Izvestia
Την Πέμπτη, πραγματοποιήθηκε σύνοδος κορυφής των κρατών-μελών της ΕΕ, στις Βρυξέλλες. Μαζί τους για πρώτη φορά ήταν ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βλαντιμίρ Ζελένσκι. Παρά το γεγονός αυτό, η ΕΕ δεν δεσμεύτηκε να προμηθεύσει πολεμικά αεροσκάφη στο Κίεβο. Επίσης, οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν σχέδια για πρόσθετες κυρώσεις στη Μόσχα μέχρι την πρώτη επέτειο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.
«Νομίζω ότι αρκετές χώρες μέλη της ΕΕ μπορεί να συμφωνήσουν να στείλουν μαχητικά αεροσκάφη μεμονωμένα, αλλά δεν περιμένω κάποια συλλογική συμφωνία, τουλάχιστον σύντομα», δήλωσε ο Γερμανός ευρωβουλευτής Γκούναρ Μπεκ στην Izvestia. Εξήγησε ότι δεν υπάρχει νομική βάση για κάτι τέτοιο στην ΕΕ, ενώ τα θέματα άμυνας και εξωτερικής ασφάλειας παραμένουν προνόμιο των χωρών μελών.
Είναι δύσκολο να προβλεφθεί τι θα αποφασίσει η ΕΕ όσον αφορά τις προμήθειες, καθώς το μπλοκ λαμβάνει πάντα αποφάσεις παρασκηνιακά, υποστηρίζει ο Sergey Shein της Ανώτατης Σχολής Οικονομικών Επιστημών. Ωστόσο, είπε ο ειδικός, η Ουκρανία ήταν μόνο ένα από τα θέματα στην ατζέντα του Συμβουλίου της Ευρώπης και η πρόσκληση του Ζελένσκι ήταν μια συμβολική κίνηση. «Αν και οι Ευρωπαίοι υποστηρίζουν τις φιλοδοξίες της Ουκρανίας να ενταχθεί στην ΕΕ, θα πρέπει να συζητήσουν πιο πιεστικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν στο εσωτερικό, για παράδειγμα, την απειλή μιας νέας μεταναστευτικής κρίσης», πρόσθεσε.
Ο Διευθυντής Προγράμματος του Valdai Discussion Club, Oleg Barabanov, υποστηρίζει ότι η απόφαση για την παράδοση μαχητών θα ληφθεί ούτως ή άλλως, ακόμα κι αν δεν είναι στην ατζέντα αυτής της συνόδου κορυφής. Οι συζητήσεις είναι πιθανό να συνεχιστούν στη συνάντηση των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 14-15 Φεβρουαρίου. Εξάλλου, το Κίεβο σχεδιάζει να θέσει το θέμα στην 59η Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου που θα ανοίξει την ερχόμενη Παρασκευή.
Vedomosti
Στις 9 Φεβρουαρίου, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επισκέφθηκε το Σουδάν. Η πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ, ήταν ο τελευταίος σταθμός της δεύτερης αφρικανικής περιοδείας του Λαβρόφ φέτος. Ο ΥπΕξ της Ρωσίας συναντήθηκε με τον Abdel Fattah al-Burhan, τον de facto αρχηγό του κράτους του Σουδάν, τον αναπληρωτή του Mohamed Hamdan Dagalo και τον υπουργό Εξωτερικών του Σουδάν, Ali al-Sadiq. Ο Λαβρόφ επισκέφθηκε την αφρικανική χώρα τελευταία φορά το 2014.
Τον Δεκέμβριο του 2020, η Ρωσία και οι σημερινές αρχές του Σουδάν συμφώνησαν να τοποθετήσουν ένα κέντρο υποστήριξης του ρωσικού ναυτικού στην ακτή της Ερυθράς Θάλασσας της χώρας, αλλά η σουδανική κυβέρνηση δήλωσε το 2021 ότι δεν ήταν έτοιμη να επικυρώσει τη σχετική συμφωνία με τη Ρωσία. Μετά από συνομιλίες με τον Σουδανό ομόλογό του, ο Λαβρόφ είπε ότι το Χαρτούμ θα επικυρώσει τη συμφωνία τώρα.
Η μεταβατική περίοδος έχει καθυστερήσει στο Σουδάν και η χώρα χρειάζεται οικονομική βοήθεια καθώς και αναπτυξιακές στρατηγικές, δήλωσε στο Vedomosti ο ερευνητής στο Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Γκριγκόρι Λουκιάνοφ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ηγεσία της χώρας χτίζει σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ προσπαθεί να αρθούν οι κυρώσεις και να αποκτήσει πρόσβαση στις τεχνολογίες του Ισραήλ μετά την αναγνώριση του Ισραήλ και να λάβει τις αμερικανικές επενδύσεις. Οι νυν ηγέτες του Σουδάν βλέπουν τη Ρωσία και την Κίνα ως εναλλακτική λύση, εάν η οικονομική συνεργασία με τη Δύση σημαίνει ότι ο στρατός θα πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία χωρίς καμία εγγύηση ασφαλείας, είπε ο Λουκιάνοφ. Θα ήταν πιο ωφέλιμο για τον al-Burhan να μην πλησιάσει τη Δύση, την Κίνα ή τη Ρωσία, αλλά μάλλον να διατηρήσει την ισορροπία μεταξύ τους. Αν και αυτό δεν δίνει καμία ελπίδα στη χώρα να ξεπεράσει την κρίση, επιτρέπει στο Σουδάν να κερδίσει χρόνο για να ενισχύσει τις θέσεις του. Τόσο η Ρωσία όσο και η Δύση το καταλαβαίνουν πολύ καλά, ότι κανένας από τους δύο δεν κάνει all-in σε αυτή τη χώρα για μια καλύτερη οικονομική παρουσία στην ήπειρο.
Το Σουδάν, όπως και η Ερυθραία, όπου επισκέφθηκε ο Λαβρόφ τον Ιανουάριο, είναι ένα από τα πιθανά «σημεία εισόδου» για τις ρωσικές επιχειρήσεις στην αφρικανική ήπειρο, είπε στο Vedomosti η αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Σχολή Παγκόσμιας Πολιτικής του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας Ναταλία Πισκούνοβα.
Rossiyskaya Gazeta
Ερωτηθείς πότε η Πολωνία θα μπορούσε να ζητήσει από την ΕΕ να παράσχει πυρηνικά στην Ουκρανία, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στη Βαρσοβία, Σεργκέι Αντρέγιεφ, είπε ότι δεν θα βιαστεί να βγάλει συμπεράσματα, παρόλο που παραδέχτηκε ότι οι Πολωνοί ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή των πιέσεων για περισσότερα όπλα για το Κίεβο.
Οποιαδήποτε διακοπή ή υποβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων, θα μπορούσε να συμβεί μόνο με πρωτοβουλία της Βαρσοβίας, είπε. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επιμένει ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να παραμένουν διαθέσιμοι ακόμη και σε περιόδους κρίσης, είπε ο Αντρέγιεφ.
Σύμφωνα με τον Ρώσο απεσταλμένο, υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι που χρειάζονται προξενικές υπηρεσίες στην Πολωνία, παρά τις πολιτικές εντάσεις. «Τα κανάλια για διάλογο με τις πολωνικές αρχές παραμένουν, αν και η συχνότητα των συναντήσεων έχει ελαχιστοποιηθεί», είπε.
Πληροφορίες από tass.com