Kommersant
Περίπου 100 Ουκρανοί στρατιωτικοί θα κατευθυνθούν στις ΗΠΑ για να εκπαιδευτούν στα πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος Patriot. Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, η εκπαίδευση θα ξεκινήσει από την επόμενη εβδομάδα. Από τις αρχές του 2023, οι σύμμαχοι του Κιέβου έχουν ξεκινήσει μια πορεία για να ενισχύσουν τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία. Εκτός από τις παραδόσεις νέων ειδών όπλων, θα αυξηθεί και ο αριθμός των ουκρανικών στρατευμάτων που εκπαιδεύονται από δυτικούς εκπαιδευτές. Το Πεντάγωνο διαβεβαίωσε ότι μόνο σε ένα πεδίο δοκιμών στη Γερμανία, ειδικοί των ΗΠΑ θα εκπαιδεύουν 500 άτομα το μήνα. Νωρίτερα, ο αριθμός αυτός ήταν περίπου 300 στρατιώτες. Επιπλέον, μια εκπαιδευτική αποστολή ξεκίνησε από την ΕΕ στα τέλη του 2022, για 15.000 Ουκρανούς στρατιώτες. Εν τω μεταξύ, ουκρανικά στρατεύματα προετοιμάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Δύση είναι πεπεισμένη ότι τέτοια βήματα θα φέρουν το τέλος της σύγκρουσης πιο κοντά, ενώ η Μόσχα πιστεύει ότι την παρατείνουν.
Ο διευθυντής του Κέντρου Ανάλυσης Στρατηγικών και Τεχνολογιών Ruslan Pukhov είπε στην Kommersant ότι η Δύση πράγματι ποντάρει στην παράταση της σύγκρουσης, τονίζοντας ωστόσο ότι η Δύση είναι ικανή να προμηθεύσει όσα όπλα στην Ουκρανία και να προετοιμάσει όσους στρατιώτες πιστεύει. απαραίτητη. “Εάν το θέλουν, μπορούν να αυξήσουν τον αριθμό των Ουκρανών που εκπαιδεύονται τρεις και τέσσερις φορές. Ανάλογα με την κατάσταση στο πεδίο της μάχης, η Δύση μπορεί να τον ανεβάσει ή να τον μειώσει. Οι στρατιωτικές ενέργειες παρατείνονται και είναι απαραίτητο να γίνει κατανοητό ότι αυτό είναι γεμάτο με σοβαρούς κινδύνους για τη Ρωσία. Η Ουκρανία και η Ρωσία είναι μια ατελείωτη δεξαμενή ανθρώπινου δυναμικού από την οποία μπορούμε να αντλήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα». Ο εμπειρογνώμονας εξήγησε ότι η Ρωσία αναγκάζεται σε μεγάλο βαθμό να αναπτύξει στρατεύσιμους μετά από ταχεία εκπαίδευση, ενώ η Δύση βοηθά την Ουκρανία να διατηρήσει το προσωπικό της στο απαραίτητο επίπεδο. Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι το απόθεμα όπλων της Ρωσίας φθείρεται ανεξάρτητα από την προσπάθεια που καταβάλλει το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα, ενώ η Δύση μπορεί να πλημμυρίσει την Ουκρανία με όπλα. Ο αναλυτής πιστεύει ότι η Ρωσία πρέπει να σκεφτεί την εισαγωγή όπλων.
Κατά καιρούς, ανώνυμες πηγές στο Κίεβο αναφέρουν ότι τα ουκρανικά στρατεύματα εκπαιδεύονται για να χρησιμοποιούν, γερμανικά άρματα μάχης Leopard, ακόμη και μαχητικά F-16. Αν και δεν υπάρχει καμία επιβεβαίωση για τα πολεμικά αεροσκάφη, η κατάσταση με τα τανκς φαίνεται να είναι διαφορετική. Στις 11 Ιανουαρίου, κατά την επίσκεψή του στο Lvov, ο Πολωνός πρόεδρος Andrzej Duda δεσμεύτηκε να παράσχει στην Ουκρανία μια ίλη τανκς Leopard «στο πλαίσιο του διεθνούς συνασπισμού». Είναι πολύ πιθανό ότι στο μέλλον οι παραδόσεις θα αφορούν και δυτικά αεροσκάφη. Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση του Ιανουαρίου των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Γαλλίας να δώσουν στην Ουκρανία δυτικά οχήματα μεταφοράς προσωπικού και ελαφρά άρματα μάχης φαινόταν αδύνατη. Όπως και η παράδοση των συστημάτων Patriot SAM στο Κίεβο.
Η Άγκυρα άρχισε να προμηθεύει αμερικανικά πυρομαχικά στην Ουκρανία, σύμφωνα με το περιοδικό Foreign Policy που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, αν και η Τουρκία δεν έχει επιβεβαιώσει αυτές τις πληροφορίες. Η Μόσχα δήλωσε ότι παρακολουθεί την κατάσταση, αλλά είναι δύσκολο να επαληθευτεί η ακρίβεια αυτής όπως και άλλων παρόμοιων αναφορών. Η Άγκυρα συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες της ως μεσολαβητής τόσο στη Μόσχα όσο και στο Κίεβο. Μία από τις τελευταίες πρωτοβουλίες ήταν η ιδέα δημιουργίας ανθρωπιστικών διαδρόμων για τη μεταφορά των τραυματιών από τη ζώνη μάχης στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή στο Ινστιτούτο Ασιατικών και Αφρικανικών Σπουδών του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας Pavel Shlykov, όσον αφορά τη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση, η Τουρκία συνεχίζει να επιδιώκει τα εθνικά της συμφέροντα και είναι απολύτως ανοιχτή σε αυτό. Έτσι, αφενός ενισχύει ενεργά τις σχέσεις της με τη Ρωσία και αφετέρου συνεχίζει να στηρίζει την Ουκρανία. «Αυτή τη στιγμή, παρατηρούμε πώς η Τουρκία μπαίνει στη δεύτερη θέση μετά την Κίνα μεταξύ των εμπορικών εταίρων της Ρωσίας (με τον εκτιμώμενο -λόγω απουσίας επίσημων στατιστικών- τζίρο να ξεπερνά τα 70 δις δολάρια.) Και, χωρίς αμφιβολία, με τον αυξανόμενο κύκλο εργασιών, όλοι οι κλάδοι της οικονομίας της Τουρκίας θα ωφεληθούν από τις ενισχυμένες σχέσεις με τη Ρωσία», εξήγησε ο ειδικός.
Όσον αφορά την Ουκρανία, επανέλαβε ότι από τα μέσα της δεκαετίας του 2010, η Τουρκία τηρεί σταθερά τη φιλοδυτική θέση για την ουκρανική κρίση, η οποία δεν εμπόδισε την αλληλεπίδρασή της με τη Μόσχα λόγω των δεσμών της τόσο σε οικονομικά όσο και πολιτικά ζητήματα. Ο αναλυτής επεσήμανε ότι δεδομένης της ασυνήθιστης εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας με όλους τους παγκόσμιους παίκτες, αυξάνει τις δυνατότητές της ως διεθνής παίκτης υψηλότερου διαμετρήματος από ό,τι του επιτρέπουν οι πόροι της και καταφέρνει ακόμη και να ξεπεράσει τους δομικούς περιορισμούς της ένταξης σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς.
Vedomosti
Το Επιτελείο του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) σχεδιάζει να πραγματοποιήσει τη στρατιωτική του άσκηση σε κάποιο άλλο κράτος μέλος μετά την άρνηση της Αρμενίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Μικτού Επιτελείου του CSTO Vladislav Shchegrikovich στις 11 Ιανουαρίου. Στις 10 Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Nikol Pashinyan είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι η χώρα του δεν θα φιλοξενήσει τις ειρηνευτικές ασκήσεις του CSTO Unbreakable Brotherhood 2023. Σε σχέση με αυτό, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι “σε κάθε περίπτωση, η Αρμενία είναι πολύ στενός μας σύμμαχος. Θα συνεχίσουμε τον διάλογο, ακόμη και για θέματα που είναι επί του παρόντος πολύ περίπλοκα”.
Η δήλωση της Αρμενίας για άρνηση συμμετοχής στις ασκήσεις του CSTO μπορεί να θεωρηθεί ως προσπάθεια του Ερεβάν να επηρεάσει τους συμμάχους του σε αυτόν τον οργανισμό, λέει ο Ανώτερος Ερευνητής στο Κέντρο Μετασοβιετικών Σπουδών IMEMO Stanislav Pritchin. Τεχνικά, η Αρμενία χρειάζεται την άσκηση στο πλαίσιο του CSTO, αλλά θέλει να ωθήσει τον οργανισμό να παρέμβει πιο ενεργά στην κρίση του Διαδρόμου του Λατσίν. Ο εμπειρογνώμονας επαναλαμβάνει ότι η αρμενική πλευρά εξέφρασε παράπονα προς τη Ρωσία, τον CSTO και Ρώσους ειρηνευτές που, κατά τη γνώμη της, δεν μπορούν να διασφαλίσουν την απεμπλοκή του διαδρόμου. Ωστόσο, αυτό το θέμα δεν είναι στην αρμοδιότητά τους, καθώς διασφαλίζουν την ασφάλεια και δεν έχουν το δικαίωμα να ξεμπλοκάρουν τον διάδρομο όταν εμπλέκονται ακτιβιστές.
Η κατάσταση γύρω από τις ασκήσεις του CSTO δείχνει ένα σοβαρό έλλειμμα αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των συμμάχων, λέει ο Αρμένιος πολιτικός επιστήμονας Γκραντ Μικαελιάν. Η πρωτοβουλία για την ανάπτυξη ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ θα επιδεινώσει μόνο τις ήδη περίπλοκες σχέσεις εντός του CSTO. Η κυβέρνηση του Πασινιάν είναι διατεθειμένη για την απόσυρση των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων χωρίς να τους αντικαταστήσει ή να προσθέσει ένα διεθνές σώμα, πιστεύει ο αναλυτής. Πρόσθεσε ότι όλα αυτά είναι μέρος μιας γενικής διαδικασίας μείωσης της παρουσίας της Ρωσίας στη μετασοβιετική ζώνη που προκλήθηκε από την ενασχόληση της Μόσχας με την Ουκρανία και την αποτελεσματική δουλειά των αντιπάλων της, κυρίως των ΗΠΑ. Οι αντίπαλοι της Ρωσίας αναλαμβάνουν πρόθυμα το πολιτικό κενό που αφήνει, ενώ το Κρεμλίνο επικεντρώνεται στον αγώνα με το Κίεβο, κατέληξε ο ειδικός.
Nezavisimaya Gazeta
Η Επιτροπή Εποπτείας και Μεταρρύθμισης της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ με επικεφαλής τον Ρεπουμπλικανό Τζέιμς Κόμερ ξεκίνησε έρευνα κατά του Τζο Μπάιντεν. Είναι ύποπτος για τις ίδιες ενέργειες για τις οποίες κατηγορήθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ – την παράνομη ανάκτηση απόρρητων εγγράφων από τον Λευκό Οίκο. Η έρευνα ξεκινά ακριβώς όταν ο Μπάιντεν επιβεβαιώσει δημόσια ότι θα είναι υποψήφιος για τη δεύτερη θητεία.
Ο Ανώτερος Ερευνητής στο Ινστιτούτο Αμερικανικών και Καναδικών Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Βλαντιμίρ Βασίλιεφ δήλωσε στην εφημερίδα ότι αυτά τα γεγονότα δείχνουν ότι ο πρώην και ο νυν πρόεδρος διεξάγουν, κατά την έκφρασή του, «έναν πόλεμο αμοιβαίας εξόντωσης». Δεν είναι τυχαίο ότι το σκάνδαλο ξέσπασε μετά τη σημαντική νίκη του Τραμπ. Επιτυγχάνοντας ελαφρώς μια νίκη στη 15η προσπάθεια, η οποία δεν έχει προηγούμενο στις ΗΠΑ, η Βουλή εξέλεξε τον Kevin McCarthy ως ομιλητή. Ο Τραμπ ήθελε να δει ακριβώς αυτόν τον Ρεπουμπλικανό σε αυτή τη θέση. “Είχε την ευκαιρία να ανταποδώσει σε είδος και τη χρησιμοποίησε. Τώρα η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν θα συγχωρεί κανένα λάθος. Νωρίτερα, η αντιπαράθεση μεταξύ Τραμπ και προέδρου ήταν μονόδρομος. Ωστόσο, η κυβέρνηση Μπάιντεν υπερεκτίμησε σαφώς τις δυνατότητές της. Τώρα ο πόλεμος της εξόντωσης θα κλιμακωθεί», σκέφτεται ο αναλυτής.
Κατά τη γνώμη του, αυτός ο πόλεμος μπορεί να οδηγήσει σε συμβιβασμό: Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι θα συναινέσουν στην αποχώρηση τόσο του Τραμπ όσο και του Μπάιντεν. Σύμφωνα με τον ειδικό, μια άλλη συνέπεια αυτής της σύγκρουσης μπορεί να είναι το μειωμένο ενδιαφέρον των ελίτ για την εξωτερική πολιτική. Με τους Αμερικανούς να μάχονται μεταξύ τους, απλά δεν θα υπάρχει χρόνος για αυτό.
Rossiyskaya Gazeta
Οι χώρες της G7 σχεδιάζουν να εισαγάγουν δύο ανώτατα όρια τιμών, χωριστά για τα ρωσικά βαρέα και ελαφρά προϊόντα πετρελαίου. Αυτό το μέτρο πρέπει να τεθεί σε ισχύ ταυτόχρονα με το εμπάργκο της ΕΕ στις εισαγωγές τους από τη Ρωσία, στις 5 Φεβρουαρίου. Η απόφαση να χρησιμοποιηθούν δύο ή περισσότερα, σύμφωνα με ορισμένα μέσα ενημέρωσης, ανώτατα όρια τιμών μπορεί να εξηγηθεί για πολλούς λόγους, τόσο οικονομικούς όσο και καθαρά τεχνικούς.
Τα ελαφρά (καύσιμα αεριωθουμένων κηροζίνης, βενζίνη, καύσιμο ντίζελ και τα παράγωγά τους) και βαριά (σκούρα καύσιμα) προϊόντα πετρελαίου πωλούνται σε εντελώς διαφορετικές τιμές, λέει ο επικεφαλής του Κέντρου Ενεργειακής Ανάπτυξης Κίριλ Μέλνικοφ. Για παράδειγμα, επί του παρόντος το καύσιμο ντίζελ πωλείται για περίπου 850 δολάρια ανά τόνο, ενώ το καύσιμο πετρελαίου κοστίζει 350 δολάρια ανά τόνο. Επομένως, είναι απαραίτητοι ξεχωριστοί περιορισμοί τιμών, πιστεύει ο ειδικός.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Ρωσικής Κυβέρνησης Valery Andrianov, δύο ανώτατα όρια τιμών για τα πετρελαϊκά προϊόντα είναι ένας τρόπος για να δημιουργηθούν κενά για την ανάπτυξη μιας γκρίζας αγοράς προϊόντων πετρελαίου περιπλέκοντας τη διαχείρισή του. Το ίδιο έγινε και με το πετρέλαιο όταν, μετά το πλήρες εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού θαλάσσιου πετρελαίου, οι δυτικές χώρες εισήγαγαν επίσης ανώτατο όριο τιμών. Με τα προϊόντα πετρελαίου κανείς δεν είναι πιθανό να ξεκαθαρίσει πού παρήχθη αυτή ή εκείνη η παρτίδα βενζίνης ή ντίζελ και αν ήταν στη Ρωσία. Το κυριότερο είναι τα καύσιμα να είναι φθηνά, σημείωσε ο ειδικός.
Προβλήματα μπορεί να προκύψουν με την εξαγωγή των ρωσικών προϊόντων με τα περισσότερα περιθώρια κέρδους, όπως η βενζίνη και το ντίζελ, που μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη διύλιση πετρελαίου στη Ρωσία. Βεβαίως, εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα κενά για τη μερική διατήρηση των παραδόσεων στην Ευρώπη, αλλά εξακολουθούν να μην επιτρέπουν την κάλυψη του 100% των πρώην ρωσικών εξαγωγών προς την Ευρώπη που έφτασαν τα 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.
Πληροφορίες από tass.com