Ρωσικός Τύπος: Η επιβολή ανώτατου ορίου τιμών αλλάζει τη ρωσική πετρελαϊκή βιομηχανία

Μεταγωγικά βαγόνια με πετρέλαιο στο σταθμό Yanichkino railway station στη Μόσχα, Ρωσία
Φώτο Αρχείου / Μεταγωγικά βαγόνια με πετρέλαιο στο σταθμό Yanichkino railway station στη Μόσχα, Ρωσία

Kommersant

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) επιθεώρησε τρεις πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία όπου, κατά τη γνώμη της Μόσχας, θα μπορούσε να παραχθεί μια «βρώμικη βόμβα». Οι ουκρανικές εγκαταστάσεις θα πρέπει να συνεχίσουν να επιθεωρούνται, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Ο Ραφαέλ Γκρόσι, επικεφαλής της υπηρεσίας, είχε δηλώσει προηγουμένως ότι δεν υπήρχαν ενδείξεις παράνομης χρήσης πυρηνικών υλικών στην Ουκρανία, γράφει η Kommersant.

Ο εκπρόσωπος της ρωσικής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ Alexander Shevchenko αντέδρασε στα συμπεράσματα του ΔΟΑΕ. Σύμφωνα με τον διπλωμάτη, η Ρωσία προχωρά εκτιμώντας ότι αυτές οι επιθεωρήσεις είναι «μόνο η αρχή». Η Μόσχα αναμένει ότι ο ΔΟΑΕ «θα συνεχίσει να ασκεί τον μέγιστο έλεγχο» σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο το Κίεβο εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του. «Καλούμε τον ΔΟΑΕ να δώσει ιδιαίτερη προσοχή σε οποιαδήποτε πληροφορία για πιθανές προκλήσεις με τη χρήση «βρώμικης βόμβας» από το καθεστώς του Κιέβου», είπε ο Σεφτσένκο.

Αρχικά, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε μόνο δύο ουκρανικές εγκαταστάσεις ικανές να παράγουν μια «βρώμικη βόμβα». Εν τω μεταξύ, το υπουργείο τόνισε ότι αρκετοί άλλοι ουκρανικοί οργανισμοί ενδέχεται να συμμετέχουν σε παράνομη πυρηνική δραστηριότητα.

Δεν είναι σαφές εάν εμπειρογνώμονες του ΔΟΑΕ θα συνεχίσουν να επιθεωρούν τις ουκρανικές εγκαταστάσεις που αναφέρουν Ρώσοι αξιωματούχοι, γράφει η Kommersant. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι δυτικοί εταίροι της Ουκρανίας φαίνεται να μην βλέπουν σκοπιμότητα να συνεχίσουν να αναζητούν ίχνη «βρώμικης βόμβας», αφού αρχικά απέρριψαν τις ρωσικές κατηγορίες ως «κατάφωρα ψευδείς». Μετά την επίσκεψη των επιθεωρητών, τα μέλη της G7 εξέδωσαν κοινή δήλωση απορρίπτοντας τους «ψευδείς ισχυρισμούς» της Ρωσίας.

Vedomosti

Ένα σημαντικό προκαταρκτικό αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών της 8ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ ήταν η συντριπτική νίκη του Κυβερνήτη της Φλόριντα, του 44χρονου Ρεπουμπλικανό Ρον ΝτεΣάντις, πιθανού εσωκομματικού αντιπάλου του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρική κούρσα του 2024. Ο DeSantis κέρδισε το 59% των ψήφων έναντι του 40% του Δημοκρατικού Charlie Crist. Κέρδισε πειστικά την πιο «δημοκρατική» κομητεία της Φλόριντα – το Μαϊάμι-Ντέιντ – όπου οι Ρεπουμπλικάνοι δεν έχουν κερδίσει από το 2002. Την ίδια στιγμή, μπορεί να είναι πολύ νωρίς για να διαγραφεί εντελώς ο Τραμπ.

Ο Τραμπ έχει γίνει μια τοξική φιγούρα για το κόμμα του, αλλά παραμένει μια σημαντική πολιτική προσωπικότητα και ο πιο δημοφιλής πολιτικός μεταξύ των Ρεπουμπλικανών, δήλωσε στην εφημερίδα ο σύμβουλος του διευθυντή του Ρωσικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών Ίλια Κραβτσένκο. Παρά την ηχηρή νίκη του DeSantis στη Φλόριντα, δεν είναι σε καμία περίπτωση μια αναγνωρίσιμη και επιτυχημένη πολιτική προσωπικότητα σε ολόκληρη τη χώρα και χωρίς μια μεγάλης κλίμακας εκστρατεία δημοσίων σχέσεων θα ήταν αδύνατο να διεκδικήσει ο DeSantis την υποψηφιότητα για την προεδρία στη θέση του Trump, πρόσθεσε ο ειδικός.

Στη συνεδρίαση της κυβέρνησης της 10ης Νοεμβρίου, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν πρότεινε τη δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης 3 χιλιομέτρων γύρω από την μη αναγνωρισμένη περιοχή του Καραμπάχ και στα σύνορα μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν. Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση θα ελαχιστοποιήσει την ανάγκη για το Ναγκόρνο Καραμπάχ να έχει δικό του στρατό. Ο Πασινιάν προτείνει επίσης την απόσυρση των στρατευμάτων από τα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν και τη δημιουργία μιας παρόμοιας ζώνης ασφαλείας εκεί. Η πρωτοβουλία φαίνεται να είναι δύσκολο να εφαρμοστεί, αλλά θα μπορούσε να είναι η μόνη επιλογή για την Αρμενία.

Ο καθηγητής Norayr Dunamalyan από το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Ρωσο-Αρμενικού Πανεπιστημίου πιστεύει ότι η κύρια ιδέα της πρότασης Pashinyan καλύπτει δύο πτυχές: την οριοθέτηση των συνόρων και την απόσυρση των στρατευμάτων του Αζερμπαϊτζάν από το έδαφος της Αρμενίας. Σύμφωνα με τον μελετητή, η δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης υπό τις παρούσες συνθήκες είναι αρκετά δύσκολο να κατανοηθεί.

Ο ερευνητής στο Κέντρο Μετασοβιετικών Σπουδών στο IMEMO Stanislav Pritchin πιστεύει ότι οι προτάσεις του Pashinyan σχετίζονται με το γεγονός ότι προσπαθεί να δημιουργήσει συνθήκες ασφαλείας για την Αρμενία, επειδή δεν υπάρχουν πραγματικοί μηχανισμοί για αυτήν. Ο CSTO δεν προσπάθησε να διασφαλίσει την ασφάλεια της Αρμενίας, αφού η χώρα δεν έχει νόμιμα καθορισμένα σύνορα, σημείωσε ο Πρίτσιν. Σύμφωνα με τον ειδικό, κανείς δεν μπορεί να δώσει στο Ερεβάν εγγυήσεις ότι το Αζερμπαϊτζάν δεν θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί μια στρατηγική σταδιακής πίεσης στην Αρμενία. Εάν οι αποστρατιωτικοποιημένες ζώνες γίνουν ένα βήμα προς το άνοιγμα των συνόρων και την υπογραφή μιας συνθήκης ειρήνης, το Αζερμπαϊτζάν μπορεί να συμφωνήσει σε αυτό, πρόσθεσε.

Nezavisimaya Gazeta

Οι ηγέτες των χωρών που ανήκουν στην Ένωση Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) θα συγκεντρωθούν την Παρασκευή στην πρωτεύουσα της Καμπότζης, όπου το κύριο θέμα θα είναι να σταματήσει η βία στη Μιανμάρ (Βιρμανία), όπου έλαβε χώρα το στρατιωτικό πραξικόπημα το 2021. Εν τω μεταξύ, ηγέτες από τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα θα έρθουν επίσης στην Καμπότζη για να πραγματοποιήσουν συναντήσεις με την Ένωση. Σύμφωνα με τη Nezavisimaya Gazeta, αυτό καθιστά αναπόφευκτο ένα στοιχείο ανταγωνισμού μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής, όπως και το επερχόμενο φόρουμ των G20 στην Ινδονησία. Συγκεκριμένα, η παρουσία της Ρωσίας στις επερχόμενες εκδηλώσεις θα είναι περιορισμένη, παρά την εξαιρετική σημασία της περιοχής για τη Μόσχα.

Σύμφωνα με τις ειδήσεις του AP, εκτός από τη Μιανμάρ, η ASEAN θα συζητήσει τις διαφορές για τα νησιά στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, την οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία, το εμπόριο και την κλιματική αλλαγή, όλα σημαντικά θέματα για τις ΗΠΑ και την Κίνα. Ωστόσο, μετά το ξέσπασμα των εχθροπραξιών στην Ουκρανία, η σημασία της Νοτιοανατολικής Ασίας για τη Ρωσία γίνεται εξαιρετική, καθώς χρειάζεται νέες αγορές για ενεργειακά προϊόντα και εισαγωγές αγαθών που έχουν γίνει δύσκολο να αποκτηθούν από την Ευρώπη, γράφει η Nezavisimaya Gazeta.

Νωρίτερα, η Μόσχα πραγματοποίησε μια διάσκεψη υψηλού επιπέδου με την ASEAN στο Σότσι. Ωστόσο, αυτή τη φορά ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα παραστεί στη συνάντηση. Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα εκπροσωπήσει τη Ρωσία στη Σύνοδο Κορυφής για την Ανατολική Ασία.

Ο Ερευνητής στην Ανώτατη Οικονομική Σχολή Βασίλι Κασίν πιστεύει ότι η επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή δεν εξαρτάται από το ποιος θα την εκπροσωπήσει στις συνόδους κορυφής. “Το πιο σημαντικό είναι το αποτέλεσμα της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία. Αυτό θα προκαθορίσει το πολιτικό της βάρος στη Νοτιοανατολική Ασία στο μέλλον”, συνέχισε.

Izvestia

Η προσφορά της G7 για τον καθορισμό ανώτατου ορίου τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο από τον Δεκέμβριο είναι απίθανο να αλλάξει σημαντικά την κατάσταση στην παγκόσμια αγορά, καθώς και για τις ρωσικές εταιρείες, γράφει η Izvestia. Οι εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας στις ΗΠΑ έχουν απαγορευτεί και οι θαλάσσιες προμήθειες στην Ευρώπη μειώνονται σε εβδομαδιαία βάση. Μπορεί να προκύψουν ορισμένες δυσκολίες με την ασφάλιση εναλλακτικών προμηθειών, αλλά οι ειδικοί γενικά δεν βλέπουν προοπτικές για ριζική μείωση των εξαγωγών από τη Ρωσία.

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ενέργειας και Οικονομικών Marcel Salikhov πιστεύει ότι η επίδραση του ανώτατου ορίου τιμών θα είναι σχετικά μικρή. “Πρώτον, οι παράμετροι και οι προϋποθέσεις για την εισαγωγή του μηχανισμού ανώτατων ορίων τιμών, που ανακοινώθηκαν δημόσια, είναι μάλλον ήπιες. Αυτό δείχνει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι επί του παρόντος έτοιμες να πιέσουν για την πραγματική εφαρμογή του μηχανισμού. Δεύτερον, η παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας τον Οκτώβριο παρέμεινε σταθερό στα επίπεδα των 1,47 εκ. τόνων την ημέρα. Οι διακυμάνσεις στις εξαγωγές και στην πρωτογενή διύλιση πετρελαίου ήταν ασήμαντες», σημείωσε.

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, οι εξαγωγές αργού πετρελαίου το 2023 θα μειωθούν κατά 6-8% μετά την υιοθέτηση του ανώτατου ορίου τιμών οπότε η ΕΕ ξεκινά το εμπάργκο της», διευκρίνισε ο αναλυτής.

Από την άλλη πλευρά, ο αναλυτής της Finam Andrey Maslov αναμένει ότι το ανώτατο όριο τιμών δεν θα περάσει απαρατήρητο για τη ρωσική πετρελαϊκή βιομηχανία. Με ανώτατο όριο 62-65 δολαρίων, η Ινδία και η Κίνα είναι πιθανό να ζητήσουν να αυξήσουν την ήδη σημαντική έκπτωση στο πετρέλαιο, πρόσθεσε. Την ίδια στιγμή, ο εμπειρογνώμονας πιστεύει ότι η ασφάλιση για τις προμήθειες στην Κίνα και την Ινδία θα ήταν περιττή. «Η Ινδία και η Κίνα γνωρίζουν καλά ότι παραμένουν οι κύριοι καταναλωτές του ρωσικού πετρελαίου και μπορούν να επιβάλουν όρους στη Ρωσία. Επομένως, πιθανότατα, δεν θα χρειαστεί να ασφαλίσουν τις παραδόσεις, καθώς οι περισσότερες προμήθειες πετρελαίου από τη Ρωσία δεν θα πάνε πουθενά εκτός από αυτές τις χώρες», σημείωσε.

Πληροφορίες από tass.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...