Ρωσικός Τύπος: Η Δύση επιδιώκει τις συνομιλίες, αλλά εξοπλίζει το Κίεβο – Η Μόσχα θα προσφέρει σιτηρά στη Δύση με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων

ΕΕ -Ευρωπαϊκή Ένωση - Ρωσία

Kommersant

Οι ηγέτες δεν εγκαταλείπουν τις προσπάθειές τους να φέρουν την ουκρανική σύγκρουση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Τη Δευτέρα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συνομιλήσει τηλεφωνικά με τους Ρώσους και Ουκρανούς ομολόγους του, Βλαντιμίρ Πούτιν και Βλαντιμίρ Ζελένσκι. Μέχρι πρόσφατα, ο Τούρκος ηγέτης διατηρούσε την εμπιστοσύνη του για τις πιθανότητες διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αλλά αυτή τη φορά δήλωσε ότι οι εξελίξεις επιδεινώνονται. Στο τέλος της εβδομάδας, ο Πούτιν πραγματοποίησε μια σειρά τηλεφωνημάτων με δυτικούς ηγέτες, τονίζοντας τους κινδύνους να «πλημμυρίσει η Ουκρανία» με όπλα. Ο πρόεδρος Ζελένσκι, από την άλλη πλευρά, πιστεύει ότι οι προμήθειες όπλων της Δύσης θα μπορέσουν να επηρεάσουν την κατάσταση, η οποία τώρα δεν είναι υπέρ της Ουκρανίας, γράφει η Kommersant.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι το Κίεβο αρνείται τον διάλογο και με την ευλογία της Δύσης. Σε πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αυστριακό καγκελάριο Καρλ Νεχάμερ, ο Πούτιν δήλωσε ότι το Κίεβο παρεμπόδισε τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών αντιπροσώπων. Σε απάντηση, ο Mikhail Podolyak, σύμβουλος του Προέδρου της Ουκρανίας, απάντησε αποκαλώντας το “ψέμα από τη Μόσχα”.

Ωστόσο, οι ηγέτες δεν έχουν παραιτηθεί από το να φέρουν τη Ρωσία και την Ουκρανία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εκτός από τον Ερντογάν, αυτό το θέμα έθιξαν σε συνομιλία με τον Πούτιν το Σαββατοκύριακο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, όταν ο Πούτιν έθεσε για άλλη μια φορά το θέμα των κινδύνων «να πλημμυρίσει η Ουκρανία με όπλα».

Αυτές οι δηλώσεις, πιθανότατα, αγνοήθηκαν, γράφει η εφημερίδα. Η Δύση δεν θα υποχωρήσει στην παράδοση όπλων στο Κίεβο, αν και το Βερολίνο, για παράδειγμα, είναι εξαιρετικά προσεκτικό ως προς αυτό. Η ομάδα που συντονίζει τη στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο θα πραγματοποιήσει την τρίτη της συνάντηση στο περιθώριο της διάσκεψης των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις 15 Ιουνίου στις Βρυξέλλες. Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Αλεξέι Ρέζνικοφ σχεδιάζει να παραστεί. Το Κίεβο έχει μεγάλες ελπίδες για αυτή τη συνάντηση.

Βελιγράδι και Μόσχα κατέληξαν σε συμφωνία για νέες παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου. Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς χαρακτήρισε την κατάσταση εξαιρετικά ευνοϊκή για το Βελιγράδι, υποσχόμενος ότι η τιμή του φυσικού αερίου στη Σερβία θα είναι τώρα τρεις φορές χαμηλότερη από ό,τι στην Ευρώπη και ακόμη και 90% χαμηλότερη το χειμώνα. Ωστόσο, το Βελιγράδι διατηρεί τη δυνατότητα επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία, όπως προκαθορίζεται από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, γράφει η Kommersant.

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το Βελιγράδι ασχολείται πρωτίστως με το θέμα του φυσικού αερίου. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε πριν από έξι μήνες με τη Μόσχα για τις προμήθειες φυσικού αερίου με προνομιακούς όρους για το Βελιγράδι – 270 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα λήγει στις 31 Μαΐου, ενώ η τιμή στην Ευρώπη αυξήθηκε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Πηγή της Kommersant κοντά στη σερβική ηγεσία είπε ότι η τιμή είναι 340-350 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου «και ανταποκρίνεται πλήρως στα συμφέροντα του Βελιγραδίου» και ότι «προετοιμάζονται για υψηλότερη τιμή».

Αφού η Μόσχα συμφώνησε σε μεγάλο βαθμό με τα αιτήματα του Βελιγραδίου για φυσικό αέριο, αναμένει από τη Σερβία να ανταποκριθεί. Το μήνυμα του Κρεμλίνου μετά την τηλεφωνική συνομιλία των δύο προέδρων κάνει λόγο για «επιβεβαίωση της ετοιμότητας για συνεχή εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Σερβίας».

Ωστόσο, οι ειδικοί για τα Βαλκάνια πιστεύουν ότι η θέση της Σερβίας δε θα παραμείνει αμετάβλητη. Μόλις μια ημέρα πριν από το τηλεφώνημα μεταξύ των δύο προέδρων, η υπουργός Ενέργειας της Σερβίας Ζοράνα Μιχάιλοβιτς υπογράμμισε τις τρέχουσες προτεραιότητες του Βελιγραδίου, σημειώνοντας ότι η ένταξη στην ΕΕ παραμένει η βασική πολιτική της χώρας.

Η θέση του Βελιγραδίου σχετικά με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας ενδέχεται να ξεκαθαρίσει σύντομα. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ πρόκειται να επισκεφθεί τη Σερβία στις 7 Ιουνίου, σύμφωνα με την καλά πληροφορημένη εφημερίδα του Βελιγραδίου Blic.

Nezavisimaya Gazeta

Οι λαοί των δυτικών χωρών δοκιμάζονται σκληρά από τις συνεχιζόμενες κυρώσεις. Δεν θα μπορέσουν όλοι οι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί ηγέτες να πείσουν τους ψηφοφόρους τους για την αποτελεσματικότητα των περιορισμών κατά της Μόσχας εν μέσω ελλείψεων ενέργειας και τροφίμων. Αρκετοί δυτικοί ηγέτες αμβλύνουν τη στάση τους για τις κυρώσεις. Η αύξηση ρεκόρ στις τιμές της ενέργειας, σε συνδυασμό με τη μείωση της διαθεσιμότητας τροφίμων, μειώνει το βιοτικό επίπεδο για τους Ευρωπαίους που έχουν συνηθίσει σε άνετο βιοτικό επίπεδο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ψήφισε την Κυριακή τη χρήση της ουγγρικής εκδοχής του εμπάργκο πετρελαίου στο προβληματικό έκτο πακέτο αντιρωσικών κυρώσεων. Οι αποστολές κατά μήκος του πετρελαιαγωγού Druzhba θα συνεχιστούν, αλλά οι θαλάσσιες παραδόσεις θα απαγορευθούν. Οι ειδικοί παρατηρούν επίσης κινήσεις που μπορεί να υποδεικνύουν ότι η συλλογική Δύση όχι μόνο αναγκάζεται να υποχωρήσει στις πιέσεις κυρώσεων, αλλά αρχίζει επίσης να εξετάζει την ουσία της θέσης της Ρωσίας στη σύγκρουση, θέτοντας ίσως τις βάσεις για αυξημένες προμήθειες τροφίμων και λιπασμάτων από την Ουκρανία και Ρωσία.

Ο Alexey Portansky, Καθηγητής του Τμήματος Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Υποθέσεων στην Ανώτατη Σχολή Οικονομικών Επιστημών, είπε στην εφημερίδα: “Η δυσαρέσκεια του κόσμου αναγκάζει τις κυβερνήσεις να αναζητήσουν λύσεις και παραχωρήσεις. Μετά τις πρόσφατες συζητήσεις μεταξύ των ηγετών της Ρωσίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας, η αναζήτηση για ειρηνικές λύσεις, συμπεριλαμβανομένης της χαλάρωσης της επισιτιστικής κρίσης, μπορεί να ξαναρχίσει, με την επιφύλαξη άρσης των αντιρωσικών κυρώσεων».

“Οι πολιτικοί στην ΕΕ και στις ΗΠΑ πιέζουν για μια σύγκρουση στο έδαφος της Ουκρανίας εδώ και πολλά χρόνια. Και τώρα είναι απασχολημένοι με την αναδιανομή της αγοράς για ενεργειακούς πόρους, λιπάσματα και τρόφιμα. Πιθανότατα δεν θα υποχωρήσουν”, δήλωσε στην εφημερίδα ο Artem Tuzov, εκτελεστικός διευθυντής του τμήματος κεφαλαιαγοράς της Univer Capital. «Μόνο με την αναγνώριση των εσωτερικών κρίσεων, η Δύση θα μπορέσει να ανακάμψει και να σκεφτεί την οικονομία», πρόσθεσε ο ειδικός.

Ένας στολίσκος του ΝΑΤΟ αποτελούμενος από δύο αμερικανικά πολεμικά πλοία, ένα γερμανικό και ένα γαλλικό πολεμικό πλοίο έφτασε στο Ελσίνκι στο πλαίσιο κοινών ασκήσεων. Η επίσκεψη ήταν ενδεικτική, εξάλλου, το θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ βρίσκεται επί του παρόντος στην κορυφή των πρωτοσέλιδων.

Το υπουργείο Άμυνας της Φινλανδίας ανακοίνωσε ότι η χώρα αυξάνει τον αριθμό των διεθνών ασκήσεων. Πράγματι, οι υποψήφιοι σύμμαχοι της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αποδεικνύουν με κάθε τρόπο ότι δεν θα τους εγκαταλείψουν εάν κάτι πάει στραβά με τον ανατολικό γείτονά τους. Στις αρχές Μαΐου, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να προσφέρουν στις δύο χώρες τις απαιτούμενες εγγυήσεις ασφαλείας πριν από την αποδοχή τους στη βορειοατλαντική συμμαχία.

Το πόσο θα διαρκέσει αυτή η μεταβατική περίοδος δεν είναι ακόμη σαφές, γράφει η εφημερίδα. Από τη μία πλευρά, τα σχέδια για την αποδοχή της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στις 28-30 Ιουνίου παραμένουν σε ισχύ. Από την άλλη, δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία με την Τουρκία. Η κυβέρνηση δεσμεύεται να εμποδίσει την είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας επειδή οι δύο χώρες δεν πληρούν τις απαιτήσεις της Άγκυρας.

Εν τω μεταξύ, ο ερευνητής στο Τμήμα Ευρωπαϊκών Πολιτικών Σπουδών στο IMEMO, Nikita Belukhin, λέει ότι τώρα υπάρχει αντίθεση στη φινλανδική κοινωνία που σχετίζεται με την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. «Ένα από τα επιχειρήματα των διαδηλωτών είναι ακριβώς ότι ως αποτέλεσμα της ένταξης στη συμμαχία, οι σχέσεις με τη Ρωσία θα επιδεινωθούν», είπε στην εφημερίδα.

Vedomosti

Η Μόσχα θα πληρώσει τους κατόχους ρωσικών ευρωομολόγων χρησιμοποιώντας έναν μηχανισμό παρόμοιο με τον τρόπο πληρωμής του ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ στη Vedomosti. Το σύστημα θα λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο, αλλά «αντίστροφα». Οι επενδυτές θα πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς σε ξένο νόμισμα και ρούβλια σε μια ρωσική τράπεζα προκειμένου να λάβουν πληρωμή για το δημόσιο χρέος στο αρχικό της νόμισμα.

“Η πληρωμή για το φυσικό αέριο σε ρούβλια λειτουργεί ως εξής: λαμβάνουμε ξένο νόμισμα, το ανταλλάσσουμε με ρούβλια και ο διακανονισμός ολοκληρώνεται. Η διαδικασία διακανονισμού του ευρωομολόγου θα λειτουργήσει παρόμοια, αλλά αντίστροφα”, δήλωσε ο Σιλουάνοφ στην εφημερίδα .

Οι πληρωμές θα γίνονται μόνο μέσω της υποδομής διακανονισμού της Ρωσίας, του National Settlement Depository (NSD, θυγατρική του Χρηματιστηρίου της Μόσχας).

Από νομική άποψη, η λήψη πληρωμών με αυτόν τον τρόπο είναι απίθανο να αποτελεί άμεση παραβίαση των κυρώσεων για τους κατόχους ομολόγων, σύμφωνα με τον Managing Partner στη δικηγορική εταιρεία Nordic Star, Andrey Gusev. Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν απλώς να δηλώσουν αυτόν τον τρόπο απόκτησης κουπονιού ως είδος παραβίασης περιορισμών.

Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχουν λόγοι να δηλωθεί αθέτηση υποχρεώσεων της Ρωσίας, υποστηρίζει, επειδή ο οφειλέτης καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς τους πιστωτές.

Πληροφορίες από tass.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...