Ρωσικός Τύπος: Η διεθνής έρευνα για την Bucha είναι απίθανη – Τα μέλη της ΕΕ εξαπολύουν μαζική απέλαση Ρώσων διπλωματών

ΕΕ -Ευρωπαϊκή Ένωση - Ρωσία

Izvestia

Η Μόσχα θεωρεί τους ισχυρισμούς για συμμετοχή των ρωσικών στρατευμάτων σε εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην ουκρανική πόλη Bucha ως πρόκληση, κατέστησε σαφές ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζι στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 5 Απριλίου. Η δολοφονία αμάχων στην περιοχή του Κιέβου βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής από τις 3 Απριλίου. Τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν μια ανεξάρτητη έρευνα, αλλά, σύμφωνα με ειδικούς με τους οποίους μίλησε η Izvestia, θα είναι πολύ δύσκολο να διεξαχθεί έρευνα υπό την ηγεσία του ΟΗΕ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν σχεδίαζε να εγκρίνει κανένα τελικό έγγραφο, δήλωσε στην εφημερίδα ο πρώτος αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Ντμίτρι Πολυάνσκι. Εν τω μεταξύ, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη συνάντηση επανέλαβε την ανάγκη διεξαγωγής έρευνας. Το Κίεβο ανακοίνωσε σχέδια για τη δημιουργία του δικού του «ειδικού μηχανισμού δικαιοσύνης» για να εξετάσει το περιστατικό και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκφράσει την ετοιμότητά της να στείλει ειδικούς στην Ουκρανία. Ωστόσο, δεν υπάρχουν αναφορές για διεθνή έρευνα υπό την ηγεσία του ΟΗΕ.

“Αυτό που είπε ο γενικός γραμματέας είναι απλώς μια ευχή που δεν είναι υποχρεωτική. Αν ήταν μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα ήταν υποχρεωτική”, εξήγησε ο Alexander Volevodz, επικεφαλής του Τμήματος Ποινικού Δικαίου, Ποινικής Δικονομίας και Εγκληματολογίας στο Κρατικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας. “Όσον αφορά τη διαδικασία, είναι δυνατή μια έρευνα σε εθνικό επίπεδο, η οποία θα διενεργείται από τη χώρα στην επικράτεια της οποίας διαπράχθηκε το έγκλημα. Το πιο σημαντικό εδώ είναι να διαπιστωθούν οι πραγματικές συνθήκες. Όσο για τα Ηνωμένα Έθνη, η οργάνωση μπορεί να σχηματίσει διάφορες επιτροπές ερευνών αλλά απαιτεί συναινετική απόφαση», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μια διεθνής συναίνεση δεν είναι δυνατή σε αυτό το σημείο. “Δεδομένης μιας σοβαρής και επικίνδυνης αντιπαράθεσης μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία σε κανένα όργανο”, δήλωσε ο Σεργκέι Ορτζονικίντζε, ο οποίος υπηρέτησε ως Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών το 2002-2011. Κατά την άποψή του, «δεν υπάρχει επί του παρόντος κανένα όργανο του ΟΗΕ για τη διεξαγωγή αυτού του είδους των ερευνών. Είναι πιο πιθανό να περιοριστεί στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αυτή τη στιγμή», σημείωσε.

Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών και η Κεντρική Τράπεζα επεξεργάζονται νέους μηχανισμούς για τις πληρωμές ευρωομολόγων, δήλωσε πηγή του υπουργείου στην Izvestia. Τον περασμένο μήνα, η Ρωσία πλήρωσε κουπόνια σε ευρωομόλογα με βάση ειδική άδεια από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Υπάρχουν διάφορες επιλογές για την πληρωμή σε ξένους και εγχώριους πιστωτές, σημείωσε ο επικεφαλής αναλυτής της Promsvyazbank Dmitry Monastyrshin. Όσον αφορά το πρώτο, έχει ανακοινωθεί ειδική διαδικασία που περιλαμβάνει το άνοιγμα ειδικών λογαριασμών, ενώ για τον δεύτερο ενδέχεται να εισαχθεί πρόωρη προσφορά για πληρωμές σε δολάρια.

Τα προβλήματα προκύπτουν στο στάδιο που οι ξένες ανταποκρίτριες τράπεζες πρέπει να διεκπεραιώσουν εντολές πληρωμής. Για να αποφύγουν τα πρόστιμα για παραβίαση κυρώσεων, ενεργούν με υπερβολικά προσεκτικό τρόπο, μπλοκάροντας τις συναλλαγές ακόμη και όταν προκύψει η παραμικρή αμφιβολία, σημείωσε ο κορυφαίος αναλυτής της αγοράς χρέους στην Otkritie Investment, Alexander Shurakov. Σύμφωνα με τον ίδιο, η λήψη αδειών από τις αντίστοιχες ρυθμιστικές αρχές στις δυτικές χώρες μπορεί να είναι μια προσωρινή λύση.

Οι πράκτορες αντιμετωπίζουν ζητήματα πληρωμών που μπορεί να οδηγήσουν σε τεχνική αθέτηση υποχρεώσεων από τις εταιρείες, τόνισε ο αναλυτής του Ομίλου Finam Alexey Kovalev, προσθέτοντας ότι οι Ρώσοι εκδότες συνεχίζουν να εξυπηρετούν τα χρέη τους σε ευρωομόλογα τόσο σε ξένα νομίσματα όσο και σε ρούβλια.

Σύμφωνα με αναλυτές της Ρωσικής Αγροτικής Τράπεζας, όλοι οι Ρώσοι εκδότες, ανεξάρτητα από το αν υφίστανται κυρώσεις ή όχι, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα με την πληρωμή κουπονιών για ευρωομόλογα. Σύμφωνα με τον επικεφαλής αναλυτή της Promsvyazbank, ακόμη και εκείνες οι ρωσικές εταιρείες που δεν έχουν μπει στη μαύρη λίστα, δεν έχουν σχεδόν καμία πιθανότητα να προσελκύσουν κεφάλαια σε δυτικές πλατφόρμες. Οι εταιρείες μπορούν να εισέλθουν στην ασιατική αγορά ή να επωφεληθούν από τη ρωσική.

Vedomosti

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διώχνουν Ρώσους διπλωμάτες. Συγκεκριμένα, η Ιταλία, η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Σουηδία το πραγματοποίησαν πρόσφατα. Η Πολωνία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Εσθονία και η Βουλγαρία απέλασαν Ρώσους διπλωματικούς εργαζόμενους νωρίτερα τον Μάρτιο. Ρώσοι διπλωμάτες στην αποστολή της χώρας στην ΕΕ αποστέλλονται επίσης στην πατρίδα τους, σημειώνει η Vedomosti.

Η μαζική εκκαθάριση θα επηρεάσει σίγουρα τις σχέσεις της Ρωσίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες έχουν ήδη ανασταλεί κατά κάποιο τρόπο, τόνισε ο αρχισυντάκτης του περιοδικού Russia in Global Affairs, Fyodor Lukyanov. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ατζέντα των διμερών σχέσεων στερεύει αν και εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες διασυνδέσεις, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα. Δεδομένου ότι η απέλαση διπλωματών μπορεί να πραγματοποιηθεί άμεσα, μπορεί να παρουσιαστεί ως αντίδραση στο περιστατικό της Bucha (η Ουκρανία έχει κατηγορήσει τα ρωσικά στρατεύματα για δολοφονίες αμάχων σε αυτήν την πόλη, ενώ οι Ρώσοι απέρριψαν σθεναρά τις κατηγορίες).

Μια καθυστέρηση στην απάντηση της Ρωσίας στην απέλαση διπλωματών από τη Γερμανία μπορεί να σημαίνει ότι η αντίδραση της Μόσχας θα υπερβεί την αρχή της αμοιβαιότητας, σημείωσε ο Ερευνητής στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Κρατικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας Artem Sokolov. Δεν αποκλείει εκτός από Γερμανούς διπλωματικούς υπαλλήλους να κινδυνεύουν και γερμανικές ΜΚΟ που εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία. Συγκεκριμένα, το Ίδρυμα Heinrich Boell, που συνδέεται με το Γερμανικό Κόμμα των Πρασίνων, βρέθηκε στα πρόθυρα του κλεισίματος πριν από λίγο καιρό. Η οργάνωση στη συνέχεια υποστηρίχθηκε από τους Πράσινους που προσχώρησαν στη γερμανική κυβέρνηση, αλλά τώρα, ο ίδιος παράγοντας μπορεί να γίνει «μαύρος λεκές», εξήγησε ο ειδικός.

Ο Λουκιάνοφ επισημαίνει επίσης ότι η απέλαση διπλωματών δεν είναι αυτή που επηρεάζει την έκδοση βίζας. Ωστόσο, μπορεί να αναμένεται ότι η ΕΕ θα εγκαταλείψει πλήρως τη συνεργασία για τις θεωρήσεις με τη Ρωσία πολύ σύντομα, είπε.

Nezavisimaya Gazeta

Ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας Chung Eui-yong θα λάβει μέρος στη συνάντηση της Πέμπτης με κορυφαίους διπλωμάτες από μέλη και εταίρους του ΝΑΤΟ. Αυτή η μάλλον ασυνήθιστη απόφαση ελήφθη εν μέσω αύξησης των εντάσεων μεταξύ των δύο κορεατικών κρατών. Η Kim Yo-jong, η αδερφή του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Kim Jong-un, παραδέχτηκε πρόσφατα ότι η Πιονγκγιάνγκ θα μπορούσε να πραγματοποιήσει πυρηνικό χτύπημα στη Νότια Κορέα υπό ορισμένες συνθήκες. Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Νότιας Κορέας είχε πει νωρίτερα ότι η χώρα ήταν σε θέση να στοχεύσει οποιοδήποτε μέρος της Βόρειας Κορέας, γράφει η Nezavisimaya Gazeta.

Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι αυτό που είπε η αδερφή του Κιμ Γιονγκ-ουν ήταν μια απάντηση στη δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας της Νότιας Κορέας, τόνισε ο Κονσταντίν Ασμόλοφ, επικεφαλής ερευνητής στο Κέντρο Κορεατικών Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

“Η Βόρεια Κορέα τόνισε ότι δεν θα είναι η πρώτη που θα επιτεθεί. Η επίσημη θέση της Σεούλ είναι πιο αποφασιστική επειδή οι αρχές της Νότιας Κορέας πιστεύουν ότι είναι δυνατό να επανενωθούν με τον βόρειο γείτονά τους απλώς απορροφώντας την”, εξήγησε ο ειδικός.

Σύμφωνα με τον Asmolov, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι εντάσεις στην Κορεατική Χερσόνησο κλιμακώνονται. Εκτός από μια σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αυτές περιλαμβάνουν επίσης μια αντιπαράθεση Κίνας-ΗΠΑ και μια υποχώρηση της εξουσίας των Ηνωμένων Εθνών. Ως αποτέλεσμα, ολόκληρη η παγκόσμια τάξη πραγμάτων αλλάζει, επηρεάζοντας την ταραγμένη περιοχή.

«Αποδεικνύεται ότι τα πυρηνικά όπλα είναι αυτά που διασφαλίζουν την  ηρεμία. Έγινε ιδιαίτερα εμφανές στη Λιβύη, όπου ο Μουαμάρ Καντάφι, επηρεασμένος από τις παραχωρήσεις της Δύσης, ολοκλήρωσε πρώτα ένα πυρηνικό πρόγραμμα και στη συνέχεια εκδιώχθηκε και δολοφονήθηκε. Οι Βορειοκορεάτες έχουν λάβει υπόψη αυτές τις εξελίξεις», σημείωσε ο Ασμόλοφ.

Rossiyskaya Gazeta

Οι απαγορευτικοί τελωνειακοί δασμοί, ιδιαίτερα στο ρωσικό φυσικό αέριο, πετρέλαιο και άνθρακα, μπορεί να είναι ένα από τα μέτρα που θα περιλαμβάνει το νέο πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, οι Βρυξέλλες αντιμετωπίζουν ένα τέτοιο βήμα ως εργαλείο για τον περιορισμό των ρωσικών ενεργειακών προμηθειών, σημειώνει η Rossiyskaya Gazeta.

Είναι πιθανό η ΕΕ να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου, αλλά αυτό θα οδηγήσει μόνο σε αύξηση των τιμών της ενέργειας και των καυσίμων αυτοκινήτων στην Ευρώπη, επισημαίνουν ειδικοί. Όσον αφορά τις ρωσικές εταιρείες, θα παρακινηθούν περαιτέρω να ανακατευθύνουν άμεσα τον ενεργειακό εφοδιασμό προς την Ανατολή.

Η απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου θα προκαλέσει ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, γι’ αυτό και τα μέλη της ΕΕ εξετάζουν υψηλούς δασμούς στην ενέργειά μας, τόνισε ο Σεργκέι Σουβέροφ, υπεύθυνος στρατηγικής επενδύσεων της AriCapital. Σύμφωνα με τον ίδιο, μια τέτοια κίνηση θα αυξήσει τις τιμές των καυσίμων και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας για τους ευρωπαίους καταναλωτές, οι ρωσικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου θα αντιμετωπίσουν μόνο ζητήματα logistics και χαμηλότερη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας, ενώ οι ασιάτες εισαγωγείς πετρελαίου θα επωφεληθούν από την κατάσταση.

Ταυτόχρονα, ο εμπειρογνώμονας του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Τεχνολογίας Καυσίμων και Ενέργειας, Kirill Rodionov, επισημαίνει ότι η ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου μπόρεσε να συνηθίσει τους γεωπολιτικούς κινδύνους τον περασμένο μήνα, επομένως οι τιμές είναι απίθανο να εκτοξευθούν στα ύψη εκτός εάν οι μεγάλοι καταναλωτές στη Δυτική Ευρώπη (Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία) επιβάλλουν απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.

Όσον αφορά το πετρέλαιο, ο αναλυτής της Alfa Capital Alexander Dzhioyev πιστεύει ότι δεδομένων των σημερινών τιμών στη Μέση Ανατολή, οι νέες πρωτοβουλίες της ΕΕ πρόκειται να επιβάλλουν ολοένα και υψηλότερο κόστος στους ευρωπαίους καταναλωτές.

Πληροφορίες από tass.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...