Ρωσικός Τύπος: Η Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου υποστηρίζει τη συνέχιση υποστήριξης του Κιέβου

Izvestia

Η 59η ετήσια διάσκεψη για την ασφάλεια ολοκληρώθηκε στο Μόναχο. Οι υποσχέσεις για περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία κυριάρχησαν στην ατζέντα της εκδήλωσης. Οι περισσότερες από τις δηλώσεις αγνοήθηκαν από τη Μόσχα, οι αξιωματούχοι της οποίας δεν προσκλήθηκαν στη διάσκεψη αυτή τη φορά, γράφει η Izvestia.

Η Δύση επέλεξε να βοηθήσει την Ουκρανία κυρίως με νέες παραδόσεις όπλων. Δεδομένου ότι ούτε η διπλωματία ούτε οι ισχυρές οικονομικές κυρώσεις έχουν αλλάξει τις ενέργειες της Ρωσίας, η επίδειξη δύναμης πρέπει να είναι η σωστή πορεία δράσης, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους. Με τη σειρά της, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες σχεδιάζουν να ενισχύσουν τη συνεργασία με την αμυντική βιομηχανία προκειμένου να επιταχύνουν και να επεκτείνουν την παραγωγή πυρομαχικών τόσο για τον ουκρανικό στρατό όσο και για τον εγχώριο ανεφοδιασμό. Ο Josep Borrell, επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, πιστεύει ότι η σύγκρουση αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Η Ρωσία επίσημα δεν σχολίασε αυτές τις δηλώσεις. “Η Διάσκεψη του Μονάχου δεν συνέβαλε τίποτα εννοιολογικά καινούργιο ως προς αυτό καθώς τόσο έντονες και αντιφατικές παρατηρήσεις έχουν γίνει στο παρελθόν”, δήλωσε στην Izvestia ο Πρόεδρος της Λέσχης Συζήτησης Valdai, Αντρέι Μπιστρίτσκι.

Μια συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών της Κίνας Wang Yi με τον ομόλογό του των ΗΠΑ Antony Blinken ήταν ένα σημαντικό σημείο της διάσκεψης. “Η Κίνα μπορεί να ξεκινήσει ειρηνευτικές συνομιλίες. Ωστόσο, είναι απίθανο να λειτουργήσουν ως μεσάζοντες. Οι Κινέζοι αποφεύγουν τέτοιους ρόλους, καθώς είναι επικίνδυνο”, δήλωσε ο Vasily Kashin, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο HSE, στην Izvestia.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα ταξιδέψει στην Πολωνία στις αρχές αυτής της εβδομάδας, στις 20-22 Φεβρουαρίου, ενόψει της επετείου από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία. Αν και ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι μια συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Ζελένσκι δεν είναι στην ημερήσια διάταξη, ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο Ζελένσκι να επισκεφθεί τη χώρα τις ίδιες ημερομηνίες. Σύμφωνα με Αμερικανούς και Ρώσους ειδικούς, στόχος της επίσκεψης του Μπάιντεν είναι να πείσει τις ευρωπαϊκές χώρες να συνεχίσουν να παρέχουν στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο. Αναμένεται να συζητηθεί και το καυτό θέμα των τελευταίων ημερών, η προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών στην ουκρανική πλευρά.

Ο Peter Kuznick, Καθηγητής Ιστορίας και Διευθυντής του Ινστιτούτου Πυρηνικών Σπουδών στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο, είπε ότι ο Biden ότι έρχεται στην Πολωνία ως μέρος μιας παγκόσμιας προσπάθειας για υποστήριξη στο Κίεβο «σε μια κρίσιμη στιγμή» για τη σύγκρουση.

Ειδικοί προβλέπουν ότι κατά την επίσκεψη δεν θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις. Το ταξίδι σχεδιάστηκε στο πλαίσιο κρίσης στο αμερικανικό σύστημα και των χαμηλών ποσοστών του Μπάιντεν, δήλωσε ο Βίκτορ Μίζιν, επικεφαλής ερευνητής στο Κέντρο Διεθνούς Ασφάλειας στο IMEMO RAS.

«Πιστεύω ότι ο Μπάιντεν θα απευθύνει έκκληση στους ηγέτες της Ανατολικής Ευρώπης να συσπειρωθούν γύρω από τον Ζελένσκι, γύρω από την Ουκρανία και να συνεχίσουν την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού», δήλωσε ο Διδάκτωρ Νομικής Αλεξάντερ Ντόμριν.

Nezavisimaya Gazeta:

Όπως προκύπτει από μια ομιλία του Wang Yi, μέλους του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΚ, η Κίνα θα παρουσιάσει το ειρηνευτικό της σχέδιο για την Ουκρανία στη διάσκεψη ασφαλείας στο Μόναχο στις 24 Φεβρουαρίου. Στο κείμενο βασική προϋπόθεση  θα είναι τόσο οι έννοιες της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, όσο και οι πραγματικές ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια. Η πρωτοβουλία της Κίνας είναι προσανατολισμένη περισσότερο προς τη Δύση, καθώς τα δυο μέρη δεν είναι ακόμη διατεθειμένα να διεξαγάγουν ειρηνευτικές συζητήσεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Wang Yi έχει ήδη συζητήσει με αρκετούς Ευρωπαίους διπλωμάτες. Ωστόσο, δεν είναι βέβαιοι εάν οι προτάσεις του Πεκίνου θα είναι σαφείς ή απλώς μια έκκληση για μια ειρηνική λύση, όπως συνέβη στο παρελθόν.

Ο Alexander Lukin, ο οποίος είναι επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Υποθέσεων στην Ανώτατη Σχολή Οικονομικών Επιστημών, δήλωσε στη Nezavisimaya Gazeta, “Η Κίνα υποστήριζε πάντα την ειρήνη και σχεδόν σίγουρα θα επαναλάβει την υποστήριξή της για την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία όλων των κυβερνήσεων. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο Wang Yi δήλωσε ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες όλων των μερών. Αυτό σημαίνει ότι μια ειρηνική επίλυση πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες τόσο της Ρωσίας όσο και της Ουκρανίας. Εάν η Ρωσία θεωρεί ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί απειλή για την ασφάλειά της, αυτό πρέπει να εξεταστεί”.

“Φαίνεται ότι η Κίνα είναι ανήσυχη, κυρίως λόγω της πίεσης της Δύσης. Ως αποτέλεσμα, η Κίνα επιθυμεί να ενεργήσει με τρόπο που να δείχνει τη δέσμευσή της για την ειρήνη”, πρόσθεσε. Ωστόσο, ο εμπειρογνώμονας πιστεύει ότι τα μέρη δεν είναι ακόμη έτοιμα για ειρηνευτικές συνομιλίες και η μελλοντική δήλωση θα στρέφεται κατά κύριο λόγο ενάντια στη δυτική άποψη, η οποία δεν θα αρέσει στη Δύση, κατέληξε ο Lukin.

Kommersant

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ορίσει ημερομηνία για τη σημαντικότερη σύνοδο κορυφής μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου εδώ και πολλά χρόνια, η οποία θα επικεντρωθεί στο σχέδιο της ΕΕ για αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες στις 27 Φεβρουαρίου υπό την αιγίδα της ΕΕ για πρώτη φορά από τότε που αμφότεροι υποστήριξαν τη γαλλο-γερμανική πρόταση για το Κοσσυφοπέδιο. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές της Kommersant, η ΕΕ πιστεύει ότι το σχέδιο που προτείνεται δεν αναμένεται να υποστεί σημαντικές αλλαγές και ελπίζει να καταλήξει σε συμφωνία μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα την άνοιξη.

Αν και αυτό το σχέδιο δεν απαιτεί αμοιβαία αναγνώριση, προβλέπει τη συγκατάθεση του Βελιγραδίου για την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου σε διεθνείς θεσμούς όπως ο ΟΗΕ. Η Πρίστινα και το Βελιγράδι πρέπει επίσης να αναγνωρίσουν τα εθνικά σύμβολα του άλλου και στους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου πρέπει να δοθεί “ένα αποδεκτό επίπεδο αυτοδιοίκησης”.

Σύμφωνα με την Kommersant, ο χρόνος είναι ουσιαστικός για το Βελιγράδι και την Πρίστινα να λάβουν αποφάσεις. Η ΕΕ πιστεύει ότι το σχέδιο που προτείνεται στη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο δεν χρειάζεται σημαντικές αλλαγές και οι διεθνείς μεσολαβητές αναμένουν από το Βελιγράδι και την Πρίστινα να καταλήξουν σε συμφωνία αυτή την άνοιξη, ανέφεραν ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές στην εφημερίδα. Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου επιβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ακολουθήσει μια τέτοια προσέγγιση, προσθέτοντας ότι το θέμα δεν είναι ανοιχτό για συζήτηση.

Πληροφορίες από tass.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...