Izvestia
Η ΕΕ θα συνεισφέρει επιπλέον 500 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης στην Ουκρανία, μετά από συμφωνία των Υπ Εξ των χωρών της. Οι ευρωπαίοι υπουργοί δεν προχώρησαν σε πρόσθετα μέτρα κατά της Μόσχας, αλλά αντιθέτως συζήτησαν την κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων. Η Κρατική Δούμα απάντησε ότι πιθανότατα θα ακολουθήσουν αγωγές για να ξεπαγώσουν αυτά τα χρήματα.
Η προμήθεια όπλων από την ΕΕ έχει προσωρινά παγώσει. Η επιφυλακτική στάση της Γερμανίας στις προμήθειες του Leopard 2 αποτρέπει το σχηματισμό ενός συνασπισμού αρμάτων μάχης. “Οι εθνικές κυβερνήσεις είναι υπεύθυνες για όλα τα ζητήματα εφοδιασμού. Αυτό είναι που προκαλεί τριβές. Ωστόσο, όλα τα μέλη της ένωσης έχουν δηλώσει κατηγορηματικά ότι είναι έτοιμα να βοηθήσουν την Ουκρανία με οποιαδήποτε υποστήριξη απαιτείται”, είπε ο Διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης και καθηγητής στο MGIMO Nikolay Topornin.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC), οι χώρες μέλη έχουν παγώσει 300 δις ευρώ περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στην Τράπεζα της Ρωσίας και περίπου 20 δις ευρώ περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν σε Ρώσους επιχειρηματίες. Ωστόσο, δεν υπάρχει νομική διαδικασία για την κατάσχεσή τους και τέτοια μέτρα έχουν χαρακτηριστεί ως κλοπή από τη Ρωσία. “Γίνονται αγωγές για να ξεπαγώσουν τα περιουσιακά μας στοιχεία”, δήλωσε στην εφημερίδα ο πρόεδρος της επιτροπής της Κρατικής Δούμας για την χρηματοπιστωτική αγορά Ανατόλι Ακσάκοφ.
Εκτός από την ευρωπαϊκή στρατιωτική υποστήριξη, οι υπουργοί αναφέρθηκαν στο σχέδιο 10 σημείων του Βλαντιμίρ Ζελένσκι για τη σύνοδο κορυφής της G20. Ο Μιχαήλ Ουλιάνοφ, μόνιμος απεσταλμένος της Ρωσίας σε διεθνείς οργανισμούς στη Βιέννη, σημείωσε ότι μόνο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει την εξουσία να ιδρύει διεθνή δικαστήρια και η Ρωσία έχει την εξουσία να ασκεί βέτο εκεί. Έχοντας αυτό υπόψη, ο Γερμανός ευρωβουλευτής Γκούναρ Μπεκ είπε στην Izvestia ότι το ειρηνευτικό σχέδιο θα μπορούσε να γίνει η βάση για τις διαπραγματεύσεις, αλλά μόνο εάν ο Ζελένσκι και η Δύση είναι έτοιμοι να συμβιβαστούν με τη Μόσχα.
Vedomosti
Παίρνοντας το μήνυμα από την Εσθονία, η Λετονία αποφάσισε να υποβαθμίσει τις διπλωματικές της σχέσεις με τη Ρωσία, σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Έντγκαρ Ρίνκεβιτς. Ο Ρώσος πρέσβης έλαβε εντολή να εγκαταλείψει την Εσθονία έως τις 7 Φεβρουαρίου, αφού η Μόσχα διέταξε τον Εσθονό πρεσβευτή Margus Laidre να εγκαταλείψει τη Ρωσική Ομοσπονδία μέχρι την ίδια ημερομηνία. Σημειώνεται ότι δεν υπάρχουν ιδιαίτερες σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και των χωρών της Βαλτικής εδώ και πολλά χρόνια.
Η ένταση στη Βαλτική κλιμακώνεται από την αρχή του έτους. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Urmas Reinsalu, η κυβέρνηση της Εσθονίας επεξεργάζεται μια νομική θέση για μια ακτογραμμή στον Κόλπο της Φινλανδίας 24 ναυτικών μιλίων (44,4 χλμ.) καθώς τα θαλάσσια σύνορα της Εσθονίας και της Φινλανδίας διαμορφώνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να παραμένει ανάμεσά τους σε ορισμένες περιοχές ένας διάδρομος διεθνών υδάτων μήκους τριών μιλίων.
Σύμφωνα με τον Sergey Glandin, συνεργάτη στη νομική εταιρεία NSP και ειδικό στο διεθνές δίκαιο, οι επιπλοκές με τη διευθέτηση της ναυσιπλοΐας στον Κόλπο της Φινλανδίας δεν είναι εμφανείς για τη Ρωσία και εξαρτώνται, μεταξύ άλλων, από τη θέση του Ελσίνκι. Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, η Εσθονία μπορεί θεωρητικά να ανακηρύξει αυτή τη ζώνη μεταξύ της και τη Φινλανδία ως συνεχόμενη ζώνη και να αναπτύξει τα πλοία της εκεί χρησιμοποιώντας τους τοπικούς νόμους. Ωστόσο, εάν η Φινλανδία διαμαρτυρηθεί, το Ταλίν δεν θα είναι σε θέση να περιορίσει πλήρως τα ρωσικά πλοία.
Kommersant
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επισκέπτεται τη Νότιο Αφρική στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συνόδου κορυφής Ρωσίας-Αφρικής που έχει προγραμματιστεί για τον Ιούλιο στην Αγία Πετρούπολη. Κατέστησε σαφές ότι πρόκειται για μια από τις χώρες που θέλει να «συνεργαστεί έντιμα». Η Μόσχα καλλιεργεί μηχανισμούς ανεξάρτητους από τη Δύση για να συνεργαστεί με τέτοιους εταίρους. Συζήτησαν επίσης την τριμερή απόφαση Ρωσίας, Κίνας και Νότιας Αφρικής να πραγματοποιήσουν συνεργατικές ναυτικές ασκήσεις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Πρετόρια, η οποία ανησύχησε τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες είναι γενικά δυσαρεστημένες με τις αυξανόμενες επαφές μεταξύ Ρωσίας και αφρικανικών χωρών.
Η Νότια Αφρική είναι ένας από τους πέντε μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Ρωσίας στην ήπειρο. Το 2021, το διμερές εμπόριο, σύμφωνα με τη Ρωσική Ομοσπονδιακή Τελωνειακή Υπηρεσία, ανήλθε σε 1,139 δις δολάρια. Η Πρετόρια είναι πρόθυμη να συνεργαστεί, αλλά το ερώτημα είναι πώς θα χτιστεί μια αλυσίδα εφοδιασμού και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες για έργα όσο υπάρχουν οι κυρώσεις των δυτικών χωρών που επιβλήθηκαν στη Ρωσία.
“Υπάρχει διάσπαση στο νοτιοαφρικανικό κατεστημένο μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος ANC και της αντιπολίτευσης, η οποία είναι σθεναρά ενάντια στη συνεργασία Ρωσίας-Νοτιοαφρικανικής Δημοκρατίας. Υπάρχουν φόβοι ότι η ξέφρενη αντιρωσική εκστρατεία των ΜΜΕ της χώρας μπορεί σταδιακά να γείρει τη ζυγαριά εναντίον της Μόσχας. Προς το παρόν, η Νότια Αφρική ενδιαφέρεται να διευρύνει τις εξωτερικές της σχέσεις, ιδιαίτερα μέσω των BRICS», δήλωσε στην Kommersant η ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών στο MGIMO Μάγια Νικόλσκαγια.
Σημείωσε επίσης ότι το 2022 δεν ήταν γενικά μια εύκολη χρονιά για τις ρωσο-αφρικανικές σχέσεις. Οι αφρικανικές χώρες βρέθηκαν κάτω από τρομερή πίεση από τη Δύση.
Ωστόσο, η Μόσχα εξακολουθεί να έχει μεγάλες δυνατότητες στην Αφρική: η Ρωσία είναι ένας σημαντικός εξαγωγέας σιτηρών και με τη σειρά της, «η Μόσχα ενδιαφέρεται για νέες αγορές, επομένως είναι προς το συμφέρον και των δύο μερών», είπε ο ειδικός.
Nezavisimaya Gazeta
Το Ιράν δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει τη Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων ως απάντηση στην επιθυμία της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας να χαρακτηρίσει το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), μια από τις πιο ισχυρές στρατιωτικο-πολιτικές οργανώσεις, ως τρομοκρατική οργάνωση. Το ζήτημα είναι σημαντικό για την Τεχεράνη επειδή, όταν στο παρελθόν επιβλήθηκαν περιορισμοί των ΗΠΑ στο Σώμα, ένας από τους εξέχοντες στρατηγούς του, ο Κασέμ Σουλεϊμανί, σκοτώθηκε.
“Επειδή το IRGC είναι ένα τμήμα με επιρροή, το να συμπεριληφθεί η οργάνωση στον κατάλογο των τρομοκρατικών ομάδων θέτει την ίδια την Ισλαμική Δημοκρατία εκτός νόμου στην Ευρώπη”, δήλωσε στην εφημερίδα ο ειδικός στο Συμβούλιο Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας Nikita Smagin. Ο ειδικός τόνισε ότι η ένταξη του Σώματος στις μαύρες λίστες έχει καθαρά συμβολική σημασία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να γίνουν ο παγκόσμιος ηγέτης στις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), στοχεύοντας στην έναρξη έργων συνολικής προμήθειας 170 εκατ. μετρικών τόνων έως το 2027. Με τον τρόπο αυτό οι ΗΠΑ δείχνουν την έξοδο στη Ρωσία από την Ευρώπη. Η αγορά φυσικού αερίου στο σύνολό της έχει αποδειχθεί επιτυχημένη. Οι χερσαίες επεκτάσεις των πρώην Nord Streams στη Γερμανία ετοιμάζονται ήδη για να λάβουν αμερικανικό αέριο. Η Ρωσία σκόπευε να αυξήσει τη δική της παραγωγή LNG σε 100 εκατ. μετρικούς τόνους έως το 2035. Για να το κάνει, πρέπει να ξεπεράσει τα τεχνολογικά εμπόδια για την υγροποίηση και τη μεταφορά αερίου.
Το LNG παρέμεινε ο μόνος τύπος καυσίμου και η προμήθεια του από τη Ρωσία στην Ευρώπη είχε αυξηθεί το 2022. Η μείωση των εξαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την ΕΕ οδήγησε στο μερίδιο του LNG στις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου να αυξηθεί στο 25%. Στο τέλος του έτους, η Ρωσία κατέλαβε την τρίτη θέση στις προμήθειες LNG στην Ευρώπη, ακολουθώντας τις ΗΠΑ και το Κατάρ.
Σύμφωνα με αναλυτές, τα επόμενα δύο ή τρία χρόνια θα μπορούσαν να είναι καθοριστικά για τη Ρωσία, αν θέλει ακόμη και να επιστρέψει στην ευρωπαϊκή αγορά με τους ίδιους όγκους. Το LNG μπορεί να αντιμετωπίσει κυρώσεις από τη Δύση κάποια στιγμή, αλλά έχει μεγάλη ζήτηση σε όλο τον κόσμο και ο μηχανισμός διανομής του είναι πολύ πιο ευέλικτος, επομένως οι πωλήσεις επηρεάζονται, πιστεύουν οι ειδικοί.
“Το ερώτημα είναι πόσο γρήγορα η Ρωσία θα μπορέσει να αντικαταστήσει τις εισαγωγές στην παραγωγή για υγροποίηση αερίου μεγάλης χωρητικότητας και κατασκευή δεξαμενόπλοιων. Η εταιρεία μας εκτιμά ότι η αντικατάσταση βασικών τεχνολογιών LNG θα διαρκέσει τρία έως τέσσερα χρόνια. Ωστόσο, η επιστροφή της Ρωσίας στην ευρωπαϊκή αγορά θα καθοριστεί τα επόμενα δύο χρόνια», δήλωσε στην εφημερίδα ο κορυφαίος εμπειρογνώμονας στο Χρηματοοικονομικό Πανεπιστήμιο και το Ταμείο Εθνικής Ενεργειακής Ασφάλειας Στάνισλαβ Μιτράκοβιτς.
Πληροφορίες από tass.com