Ρωσικός Τύπος: Η Ευρώπη δεν προτίθεται να ανανεώσει τα συμβόλαια φυσικού αερίου με τη Ρωσία

Αγωγός φυσικού αερίου Power of Siberia

Kommersant

Η Ρωσία και η Ουκρανία συμφώνησαν να δημιουργήσουν ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την εκκένωση των αμάχων καθώς και για την παράδοση τροφίμων και φαρμακευτικών προϊόντων στις περιοχές στρατιωτικής δράσης. Αυτό είναι το μόνο δημοσίως εκφρασμένο αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου συνομιλιών μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών που πραγματοποιήθηκε στη Λευκορωσία την Πέμπτη. Την ίδια μέρα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βλαντιμίρ Ζελένσκι προσφέρθηκε να συναντήσει προσωπικά τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν για να συζητήσει όλες τις διαφωνίες. Εν τω μεταξύ, η Μόσχα πιστεύει ότι το Κίεβο σκόπιμα καθυστερεί τις διαπραγματεύσεις βασιζόμενη στη βοήθεια της Δύσης.

«Όταν ο πρόεδρος Ζελένσκι ζήτησε τις διαπραγματεύσεις, ο πρόεδρος Πούτιν συμφώνησε αμέσως και έστειλε μια αντιπροσωπεία. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος Ζελένσκι άλλαξε γνώμη. Ίσως, οι Αμερικανοί του είπαν να μην βιαστεί. Τότε, οι εκπρόσωποι της Ουκρανίας είπαν τελικά, όχι, θα έρθουμε», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών της Ρωσίας (SVR) Σεργκέι Ναρίσκιν συμφωνεί: “Η Ουάσιγκτον ελπίζει ότι θα κολλήσουμε σε αυτή την επιχείρηση και θα χαθούμε ενώ μπορούν ήρεμα να ασχοληθούν με τον “καθαρισμό” της Μέσης Ανατολής, της Ευρασίας και της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού. Δεν θα συμβεί.”

Ο επικεφαλής της Ομάδας Στρατηγικών Αξιολογήσεων στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων Σεργκέι Ούτκιν δεν απέκλεισε επίσης ότι οι συνομιλίες μπορεί να παραταθούν σκόπιμα και γενικά δεν πρέπει να περιμένουμε σοβαρή πρόοδο από αυτές τις συναντήσεις αυτή τη στιγμή. «Οι Ουκρανοί, νιώθοντας την υποστήριξη της Δύσης, βασίζονται στο ότι η Ρωσία θα συνειδητοποιήσει την τρύπα που έχει σκάψει και θα υποχωρήσει. Η Ρωσία παρουσιάζει απαιτήσεις που είναι απίθανο να γίνουν αποδεκτές υπό τις συνθήκες που οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίσουν να είναι ικανές για αντίσταση ενώ η πλειονότητα του ουκρανικού πληθυσμού προφανώς απορρίπτει την παρουσία της Ρωσίας. Προφανώς, μέχρι στιγμής και οι δύο πλευρές δεν πιστεύουν ότι η κατάστασή τους έχει επιδεινωθεί αρκετά ώστε να εγκαταλείψουν τις απαιτήσεις και τις αρχές τους», είπε ο ειδικός.

Αρκετοί από τους μεγαλύτερους λιανοπωλητές στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των IKEA, Mango, H&M Group, ανέστειλαν τη λειτουργία τους στη Ρωσία ταυτόχρονα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες απώλειες για τις αλυσίδες λιανικής και το κλείσιμο του 40-50% των καταστημάτων για εμπορικά κέντρα. Οι ιδιοκτήτες φιλοδοξούν να βρουν νέους ενοικιαστές μεταξύ Ρώσων, Κινέζων και Τούρκων λιανοπωλητών, αλλά αυτό είναι απίθανο να συμβεί αμέσως.

Ο Mikhail Burmistrov, Γενικός Διευθυντής της Infoline-Analytics αμφιβάλλει ότι πολλές διεθνείς αλυσίδες σκοπεύουν να εγκαταλείψουν οριστικά τη Ρωσία. «Επί του παρόντος, καθοδηγούνται από την κοινή γνώμη στο εξωτερικό, η οποία τους ωθεί να αντισταθούν στις στρατιωτικές ενέργειες με αυτόν τον τρόπο», σκέφτεται. Δεν αποκλείει την επαναλειτουργία τους εάν η ενεργός φάση της στρατιωτικής επιχείρησης τελειώσει μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Ο διευθύνων εταίρος της Vanchugov and Partners Alexey Vanchugov λέει ότι η πλήρης αποχώρηση των μεγάλων λιανοπωλητών συνδέεται με σοβαρές οικονομικές απώλειες λόγω προστίμων για μισθώσεις και πληρωμές στο προσωπικό, ενώ ο Vasily Malinin, συνεργάτης του Rustam Kurmaev and Partners, λέει ότι η παραβίαση των συμφωνιών μίσθωσης είναι πολύπλοκη διαδικασία την οποία δεν θα διαχειριστούν ανώδυνα όλοι οι έμποροι λιανικής.

Η διευθύνουσα εταίρος της ITD Properties Inessa Samokhvalova πιστεύει ότι είναι κυρίως τα μεγάλα εμπορικά κέντρα που κινδυνεύουν να χάσουν τους μισθωτές. Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια, το μεγαλύτερο πλήγμα θα ήταν το κλείσιμο των κινηματογραφικών αιθουσών που παραδοσιακά αποκομίζουν κέρδη από τις αμερικανικές ταινίες, ενώ παράλληλα δημιουργούν κίνηση για τα εμπορικά κέντρα.

Σύμφωνα με τον Vanchugov, ενδέχεται να αντικατασταθούν από αλυσίδες από την Τουρκία και την Κίνα. Η διευθύνουσα σύμβουλος της RedStone, Indira Shafikova, σημειώνει ότι η Ρωσία έχει ήδη τις δικές της μάρκες, όπως Brusnika, 12storeez, Akhmadullina Dream, αλλά είναι ακόμα μικρές. Ο Burmistrov αμφιβάλλει ότι θα είναι δυνατό να επιτευχθεί γρήγορα η αλλαγή. «Η αγορά είναι πολύ ταραγμένη, κάθε ξένη επιχείρηση θα προτιμήσει να περιμένει να σταθεροποιηθεί», σκέφτεται.

Nezavisimaya Gazeta

Η Ρωσία συνεχίζει να προμηθεύει αέριο την Ευρώπη, μεταξύ άλλων μέσω της Ουκρανίας. Οι γεωπολιτικές εντάσεις, οι χαμηλές προμήθειες στις ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου και οι απάνεμες συνθήκες στη Βόρεια Θάλασσα οδήγησαν ένα κυβικό μέτρο φυσικού αερίου να κοστίζει περισσότερο από 2 δολάρια. Η αύξηση της τιμής προκαλείται επίσης από τα όχι αρκετά ρεαλιστικά σχέδια για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου. Την Πέμπτη, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) πρότεινε στην ΕΕ να μην ανανεώσει τα συμβόλαια με την Gazprom. Επί του παρόντος, η ανανέωση φαίνεται απίθανη. Ωστόσο, αν υποχωρήσουν οι εντάσεις, υπάρχει περίπτωση να ανανεωθούν τα συμβόλαια.

“Στο τρέχον πολιτικό πλαίσιο, οι μακροπρόθεσμες συμβάσεις δεν μπορούν να ανανεωθούν, ωστόσο η ΕΕ δεν έχει ακόμη θεσπίσει πλήρες εμπορικό εμπάργκο κατά της Ρωσίας – δηλαδή, οι τρέχουσες συμβάσεις θα εκπληρωθούν”, δήλωσε ο Stanislav Mitrakhovich, ανώτερος εμπειρογνώμονας στο National Energy Ταμείο Ασφαλείας, είπε στην εφημερίδα, προσθέτοντας ότι η Ρωσία είναι απίθανο να κόψει τις προμήθειες, καθώς «οι πωλήσεις φυσικού αερίου και άλλων ενεργειακών πόρων στην Ευρώπη αποφέρουν μόνο στους Ρώσους προμηθευτές περίπου 1 δις ευρώ την ημέρα στις τρέχουσες τιμές και αυτό ακριβώς είναι που επιτρέπει να μαλακώσουν οι κυρώσεις».

Οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη παραμένουν η μόνη λύση για την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης τόσο το 2022 όσο και το 2023, πιστεύει ο ανώτερος αναλυτής της Esperio Anton Bykov, σημειώνοντας ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις αποθήκευσης είναι σε ιστορικό χαμηλό. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Sergey Kaufman της Finam, είναι απίθανο κάποια ευρωπαϊκή χώρα να είναι διατεθειμένη να υπογράψει μακροπρόθεσμα συμβόλαια με την Gazprom. “Ένας από τους βασικούς ενεργειακούς στόχους της Ευρώπης αυτή τη στιγμή είναι να μειώσει την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Φυσικά, αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί αμέσως, αλλά ο ΔΟΕ θεώρησε ότι θυσιάζοντας την οικολογία και την οικονομική ανάπτυξη είναι δυνατό να μειωθούν οι εισαγωγές από τη Ρωσία, περίπου κατά το ένα τρίτο, αν και φαίνεται σαν ένα μάλλον ριζοσπαστικό σενάριο», είπε ο ειδικός.

Ο Μπίκοφ σημείωσε ότι απλώς δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου για τους ευρωπαίους καταναλωτές, επομένως, κατά τη γνώμη του, οι κίνδυνοι κυρώσεων για τις παραδόσεις ρωσικών υδρογονανθράκων στην Ευρώπη «μοιάζουν με ευρωπαϊκή ενεργειακή αυτοκτονία». «Μιλήσαμε πολλές φορές για την ευρωπαϊκή πρακτικότητα, ας ελπίσουμε ότι θα εκδηλωθεί αυτή τη φορά ξανά. Ζητήστε γρήγορα την αύξηση των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία», κατέληξε ο ειδικός.

Η Ευρώπη και η Ουκρανία αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη μετεγκατάσταση κατοίκων. Οι Ουκρανοί εγκαταλείπουν τη χώρα τους με ρυθμό ένα εκατομμύριο την εβδομάδα. Δυτικοί ειδικοί αναμένουν ότι τουλάχιστον 4 εκατομμύρια Ουκρανοί θα φτάσουν στην ΕΕ, ενώ ορισμένοι προβλέπουν έως και 7 εκατομμύρια αφίξεις. Για την ΕΕ, αυτό σημαίνει όχι μόνο πρόσθετες κοινωνικές δαπάνες αλλά και σημαντική εισροή εργατικού δυναμικού, ενώ για τη Ρωσία μια παρατεταμένη σύγκρουση θα σημαίνει απώλεια μεταναστών εργαζομένων και ειδικευμένων εργατών.

Την τελευταία δεκαετία, η Ευρώπη έχει ήδη αντιμετωπίσει πολλά κύματα προσφύγων που δεν είναι γνωρίζουν τη γλώσσα, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, τις αξίες, τον τρόπο ζωής, γεγονός που έχει προκαλέσει σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα στην ΕΕ, δήλωσε η Επικεφαλής Μακροοικονομικής Ανάλυσης της Finam Olga Belenkaya. «Η αναγκαιότητα φιλοξενίας εκατομμυρίων μεταναστών μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ευρωπαϊκή οικονομία, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντική αύξηση του κρατικού χρέους και του δημοσιονομικού ελλείμματος των χωρών της ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας», εξήγησε. Ορισμένες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις μπορούν να αξιοποιήσουν εξειδικευμένους Ουκρανούς που είναι καλύτερα προσαρμοσμένοι στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Η Ευρώπη γερνάει και χρειάζεται νέους εργατικούς πόρους, συμφωνεί ο Andrey Vernikov της UniverCapital.

Η Ρωσία χάνει επίσης εργαζομένους λόγω της ουκρανικής κρίσης, καθώς για τους μετανάστες εργάτες από χώρες της Μέσης Ασίας οι συνθήκες μετατροπής των ρωσικών μισθών σε δολάρια και εθνικά νομίσματα έχουν επιδεινωθεί σημαντικά. Σύμφωνα με τον Urmatbek Kurbanbaev, πρόεδρο της Κιργιζίας αστικής οργάνωσης στην περιοχή Sverdlovsk, ορισμένοι μετανάστες εργαζόμενοι είχαν ήδη ακυρώσει τα σχέδιά τους να εργαστούν στη Ρωσία, επισημαίνοντας ότι μόνο όσοι είναι σίγουροι ότι θα βρουν δουλειά φτάνουν ενώ όσοι δεν έχουν συγκεκριμένες εγγυήσεις προτιμούν να μείνουν άνεργοι.

«Η ταχεία ανάπτυξη της απομόνωσης της Ρωσίας με πολυάριθμους οικονομικούς, βιομηχανικούς, υλικοτεχνικούς και τεχνολογικούς δεσμούς με ένα σημαντικό μέρος του κόσμου να έχει μπλοκαριστεί, προκαλεί ήδη εκροή ξένων ειδικών. Η εκροή μεταναστών είναι πιθανή καθώς και ορισμένων ειδικευμένων Ρώσων», σκέφτεται η Belenkaya, αφού πολλοί ειδικοί στη Ρωσία εργάζονταν εξ αποστάσεως. Ο ειδικός προβλέπει την αύξηση της ανεργίας σε ορισμένους τομείς λόγω της μειωμένης δραστηριότητας των ρωσικών εταιρειών που ασχολούνται με την εισαγωγή προϊόντων, πρώτων υλών και εξαρτημάτων.

Rossiyskaya Gazeta

Τα αυτοκίνητα, τα ηλεκτρονικά και οι συσκευές της Νότιας Κορέας θα συνεχίσουν να παραδίδονται στη Ρωσία, δήλωσε το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Ενέργειας της Νότιας Κορέας. Ωστόσο, μεγάλοι παραγωγοί λογισμικού όπως η SAP και η Oracle ανακοίνωσαν ότι ανέστειλαν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για υποκατάσταση εισαγωγών.

“Μεταξύ των χρηστών των προϊόντων SAP και Oracle στη Ρωσία είναι ο κρατικός τομέας, οι τράπεζες, οι επιχειρήσεις. Αυτές οι εταιρείες που εγκαταλείπουν τη ρωσική αγορά θα στερήσουν από τους καταναλωτές την ευκαιρία να αποκτήσουν νέα προϊόντα λογισμικού, ενδέχεται να προκαλέσςουν προβλήματα με την ενημέρωση των ήδη εγκατεστημένων προγραμμάτων και την απόκτηση τεχνικής υποστήριξης. Επιπλέον, οι κίνδυνοι στον τομέα της προστασίας δεδομένων και των υποδομών ζωτικής σημασίας θα αυξηθούν», εξήγησε ο Renat Lashin, εκτελεστικός διευθυντής της Otechestvenny Soft.

Και εάν οι εταιρείες μεσαίου μεγέθους έχουν επιτυχημένη εμπειρία με εγχώριες λύσεις όπως η PostgreSQL και η 1С, τότε οι μεγαλύτεροι πελάτες μπορεί να έχουν προβλήματα λόγω της κλίμακας της εργασίας και της πολυπλοκότητας της ολοκλήρωσης, σύμφωνα με τον German Klimenko, Πρόεδρο του Συμβουλίου του Ιδρύματος. για την Ανάπτυξη της Ψηφιακής Οικονομίας. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Lashin, η μετάβαση σε εγχώριο λογισμικό είναι αρκετά εφικτή ακόμη και σε μεγάλες εταιρείες. «Από το 2014, έχουμε συσσωρεύσει μια εκτεταμένη επιτυχημένη εμπειρία μετάβασης σε ρωσικές λύσεις», υποστήριξε.

Πληροφορίες από tass.com

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...