Ρωσικός Τύπος: Η ΕΕ αποτυγχάνει να συμφωνήσει για απαγόρευση βίζας στους Ρώσους – Ουγγαρία και Gazprom υπογράφουν νέο συμβόλαιο

Izvestia

Σε συνάντηση στις 31 Αυγούστου στην Πράγα, οι υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για τον περιορισμό της βίζας για τους Ρώσους πολίτες. Μέχρι στιγμής, η ΕΕ έχει αποφασίσει μόνο να σταματήσει τη συμφωνία για τη χαλάρωση των θεωρήσεων με τη Ρωσία. Ακόμα κι έτσι, επειδή η συνάντηση ήταν άτυπη, αυτή η απόφαση έχει αποκλειστικά πολιτικό χαρακτήρα.

Το πάγωμα της συμφωνίας διευκόλυνσης της έκδοσης θεωρήσεων θα καταστήσει δυσκολότερο για τους Ρώσους να αποκτήσουν βίζα Σένγκεν. Το τέλος θα αυξηθεί από 35 σε 80 ευρώ και ο χρόνος διεκπεραίωσης θα παραταθεί.

Μετά την υποβολή αίτησης, μπορεί να χρειαστούν έως και έξι μήνες για να λάβουν βίζα. Σύμφωνα με τον Artur Muradyan, αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Tour Operators of Russia (ATOR), η απόφαση της ΕΕ θα επηρεάσει κυρίως τους κατοίκους των διασυνοριακών περιοχών της Ρωσίας και όχι τους επισκέπτες.

«Από την άλλη πλευρά, τίποτα το ασυνήθιστο δεν συνέβη στην υπουργική συνάντηση. Η κατάσταση που οραματίστηκαν οι χώρες της Βαλτικής δεν επετεύχθη. Ελπίζουμε ότι τα μέλη της ΕΕ που αντιτάχθηκαν στην απαγόρευση θα μπορέσουν να συνεχίσουν την πολιτική ελεύθερου τουρισμού. Ειδικότερα, η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα θα συνεχίσουν να εκδίδουν βίζα», κατέληξε.

Σε κάθε περίπτωση, τα αποτελέσματα της άτυπης συνάντησης των ανώτατων διπλωματών της ΕΕ δεν μπορούν να ερμηνευθούν ως πρακτική λύση στο θέμα της βίζα. Η τελική ετυμηγορία δεν έχει ληφθεί ακόμη. Μέχρι στιγμής, τα μέλη της ΕΕ εξακολουθούν να χωρίζονται σε δύο στρατόπεδα: σε αυτούς που αναζητούν συμβιβασμούς σε αυτό το θέμα και σε αυτούς που τους απορρίπτουν εντελώς.

Kommersant

Η Gazprom θα προμηθεύσει επιπλέον 353,8 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ουγγαρία εν μέσω της διακοπής λειτουργίας του αγωγού τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Πρόσθετοι όγκοι θα περάσουν από τον αγωγό φυσικού αερίου TurkStream. Αναλυτές πιστεύουν ότι αυτό το μέτρο θα επιτρέψει στην Ουγγαρία όχι μόνο να προετοιμαστεί για έναν κρύο χειμώνα, αλλά και να βοηθήσει τη γειτονική Αυστρία και τη Σλοβακία σε περίπτωση διακοπής της παροχής φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας.

Η Ρωσία παρέχει περίπου το 85% των εισαγωγών φυσικού αερίου της χώρας. Η Gazprom υπέγραψε συμβόλαιο με την Ουγγαρία το 2021 για την προμήθεια 3,5 δις κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως μέσω Βουλγαρίας και Σερβίας, με επιπλέον 1 δις κυβικά μέτρα μέσω της Αυστρίας. Η σύμβαση υπεγράφη για περίοδο 15 ετών. Η Gazprom είχε αυξήσει τις παραδόσεις στην Ουγγαρία κατά 2,6 εκατ. κυβικά μέτρα ημερησίως τον Αύγουστο.

Παρά την ειδική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ουγγαρία, μέλος της ΕΕ, διατηρεί σχέσεις με τη Μόσχα και αντιτίθεται στις κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. «Σε μια εποχή που η ΕΕ γεμίζει εγκαταστάσεις αποθήκευσης, «εκκενώνει» την αγορά LNG προετοιμάζοντας μια έλλειψη φυσικού αερίου, η Ουγγαρία είναι η μόνη χώρα που θα λάβει μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου, επιπλέον, μέσω του ασφαλούς καναλιού TurkStream», σημείωσε η Maria Belova της Vygon Consulting.

Σύμφωνα με τον Sergey Kapitonov, από το Center for Energy Transition και στο ESG της Skoltech, η Ουγγαρία βρίσκεται σε στρατηγική θέση στο ευρωπαϊκό ενεργειακό δίκτυο. Σε περίπτωση διαταραχών στην ουκρανική διαδρομή κατά τη διάρκεια του χειμώνα – επειδή το φυσικό αέριο μέσω αυτού του αγωγού περνά επίσης στη Σλοβακία και την Αυστρία – η Βουδαπέστη μπορεί να βοηθήσει τους γείτονές της προμηθεύοντας φυσικό αέριο από υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης.

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ και ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες για τρίτη φορά φέτος να συζητήσουν για το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Η κατάσταση είχε αλλάξει σημαντικά: συγκεκριμένα, πριν από αυτή τη συνάντηση, το Μπακού κατέλαβε τρεις ακόμη οικισμούς με αρμενικές οικογένειες που παρέμειναν.

Το Αζερμπαϊτζάν ελπίζει ότι οι νέες εξελίξεις θα συνεχιστούν και θα οδηγήσουν σε συμφωνία για μια συνθήκη ειρήνης τους επόμενους μήνες. Ωστόσο, αυτή τη φορά οι ηγέτες συμφώνησαν μόνο να συνεχίσουν τις «ουσιαστικές διαπραγματεύσεις» για το θέμα και να συναντηθούν ξανά τον Νοέμβριο – για άλλη μια φορά στις Βρυξέλλες, και όχι στη Μόσχα, η οποία ισχυρίζεται ότι είναι ο βασικός μεσολαβητής.

Αυτές οι προσπάθειες δεν πέρασαν απαρατήρητες στη Μόσχα. «Η δραστηριότητα της ΕΕ στον Νότιο Καύκασο καθορίζεται από γεωπολιτικές φιλοδοξίες», σχολίασε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Σύμφωνα με το μέλος της Εθνοσυνέλευσης του Αζερμπαϊτζάν Ρασίμ Μουσαμπέκοφ, αυτή η ρητορική συνδέεται με τη γενική επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Δύσης. “Η ΕΕ λειτουργεί ως συντονιστής της πίεσης των κυρώσεων στη Ρωσία. Σε αυτό το θέμα, οι Βρυξέλλες συμπεριφέρονται όχι ως εταίρος, αλλά ως αντίπαλος της Ρωσίας”, είπε στην Kommersant.

Ο Farhad Mammadov, πολιτικός επιστήμονας από το Αζερμπαϊτζάν, πιστεύει ότι ο λόγος είναι πιο περίπλοκος. «Χωρίς συνθήκη ειρήνης, η Μόσχα διατηρεί τον ρόλο της ως αποκλειστικού μεσολαβητή και συμμετέχει στη συζήτηση όλων των θεμάτων με τη μία ή την άλλη πλευρά, και εάν υπογραφεί μια συνθήκη ειρήνης, μπορεί να χάσει ένα ολόκληρο στρώμα σχέσεων τόσο με την Αρμενία όσο και με το Αζερμπαϊτζάν».

Vedomosti

Ο πληθωρισμός σε 19 χώρες της ευρωζώνης τον Αύγουστο έφτασε στο 9,1% και σημείωσε ρεκόρ για το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα από την 1η Ιανουαρίου 1999, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Εν τω μεταξύ, οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός στην Ευρώπη δεν έχει φτάσει στο αποκορύφωμά του.

Όπως και τον Ιούλιο, ο βασικός παράγοντας πίσω από την άνοδο των τιμών ήταν οι ακριβότεροι ενεργειακοί πόροι. Η συμβολή τους στον πληθωρισμό τον Αύγουστο ήταν 38,3% (κάπως χαμηλότερη από τον Ιούλιο, που ήταν 39,6%). Οι χώρες της Βαλτικής παρουσίασαν τον υψηλότερο πληθωρισμό τον Αύγουστο, με τις τιμές να αυξάνονται κατά 25,2% στην Εσθονία, 21,1% στη Λιθουανία και 20,8% στη Λετονία. Τον Αύγουστο, ο πληθωρισμός στις βασικές οικονομίες της ευρωζώνης, τη Γερμανία και τη Γαλλία, ήταν 8,8% και 6,5% αντίστοιχα.

Αναλυτές πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη δεν έχει κορυφωθεί ακόμη και θα επιταχυνθεί τους επόμενους μήνες. Το μακροοικονομικό κλίμα, οι γεωπολιτικές εντάσεις και η σημερινή άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου, σύμφωνα με τον ειδικό της BCS World of Investments, Denis Buivolov, μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση. Η καθυστέρηση στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής στην ΕΕ επιδεινώνει την κατάσταση, σημείωσε ο ειδικός.

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται πλέον ανάμεσα σε δύο πυρκαγιές: την καταπολέμηση του πληθωρισμού από τη μια και την βαθιά ύφεση της οικονομίας από την άλλη», είπε ειδικός, προσθέτοντας ότι η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή δεν είναι μόνη σε αυτή τη θέση, αλλά σε αντίθεση με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν δικαιούται να κάνει λάθος.

Οι ενέργειες των δυτικών ρυθμιστικών αρχών οδήγησαν σε μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου στην ΕΕ τον Ιανουάριο-Αύγουστο του 2022 κατά 29-30 δις κυβικά μέτρα, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Gazprom, Alexey Miller. Σημείωσε ότι οι αγοραστές φυσικού αερίου στην Ευρώπη άρχισαν να εγκαταλείπουν την παραδοσιακή ενέργεια, καθώς και τις μακροπρόθεσμες συμβάσεις με σταθερές τιμές υπό την πίεση της πολιτικής απαλλαγής από τον άνθρακα. Σύμφωνα με το ανώτατο στέλεχος, αυτό είχε ως αποτέλεσμα την επιδείνωση της αξιοπιστίας και της σταθερότητας του εφοδιασμού, καθώς και την άνοδο των τιμών στους κόμβους φυσικού αερίου και στους ορόφους συναλλαγών.

Ο Μίλερ υπενθύμισε ότι εάν συνεχιστούν αυτές οι τάσεις, η τιμή του φυσικού αερίου την περίοδο φθινοπώρου-χειμώνα 2022-2023 μπορεί να πλησιάσει τα 4.000 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, σύμφωνα με τη συντηρητική πρόβλεψη της εταιρείας. Ο ασιατικός εποχιακός παράγοντας – ο ανταγωνισμός της ασιατικής αγοράς με την ευρωπαϊκή αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου – ασκεί επίσης πίεση στην τάση τιμολόγησης (LNG).

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι για να επαναδρομολογήσει τους μειωμένους όγκους προμηθειών από την ΕΕ προς άλλες κατευθύνσεις, η Gazprom πρέπει να δημιουργήσει νέα ικανότητα μεταφοράς φυσικού αερίου και να δημιουργήσει τοπική ζήτηση.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή του Ταμείου Εθνικής Ενεργειακής Ασφάλειας Αλεξέι Γκρίβαχ, η ζήτηση φυσικού αερίου της ΕΕ είναι πιθανό να επιδεινωθεί. Τόνισε ότι η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου και άλλων ειδών ενέργειας, που προκαλείται από τις δραστηριότητες των δυτικών κυβερνήσεων, συνεχίζεται και επηρεάζει άλλες χώρες. Ο εμπειρογνώμονας βρίσκει δύο βασικές αιτίες για αυτό: συστημικά λάθη στην ενεργειακή πολιτική της ΕΕ που «κλείνουν» τις επενδύσεις στην παραδοσιακή ενέργεια, καθώς και τον πόλεμο κυρώσεων της Δύσης με τη Ρωσία, τον βασικό προμηθευτή ενέργειας.

Πληροφορίες από tass.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...