Ρωσικός Τύπος: Η Δύση επιβάλλει νέες κυρώσεις στη Μόσχα – Θα ανοίξει η Ουκρανία δεύτερο μέτωπο στην Υπερδνειστερία;

Izvestia

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία έχουν επιβάλλει νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας. Παρά τις υποσχέσεις να το πράξει νωρίτερα, η ΕΕ συμφώνησε σε ένα δέκατο πακέτο το βράδυ της 25ης Φεβρουαρίου. Το νέο πακέτο κυρώσεων είναι απίθανο να έχει άμεσο αποτέλεσμα, αλλά οι μακροπρόθεσμες συνέπειές του είναι άγνωστες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 25 Φεβρουαρίου, το νέο πακέτο κυρώσεων διευρύνει τον κατάλογο των απαγορευμένων προς εξαγωγή αγαθών στη Ρωσία, απαγορεύει τη διαμετακόμιση ευρωπαϊκών αγαθών και τεχνολογιών διπλής χρήσης μέσω του ρωσικού εδάφους, εισάγει περιορισμούς στην εισαγωγή πίσσας και συνθετικού καουτσούκ από τη Ρωσία, αναστέλλει τις άδειες μετάδοσης του RT Arabic και του Sputnik Arabic και επιβάλλει κυρώσεις σε τρεις ρωσικές τράπεζες (Alfa-Bank, Tinkoff Bank και Rosbank). Η λίστα περιλάμβανε συνολικά 121 άτομα και νομικά πρόσωπα.

Ο Sergey Shein, Ερευνητής στο Κέντρο Συνολικών Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο HSE επεσήμανε ότι το πακέτο δεν περιλαμβάνει κυρώσεις κατά της ρωσικής ενεργειακής βιομηχανίας. «Ως αποτέλεσμα, οι ποινές που επιβάλλονται από τις Βρυξέλλες είναι πιο συμβολικές», είπε.

Οι νέες κυρώσεις θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο περισσότερο σε ορισμένες εταιρείες παρά σε ολόκληρη τη ρωσική οικονομία, ιδιαίτερα σε αυτές που παράγουν αγαθά διπλής χρήσης, δήλωσε στην εφημερίδα ο διευθυντής του Κέντρου Μελετών Επιχειρηματικών Τάσεων στην Ανώτατη Οικονομική Σχολή Γκεόργκι Οστάπκοβιτς. “Δεν μπορούν πλέον να επιβάλλουν νέες κυρώσεις γιατί όλα έχουν ήδη εφαρμοστεί. Το δέκατο πακέτο θα έχει μικρό αποτέλεσμα. Το εκτιμώμενο κόστος του είναι 11 δισ. ευρώ, ή λιγότερο από το 1% του ΑΕΠ της Ρωσίας”, πιστεύει. Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, οι κυρώσεις έχουν σωρευτικό αποτέλεσμα.

«Είναι δύσκολο να ονομάσουμε αυτές τις κυρώσεις συμβολικές, καθώς ένας ολόκληρος συνασπισμός χωρών εισήγαγε αυτά τα αρκετά μεγάλης κλίμακας μέτρα. Λόγω του όγκου τους και επειδή η Ουάσιγκτον έχει περισσότερες ευκαιρίες να υποχρεώσει τις επιχειρήσεις να συμμορφωθούν με αυτά, οι κυρώσεις των ΗΠΑ μπορούν να θεωρηθούν ως πιο επώδυνες», δήλωσε ο Διευθυντής Προγραμμάτων στο Συμβούλιο Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας (RIAC) Ιβάν Τιμοφέεφ.

Vedomosti

Στις 24 Φεβρουαρίου, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δημοσίευσε ένα κείμενο 12 σημείων που περιγράφει το όραμά του για μια πολιτική διευθέτηση της ουκρανικής σύγκρουσης, τονίζοντας τον σεβασμό για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών, καθώς και το διεθνές δίκαιο και απορρίπτοντας τη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου. Οι δυτικές χώρες και το Κίεβο αντέδρασαν αρνητικά στις προτάσεις της Κίνας για επίλυση της σύγκρουσης. Σύμφωνα με αναλυτές, η πρωτοβουλία της Κίνας είναι απίθανο να προχωρήσει.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι η Μόσχα συμμερίζεται το όραμα του Πεκίνου και ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν ότι τυχόν περιοριστικά μέτρα που δεν εγκρίνονται από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι παράνομα. Από την άλλη πλευρά, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, σχολιάζοντας την προσέγγιση της Κίνας, τόνισε την έλλειψη αξιοπιστίας του Πεκίνου.

Ο Vasily Kashin από το Πανεπιστήμιο HSE είπε ότι η αντίδραση υποδηλώνει ότι το κινεζικό σχέδιο ταιριάζει στη Ρωσία και θα απορριφθεί από τη Δύση και την Ουκρανία. Ταυτόχρονα, ο ειδικός πιστεύει ότι ο πραγματικός σκοπός πίσω από την πρωτοβουλία της Κίνας ήταν να κοινοποιήσει στον υπόλοιπο κόσμο ότι έχει βιώσιμες ειρηνευτικές προτάσεις που μπορούν να θεωρηθούν ως εναλλακτική λύση στη δυτική πρόταση.

Σύμφωνα με τη Yana Leksyutina, καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης, το ειρηνευτικό σχέδιο της Κίνας είναι απίθανο να θέσει τις βάσεις για μια πραγματική επίλυση της ουκρανικής σύγκρουσης. Το Πεκίνο ουσιαστικά δεν είπε τίποτα νέο, πρόσθεσε. Η Κίνα προβάλλει τώρα ενεργά τον εαυτό της ως ένα έθνος που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της παγκόσμιας και περιφερειακής ασφάλειας, αλλά τα σχέδια του Πεκίνου δεν επαρκούν για κάθε είδους πραγματική αλλαγή στην κατάσταση στην Ουκρανία.

Kommersant

Ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα των εχθροπραξιών στην Ουκρανία, όλες οι σημαντικές τράπεζες της Ρωσίας, με εξαίρεση τους οργανισμούς με ξένα κεφάλαια, έχουν υποστεί κυρώσεις. Το πιο πρόσφατο πακέτο κυρώσεων εισάγει περιορισμούς σε τρεις ρωσικές τράπεζες, την Alfa Bank, την Tinkoff Bank και τη Rosbank. Παρά το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές έδωσαν χρόνο σε πελάτες και συνεργάτες των τραπεζών που έλαβαν κυρώσεις για να διευθετήσουν τυχόν ζητήματα, οι νομικοί προειδοποιούν ότι ενδέχεται να προκύψουν προβλήματα.

Όλα τα κεφάλαια και τα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών που υπόκεινται σε κυρώσεις στην ΕΕ θα δεσμευτούν και δεν θα μπορούν να πραγματοποιούν συναλλαγές, δήλωσε στην εφημερίδα ο δικηγόρος της Delcredere, Artyom Kasumyan. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι το Συμβούλιο της ΕΕ έχει παράσχει μια επιλογή για αποδέσμευση κεφαλαίων από λογαριασμούς τρίτων ή λήψη πληρωμών για τίτλους έως τις 26 Αυγούστου.

Nezavisimaya Gazeta

Η Ουάσιγκτον έχει βάλει στη μαύρη λίστα αρκετές κινεζικές εταιρείες που υποτίθεται ότι βοηθούν τη στρατιωτική βιομηχανία της Ρωσίας, χαρακτηρίζοντας το ειρηνευτικό σχέδιο της Κίνας ως φιλορωσικό. Η διαμάχη μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών συνεχίζεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όπου οι ΗΠΑ στήριξαν την Ουκρανία, ενώ ο εκπρόσωπος της Κίνας προέτρεψε τη Ρωσία και την Ουκρανία να ξεκινήσουν συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις. Εν τω μεταξύ, η G7 απείλησε την Κίνα, τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν με σοβαρές επιπτώσεις εάν υποστήριζαν τη Ρωσία. Σύμφωνα με ειδικούς, είναι πιθανό η Κίνα να προμηθεύει τη Ρωσία με πολιτικά και όχι στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς ήταν μάλλον ασαφής σχετικά με την πιθανότητα η Κίνα να προμηθεύσει όπλα στη Ρωσία, θεωρώντας πως η Ουάσιγκτον επιθυμεί να πείσει την Κίνα να μην το κάνει. Το Πεκίνο φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο προμήθειας όπλων, αλλά δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση, γράφει η εφημερίδα. Την ίδια στιγμή, η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας, την οποία υποστηρίζουν ανοιχτά οι ΗΠΑ, ανέφερε ότι η Ρωσία δεν διαθέτει επί του παρόντος κινεζικά όπλα και πυρομαχικά.

Με τη σειρά της, η Κίνα είπε ότι δεν προμηθεύει όπλα σε ζώνες συγκρούσεων ή σε μέρη που εμπλέκονται σε αυτές. Η γενική στάση της Κίνας εκπροσωπείται στο ειρηνευτικό της σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει «σημαντικές παραχωρήσεις προς τη Ρωσία», σύμφωνα με το Reuters. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους απέρριψαν αυτήν την πρόταση.

“Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι η Κίνα προμηθεύει όπλα στη Ρωσία. Οι ίδιες δηλώσεις έγιναν τις πρώτες εβδομάδες της ειδικής επιχείρησης. Εκείνη την εποχή, η Κίνα δεν προμήθευε όπλα στη Μόσχα. Οι ΗΠΑ δυσφημούν συστηματικά την Κίνα. Από την άλλη πλευρά, δεν αποκλείω το ενδεχόμενο η Κίνα να πουλήσει πολιτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία. Θα μπορούσαν να μετατραπούν από τη Ρωσία για να χρησιμοποιηθούν σε εχθροπραξίες”, δήλωσε στη Nezavisimaya Gazeta ο ανώτερος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο HSE Vasily Kashin.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο δύο φορές την περασμένη εβδομάδα, στις 20 και 26 Φεβρουαρίου, έναντι 460 εκατ. δολαρίων και 2 δισ. δολαρίων, αντίστοιχα. Πυρομαχικά για πυροβολικό και συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων (MLRS) αναφέρθηκαν ως τα πρώτα σημεία αυτής της βοήθειας προς τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας και στις δύο περιπτώσεις. Η Ουκρανία αναζητά διαρκώς πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να αναπληρώσει τα αποθέματα πυροβολικού της και η κατάληψη των οπλοστασίων στην Υπερδνειστερία που έχουν απομείνει από τη σοβιετική εποχή θα μπορούσε να είναι μία από αυτές τις επιλογές. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει ήδη εκδώσει προειδοποίηση για πιθανή στρατιωτική πρόκληση.

Τουλάχιστον 22.000 τόνοι πυρομαχικών ενδέχεται να φυλάσσονται σε αποθήκες που έχουν απομείνει από τη σοβιετική εποχή, πιστεύουν οι ειδικοί. Τα μισά από αυτά τα πυρομαχικά είναι άχρηστα και μη ασφαλή για μεταφορά, ωστόσο, τα υπόλοιπα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μάχη.

Σύμφωνα με τον ρωσικό στρατό, υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση ουκρανικού προσωπικού και στρατιωτικού εξοπλισμού κοντά στα σύνορα Ουκρανίας-Υπερδνειστερίας. Την ίδια στιγμή, ο Ουκρανός πρόεδρος Βλαντιμίρ Ζελένσκι είπε ότι το Κίεβο δεν έχει τέτοια σχέδια και το Κισινάου δήλωσε ότι δεν θα εμπλακεί στην κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Υπερδνειστερία. Ωστόσο, η κλιμάκωση της κατάστασης θα ωφελούσε τόσο τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις όσο και τους φιλορουμάνους Μολδαβούς αξιωματούχους, καθώς και το ΝΑΤΟ, γράφει η Nezavisimaya Gazeta.

Ο απόστρατος αντιστράτηγος Γιούρι Νετκάτσεφ είπε στην εφημερίδα ότι πιστεύει ότι μια σύγκρουση σε δύο μέτωπα είναι πολύ μειονεκτική για το Κίεβο και ότι η Υπερδνειστερία έχει αρκετές δυνάμεις για να αποκρούσει μια πιθανή επίθεση από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.

Πληροφορίες από tass.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...