Ρωσικός Τύπος: Η ΕΕ θα πιέσει το Κίεβο για εδαφικές παραχωρήσεις

Το συγκρότημα εργοστασίων επεξεργασίας μετάλλου ΑΖΟΦΣΤΑΛ στη Μαριούπολη βομβαρδισμένο από το Ρωσικό στρατό - Απρίλιος 2022
Φώτο Αρχείου / Το συγκρότημα εργοστασίων επεξεργασίας μετάλλου ΑΖΟΦΣΤΑΛ στη Μαριούπολη βομβαρδισμένο από το Ρωσικό στρατό – Απρίλιος 2022

Vedomosti

Η Ουκρανία θα πρέπει αναπόφευκτα να κάνει εδαφικές παραχωρήσεις, είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνάντηση με τον Φινλανδό Πρόεδρο Σαούλι Νιινίστο στις 12 Ιουνίου. Σύμφωνα με αρκετούς ειδικούς, οι πρωθυπουργοί της Γερμανίας και της Ιταλίας, Όλαφ Σολτς και Μάριο Ντράγκι και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν πρόκειται να μεταφέρουν το ίδιο μήνυμα στις αρχές του Κιέβου κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους στην Ουκρανία που έχει προγραμματιστεί για τις 15 Ιουνίου (αν και η επίσκεψη του Σολτς δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη επίσημα), σημειώνει η Vedomosti.

«Η Δύση, πρώτα απ’ όλα η Ευρώπη, μπορεί να δει ότι οι προσπάθειες υποστήριξης του Κιέβου στην τρέχουσα σύγκρουση μέσω προμηθειών όπλων και οικονομικής βοήθειας αποτυγχάνουν να παράγουν το αποτέλεσμα που αναμενόταν την άνοιξη», τόνισε ο Πάβελ Τιμοφέγιεφ, επικεφαλής του Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής Έρευνας του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων. Δεν είναι σαφές πόσο καιρό η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι σε θέση να διασφαλίσει την πίεση που προέρχεται από τις αυξανόμενες στρατιωτικές δαπάνες και τις οικονομικές ενέσεις στην Ουκρανία, πρόσθεσε ο αναλυτής.

«Είναι πιθανό οι Ευρωπαίοι να καταλήξουν στο δικό τους σχέδιο κατά της κρίσης που θα ορίζει ότι το Κίεβο θα πρέπει να εγκαταλείψει ορισμένα από τα εδάφη του σε αντάλλαγμα για περαιτέρω οικονομική υποστήριξη», δήλωσε ο Artem Sokolov, ερευνητής στο Κρατικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι συνομιλίες θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από την κατάσταση στη ζώνη μάχης.

Οι Αμερικανοί είναι απίθανο να αγνοούν τις ευρωπαϊκές ειρηνευτικές πρωτοβουλίες, τόνισε ο πρώην Διευθυντής του Ιδρύματος Φράνκλιν Ντ. Ρούσβελτ στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας, Γιούρι Ρογκούλεφ. Εάν τα πράγματα πάνε στραβά, είναι η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία που θα ευθύνονται για την «προδοσία» της Ουκρανίας, ενώ η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο θα μπορούν να είναι αμέτοχοι σε αυτήν, σημείωσε ο ειδικός.

Nezavisimaya Gazeta

Το Πεκίνο έχει σημειώσει πρόοδο στη βελτίωση των πυρηνικών του όπλων, αλλά θα τα χρησιμοποιήσει μόνο για αμυντικούς σκοπούς, δήλωσε ο Κινέζος υπουργός Άμυνας Wei Fenghe σε φόρουμ της Σιγκαπούρης. Οι ΗΠΑ επιμένουν ότι η Κίνα έχει εγκαταλείψει μια στρατηγική που βασίζεται στην ελάχιστη αποτροπή, ενώ το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών Ειρήνης της Στοκχόλμης προειδοποιεί ότι ο κίνδυνος πυρηνικής αντιπαράθεσης έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ψυχρό Πόλεμο, γράφει η Nezavisimaya Gazeta.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, η Κίνα είχε περίπου 200 πυρηνικές κεφαλές το 2020. Τότε, το Πεκίνο ισχυριζόταν ότι οι πυρηνικές δυνάμεις του ήταν μικρές σε σύγκριση με εκείνες των ΗΠΑ και της Ρωσίας, αλλά τόνισε ότι ήταν έτοιμο να συμμετάσχει σε συνομιλίες για τον έλεγχο των όπλων με βάση την ισότητα. Ωστόσο, ήταν πριν από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία δημιούργησε περαιτέρω υποψίες μεταξύ του Πεκίνου και της Ουάσιγκτον.

«Οι στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις της Κίνας αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς τα τελευταία δέκα χρόνια», τόνισε ο Βασίλι Κασίν, ερευνητής της Ανώτατης Σχολής Οικονομικών. “Η Κίνα διαθέτει επί του παρόντος τρεις τύπους διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων. Ένα πράγμα που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι υπάρχουν τρεις εκδόσεις του πυραύλου DF-41, συμπεριλαμβανομένου ενός εκτοξευόμενου από σιλό, ενός κινητού δρόμου και ενός εκτοξευόμενου σιδηροδρόμου. Η Κίνα είναι μπροστά από όλους, ακόμη και από τη Ρωσία, όσον αφορά το εύρος των μέσων παράδοσης. Γίνονται εργασίες για υπερηχητικές μονάδες διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων. Προηγουμένως υποτίθεται ότι τα πυρηνικά όπλα της Κίνας σχεδιάστηκαν μόνο για την αποτροπή πυρηνικής επίθεσης στη χώρα και την αντίθεση στον πυρηνικό εκβιασμό. Ο λόγος ήταν ότι η Κίνα είχε περιορισμένους πόρους και χαμηλές τεχνολογικές δυνατότητες. Τώρα όμως που η Κίνα έχει μετατραπεί σε βιομηχανική υπερδύναμη, αλλάζει τις προσεγγίσεις της», τόνισε ο ειδικός.

Μετά την άνοδο του Μπάιντεν στην εξουσία, η Μόσχα και η Ουάσιγκτον κατάφεραν να παρατείνουν τη Νέα Συνθήκη για τις μειώσεις των στρατηγικών όπλων για πέντε χρόνια. Ωστόσο, δεν υπάρχουν συνομιλίες εν μέσω των εξελίξεων στην Ουκρανία και το θέμα της ένταξης της Κίνας στον διάλογο Ρωσίας-ΗΠΑ έχει κλείσει, σημείωσε ο Kashin.

Izvestia

Το φιλοπροεδρικό κίνημα στο γαλλικό κοινοβούλιο μπορεί να υπερκεραστεί από τα αριστερά κόμματα της αντιπολίτευσης καθώς και οι δύο πολιτικοί πόλοι έχουν περίπου την ίδια δύναμη, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών. Η απώλεια της πλειοψηφίας στην Εθνοσυνέλευση μπορεί να γίνει πρόβλημα για τον Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, επειδή εάν δεν υπάρχουν αρκετοί υποστηρικτές του στο κοινοβούλιο, θα πρέπει να συνάψει συμφωνίες με άλλα κόμματα. Σημαίνει ότι ένας υποψήφιος της αντιπολίτευσης μπορεί να γίνει επικεφαλής της κυβέρνησης και ο πρόεδρος θα έχει περισσότερα προβλήματα στο να εφαρμόσει τις πολιτικές του, σημειώνει η Izvestia.

“Μπορούμε να πούμε ότι οι τρέχουσες εκλογές είναι ιδιαίτερες. Η γαλλική πολιτική αντιμετωπίζει μια κρίση καθώς τα πρώην μεγάλα κόμματα, οι Σοσιαλιστές και οι Ρεπουμπλικάνοι, είναι ανίκανα να αναβιώσουν τις θέσεις τους από το 2017, ενώ συνήθιζαν να εναλλάσσονται εξουσία ως δύο μεγάλες πολιτικές δυνάμεις με μεγάλο αριθμό υποστηρικτών», δήλωσε η Καθηγήτρια στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Εξωτερικής Πολιτικής του Κρατικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας Yevgenia Obichkina.

«Το οικονομικό και κοινωνικό αποτέλεσμα της πρώτης προεδρικής θητείας του Μακρόν είναι αντιφατικό, γι’ αυτό πολλοί άνθρωποι είναι δυσαρεστημένοι μαζί του και κάποιοι απλώς τον μισούν, θεωρώντας τον ως πρόεδρο των πλουσίων», σημείωσε ο Σεργκέι Φεντόροφ κορυφαίος ερευνητής στο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Μελετών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. “Η αριστερή συμμαχία χρησιμοποιεί λαϊκή ρητορική που απευθύνεται σε πολλούς. Αυτό είναι το κύριο που εξηγεί την τρέχουσα κατάσταση. Το βασικό ερώτημα είναι εάν ο Μακρόν θα μπορέσει να διατηρήσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο ή θα πρέπει να δημιουργήσει κυβέρνηση συνασπισμού”, πρόσθεσε ο ειδικός.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η συμμαχία της αριστερής αντιπολίτευσης μπορεί να αποδειχθεί ότι δεν είναι αρκετά ενωμένη για να αναλάβει την ευθύνη και να αντιταχθεί στον πρόεδρο. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ο δεύτερος γύρος των εκλογών που έχει οριστεί για τις 19 Ιουνίου θα ξεκαθαρίσει πλήρως τα πράγματα.

Η Ρωσία έχει δημιουργήσει αλυσίδες logistics για να εξασφαλίσει τις απαραίτητες προμήθειες και θα είναι σε θέση να αποκτήσει τα αγαθά που χρειάζεται παρά τις κυρώσεις, δήλωσαν εμπειρογνώμονες στην Izvestia. Είδη από 75 οικογένειες προϊόντων που προέρχονται από τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, την Κίνα, τη Νότια Κορέα και άλλες χώρες έχουν ήδη καταγραφεί, σύμφωνα με την έκθεση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαπίστευσης.

Δεκάδες ξένες εταιρείες ανακοίνωσαν την απόσυρσή τους από τη ρωσική αγορά μετά τις 24 Φεβρουαρίου. Σε απάντηση, οι ρωσικές αρχές ενέκριναν το πρότυπο παράλληλων εισαγωγών, το οποίο καθιστά δυνατή την εισαγωγή ορισμένων αγαθών χωρίς την άδεια των κατόχων δικαιωμάτων. “Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους αφαιρέθηκε η ευθύνη για εισαγωγή αγαθών χωρίς τη συγκατάθεση των κατόχων δικαιωμάτων ήταν η διατήρηση της πρόσβασης των απαραίτητων ξένων προϊόντων στη ρωσική αγορά”, δήλωσε στην εφημερίδα αξιωματούχος του Υπουργείου Βιομηχανίας και Εμπορίου.

Η εγγραφή 75 ομάδων προϊόντων σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα είναι ένα καλό επίτευγμα όσον αφορά τις παράλληλες εισαγωγές, οι οποίες αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται, λένε ειδικοί από την επενδυτική εταιρεία Freedom Finance.

Οι παράλληλες δραστηριότητες εισαγωγής ξεκίνησαν σε δοκιμαστική λειτουργία στα μέσα Μαΐου, με προσπάθειες να ελεγχθούν τα πρότυπα πληρωμών και οι αλυσίδες logistics, τόνισε ο επικεφαλής αναλυτής της Mobile Research Group, Eldar Murtazin.

Ένα από τα ζητήματα παράλληλης εισαγωγής είναι ότι οι απαραίτητες ποσότητες αγαθών δεν είναι πάντα διαθέσιμες σε ένα μέρος, επομένως οι υπεύθυνοι προμηθειών αναζητούν ενεργά προϊόντα στην Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ακόμη και στην Ευρώπη, είπε ο Murtazin. Συχνά, ηλεκτρονικά προϊόντα αγοράζονται στο Καζακστάν και την Αρμενία από τους τοπικούς φορείς της αγοράς. Είναι πιο ακριβά, αλλά αυτά τα προϊόντα έχουν ήδη πιστοποιητικά αναγνωρισμένα στη Ρωσία, επομένως δεν χρειάζεται να εκδόσουν νέα, εξήγησε ο αναλυτής.

Vedomosti

Τα πρώτα εστιατόρια που αποτελούσαν μέρος της αλυσίδας McDonald’s άνοιξαν ξανά στη Ρωσία με ένα νέο εμπορικό σήμα, το Vkusno i Tochka (ή Tasty, and That’s It). Ο γίγαντας του φαστ φουντ με έδρα τις ΗΠΑ, ο οποίος διέθετε 718 σημεία σε 45 περιοχές της χώρας, πούλησε τη ρωσική επιχείρησή του με σημαντική έκπτωση, διατηρώντας το δικαίωμα να την αγοράσει ξανά εντός 15 ετών, δήλωσε στο Vedomosti ο νέος ιδιοκτήτης της αλυσίδας Alexander Govor. Ωστόσο, δεν πιστεύει ότι η εταιρεία θα επιστρέψει ποτέ στη Ρωσία.

Η νέα αλυσίδα “αύξησε ελαφρώς τις τιμές” λόγω υλικοτεχνικής υποστήριξης και ζητημάτων πληθωρισμού, σημείωσε ο Γενικός Διευθυντής Όλεγκ Παρόγιεφ. Ωστόσο, θα παραμείνει ένα οικονομικό μέρος για φαγητό.

Η συμφωνία ορίζει ότι η νέα εταιρεία δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα χρώματα της επωνυμίας και τα λογότυπα του προηγούμενου ιδιοκτήτη. Ωστόσο, η χρήση μιας επωνυμίας που θυμίζει McDonald’s θα προσελκύσει μεγάλο αριθμό παλιών πελατών, σημείωσε ο Συνήγορος του Εστιατορίου Business στη Μόσχα και στην Περιφέρεια της Μόσχας Sergey Mironov.

Η επιτυχία της νέας αλυσίδας θα εξαρτηθεί από την τιμολογιακή της πολιτική και τις αλλαγές στο μενού, τόνισε η διευθύντρια λιανικής του CORE.XP Marina Malakhatko. Εάν οι πελάτες απογοητευτούν, θα στραφούν σε άλλες αλυσίδες, συμπεριλαμβανομένων των Burger King και KFC, καθώς και σε τοπικά μπιφτέκια. Ο Μιρόνοφ συμφώνησε, λέγοντας ότι ο κόσμος πήγαινε στα McDonald’s λόγω των χαμηλών τιμών. Εάν οι τιμές αυξηθούν σημαντικά, η κίνηση των πελατών μπορεί να μειωθεί, σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Malakhatko, η νέα εταιρεία πρέπει να απέχει από την αύξηση των τιμών αυτή τη στιγμή και να τις μειώσει. Η ζήτηση των καταναλωτών μπορεί να ανακάμψει σε εύθετο χρόνο, καθώς οι άνθρωποι χρειάζονται χρόνο για να συνηθίσουν σε μια νέα επωνυμία.

Πληροφορίες από tass.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...