Ρωσικός Τύπος: Η ΕΕ έτοιμη να ενεργοποιήσει το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Izvestia

Το βράδυ της 31ης Μαΐου, οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν σε μερικό εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου, κάνοντας εξαιρέσεις για την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, την Τσεχική Δημοκρατία και τη Βουλγαρία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι η απαγόρευση των εισαγωγών αργού πετρελαίου από τη Ρωσία στην ΕΕ θα τεθεί σε ισχύ έξι μήνες μετά την επιβολή των κυρώσεων, ενώ η απαγόρευση των πετρελαϊκών προϊόντων θα τεθεί σε ισχύ μετά από οκτώ μήνες. Οι ειδικοί που ρωτήθηκαν από την Izvestia πιστεύουν ότι τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές πετρελαίου είναι απίθανο να μειωθούν σημαντικά λόγω του εμπάργκο της ΕΕ.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Josep Borrell δήλωσε ότι ο πρωταρχικός στόχος των Βρυξελλών ήταν να στερήσει από τη Ρωσία οικονομικούς πόρους. Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας Πάβελ Ζαβάλνι είπε στην Izvestia, ότι το εμπάργκο των θαλάσσιων προμηθειών δεν θα ήταν σοβαρή πρόκληση για τη Ρωσία. “Προμηθεύαμε περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα στην ΕΕ. Περίπου 700.000 βαρέλια αποστέλλονταν μέσω του αγωγού Druzhba σε χώρες όπως η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Σλοβακία και η Πολωνία. Τα υπόλοιπα δύο τρίτα μεταφέρονταν δια θαλάσσης. Αλλά η ΕΕ έχει ήδη απαγορεύσει την είσοδο ρωσικού πετρελαίου σε προηγούμενες κυρώσεις, επομένως αυτά τα μέτρα δεν είναι κάτι νέο για εμάς», είπε.

Ο Πρώτος Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας της Κρατικής Δούμας, Ιγκόρ Ανάνσκιχ, δήλωσε στην εφημερίδα ότι η ΕΕ θα είναι αυτή που θα αισθανθεί περισσότερο από όλα τις συνέπειες από το εμπάργκο πετρελαίου. Ο Γερμανός ευρωβουλευτής Γκούναρ Μπεκ είπε στην Izvestia ότι το μερικό εμπάργκο στις προμήθειες πετρελαίου θα ανέβαζε περαιτέρω τις τιμές του πετρελαίου στην Ευρώπη, γεγονός που θα πυροδοτούσε τον πληθωρισμό και την ύφεση σε χώρες όπως η Γερμανία.

Το πακέτο κυρώσεων θα αποσυνδέσει επίσης μεγάλες ρωσικές τράπεζες από το SWIFT. Μέχρι στιγμής, μόνο η Sberbank είναι γνωστό ότι επηρεάζεται. “Η αποσύνδεση από το SWIFT δεν αλλάζει την τρέχουσα κατάσταση στους διεθνείς διακανονισμούς. Οι εγχώριες συναλλαγές δεν εξαρτώνται από το SWIFT και πραγματοποιούνται από την τράπεζα με τον τυπικό τρόπο λειτουργίας”, ανέφερε η τράπεζα.

Το πακέτο κυρώσεων αναμένεται τώρα να επανεξεταστεί από την Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων την 1η Ιουνίου. Στη συνέχεια τα μέτρα θα δημοσιευθούν στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ, επικυρώνοντας την έναρξη ισχύος τους.

Nezavisimaya Gazeta

Η ηγεσία των ΗΠΑ φαίνεται να είναι εξαιρετικά επιφυλακτική όσον αφορά τη λήψη αποφάσεων για στρατιωτική-τεχνική υποστήριξη στην Ουκρανία. Προφανώς, δεν θέλει να διακόψει εντελώς τις σχέσεις με τη Μόσχα, γράφει η Nezavisimaya Gazeta. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, δεν υπάρχουν σχέδια για την παροχή στο Κίεβο προμηθειών συστημάτων πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης (MLRS) ικανά να επιφέρουν πλήγματα σε ρωσικό έδαφος. Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής του Μικτού Επιτελείου Στρατού Mark Milley δήλωσε ότι η καλύτερη διέξοδος από τη σύγκρουση θα ήταν οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, δεδομένων των σημαντικών απωλειών και από τις δύο πλευρές.

Ο Milley δεν διευκρίνισε τις απώλειες και στις δύο πλευρές. Ωστόσο, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι σε διάστημα μερικών μηνών, το στρατιωτικό δυναμικό της Ουκρανίας έχει εξαντληθεί, γράφει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι το Κίεβο θα μπορούσε τώρα να χρησιμοποιεί ανακαινισμένα όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό, καθώς και τα όπλα που είχαν προμηθεύσει οι ΗΠΑ και οι χώρες του ΝΑΤΟ. Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να προβάλλουν σκληρή αντίσταση κατά του ρωσικού στρατού και των πολιτοφυλακών του Ντονμπάς, το Κίεβο έχει λάβει πολλά όπλα και θα μπορούσαν να υπάρξουν αξιοσημείωτες απώλειες και για τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις, γράφει η Nezavisimaya Gazeta.

“Είναι απίθανο οι εχθροπραξίες να τελειώσουν αμέσως. Το Κίεβο αναμένει να πάρει εκδίκηση και συνεχίζει τις εχθροπραξίες κατά των ρωσικών μονάδων και των συμμάχων τους”, δήλωσε στην εφημερίδα ο στρατιωτικός ειδικός, απόστρατος συνταγματάρχης Βλαντιμίρ Ποπόφ. Πρόσθεσε ότι ο Σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου Αλεξέι Αρέστοβιτς «εξέφρασε ελπίδες για περαιτέρω στρατιωτικές προμήθειες, απειλώντας ότι το Κίεβο θα έδειχνε στην Ουάσιγκτον ένα «υποδειγματικό μοντέλο υστερίας» εάν δεν παρείχε στις Ένοπλες Δυνάμεις MLRS».

“Οι ΗΠΑ θα πρέπει να σκεφτούν πόσο χρειάζονται για να γεμίσουν με όπλα μια τόσο δύστροπη Ουκρανία. Όχι μόνο οι Αμερικανοί είναι δυσαρεστημένοι με τις εχθροπραξίες, αλλά και πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μαζί με την Τουρκία, που απαιτούν από τα δυο μέρη να τερματίσουν τη σύγκρουση και να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε ο ειδικός.

Ο πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να ξεκινήσουν συνεργασία μεταξύ της Εθνικής Φρουράς τους και του στρατού της Ταϊβάν. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε να χρησιμοποιήσει βία εάν η Κίνα επιτεθεί στο νησί και φαίνεται ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να είχαν κάνει άλλο ένα βήμα προς τη σύγκρουση με το Πεκίνο, καθώς ο κίνδυνος ακούσιων συγκρούσεων μεταξύ των ναυτικών και των αεροπορικών δυνάμεων των δύο δυνάμεων αυξάνεται στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας, γράφει η Nezavisimaya Gazeta. Ωστόσο, οι δυο πλευρές σχεδιάζουν να διορθώσουν την κατάσταση προετοιμάζοντας μια συνάντηση μεταξύ των υπηρεσιών άμυνας των ΗΠΑ και της Κίνας.

Μια σύγκρουση μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών γίνεται πιο πιθανή από τη στιγμή που αυξάνεται η στρατιωτική αλληλεπίδραση ΗΠΑ-Ταϊβάν. Η South China Morning Post γράφει ότι οι δύο δυνάμεις κινδυνεύουν άθελά τους να προκαλέσουν μια τυχαία ή ακούσια στρατιωτική σύγκρουση στη θάλασσα ή στον αέρα.

Τόσο το Πεκίνο όσο και η Ουάσιγκτον θα ήθελαν να αποφύγουν ένα τέτοιο σενάριο, γράφει η Nezavisimaya Gazeta. Σύμφωνα με την Wall Street Journal, τα μέρη οργανώνουν μια συνάντηση μεταξύ του Κινέζου υπουργού Άμυνας Wei Fenghe και του αμερικανού υπουργού ‘Αμυνας Lloyd Austin στη Σιγκαπούρη στις 10-12 Ιουνίου στο πλαίσιο του IISS Shangri-La Security Dialogue 2022.

Ο επικεφαλής ερευνητής στο Ινστιτούτο Αμερικανικών και Καναδικών Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Βλαντιμίρ Μπατιούκ πιστεύει ότι οι κοινές ασκήσεις της Εθνικής Φρουράς των ΗΠΑ και του στρατού της Ταϊβάν είναι πιθανές, αλλά απίθανο να αλλάξουν ριζικά την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή. “Όσο για τις δηλώσεις Μπάιντεν για την προστασία της Ταϊβάν, όλα εξαρτώνται από το πώς θα εξελιχθεί η υποθετική σύγκρουση γύρω από το νησί. Εάν πρόκειται για μια αστραπιαία επιχείρηση για την κατάληψη του νησιού, τότε οι ΗΠΑ απλά δεν θα είχαν χρόνο να απαντήσουν. Εάν η σύγκρουση καθυστερήσει , τότε οι ΗΠΑ θα έχουν την ευκαιρία να παρέμβουν για να προσπαθήσουν να φθείρουν την Κίνα», πρόσθεσε.

Vedomosti

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα φτάσει στην Τουρκία στις 8 Ιουνίου και στην αντιπροσωπεία του θα περιλαμβάνεται και στρατιωτικό προσωπικό, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Πηγή του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών είπε στο Vedomosti ότι «προγραμματίζονται επισκέψεις σε πολλές χώρες», συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, χωρίς να διευκρινίσει την ατζέντα της συνάντησης. Η μεταφορά ουκρανικών σιτηρών θα μπορούσε να είναι ένα από τα θέματα που σκοπεύει να συζητήσει ο Λαβρόφ στην Τουρκία.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 30 Μαΐου, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να διευκολύνει τις εξαγωγές σιτηρών εάν τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας καθαριστούν από νάρκες.

Από την έναρξη των εχθροπραξιών στην Ουκρανία, η Τουρκία έχει τοποθετηθεί ως «αναπόφευκτος ενδιάμεσος», δήλωσε στην εφημερίδα ο ερευνητής στον τουρκικό τομέα του Ινστιτούτου Ανατολικών Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Αμούρ Γκάντζιεφ. Η Άγκυρα διατηρεί καλές σχέσεις με τη Μόσχα, το Κίεβο και τη Δύση, επομένως είναι πιθανό να μπορέσει να συμμετάσχει εποικοδομητικά στην επίλυση του ζητήματος, πρόσθεσε.

Όσον αφορά την επίσκεψη Λαβρόφ, θα συζητηθούν και στρατιωτικά θέματα. Επίσης, η κατάσταση στη Συρία, την Ουκρανία και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ θα είναι στο επίκεντρο των συνομιλιών. Σύμφωνα με τον ειδικό, η Συρία είναι πλέον το πιο σημαντικό θέμα για την Τουρκία.

Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης υπέβαλε πρόταση για τη δημιουργία προνομιακής φορολογικής ρύθμισης για μεγάλες ιδιωτικές καινοτόμες εταιρείες. Η νέα κατηγορία μπορεί να περιλαμβάνει προγραμματιστές και κατασκευαστές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας που δεν υπόκεινται σε υφιστάμενα οφέλη για οργανισμούς πληροφορικής και κατασκευαστές ηλεκτρονικών ειδών, γράφει η Vedomosti αναφερόμενη στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η πρόταση στοχεύει στη στήριξη εταιρειών υψηλής τεχνολογίας με έσοδα 1-15 δις ρούβλια (16,35-245,33 εκ. δολάρια), οι οποίες βρίσκονται σε δύσκολη θέση στην παρούσα φάση. Στο έγγραφο προτείνεται η απαλλαγή αυτών των εταιρειών από φόρους εισοδήματος και ακίνητης περιουσίας για 10 χρόνια και μείωση των ασφαλίστρων τους από 15% σε 7,6%. Το υπουργείο σχεδιάζει να σχηματίσει ειδικό μητρώο, το οποίο θα περιλαμβάνει όχι περισσότερες από 850 εταιρείες.

Η βασική προϋπόθεση για την απόκτηση αυτών των πλεονεκτημάτων θα είναι η προτεραιότητα των επενδύσεων έναντι των μερισμάτων, δήλωσε στο Vedomosti εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης, επιβεβαιώνοντας ότι το νομοσχέδιο βρίσκεται υπό μελέτη. Σύμφωνα με την πηγή, προγραμματίζεται να υποβληθεί στην κυβέρνηση τον Ιούνιο.

Πληροφορίες από tass.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...