Ρωσικός Τύπος: Η G7 σκέφτεται να εισαγάγει ανώτατα όρια τιμών στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες

Kommersant

Οι ηγέτες της G7 συμφώνησαν να σταθμίσουν διάφορες επιλογές για την καθιέρωση ανώτατων τιμών όχι μόνο για τις ρωσικές προμήθειες πετρελαίου, αλλά και για το φυσικό αέριο. Θεωρητικά, είναι ευκολότερο να περιοριστεί το φυσικό αέριο, καθώς παραδίδεται μέσω αγωγών και η Gazprom, σε αντίθεση με τις ρωσικές εταιρείες πετρελαίου, δεν έχει την ευκαιρία να ανακατευθύνει αμέσως τα αγαθά στις ασιατικές αγορές. Ωστόσο, αναλυτές που ρωτήθηκαν από την Kommersant, πιστεύουν ότι η εισαγωγή ανώτατου ορίου τιμών μπορεί να προκαλέσει διακοπή των προμηθειών στην Ευρώπη στο πλαίσιο των συμβάσεων της Gazprom και επομένως θεωρούν απίθανο κάτι τέτοιο.

Σε ό,τι αφορά τον μηχανισμό περιορισμών στο πετρέλαιο, οι υπεύθυνοι εξήγησαν ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής απαγόρευσης μεταφοράς εάν τα εμπορεύματα πωληθούν πάνω από το ανώτατο όριο τιμής. Η ιδέα είναι να συνδεθούν οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, οι ασφάλειες και η μεταφορά πετρελαίου με ένα ανώτατο όριο τιμών. Έτσι, εάν ένας αποστολέας ή εισαγωγέας θέλει να λάβει αυτές τις υπηρεσίες, θα πρέπει να συμφωνήσει με την πώληση ρωσικού πετρελαίου όχι υψηλότερη από το καθορισμένο ανώτατο όριο τιμής.

Οι τιμές που πληρώνουν οι αγοραστές της ΕΕ για το ρωσικό αέριο στο πλαίσιο των συμβάσεων της Gazprom καθορίζονται από τύπους και πιστεύεται ότι συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με ευρωπαϊκούς κόμβους όπως η TTF και η NCG, σημείωσε η Katya Yafimava από την OIES. Πιστεύει ότι οποιοσδήποτε μηχανισμός μπορεί να επινοηθεί για τον περιορισμό των τιμών του φυσικού αερίου που καταβάλλονται στη Gazprom στο πλαίσιο μακροπρόθεσμων συμβάσεων, είτε περιορίζοντας νομικά την τιμή του TTF/NCG (που είναι εξαιρετικά προβληματικό), είτε απλώς πληρώνοντας λιγότερα χρήματα από αυτά που περιλαμβάνονται στο συμβάσεις με την Gazprom, θα επέτρεπαν στον κολοσσό του φυσικού αερίου να δηλώσει μη πληρωμή και, ως εκ τούτου, αθέτηση των συμβολαίων.

Ως αποτέλεσμα, πιστεύει η Yafimava, η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί απλώς να χάσει τις προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Δεδομένου ότι αυτό θα επιδεινώσει μόνο την τρέχουσα κρίση, ο ειδικός θεωρεί απίθανη την εισαγωγή οποιουδήποτε μηχανισμού ανώτατου ορίου τιμών.

Η πρώτη σημαντική ανακοίνωση στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που φιλοξενείται στη Μαδρίτη ήταν η κίνηση της Τουρκίας να μην εμποδίσει πλέον την είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Εντός των επόμενων δύο ημερών, τα μέρη θα συμφωνήσουν σε συγκεκριμένα βήματα που θα επιτρέψουν στο ΝΑΤΟ να αυξηθεί στα 32 μέλη. Σύμφωνα με το μνημόνιο, το οποίο συνήφθη το βράδυ της Τρίτης, τα δύο σκανδιναβικά έθνη και η Τουρκία συμφώνησαν να παράσχουν πλήρη υποστήριξη στη μάχη κατά των απειλών για την ασφάλεια του άλλου. Ως αποτέλεσμα, την πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναδείχθηκε ο άνθρωπος της ημέρας, υποχρεώνοντας τη συμμαχία να διαπραγματευτεί μαζί του, γράφει η Kommersant.

Σύμφωνα με το γραφείο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία πήρε αυτό που ήθελε. Οι χώρες συμφώνησαν σε πλήρη συνεργασία με την Τουρκία στον αγώνα κατά του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν και των παραφυάδων του. Θα αρθεί το εμπάργκο στην προμήθεια προϊόντων αμυντικής βιομηχανίας και η συνεργασία προς αυτή την κατεύθυνση θα επεκταθεί. Θα δημιουργηθεί ένας δομημένος μηχανισμός συνεργασίας για την ανταλλαγή πληροφοριών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε την Τρίτη το απόγευμα ότι η ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ θα είναι η ταχύτερη στην ιστορία του.

Η απροσδόκητη ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας της συνόδου κορυφής έκανε τον Πρόεδρο Ερντογάν τον κύριο ειδησεογραφικό παράγοντα και έδωσε τη δυνατότητα στην Τουρκία να ενισχύσει τη διεθνή της θέση ως ένα ανεξάρτητο κέντρο εξουσίας, που στέκεται πάνω από τον αγώνα μεταξύ Δύσης και Ανατολής, γράφει η Kommersant. Μία από τις τελευταίες πρωτοβουλίες της Άγκυρας ήταν μια πρόταση να ενεργήσει ως ενδιάμεσος για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για τη δημιουργία διαδρόμου για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Αυτό θα απαιτούσε την ανάπτυξη μιας ζώνης ασφαλείας έξω από τα ύδατα της Ουκρανίας.

Nezavisimaya Gazeta

Οι ηγέτες της G7 διαβεβαιώνουν τη διεθνή κοινότητα ότι οι κυρώσεις τους δεν εμποδίζουν την αγροτική παραγωγή ή το εμπόριο τροφίμων. Ωστόσο, ήταν οι δυτικές χώρες που επέβαλαν κυρώσεις κατά των λιπασμάτων της Λευκορωσίας και επίσης περιέπλεξαν σημαντικά τις εξαγωγικές πληρωμές για προμήθειες τροφίμων από τη Ρωσία, γράφει η Nezavisimaya Gazeta. Εν τω μεταξύ, η G7 επικεντρώθηκε στον έλεγχο των καναλιών εξαγωγής για ουκρανικά σιτηρά. Οι ειδικοί είπαν στην εφημερίδα ότι οι αντιρωσικές κυρώσεις αποτελούν σημαντικό εμπόδιο για τους Ρώσους παραγωγούς σιτηρών.

Τα μέλη της G7 δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να διασφαλίζουν ότι οι κυρώσεις δεν επηρεάζουν τον τομέα των τροφίμων ή δεν εμποδίζουν τις ανεμπόδιστες προμήθειες του, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από τη Ρωσία. Ζήτησε επίσης να μην επωφεληθούν από την επισιτιστική κρίση και τις τιμές των τροφίμων και να αποφύγουν τα υπερβολικά αποθέματα τροφίμων.

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία το νέο γεωργικό έτος (που θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου) μπορεί να αυξήσει τις εξαγωγές σιτηρών σε 50 εκατ. τόνους από 37 εκατ. τόνους, σύμφωνα με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Την Τρίτη, αξιωματούχοι μίλησαν για σχέδια ενίσχυσης των εξαγωγών στην Αφρική.

«Όλα αυτά είναι κενά, οι κυρώσεις πλήττουν ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων από τη Ρωσία», δήλωσε στη Nezavisimaya Gazeta ο αντιπρόεδρος της Ρωσικής Ένωσης Σιτηρών Αλεξάντερ Κόρμπουτ, σχολιάζοντας τις διαβεβαιώσεις της G7. “Οι πληρωμές είναι περίπλοκες, η ΕΕ εξακολουθεί να απαγορεύει τη μεταφορά εμπορευμάτων στην επικράτειά της, υπάρχει απαγόρευση εισόδου ρωσικών πλοίων σε άλλα λιμάνια και οι τιμές των ναύλων έχουν αυξηθεί και αυτό είναι μόνο για εξαγωγές. Ωστόσο, για να πουληθούν σιτηρά, πρέπει πρώτα να παραχθούν Αλλά οι κυρώσεις περιορίζουν τις επιλογές ακόμη και εδώ. Δεν παρέχεται εξοπλισμός και ανταλλακτικά και η επισκευή του ρωσικού εξοπλισμού είναι ιδιαίτερα προβληματική λόγω της απαγόρευσης πώλησης ρουλεμάν. Το ίδιο ζήτημα προκύπτει και στην επισκευή σιδηροδρομικών μηχανών”, πρόσθεσε.

Η γρήγορη εγκατάσταση της παραγωγής λιπασμάτων είναι επίσης ένα όνειρο, πιστεύει ο ειδικός. «Καταθέσεις λιπασμάτων ποτάσας, για παράδειγμα, υπάρχουν μόνο σε πέντε χώρες: Ρωσία, Λευκορωσία, Κίνα, ΗΠΑ και Καναδά».

Izvestia

Οι χώρες της Κασπίας θα επεκτείνουν τη συνεργασία στην περιοχή, ανακοίνωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μετά από διαπραγματεύσεις με τους συναδέλφους του από το «κουιντέτο» της Κασπίας. Οι διπλωμάτες συναντήθηκαν στο Ασγκαμπάτ για να δημιουργήσουν τις βάσεις για την 6η Σύνοδο Κορυφής της Κασπίας που θα πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα του Τουρκμενιστάν την επόμενη μέρα. Επί 22 χρόνια, οι πέντε περιφερειακές δυνάμεις προσπαθούσαν να υιοθετήσουν μια σύμβαση για το καθεστώς της Κασπίας Θάλασσας. Το έκαναν αυτό το 2018 και τώρα όλα καταλήγουν στην εξασφάλιση των υπογεγραμμένων συμφωνιών. Σύμφωνα με ειδικούς, η συνεργασία αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Η κοινότητα των ειδικών επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι, λόγω των δυτικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας, η Μόσχα επιδιώκει να αναπτύξει νέες συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής της Κασπίας.

“Βλέπουμε μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας. Επί του παρόντος, η νότια κατεύθυνση για τη Ρωσία αποκτά στρατηγική σημασία. Οι κύριοι δρόμοι περνούν κατά μήκος της Κασπίας Θάλασσας κατά μήκος των δυτικών και ανατολικών ακτών της και ακριβώς απέναντι από την ίδια τη θάλασσα”, είπε ο Farhad Mammadov στην Izvestia, Διευθυντής του Κέντρου για τον Νότιο Καύκασο Μελέτες.

Η σύμβαση θα τεθεί σε ισχύ μετά την επικύρωσή της από τα κοινοβούλια των πέντε υπογραφόντων. Μέχρι σήμερα το έχουν κάνει όλοι εκτός από το Ιράν. “Υπάρχουν ορισμένες δυσκολίες με το Ιράν. Νομίζω ότι αυτό το θέμα θα τεθεί στη σύνοδο κορυφής, καθώς η χώρα έχει νέο πρόεδρο και υπάρχει κατανόηση ότι η συνεργασία πρέπει να ενταθεί. Είναι αδύνατο να γίνει πλήρως αυτό χωρίς την επικύρωση του Ιράν” δήλωσε στην Izvestia ο Stanislav Pritchin, Ανώτερος Ερευνητής στο Κέντρο Μετασοβιετικών Σπουδών στο IMEMO.

Vedomosti

Η Δύση κάνει νέες προσπάθειες να περιορίσει τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές προκειμένου να αυξήσει την πίεση στη Μόσχα για την ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία. Στις 28 Ιουνίου, οι ΗΠΑ επέβαλαν απαγόρευση στις εισαγωγές χρυσού που εξορύσσεται στη Ρωσία και αγαθών που παράγονται από αυτόν στη Ρωσία. Τρεις χώρες της G7 σχεδιάζουν επίσης να προσχωρήσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες: το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία και ο Καναδάς. Ελπίζουν ότι οι υπόλοιπες – Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία – θα υποστηρίξουν το εμπάργκο κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G7 στις 26-28 Ιουνίου στη Γερμανία, γράφει το Vedomosti.

Η απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού χρυσού δεν πρέπει να επηρεάσει σημαντικά την τιμή του χρυσού στην παγκόσμια αγορά, δήλωσαν ειδικοί στην εφημερίδα. Αν και το 2021 η Ρωσία κατέλαβε τη δεύτερη θέση παγκοσμίως στην παραγωγή της μετά την Κίνα, το μερίδιό της στην παγκόσμια παραγωγή χρυσού ήταν μόλις 9,2%. Για την παγκόσμια αγορά, αυτή η απώλεια δεν θα είναι κρίσιμη και μπορεί να αντισταθμιστεί από άλλες χώρες, πιστεύει η αναλύτρια της Veles Capital Elena Kozhukhova.

Οι τιμές του χρυσού δεν θα αυξηθούν λόγω των κυρώσεων, επειδή οι χώρες της Ασίας και της Μέσης Ανατολής έχουν την ευκαιρία να αγοράσουν χρυσό απευθείας από τη Ρωσία και όχι μέσω του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, σημείωσε ο επενδυτικός στρατηγός της VTB My Investments Ivan Malina.

Η απαγόρευση της αγοράς ρωσικού χρυσού δεν θα τονώσει την εγχώρια αγορά, αλλά θα επικεντρωθεί εκ νέου στις ασιατικές και ανατολικές χώρες, δήλωσε στην εφημερίδα ο αναλυτής της Veles Capital Σεργκέι Ζιτέλεφ. Από την άλλη πλευρά, ο οικονομικός αναλυτής της Otkritie Management Company Oleg Fedorovich πιστεύει ότι οι κυρώσεις μπορούν να αποτελέσουν κίνητρο για την ανάπτυξη της εμπορίας χρυσού σε ρωσικές πλατφόρμες. Οι τιμές του χρυσού ενδέχεται να βρίσκονται υπό πίεση στην τοπική αγορά, επομένως μπορεί να αναμένεται αύξηση των αγορών χρυσού για τα ρωσικά αποθέματα, είπε ο ειδικός.

Πληροφορίες από tass.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...