Ρωσικός Τύπος: Η ένταξη των νέων περιοχών στη Ρωσία αναμένεται αυτή την εβδομάδα – Η Γερμανία είναι απίθανο να αντικαταστήσει το ρωσικό αέριο με LNG

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας

Izvestia

Η απόφαση για την ένταξη της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ, καθώς και των περιοχών Ζαπορόζιε και Χερσώνα στη Ρωσία ενδέχεται να ληφθεί μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας.

Ο πρεσβευτής του LPR στη Μόσχα, Rodion Miroshnik, δήλωσε ότι το δημοψήφισμα θεωρείται έγκυρο στη δημοκρατία του με τη συμμετοχή των ψηφοφόρων να ξεπερνά το 50%, και τώρα θα πρέπει να περιμένουν τα τελικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος. “Οι παρατηρητές δεν έχουν αναφέρει παραβιάσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ψηφοφορία. Αυτός είναι ένας σημαντικός παράγοντας που δείχνει ότι τηρούμε αυστηρά τους διεθνείς κανόνες”, είπε.

Ωστόσο, το Κίεβο βομβαρδίζει τις απελευθερωμένες περιοχές και τις δημοκρατίες του Ντονμπάς σε μια προσπάθεια να διαταράξει τα δημοψηφίσματα. Η κατάσταση είναι τεταμένη στις απελευθερωμένες περιοχές των περιοχών Zaporozhye και Kherson και στο LPR. “Σε κάποιο βαθμό, αυτό οφείλεται στην ψηφοφορία, επειδή μερικές φορές τα εκλογικά τμήματα δέχονται επίθεση”, εξήγησε ο Μίροσνικ. Ο στρατός έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει την ασφάλεια, διαβεβαίωσε ο διπλωμάτης.

Αν και οι κάτοικοι των τεσσάρων περιοχών θα ήθελαν η απόφαση να ληφθεί το συντομότερο δυνατό, η ένταξη στη Ρωσία μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο. Ο απεσταλμένος του LPR είπε ότι θα ήταν απαραίτητο να μετρηθούν οι ψήφοι και να συνοψιστούν τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων σε όλες τις περιφέρειες. Οι αρχές θα κάνουν ό,τι μπορούν για να επιταχύνουν τη διαδικασία που θα κορυφωθεί με μια έκκληση προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, δεσμεύτηκε ο Μίροσνικ. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα τρέχοντα εκλογικά αποτελέσματα δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων ενδιαφέρεται πραγματικά για αυτή τη διαδικασία, επομένως οι αξιωματούχοι δεν θα αργήσουν.

Ο πρώτος αντιπρόεδρος της επιτροπής της Ρωσικής Κρατικής Δούμας για Υποθέσεις ΚΑΚ, Κονσταντίν Ζατούλιν, δήλωσε ότι η συνάντηση με τον Πούτιν βρίσκεται σε εξέλιξη και στα δύο σώματα του ρωσικού κοινοβουλίου. «Εάν ο κόσμος πει «όχι», δεν θα ενταχθούν στη Ρωσία και αν υπάρξει «ναι», προφανώς θα γίνουν δεκτοί. Πιθανότατα, αυτό θα συμβεί αυτή την εβδομάδα», τόνισε ο βουλευτής.

Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Ειρηνευτικών Πρωτοβουλιών και Συγκρούσεων Ντένις Ντενίσοφ είπε ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος να αναβληθεί η διαδικασία για μήνες.

Vedomosti

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας πρότεινε την τροποποίηση του νόμου για τη συμμετοχή ρωσικού στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού στις διεθνείς ειρηνευτικές προσπάθειες. Σύμφωνα με τις τροποποιήσεις, οι ειρηνευτικές αποστολές της χώρας θα προσλαμβάνουν εθελοντές που έχουν κάνει ειδική εκπαίδευση. Ο νόμος ορίζει ότι τέτοιοι στρατιωτικοί πρέπει να είναι συμβασιούχοι.

“Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση θα τελειώσει μια μέρα. Και μόλις το DPR, το LPR και οι περιοχές Zaporozhye και Kherson ενωθούν με τη Ρωσία, ειρηνευτικές δυνάμεις ενδέχεται να αναπτυχθούν κατά μήκος της γραμμής εμπλοκής”, δήλωσε στην εφημερίδα ο στρατιωτικός ειδικός Βίκτορ Λιτόβκιν. Υπενθύμισε ότι οι αποφάσεις για αποστολή ειρηνευτικής αποστολής λαμβάνονται παραδοσιακά από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ή οποιουσδήποτε άλλους διεθνείς οργανισμούς, ενώ αποκλείεται οποιαδήποτε μονομερής ανάπτυξη.

Στο πλαίσιο των διεθνών εντάσεων και της ανάγκης να αυξηθεί ο αριθμός του ρωσικού στρατιωτικού προσωπικού, είναι αδύνατο να παραμείνουμε στο ίδιο πλαίσιο που υπήρχε πριν από τις 24 Φεβρουαρίου 2022, δήλωσε ο διευθυντής του Κέντρου Ανάλυσης Στρατηγικών και Τεχνολογιών της Μόσχας Ρουσλάν Πούκοφ. Οι ειρηνευτικές επιχειρήσεις σε περιοχές όπως το Καραμπάχ θα μπορούσαν να αποτελέσουν προτεραιότητα για τη Ρωσία, είπε ο ειδικός. “Δεδομένης της αλλαγής των προτεραιοτήτων, η Ρωσία θα εμπλακεί λιγότερο σε ειρηνευτικές αποστολές σε” χώρες εκτός της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, πρόσθεσε.

Izvestia

Η Γερμανία θα χρειαστεί τουλάχιστον 11 τερματικούς σταθμούς LNG και πολλά χρόνια για να αποδεσμευτεί από το ρωσικό φυσικό αέριο, είπαν Γερμανοί βουλευτές στην Izvestia, προσθέτοντας ότι οι προσπάθειες αύξησης των προμηθειών υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη Μέση Ανατολή είναι απίθανο να σώσουν τη χώρα από την ενεργειακή κρίση.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, το Βερολίνο ξεκίνησε εργασίες για τη θέση σε λειτουργία έξι τερματικών σταθμών LNG, ενώ η χώρα δεν είχε κανένα στο παρελθόν. Η Γερμανία συνεχίζει να αγωνίζεται να βρει εναλλακτικούς προμηθευτές. Την άνοιξη, ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δεσμεύτηκε ότι η χώρα θα αγόραζε φυσικό αέριο από το Κατάρ για να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία, αλλά δεν υπέγραψε κανένα μακροπρόθεσμο συμβόλαιο κατά την επίσκεψή του στη Ντόχα τον Μάρτιο.

Η πρόσφατη περιοδεία του καγκελαρίου Olaf Scholz στο Mideastern ήταν εξίσου απογοητευτική. Μεταξύ 24 και 25 Σεπτεμβρίου, ο Γερμανός ηγέτης κατάφερε να διαπραγματευτεί μια σύμβαση για την αγορά LNG από τα ΗΑΕ. Σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης, η εθνική εταιρεία πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι ADNOC θα προμηθεύσει 137.000 κυβικά μέτρα LNG. Μετά τις συνομιλίες του στο Κατάρ, ο Scholz είπε ότι η Γερμανία θα επιδιώξει «περισσότερη πρόοδο» στις εισαγωγές LNG.

Οι προμήθειες LNG μπορούν να αναμένονται, στην καλύτερη περίπτωση, σε κάποια χρόνια από τώρα. Άλλωστε, άλλες χώρες έχουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια με το Κατάρ. Ο Steffen Kotre από την παράταξη Εναλλακτική για τη Γερμανία είπε στην Izvestia ότι η διαφοροποίηση των παραδόσεων φυσικού αερίου ήταν μια καλή ιδέα. Ωστόσο η χώρα του είχε φτάσει σε αδιέξοδο στην πολιτική κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Σύμφωνα με τον Kotre, η Γερμανία θα χρειαστεί να κατασκευάσει τουλάχιστον 11 τερματικούς σταθμούς LNG για να αντικαταστήσει πλήρως το ρωσικό αέριο. “Η πραγματικότητα είναι ότι θα χρειαστούν περισσότερα από ένα buffer. Θα χρειαστούν χρόνια για να χτιστεί αξιοπρεπής υποδομή”, προειδοποίησε. Ο Γερμανός βουλευτής είπε επίσης ότι η απαγόρευση από τη Γερμανία στο ρωσικό φυσικό αέριο θα έχει σοβαρό κοινωνικό και οικονομικό κόστος βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα.

Ο ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων Alexander Kamkin είπε ότι παρόλο που το LNG ήταν ένα ταχέως εξελισσόμενο θέμα εν μέσω της ενεργειακής κρίσης, δεν είναι θεραπεία. Πριν από τον Φεβρουάριο του 2022, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξήγαγαν περίπου το 2% του LNG τους στη Γερμανία και έκτοτε αύξησαν τον όγκο σε περίπου 6%. Ωστόσο, αυτή η αύξηση δεν μπορεί να ανταγωνιστεί το 40% του ρωσικού LNG που λάμβανε η Γερμανία και οι εξαγωγές των ΗΑΕ δεν θα επέτρεπαν στη Γερμανία να αποφύγει τα μέτρα λιτότητας ούτως ή άλλως, πρόσθεσε.

Kommersant

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει πρόσθετους περιορισμούς στις εισαγωγές ρωσικών προϊόντων χάλυβα, ωστόσο, δεν έχει διευκρινίσει ποια προϊόντα θα απαγορευθούν. Εάν επιβληθούν κυρώσεις για τις ρωσικές χαλύβδινες πλάκες, αυτό πιθανότατα θα έπληττε περισσότερο την Ευρώπη, της οποίας η βιομηχανία χάλυβα υποφέρει ήδη από τις αυξανόμενες τιμές ενέργειας και το κόστος απαλλαγής από τον άνθρακα. Εν τω μεταξύ, οι ρωσικές χαλυβουργίες ενδέχεται να ανακατευθύνουν τις χαλύβδινες πλάκες τους σε άλλες αγορές. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να αγοράσουν ημικατεργασμένα προϊόντα με σημαντική πριμοδότηση από αλλού ή να ξαναρχίσουν τη δική τους ακριβή παραγωγή, εάν οι ρωσικές πλάκες χάλυβα εξαφανιστούν από την αγορά.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Ιουνίου της BCS, οι ρωσικές χαλυβουργίες ελέγχουν το ένα τέταρτο των παγκόσμιων εξαγωγών ημικατεργασμένων προϊόντων. Μεταξύ των μεγάλων Ρώσων προμηθευτών, οι Mechel και Evraz είναι λιγότερο εκτεθειμένοι σε γεωπολιτικούς κινδύνους, καθώς αυτοί έχουν επικεντρωθεί στην Άπω Ανατολή, στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Η Severstal έχει εξαρτηθεί περισσότερο από την ευρωπαϊκή αγορά. Η εταιρεία βρίσκεται υπό κυρώσεις της ΕΕ και στη λίστα SDN των ΗΠΑ και δεν μπόρεσε να εξάγει σε αυτές τις αγορές. Και η πιθανή απαγόρευση θα μπορούσε να επηρεάσει την NLMK, η οποία διαθέτει πέντε ελασματουργεία στην Ευρώπη.

«Η αύξηση των τιμών της ενέργειας ανάγκασε το 10% των ευρωπαϊκών εταιρειών χάλυβα να κλείσουν», δήλωσε στην Kommersant ο Μπόρις Κρασνοζένοφ της Alfa-Bank. «Οι τιμές του χάλυβα θα εκτιναχθούν υψηλότερα στην Ευρώπη, εάν υπάρξει απαγόρευση των ρωσικών προμηθειών ημικατεργασμένων προϊόντων», προειδοποίησε, καθώς η αγορά των πλακών χάλυβα είναι πολύ περιορισμένη.

Πληροφορίες από tass.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...