμοι κρίκοι του συστήματος έχουν αποτύχει. Αλλά ήταν οι πιο αδύναμοι κρίκοι που πυροδότησαν όλες τις προηγούμενες κρίσεις”, τόνισε η επικεφαλής μακροοικονομικής ανάλυσης της Finam Olga Belenkaya.
Ο Βασίλιεφ λέει ότι η κατάσταση στις ΗΠΑ καθώς και η παγκόσμια οικονομική κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω. “Η Federal Reserve έχασε την ευκαιρία της να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό και τώρα προσπαθεί να αυξήσει γρήγορα το βασικό επιτόκιο. Ωστόσο, είναι πλέον πολύ πιθανό ότι η οικονομία θα πρέπει να βυθιστεί σε ύφεση για να νικήσει τον πληθωρισμό”, εξήγησε ο αναλυτής. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχει άμεση απειλή για τις ρωσικές τράπεζες. “Το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ρωσίας έχει αποκοπεί σε μεγάλο βαθμό από τη Δύση λόγω των δυτικών κυρώσεων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μια άλλη πιθανή παγκόσμια οικονομική κρίση θα έχει πιθανώς μικρότερο αντίκτυπο στο ρωσικό χρηματοπιστωτικό σύστημα από την κρίση του 2008-2009”, είπε ο Βασίλιεφ.
Πληροφορίες από tass.com