Ρωσικός Τύπος: Η Δύση υπόσχεται νέο στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία

Το αμερικανικό πυραυλικό σύστημα HIMARS
Το αμερικανικό πυραυλικό σύστημα HIMARS

Kommersant

Το 2023 ξεκίνησε με τη μονομερή κήρυξη της κατάπαυσης του πυρός των Χριστουγέννων στη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση από τη Μόσχα και την Δύση να επεκτείνει τη στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο. Για πρώτη φορά, η Ουκρανία θα λάβει δυτικά οχήματα μεταφοράς προσωπικού από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γερμανία, ενώ η Γαλλία πρόκειται να στείλει εκεί τα τροχοφόρα ελαφρά άρματα μάχης.

Η Μόσχα συνεχίζει να επιβεβαιώνει την ετοιμότητά της για διάλογο προκειμένου να διευθετηθεί η σύγκρουση, ωστόσο η Δύση συνεχίζει να μην εμπιστεύεται την ειλικρίνεια αυτών των προθέσεων, ενώ η Τουρκία, όπως και πέρυσι, παραμένει σχεδόν ο μόνος διεθνής παίκτης που συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες της ως μεσολαβητής προς τις αντιμαχόμενες πλευρές.

Ο ερευνητής του Ινστιτούτου Βορειοαμερικανικών Σπουδών Primakov IMEMO Ilya Kramnik λέει ότι οι παραδόσεις από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Γαλλία είναι ένα νέο βήμα από πολιτική σκοπιά που ανοίγει το δρόμο για την αποστολή σχετικά νέου θωρακισμένου εξοπλισμού στην Ουκρανία. “Μπορεί να ακολουθήσουν οι παραδόσεις και άλλων οχημάτων, η ποσότητα τους θα αυξηθεί και η ποικιλία μπορεί να διευρυνθεί. Όταν ήδη προμηθεύουν θωρακισμένο εξοπλισμό σε μεγάλους όγκους, κάποια στιγμή μπορεί να προστεθούν τανκ. Επιπλέον, αυτή η κίνηση μπορεί να εξυπηρετήσει σε άλλες χώρες του ΝΑΤΟ. Για παράδειγμα, προσπαθούσαν να πείσουν την Πολωνία να στείλει άρματα μάχης Leopard που διαθέτει πολλά, στην Ουκρανία. Αλλά η Βαρσοβία ισχυρίστηκε ότι δεν ήθελε να το κάνει μόνη της. Ωστόσο, όταν αρχίσουν τέτοιες παραδόσεις από τις κορυφαίες χώρες του ΝΑΤΟ, τότε τα κράτη δεύτερης και τρίτης βαθμίδας του ΝΑΤΟ μπορεί να είναι πιο πρόθυμα να ενταχθούν σε αυτά», σημείωσε ο ειδικός.

Vedomosti

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ κατάφερε να ξεπεράσει μια άνευ προηγουμένου κρίση που δεν είχε ξαναγίνει εδώ και έναν αιώνα, εκλέγοντας τον Ρεπουμπλικανό Κέβιν Μακάρθι ως Πρόεδρό της μετά από 15 γύρους ψηφοφορίας. Η κατάσταση επιλύθηκε με μια συμφωνία με έναν από τους πιθανούς όρους περικοπής του αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ που εγκρίθηκε στα τέλη του 2022, στο πλαίσιο του επίσης υψηλού εθνικού χρέους. Ο ΜακΚάρθι συγκέντρωσε τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό 216 ψήφων με τον κύριο αντίπαλό του, τον Δημοκρατικό Χακίμ Τζέφρις να κερδίζει 211 ψήφους και έξι μέλη του Κογκρέσου να απέχουν.

Οι σκληροπυρηνικοί δεξιοί Ρεπουμπλικάνοι όχι μόνο απαιτούσαν από τον McCarthy να περικόψει τον στρατιωτικό προϋπολογισμό, αλλά και να εισαγάγει νόμο σύμφωνα με τον οποίο μόνο ένα μέλος της Βουλής να μπορεί να ξεκινήσει ψηφοφορία για την έκπτωση του Προέδρου, λέει ο ειδικός στο Συμβούλιο Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας Alexey Naumov. Αυτό αποδεικνύει ότι οι υποστηρικτές του Τραμπ παραμένουν μια υπολογίσιμη δύναμη εντός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Ο ίδιος ο Μακάρθι είχε προτείνει να αμφισβητηθούν τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του 2020 και υποστήριξε τον Τραμπ μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο.

Σύμφωνα με τον ειδικό, ο αγώνας για την προεδρία είναι μια ξεκάθαρη νίκη για το στρατόπεδο του Τραμπ εντός του GOP, συμπεριλαμβανομένης της πρότασης υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές του 2024. Θα πρέπει οπωσδήποτε να αναμένονται περικοπές στις στρατιωτικές δαπάνες, αν και όχι ριζικές, ενώ είναι επίσης δυνατή η μείωση της βοήθειας προς την Ουκρανία. Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο δεν είναι αρκετά ισχυροί για να κάνουν συμβιβασμούς με τους Δημοκρατικούς και την κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία βρίσκεται σε παρόμοια κατάσταση, επομένως, σύμφωνα με τον αναλυτή, αναμένεται ότι ο Μπάιντεν θα αρχίσει να επιδιώκει συμφωνία με τους Ρεπουμπλικάνους.

Το αποτέλεσμα της εκλογής του Προέδρου της Βουλής δείχνει βασικά ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων ελέγχεται από τον Τραμπ και τους υποστηρικτές του, συμφωνεί ο Ανώτερος Ερευνητής στο Ινστιτούτο Αμερικανικών και Καναδικών Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Βλαντιμίρ Βασίλιεφ. Τώρα, ο McCarthy είναι ο de jure Πρόεδρος, ενώ ο Trump και ο στενός κύκλος του λειτουργούν ως de facto. Υπό τις παρούσες συνθήκες, ο McCarthy μπορεί να απολυθεί ανά πάσα στιγμή. Υπό αυτές τις συνθήκες, η Βουλή γίνεται ένας ισχυρός παράγοντας πίεσης του Τραμπ στην κυβέρνηση Μπάιντεν. Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, είναι πλέον δυνατή τόσο η έναρξη διαδικασίας μομφής όσο και η αλλαγή των δημοσιονομικών προτεραιοτήτων προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα του αυξανόμενου κρατικού χρέους. Επομένως, μια ορισμένη μείωση των στρατιωτικών δαπανών και της βοήθειας προς την Ουκρανία δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Izvestia

Το 2023, η μέση ετήσια ισοτιμία του ρουβλίου έναντι του δολαρίου θα ανέλθει σε 70,3-73,3 με 73,6-77 για το ευρώ και 10,5 για το γιουάν, σύμφωνα με πρόβλεψη της Izvestia. Οι βασικοί παράγοντες αποδυνάμωσης του εθνικού νομίσματος θα είναι η γεωπολιτική, οι αυξανόμενες εισαγωγές και η κατάσταση με τις τιμές του πετρελαίου. Οι υποστηρικτικοί παράγοντες μπορεί να είναι η ανάκαμψη των ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας της Κίνας, οι υψηλές τιμές του πετρελαίου και οι όγκοι εξαγωγών, καθώς και οι αποτελεσματικοί νομισματικοί περιορισμοί και η πολιτική αποδολαριοποίησης της Μόσχας.

Σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο, το μέσο επιτόκιο θα ανέλθει στα 65-70 ρούβλια ανά δολάριο, κάτι που θα διευκολυνθεί από τις τιμές του αργού πάνω από 90 δολάρια, μια ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας της Κίνας και τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, σύμφωνα με τον επικεφαλής του αναλυτικού τμήματος των κεφαλαιαγορών της Rosselkhozbank, Alexander Fetisov.

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι υπάρχουν περισσότεροι παράγοντες για την αποδυνάμωση του εθνικού νομίσματος το 2023. Οι κυρώσεις κατά των μεγαλύτερων επιχειρήσεων της Ρωσίας εξακολουθούν να παραμένουν χωρίς άρση ή χαλάρωση, λέει η Natalya Milchakova της Freedom Finance Global. Μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου, τόσο το δολάριο όσο και το ευρώ έχουν ευκαιρίες να ενισχυθούν έναντι του ρουβλίου λόγω των αυξανόμενων επιτοκίων από τη Fed και την ΕΚΤ, ενώ το βασικό επιτόκιο της Τράπεζας της Ρωσίας θα παραμείνει στο 7,5%. Εάν οι τιμές του πετρελαίου δεν πέσουν κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι και δεν υπάρξουν νέες γεωπολιτικές εκπλήξεις, η Κεντρική Τράπεζα θα τις μειώσει όχι νωρίτερα από αυτό το καλοκαίρι.

Εκτός από τη γεωπολιτική, είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη η αναμενόμενη μείωση των τιμών των πρώτων υλών λόγω μιας πιθανής παγκόσμιας ύφεσης, τονίζει ο Mikhail Vasilyev της Sovcombank. Η πρόβλεψη αφορά μείωση των ρωσικών εξαγωγών κατά 14%, στα 540 δις δολάρια, λόγω της πτώσης των παγκόσμιων οικονομιών και των αντιρωσικών κυρώσεων, καθώς και των εισαγωγών κατά 18%, στα 400 δις δολάρια, εν μέσω της περαιτέρω ανακατεύθυνσης των αλυσίδων εφοδιασμού από την Δύση προς Ανατολή, διευκρίνισε. Το εμπάργκο της ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικών πετρελαϊκών προϊόντων και το ανώτατο όριο τιμών σε τρίτες χώρες από τις 5 Φεβρουαρίου 2023, μπορεί να περιορίσει περαιτέρω τα έσοδα της Ρωσίας και να επηρεάσει αρνητικά τόσο τον προϋπολογισμό όσο και το ρούβλι.

Nezavisimaya Gazeta

Το τέλος της περιόδου των διακοπών στο Κίεβο σημαδεύτηκε από εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στις ίδιες τις ημερομηνίες των διακοπών. Ο Ουκρανός υπουργός Πολιτισμού και Πολιτικής Πληροφόρησης Alexander Tkachenko έγραψε ότι το 2023, όλες οι εκκλησίες στην Ουκρανία θα πραγματοποιήσουν τον εορτασμό των Χριστουγέννων στις 25 Δεκεμβρίου. Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βλαντιμίρ Ζελένσκι διέταξε την ανάκληση της υπηκοότητας 13 ιερέων της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (UOC).

Τα Χριστούγεννα, σύμφωνα με απόφαση του ουκρανικού κοινοβουλίου, θα μπορούσαν να γιορταστούν τόσο στις 25 Δεκεμβρίου όσο και στις 7 Ιανουαρίου, δήλωσε στην εφημερίδα ο πρώην βουλευτής της Ουκρανικής Βερχόβνα Ράντα Σπυριδόν Κιλινκάροφ. Έτσι, οι βουλευτές προσπάθησαν να καλύψουν τα συμφέροντα πολλών ομάδων Ουκρανών κατοίκων, όχι μόνο της πλειοψηφίας που γιόρτασε τα Χριστούγεννα στις 7 Ιανουαρίου αλλά και της μειοψηφίας. “Τώρα, φαίνεται ότι το καθεστώς του Κιέβου αποφάσισε να αγνοήσει τη θέση της πλειοψηφίας των κατοίκων της χώρας. Και οι ενέργειές τους γίνονται στο πλαίσιο μιας άλλης σφοδρής επίθεσης στην κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, προκειμένου να υπονομεύσει πλήρως τους υπόλοιπους πνευματικούς δεσμούς με Ρωσία και να πετύχουμε πλήρη απομάκρυνση από αυτήν», τόνισε. Κατά τη γνώμη του, η δίωξη των κληρικών του UOC, όπως η αφαίρεση της ουκρανικής υπηκοότητας σε 13 από αυτούς, επιδιώκει επίσης τον ίδιο στόχο.

Ωστόσο, οι ενέργειες του καθεστώτος του Κιέβου εναντίον των ιερέων του UOC φαίνεται να είναι αποκλειστικά πολιτικές, λέει ο Kilinkarov. Για παράδειγμα, δεν τους δόθηκε το δικαίωμα σε δικαστική διαδικασία με νομική υπεράσπιση. «Τέτοιες ενέργειες έρχονται σε αντίθεση τόσο με το Σύνταγμα της Ουκρανίας όσο και με τις διεθνείς υποχρεώσεις της», σημείωσε ο πρώην βουλευτής.

Izvestia

Οι υποκινήσεις και οι διαδηλώσεις στη μερικώς αναγνωρισμένη Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου θα συνεχίσουν να εντείνονται. Επιπλέον, η παγκόσμια κοινότητα θα πρέπει να αναμένει νέα κλιμάκωση μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα, σύμφωνα με ειδικούς που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Izvestia. Η όξυνση στην περιοχή μετά την ηρεμία της Πρωτοχρονιάς ξεκίνησε με τις επιθέσεις σε Σέρβους που κατοικούν στο Κοσσυφοπέδιο την παραμονή Χριστουγέννων των Ορθοδόξων. Ενώ η Πρίστινα καταδίκαζε τη βία, οι Σέρβοι πραγματοποίησαν μεγάλης κλίμακας διαδηλώσεις στο Κοσσυφοπέδιο στις 8 Ιανουαρίου. Το ΝΑΤΟ απέρριψε το αίτημα του Βελιγραδίου να αναπτύξει περιορισμένο σώμα αστυνομίας και στρατού στη μερικώς αναγνωρισμένη δημοκρατία.

Σύμφωνα με τον συντονιστή του προγράμματος στο Συμβούλιο Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας Μίλαν Λάζοβιτς, οι διαδηλώσεις των Σέρβων κατοίκων του Κοσσυφοπεδίου θα συνεχιστούν. Θα έρθουν σε «κύματα», με διακεκομμένες περιόδους ηρεμίας, είπε στην Izvestia.

Ούτε σύντομα θα πρέπει να αναμένεται αυξημένη παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή γιατί αυτή η κίνηση μπορεί να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, πρόσθεσε. Μια ακόμη ένταση μεταξύ Πρίστινα και Βελιγραδίου είναι αναπόφευκτη, πιστεύει ο ειδικός.

Όπως είπε στην Izvestia η Γεκατερίνα Εντίνα, αναπληρώτρια καθηγήτρια της Ανώτατης Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Ανώτερη Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ευρώπης στη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών, η επίλυση της σύγκρουσης με τη βία είναι πρακτικά το λιγότερο επιθυμητό σενάριο για το Βελιγράδι. Επιπλέον, δεν είναι οι Σέρβοι που πυροδοτούν την κατάσταση, επεσήμανε. Για τους Σέρβους, είναι σημαντικό κατ’ αρχήν να δείξουν ότι η τρέχουσα κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και τα δεινά τους δεν επιτρέπουν ορισμένες τελικές αποφάσεις της μερικώς αναγνωρισμένης δημοκρατίας, τόνισε.

Πληροφορίες από tass.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...