Ρωσικός Τύπος: Η Δύση ενθαρρύνει την Ουκρανία να εντείνει τις στρατιωτικές δραστηριότητες

Nezavisimaya Gazeta

Ο αρχηγός του ρωσικού Γενικού Επιτελείου Στρατού στρατηγός Βαλέρι Γκερασίμοφ επιβεβαίωσε ότι οι προγραμματισμένες αλλαγές στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας θα γίνουν παράλληλα με την ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες τονίζουν τώρα ανοιχτά την ανάγκη να αυξηθούν οι προμήθειες όπλων στο Κίεβο.

«Η ρωσική στρατιωτική ηγεσία ενημέρωσε για πρώτη φορά το κοινό ότι τρεις μηχανοκίνητες μονάδες πεζικού θα δημιουργηθούν στις δύο νέες περιοχές της Ρωσίας, Kherson και Zaporozhye, ως μέρος της ολοκληρωμένης δύναμης συνδυασμένων όπλων του ρωσικού στρατού», επισημαίνει ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας απόστρατος Αντιστράτηγος Yury Νετκάτσεφ. «Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας συγκεντρώνουν επίσης δυνάμεις και δημιουργούν εφεδρεία. Ενώ η Μόσχα σχεδιάζει να σχηματίσει τρία νέα τμήματα στη ζώνη ειδικών επιχειρήσεων τα επόμενα τρία χρόνια, το Κίεβο το κάνει ήδη», σημείωσε ο αναλυτής. Τόνισε ότι νέα πακέτα δυτικής στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο περιλαμβάνουν τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, οχήματα μάχης πεζικού και τανκς. Αυτό καθιστά σαφές ότι ο ουκρανικός στρατός προετοιμάζεται για μια μεγάλης κλίμακας επίθεση, με τεθωρακισμένα οχήματα και ίσως αεροσκάφη από χώρες του ΝΑΤΟ να ενισχύουν ενδεχομένως την επίθεση των ουκρανικών στρατευμάτων.

«Η Ρωσία μπορεί να αποτρέψει τέτοιες ενέργειες ξεκινώντας τη δική της επιθετική επιχείρηση και αναλαμβάνοντας περαιτέρω δράση για την καταστροφή της κρίσιμης σημασίας υποδομής του εχθρού, ιδιαίτερα από την κατεύθυνση της Λευκορωσίας, όπως έγινε τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2022», δήλωσε ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας απόστρατος συνταγματάρχης Nikolay Shulgin. «Η Ουκρανία είναι προφανώς επιφυλακτική με τέτοιες εξελίξεις, γι’ αυτό συνεχίζει να παίζει στρατιωτικό και διπλωματικό παιχνίδι με τους συμμάχους της Ρωσίας. Έτσι πρέπει να θεωρηθεί η πρόσφατη δήλωση του Λευκορώσου Προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο, στην οποία είπε ότι το Κίεβο ζήτησε από το Μινσκ να υπογράψει σύμφωνο μη επίθεσης», σημείωσε ο ειδικός.

Ωστόσο, κατά την άποψή του, η Ουκρανία δύσκολα θα τα καταφέρει. «Ο Λευκορώσος πρόεδρος έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οι απειλές για το κράτος της Ένωσης [της Λευκορωσίας και της Ρωσίας] προέρχονται ιδιαίτερα από την Ουκρανία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Μόσχα και το Μινσκ ενώνουν τις προσπάθειες για να διασφαλίσουν από κοινού την ασφάλεια των συνόρων τους, οργανώνοντας στρατιωτικές ασκήσεις και εκπαίδευση μονάδων και σχηματισμών από την περιφερειακή ομάδα δυνάμεων του κράτους της Ένωσης», εξήγησε ο Shulgin.

Izvestia

Ο «πόλεμος των πρεσβειών» μεταξύ Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεχιστεί το 2023, αλλά δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι δεσμοί θα διακοπούν πλήρως στο εγγύς μέλλον.

Στις 23 Ιανουαρίου, η Ρωσία και η Εσθονία ανακοίνωσαν ότι υποβαθμίζουν τις διπλωματικές σχέσεις τους σε επίπεδο επιτετραμμένου. Σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη γείτονά της, η Λετονία ζήτησε από τον Ρώσο πρεσβευτή να εγκαταλείψει τη Ρίγα, κάτι που προκάλεσε την απάντηση της Μόσχας. Οι χώρες της ΕΕ άρχισαν να απελαύνουν μαζικά Ρώσους διπλωματικούς εργαζόμενους το 2022 σε ένδειξη υποστήριξης προς την Ουκρανία. Περίπου 600 διπλωμάτες έχουν επιστρέψει μέχρι στιγμής στη Ρωσία, ενώ η Μόσχα έχει απελάσει περίπου 300 μέλη ευρωπαϊκών διπλωματικών αποστολών.

Οι ειδικοί αμφιβάλλουν ότι αυτό θα επηρεάσει δραματικά το έργο των διπλωματικών αποστολών. “Η απουσία ενός πρεσβευτή είναι πάντα ένας παράγοντας που περιπλέκει, αλλά παρόλα αυτά, δεν είναι κρίσιμος. Τα προβλήματα μπορούν να συζητηθούν και να λυθούν μέσω άλλων καναλιών, όπως δια των κεντρικών γραφείων των υπουργείων Εξωτερικών”, σημείωσε ο Γενικός Διευθυντής του Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας Αντρέι Κορτούνοφ.

Η Βαρσοβία θα μπορούσε να επιδείξει αλληλεγγύη με τα κράτη της Βαλτικής, δεδομένης της τεταμένης σχέσης της Πολωνίας με τη Ρωσία. «Μαζί με τα έθνη της Βαλτικής, η Πολωνία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της αντιρωσικής πολιτικής, επομένως η υποβάθμιση των σχέσεων με τη Βαρσοβία δεν μπορεί να αποκλειστεί», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σπουδών της Ανώτατης Σχολής Οικονομικών, Ντμίτρι Σουσλόφ.

Η Τσεχική Δημοκρατία, η οποία μείωσε σημαντικά το διπλωματικό προσωπικό της Ρωσίας πριν από τον Φεβρουάριο του 2022, είναι άλλη μια υποψήφια για την οικοδόμηση της διπλωματικής κρίσης. Ωστόσο, ο πρώην βουλευτής της Τσεχίας Γιάροσλαβ Γκόλικ δήλωσε στην εφημερίδα ότι η υποβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων θα ήταν ανόητη, δεδομένου του ήδη μειωμένου προσωπικού της πρεσβείας. «Υπάρχει ανάγκη να αναζητηθούν τρόποι συνεργασίας αντί να δημιουργηθούν νέα εμπόδια», σημείωσε.

Ο Σουσλόφ πιστεύει ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για υποβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων με μεγάλες χώρες της ΕΕ, πόσο μάλλον για διακοπή των σχέσεων. Ωστόσο, ο Κορτούνοφ αναμένει ότι ο διπλωματικός πόλεμος θα συνεχιστεί με τη μια ή την άλλη μορφή. “Περιορισμοί στον αριθμό των διπλωματών θα επιβληθούν σε χώρες όπου υπάρχουν και πρεσβείες και προξενεία. Είναι δύσκολο να πούμε σε αυτό το σημείο εάν θα οδηγήσει στην ανάκληση των πρεσβευτών. Νομίζω ότι μερικές χώρες μπορεί να δείξουν την αλληλεγγύη τους με την Χώρες της Βαλτικής, αλλά ο αριθμός δεν θα είναι υψηλός», τόνισε ο ειδικός.

Στο μεταξύ, ο Κορτούνοφ δεν αποκλείει να υπάρξουν περισσότεροι περιορισμοί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του προσωπικού της ρωσικής μόνιμης αποστολής στις Βρυξέλλες. Η Ρωσία δεν έχει ακόμη διορίσει τον νέο της μόνιμο απεσταλμένο στην ΕΕ, ενώ ο νέος πρεσβευτής της ΕΕ Roland Galharague έφτασε στη Μόσχα στα τέλη Σεπτεμβρίου 2022.

Nezavisimaya Gazeta

Το πιθανό ταξίδι του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Κέβιν Μακάρθι στην Ταϊβάν έχει ανησυχήσει το Πεντάγωνο. Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ετοιμάζεται να δει το Πεκίνο να απαντά στην επίσκεψη με τον ίδιο τρόπο, όταν η πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι ταξίδεψε στο νησί το 2022, επιδεικνύοντας τη στρατιωτική του ισχύ. Αμερικανοί και Κινέζοι αξιωματούχοι διατηρούν επαφές, προσπαθώντας να σταθεροποιήσουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Όσο για την Ουάσιγκτον, επιδιώκει να σκοτώσει δύο πουλιά με μια πέτρα, καλώντας το Πεκίνο να επιδείξει αυτοσυγκράτηση στο ζήτημα της Ταϊβάν και να απόσχει από την παροχή βοήθειας στη Ρωσία.

“Η ακριβής ημερομηνία του ταξιδιού του McCarthy δεν είναι σαφής. Σε κάθε περίπτωση, θα συμβεί μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken στην Κίνα. Είναι πιθανό το ταξίδι του προέδρου της Βουλής να αυξήσει τις εντάσεις, αλλά ελπίζω ότι δεν θα οδηγήσει σε σενάριο επίδειξης δύναμης. Όταν ξέσπασαν εντάσεις για την επίσκεψη της Πελόζι τον Αύγουστο, πολλοί είπαν ότι μπορεί να ακολουθήσουν στρατιωτικές ασκήσεις”, σημείωσε ο επικεφαλής της Σχολής Ασιατικών Σπουδών στην Ανώτατη Σχολή Οικονομικών Επιστημών Αντρέι Καρνέγιεφ.

Rossiyskaya Gazeta

Το εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εισαγωγές ρωσικών πετρελαϊκών προϊόντων και η θέσπιση ανώτατου ορίου τιμών για αυτά έχουν αναφερθεί επίσημα ως ο λόγος για τον οποίο οι συνομιλίες για τη μείωση του ανώτατου ορίου τιμών του ρωσικού πετρελαίου μεταφέρθηκαν για τον Μάρτιο. Οι συντάκτες των κυρώσεων λένε ότι θέλουν να καταλάβουν πώς θα αντιδράσει η αγορά σε αυτά τα μέτρα, τα οποία θα τεθούν σε ισχύ στις 5 Φεβρουαρίου, και στη συνέχεια να λάβουν μια απόφαση.

Αναμενόταν ότι το ανώτατο όριο τιμής του ρωσικού πετρελαίου θα μειωνόταν στα 55 δολάρια το βαρέλι από το τρέχον επίπεδο των 60 δολαρίων. Οι χώρες της ΕΕ ζήτησαν να γίνει, αλλά οι ΗΠΑ αντιτάχθηκαν. Δεν είναι ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν για μια πιθανή μείωση των εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου. Ο λόγος πίσω από την προσεκτική προσέγγισή της είναι ότι οι δυτικές κυρώσεις στη Μόσχα έχουν ήδη βυθίσει την παγκόσμια αγορά σε τέτοιο χάος που μια βιαστική απόφαση θα μπορούσε να οδηγήσει σε εντελώς απροσδόκητα αποτελέσματα. Όλες οι τιμές του πετρελαίου απλώς θα ανέβαιναν, αυξάνοντας και τις τιμές του ρωσικού πετρελαίου.

Σήμερα, οι τιμές του ρωσικού αργού πετρελαίου Urals δεν εξαρτώνται από το ανώτατο όριο, δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Ρωσικής Κυβέρνησης Valery Andrianov. Καθορίζονται από τη ζήτηση στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, η οποία τείνει να αυξάνεται και από τους ναύλους των πετρελαιοφόρων. Με άλλα λόγια, η παγκόσμια αγορά πετρελαίου θα κατακερματίζεται ολοένα και περισσότερο, καθώς οι χώρες Ασίας-Ειρηνικού θα λαμβάνουν ρωσικό πετρέλαιο σε χαμηλές τιμές και η Ευρώπη θα πρέπει να πληρώσει.

Η καθιέρωση του ανώτατου ορίου τιμών ήταν ένα δύσκολο και αποφασιστικό βήμα, το οποίο πυροδότησε μια σειρά μέτρων με στόχο την προσαρμογή των αγοραστών στο ανώτατο όριο και τις ενέργειες απόκρισης από τη Ρωσία και τους Ρώσους προμηθευτές, τόνισε ο αναπληρωτής κοσμήτορας του Οικονομικού Τμήματος του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας Alexander Kurdin.

Izvestia

Επί πολλά χρόνια, το αμερικανικό νόμισμα ήταν το σημείο αναφοράς για τον καθορισμό της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρωσικού ρουβλίου, αλλά το κινεζικό γουάν πήρε σταδιακά τη θέση του δολαρίου τους τελευταίους μήνες. Οι όγκοι συναλλαγών γουάν αυξάνονται στο Χρηματιστήριο της Μόσχας, πλησιάζοντας αυτούς του δολαρίου.

Το γιουάν αποκτά μεγαλύτερη επιρροή στο παγκόσμιο εμπόριο και το μερίδιό του στο ρωσο-κινεζικό εμπόριο αυξάνεται ραγδαία. Υπάρχουν επίσης και άλλοι λόγοι για την αύξηση του ενδιαφέροντος για το κινεζικό νόμισμα. «Τα νομίσματα που χρησιμοποιούνταν παραδοσιακά για συναλλαγές και αποταμιεύσεις, συμπεριλαμβανομένου του δολαρίου, του ευρώ και της βρετανικής λίρας, γίνονται τοξικά στις τράπεζες για ρωσικές εταιρείες και ιδιώτες. Υπάρχουν περιορισμοί όσον αφορά τη χρήση και τη μεταφορά τους, που σημαίνουν υψηλές προμήθειες με κίνδυνο να αποκλειστεί. Από αυτή την άποψη, το γιουάν εγκυμονεί λιγότερους κινδύνους αυτού του είδους», τόνισε ο επικεφαλής αναλυτής της TeleTrade Mark Goikhman.

“Οι κινήσεις που πιθανότατα θα αρχίσει να κάνει το Υπουργείο Οικονομικών μετά το κλείσιμο του ελλείμματος σχεδιάζεται να γίνουν σε γιουάν. Σαφώς, θα έχει θετικό αντίκτυπο στην ισοτιμία του ρουβλίου, επειδή το πάγωμα των αποταμιεύσεων γιουάν ή η απαγόρευση της μετατροπής γιουάν θα είναι αρκετά δύσκολη”, πρόσθεσε ο αναλυτής Artyom Zvezdin.

Από τη μία πλευρά, η άνοδος στις συναλλαγές γιουάν και το μερίδιο του στις πληρωμές συμβάλλει στη σταθεροποίηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρωσικού νομίσματος και στη δημιουργία καλύτερων συνθηκών για επενδύσεις στη ρωσική οικονομία. Ωστόσο, ως εθνικό νόμισμα μιας αναπτυσσόμενης χώρας, το γιουάν είναι αρκετά ασταθές.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς όλο και περισσότερες χώρες αρχίζουν να χρησιμοποιούν το γιουάν και το εμπόριο μεταξύ Ρωσίας και Κίνας αυξάνεται, οι συναλλαγές ρουβλίου/γουάν θα υπερβαίνουν αυτές του δολαρίου. Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για το γιουάν που αντικαθιστά το δολάριο όσον αφορά το σχηματισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών και τις εξωτερικές οικονομικές σχέσεις της Ρωσίας. Το μερίδιο του γιουάν στις διεθνείς πληρωμές πρέπει να αυξηθεί πολλές φορές και η συντριπτική πλειονότητα των χωρών πρέπει να αναγνωρίσει και να αρχίσει να χρησιμοποιεί το γιουάν, προκειμένου το κινεζικό νόμισμα να είναι τουλάχιστον σε θέση να έχει την ίδια ισοτιμία με το δολάριο.

Πληροφορίες από tass.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...