Ρωσικός Τύπος: Η ΕΕ δεν θα εγκαταλείψει τις κυρώσεις στη Ρωσία – Η Φινλανδία μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ χωρίς τη Σουηδία

ΕΕ -Ευρωπαϊκή Ένωση - Ρωσία

Izvestia

Δεν υπάρχουν σχέδια για χαλάρωση του καθεστώτος κυρώσεων ή άρση ορισμένων από τα μέτρα κατά της Ρωσίας στο εγγύς μέλλον, δήλωσαν αξιωματούχοι της ΕΕ στην Izvestia. Οι Βρυξέλλες θα συνεχίσουν την απάντησή τους σε «οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση» κατά της Ουκρανίας και το 10ο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας δύσκολα θα είναι το τελευταίο. Η ρωσική μόνιμη αποστολή στην ΕΕ καταδίκασε τα τελευταία μέτρα, όπως όλα τα προηγούμενα πακέτα, ως παράνομα. “Επιβλήθηκαν χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ως εκ τούτου είναι παράνομες. Η ΕΕ δεν μπορεί παρά να το συνειδητοποιήσει”, τόνισε η ρωσική αποστολή.

Σύμφωνα με τον Γερμανό ευρωβουλευτή Γκούναρ Μπεκ, οι Βρυξέλλες είναι απίθανο να αμβλύνουν τα αντιρωσικά μέτρα, ακόμη και παρά τον «καταστροφικό αντίκτυπο» που είχαν οι περιορισμοί της κατά της Μόσχας στην οικονομία της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εν τω μεταξύ, η ΕΕ έχει λιγότερο περιθώριο κινήσεων για ελιγμούς κυρώσεων, παραδέχτηκε ο βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Κροατία, Ιβάν Βίλιμπορ Σίντσιτς, από την αντιπροσωπεία στην Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Συνεργασίας ΕΕ-Ρωσίας (D-RU) σε συνέντευξή του στην Izvestia.

Η ΕΕ προσπαθεί να καλύψει τα κενά με κάθε νέο πακέτο κυρώσεων, δήλωσε ο καθηγητής του Τμήματος Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Διοίκησης Yevgeny Smirnov. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι προμήθειες των περισσότερων προϊόντων ευρωπαϊκής κατασκευής στη Ρωσία συνεχίστηκαν, επομένως η ΕΕ θα ενισχύσει τους ελέγχους των εξαγωγών κατά των προμηθευτών προς το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν και την Τουρκία. Επίσης, ενδέχεται να αυξηθούν οι δασμοί στην εισαγωγή ρωσικών μη σιδηρούχων και πολύτιμων μετάλλων, δήλωσε ο οικονομολόγος στην Izvestia.

Ενώ υπάρχει όλο και λιγότερο περιθώριο ελιγμών όσον αφορά τους νέους περιορισμούς στο πλαίσιο του τελευταίου πακέτου, εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα κενά, προειδοποίησε ο Διευθυντής Προγράμματος στο Συμβούλιο Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας Ιβάν Τιμοφέγιεφ. Είπε ότι θα επιβληθούν «ποιοτικές και όχι ποσοτικές κυρώσεις» στο μέλλον για να αποτραπεί η παράκαμψη των υφιστάμενων μέτρων και θα καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για τη δίωξη των παραβατών. Για αυτόν, οι περιορισμοί της ΕΕ και οι άλλες κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση καθιστούν τον 10ο γύρο αρκετά ουσιαστικό. Συγκεκριμένα, υπάρχουν λιγότερες ευκαιρίες για τη λειτουργία των ρωσικών τραπεζών και συναλλαγές σε δολάριο και ευρώ για αυτές, ενώ οι αυστηρότεροι έλεγχοι των εξαγωγών ενδέχεται να παρεμποδίσουν τις παράλληλες εισαγωγές. Αν και οι περιορισμοί δεν έχουν άμεσο αντίκτυπο, η Ρωσία θα πρέπει να αναζητήσει νέες οικονομικές διαδρομές, κατέληξε ο ειδικός.

Vedomosti

Τη Δευτέρα, ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Josep Borrell δημοσίευσε το πλήρες προσχέδιο συμφωνίας 11 σημείων μεταξύ της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου, το οποίο το Βελιγράδι λέει ότι είναι ένα γαλλογερμανικό σχέδιο για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο. Σύμφωνα με τα βασικά σημεία του σχεδίου, η Σερβία θα πρέπει να απέχει από τυχόν εμπόδια για την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου σε οποιουσδήποτε διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών. Ο Σέρβος ηγέτης Αλεξάνταρ Βούτσιτς έχει ήδη πει ότι παρά το γεγονός ότι το έγγραφο έχει δημοσιευτεί, εξακολουθεί να αποτελεί προσχέδιο συμφωνίας και οι συνομιλίες πρέπει να συνεχιστούν. Ωστόσο, αυτά τα γεγονότα έχουν προκαλέσει πολιτικό σάλο στη Σερβία.

Σέρβοι πολιτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι ακόμη και «η πραγματική αναγνώριση της κυριαρχίας» του Κοσσυφοπεδίου θα φέρει τη χώρα «λίγο πιο κοντά» στην ένταξη στην ΕΕ, στόχο που ο Βούτσιτς έχει επανειλημμένα πει ότι είναι κεντρικός στην προεδρία του, στον οποίο η άρνηση της Σερβίας να ενταχθεί στις αντιρωσικές κυρώσεις εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικό εμπόδιο.

Αυτό που προβληματίζει περισσότερο τους Σέρβους στο προσχέδιο της συμφωνίας είναι η αναγνώριση των διαβατηρίων, των διπλωμάτων και των πινακίδων κυκλοφορίας του Κοσσυφοπεδίου, δήλωσε στο Vedomosti ο επικεφαλής του Ιδρύματος Προοδευτικής Πολιτικής Όλεγκ Μπονταρένκο. Και η «μη αντίσταση» της Σερβίας στην ένταξη του Κοσσυφοπεδίου σε διάφορους διεθνείς θεσμούς είναι εξίσου ανησυχητική, πρόσθεσε. «Αυτές οι παράγραφοι είναι οι πιο δύσκολες για τον Βούτσιτς και αμφιβάλλω ότι θα υιοθετηθούν», είπε ο Μπονταρένκο, καθώς όλα αυτά δύσκολα θα βοηθούσαν τη Σερβία να ενταχθεί στην ΕΕ. Η ΕΕ δεν είναι έτοιμη να αφήσει άλλα 7 εκατομμύρια ανθρώπους να εισέλθουν. Ζυγίζοντας αυτούς τους κινδύνους, ο Βούτσιτς πιθανότατα θα απέχει από την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία και «όλα θα παραμείνουν στο επίπεδο των δηλώσεων», κατέληξε.

Izvestia

Την Τρίτη, το φινλανδικό κοινοβούλιο άρχισε να συζητά την επικύρωση της αίτησης της χώρας για το ΝΑΤΟ, δίνοντας στον εαυτό της τη δυνατότητα να ενταχθεί στη Βορειοατλαντική Συμμαχία χωρίς τη Σουηδία. Η Στοκχόλμη, η οποία υπέβαλε την αίτησή της μαζί με το Ελσίνκι, δεν έχει ακόμη καταφέρει να συμβιβάσει τις διαφορές της με την Τουρκία. Αν και οι Φινλανδοί έχουν υποσχεθεί να περιμένουν τους γείτονές τους, το Ελσίνκι άφησε να εννοηθεί ότι θα ήθελε να θέσει ένα τέλος στο θέμα του ΝΑΤΟ μέχρι τις βουλευτικές εκλογές της 2ας Απριλίου.

Ενώ η απόφαση να προχωρήσει μόνη της δεν έχει προκαλέσει δημόσια υστερία στη Στοκχόλμη, ο Σουηδός πρωθυπουργός Ulf Kristersson προειδοποίησε ότι η ένταξη της Φινλανδίας μπορεί να παρεμποδίσει τη στενή στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο, καθώς η Σουηδία θα μείνει μόνη χωρίς καμία προστασία του ΝΑΤΟ.

Ο επικεφαλής του Κέντρου Αρκτικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Ευρώπης της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, Valery Zhuravel, δήλωσε ότι μέχρι στιγμής, οι Σουηδοί προσπαθούν να μην αντιδράσουν υπερβολικά στην κίνηση της Φινλανδίας, αλλά οι σχέσεις μεταξύ των δύο γειτόνων ενδέχεται να επιδεινωθούν στο μέλλον. «Αρχικά επεδίωξαν να ενταχθούν στη συμμαχία μαζί και ήταν περισσότερο οι Φινλανδοί παρά οι Σουηδοί που επέμειναν σε αυτό, αλλά πάνω απ’ όλα, αυτή η απόφαση θα βλάψει την εικόνα του ΝΑΤΟ», είπε ο ειδικός.

Κι όμως είναι πολύ νωρίς για να αποκλειστεί η ταυτόχρονη ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών. Την περασμένη εβδομάδα, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είπε στο Reuters ότι μπορούσε να δει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις της Τουρκίας σχετικά με την αίτηση της Σουηδίας για ένταξη στη συμμαχία και ότι εξακολουθεί να επιδιώκει να το κάνουν και τα δύο κράτη μέχρι τη σύνοδο κορυφής του Ιουλίου στο Βίλνιους. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι οι συνομιλίες της Τουρκίας με τη Σουηδία και τη Φινλανδία σχετικά με την αίτησή τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ξαναρχίσουν στις 9 Μαρτίου.

Vedomosti

Η κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ παραμένει τεταμένη. Από τις αρχές Δεκεμβρίου, το Ερεβάν διαμαρτύρεται για αποκλεισμό του Διαδρόμου του Λατσίν από ακτιβιστές του Αζερμπαϊτζάν που έχει προκαλέσει έλλειμμα βασικών αγαθών στις αρμενικές τοποθεσίες. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λάρβοφ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό του από το Αζερμπαϊτζάν Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ ότι η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν ήταν βασικό θέμα στις συνομιλίες του στο Μπακού. Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για αυστηρή εφαρμογή όλων των διατάξεων που συμφώνησαν οι ηγέτες της Αρμενίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Ρωσίας στις 31 Οκτωβρίου 2022.

Η ΕΕ προσπάθησε να διαδραματίσει ρόλο στη διαδικασία διευθέτησης, αλλά μάταια, δήλωσε ο ερευνητής στο Κέντρο Μετασοβιετικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Stanislav Pritchin. Ήταν μετά τη σύνοδο κορυφής του Αυγούστου στις Βρυξέλλες που σημειώθηκε η πιο σοβαρή κλιμάκωση, ενώ η αποστολή της ΕΕ απέτυχε στις ειρηνευτικές συνομιλίες, καθώς δραστηριοποιείται μόνο στην Αρμενία, πρόσθεσε ο ειδικός.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Μπακού άλλαξαν: πάγωσαν αισθητά και τα μέσα ενημέρωσης και οι εκτιμήσεις των ειδικών αυτό επισημαίνουν, είπε ο αναλυτής. Ωστόσο, το διμερές εμπόριο αυξήθηκε το 2022 και υπογράφηκε μια σημαντική σύμβαση για τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στο Αζερμπαϊτζάν. Και οι θέσεις της Ρωσίας και του Αζερμπαϊτζάν για την επίλυση της κατάστασης γύρω από τους διαδρόμους Lachin και Nakhichevan, το ζήτημα των συνόρων και η καταστροφική επιρροή της Δύσης δεν ήταν ποτέ πιο κοντά, σύμφωνα με τον Pritchin.

Nezavisimaya Gazeta

Μετά τις αρνητικές κριτικές για το ειρηνευτικό σχέδιο του Πεκίνου, συγκεκριμένα από τον Σύμβουλο του Ουκρανικού Προεδρικού Γραφείου Mikhail Podolyak, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Pavel Klimkin έκανε μια συμφιλιωτική δήλωση σχετικά με την πρωτοβουλία. Το Κίεβο φαίνεται ότι επιδιώκει να εξομαλύνει την κατάσταση και να εξασφαλίσει μια συνάντηση μεταξύ των ηγετών της Ουκρανίας και της Κίνας, στην οποία ο Ουκρανός πρόεδρος Βλαντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε πρόσφατα ότι είναι ανοιχτός.

Ωστόσο, το Πεκίνο βλέπει ξεκάθαρα ότι η Ουκρανία έχει λίγα περιθώρια ελιγμών στη διαμόρφωση της πολιτικής της για την Κίνα, δήλωσε ο επικεφαλής του Κέντρου Μελετών Ασίας-Ειρηνικού στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, Alexander Lomanov. Εξάλλου, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δεν ήταν τόσο ομαλές πριν από τον περασμένο Φεβρουάριο και σήμερα οι ουκρανικές αρχές δεν έχουν να προσφέρουν πολλά.

Πληροφορίες από tass.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...