Ρωσικός Τύπος: Η Ινδία διαχωρίζει τη θέση της από τα άλλα μέλη της Quad – Γιατί ο ΟΠΕΚ+ υποστηρίζει τη Ρωσία

Μεταγωγικά βαγόνια με πετρέλαιο στο σταθμό Yanichkino railway station στη Μόσχα, Ρωσία
Φώτο Αρχείου / Μεταγωγικά βαγόνια με πετρέλαιο στο σταθμό Yanichkino railway station στη Μόσχα, Ρωσία

Nezavisimaya Gazeta

Την Τρίτη, η Ρωσική Κρατική Δούμα, ενέκρινε νομοσχέδιο για την διοίκηση ξένων επιχειρήσεων των οποίων οι ιδιοκτήτες ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν από τη ρωσική αγορά. Μέχρι τώρα, οι ρωσικές αρχές προσπαθούσαν να αποφύγουν να αναλάβουν τη διαχείριση ξένων περιουσιακών στοιχείων. Οι δυτικές χώρες ήταν αυτές που ξεκίνησαν το πάγωμα της ρωσικής περιουσίας. Δημιούργησαν επίσης ένα επικίνδυνο προηγούμενο εθνικοποίησης των θυγατρικών της Gazprom στην Ευρώπη. Και επί του παρόντος οι δυτικοί ηγέτες επιμένουν στην πλήρη απαλλοτρίωση των περιουσιακών στοιχείων που σχετίζονται με τη Ρωσία. Στη Ρωσία, το θέμα της διοίκησης ξένων επιχειρήσεων αντιμετωπίζεται με μεγάλη προσοχή. Οι μεγάλοι Ρώσοι επιχειρηματίες ζητούν να μην γίνουν βιαστικές κινήσεις, σε σχέση με τις ξένες επιχειρήσεις στη Ρωσία.

Η αποχώρηση ξένων εταιρειών από τη ρωσική αγορά μπορεί να προκαλέσει την εγκατάλειψη επικίνδυνων εγκαταστάσεων παραγωγής, προειδοποιεί ο Ντμίτρι Γιακόβλεφ, επικεφαλής του νομικού τμήματος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής, Τεχνολογικής και Πυρηνικής Εποπτείας. Μέχρι στιγμής, μεγάλες ξένες επιχειρήσεις διαβεβαίωναν ότι τίποτα δεν θα εγκαταλειφθεί, ωστόσο «ο κίνδυνος παραμένει», είπε ο αξιωματούχος. «Και λόγω αυτού θα θέλαμε να ζητήσουμε να στηριχθεί το νομοσχέδιο για την εξωτερική διοίκηση ενός οργανισμού αφού το κράτος θα έπρεπε να έχει μηχανισμό εξαγοράς σε τέτοιες περιπτώσεις», εξήγησε.

Μια αντιπροσωπεία της αμερικανικής κυβέρνησης με επικεφαλής τον Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών για Υποθέσεις Νότιας και Κεντρικής Ασίας, Ντόναλντ Λου, έχοντας επισκεφθεί το Κιργιστάν, έφτασε στο Ουζμπεκιστάν. Η περιοδεία που θα διαρκέσει έως τις 27 Μαΐου περιλαμβάνει επίσης ταξίδια στο Καζακστάν και το Τατζικιστάν. Ένας από τους στόχους της περιοδείας είναι η ενίσχυση των δεσμών των ΗΠΑ με την περιοχή και η ενίσχυση των κοινών προσπαθειών για την ασφάλεια. Είναι σημαντικό για τις ΗΠΑ να εμποδίσουν τις δημοκρατίες να παρακάμψουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ενώ ο ιδανικός στόχος είναι να πειστούν να στραφούν εναντίον της Μόσχας.

Σύμφωνα με τον Alexander Knyazev, καθηγητή στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης και εμπειρογνώμονα για την Κεντρική Ασία και τη Μέση Ανατολή, οι επισκέψεις αμερικανικής αντιπροσωπείας σε χώρες της Κεντρικής Ασίας κάθε φορά επιδιώκουν περίπου τους ίδιους στόχους, να πραγματοποιήσουν συνομιλίες σχετικά με την αναγκαιότητα τήρησης των κυρώσεων κατά Ρωσίας και Λευκορωσίας. “Πρόκειται για κάποιο είδος προφύλαξης σχετικά με το απαράδεκτο κάποιων ενεργειών αυτών των χωρών για την παράκαμψη των αντιρωσικών κυρώσεων. Αυτή είναι μια προσπάθεια να κατανοήσουμε πώς οι σχέσεις κάθε χώρας στην περιοχή θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται με τη Ρωσία, πάνω απ’ όλα και με τη Λευκορωσία. Προσπαθούν να προσφέρουν κάτι στους εταίρους τους στην Κεντρική Ασία όσον αφορά τη συνεργασία σε διάφορους τομείς, κυρίως στον τομέα της ασφάλειας», πιστεύει ο ειδικός. Κατά τη γνώμη του, δεν υπάρχει στόχος να επανεξοπλιστούν αυτές οι χώρες σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ όπως η Μολδαβία, αφού τρεις στις τέσσερις από αυτές είναι μέλη του CSTO.

«Το θέμα των απειλών από τη Ρωσία προς αυτές τις χώρες μπορεί να εκφραστεί, αλλά δεν είναι σχετικό και είναι απίθανο να γίνει αντιληπτό πολύ σοβαρά σε επίσημο επίπεδο, όπως συμβαίνει στον ευρωπαϊκό δρόμο για τη Ρωσία», πιστεύει ο ειδικός.

Όσον αφορά την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ Κιργιζίας και ΗΠΑ, αυτό δεν θα συμβεί στο εγγύς μέλλον, καθώς αυτή η πρόθεση της ηγεσίας της Κιργιζίας επικρίθηκε τόσο από το κοινοβούλιο της Κιργιζίας όσο και από τη Μόσχα. Ωστόσο, ο ειδικός πιστεύει ότι αυτή η συμφωνία δεν έχει καμία αποφασιστική σημασία, αλλά μπορεί να εκληφθεί ως κάποιου είδους προσέγγιση μεταξύ Κιργιζίας και ΗΠΑ.

Izvestia

Η σύνοδος κορυφής Quad, μια συνάντηση μιας άτυπης συμμαχίας που ενώνει τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Αυστραλία και την Ινδία, πραγματοποιήθηκε στο Τόκιο. Αυτή η λέσχη των τεσσάρων έχει παραδοσιακά προωθήσει μια σειρά από πρωτοβουλίες που στρέφονται ανοιχτά κατά της Κίνας. Ωστόσο, η συμμαχία δεν ξέχασε ούτε τη Ρωσία. Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Τόκιο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε διμερή συνάντηση με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος, σε αντίθεση με άλλα μέλη του Quad, δεν υιοθέτησε ξεκάθαρη στάση για την κατάσταση στην Ουκρανία. Ο Μπάιντεν προσπάθησε και πάλι να πείσει το Νέο Δελχί να αποσυνδεθεί από τη Μόσχα. Ωστόσο, φαίνεται ότι η πίεση των ΗΠΑ στους Ινδούς συμμάχους τους και πάλι δεν λειτούργησε.

Σύμφωνα με τον Rajan Kumar, Αναπληρωτή Καθηγητή στο Κέντρο Ρωσικών και Κεντρικών Ασιατικών Σπουδών στη Σχολή Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Jawaharlal Nehru, δυτικά μέσα ενημέρωσης και ειδικοί πιστεύουν ότι η Ινδία δεν υποστηρίζει τη Δύση λόγω της εξάρτησής της από τη Ρωσία. Ο ειδικός λέει ότι αυτό είναι μόνο εν μέρει αλήθεια, αφού η Ινδία θεωρεί τη Ρωσία σημαντικό παίκτη από ιστορική και γεωπολιτική άποψη. Επιπλέον, είπε, ότι το Νέο Δελχί δεν βλέπει την κατάσταση στην Ουκρανία ως σύγκρουση μεταξύ δημοκρατίας και αυταρχισμού, όπως την παρουσιάζουν οι ΗΠΑ και πιστεύει ότι το ΝΑΤΟ φέρει σοβαρή ευθύνη για αυτήν την κρίση.

Κατά τη γνώμη του, η Ουάσιγκτον δεν θα πετύχει στις προσπάθειές της να διχάσει την Ινδία και τη Ρωσία. Το Νέο Δελχί γνωρίζει την κατάσταση στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού και θεωρεί ότι η Quad είναι ένας βασικός οργανισμός, ωστόσο θα ήθελε αυτή η συμμαχία να επικεντρωθεί στα συγκεκριμένα ζητήματα αυτής της περιοχής και όχι στην ευρωπαϊκή σύγκρουση όπου οι απόψεις της Ινδίας και των άλλων μελών της Quad διαφέρουν, κατέληξε ο ειδικός.

Rossiyskaya Gazeta

Η συμμαχία OPEC+ των χωρών εξαγωγής πετρελαίου, η οποία περιλαμβάνει τη Ρωσία, δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τις δραστηριότητές της το 2022. Αυτό σημαίνει ότι οι συμμετέχοντες δεν θα βοηθήσουν την Ευρώπη και τις ΗΠΑ στη μείωση των εξαγωγών ενεργειακών προϊόντων από τη Ρωσία που αποφέρουν περίπου το 40% των εσόδων στον ρωσικό προϋπολογισμό.

Η Ρωσία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο και η συμμετοχή της στους ρυθμιστικούς μηχανισμούς των παγκόσμιων αγορών είναι εξαιρετικά σημαντική, σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Ρωσικής Κυβέρνησης Valery Andrianov. Η συμμετοχή της Ρωσίας στη συμφωνία του ΟΠΕΚ+ εξασφάλισε την πραγματική αποτελεσματικότητα της συμφωνίας ενώ προσέλκυσε και άλλους ανεξάρτητους παραγωγούς όπως το Καζακστάν, το Αζερμπαϊτζάν και άλλους.

Σύμφωνα με τον ειδικό, το σενάριο της αποχώρησης της Ρωσίας από τη συμφωνία εμπεριέχει κινδύνους για τον ΟΠΕΚ+. Σε αυτή την περίπτωση, η Ρωσία μπορεί να δημιουργήσει νέες αλυσίδες logistics και να αυξήσει την παραγωγή από μόνη της, γεγονός που θα οδηγήσει σε πτώση τις τιμές του πετρελαίου και θα εκτρέψει τους ανταγωνιστές της Μέσης Ανατολής από την αγορά. Η άνοδος των εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου προς την Κίνα δείχνει ότι το Πεκίνο είναι έτοιμο να αυξήσει το μερίδιο του ρωσικού πετρελαίου στο ενεργειακό του ισοζύγιο. Άρα είναι πιο κερδοφόρο για τις χώρες του ΟΠΕΚ να έχουν στη συμμαχία τους τη Ρωσία η οποία έχει συγκεκριμένες υποχρεώσεις και ποσοστώσεις. Υπάρχει επίσης ένα καθαρά εμπορικό συμφέρον να υποστηριχθεί η Ρωσία, γιατί η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης θα συνεχιστεί, άρα οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν υψηλές.

Ο ειδικός σημειώνει ότι οι ασιατικές χώρες, κυρίως η Ινδία και η Κίνα, αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο, το οποίο οι δυτικές χώρες απέρριψαν. Εκτιμάται ότι η έκπτωση σε τέτοιες συμφωνίες έφτασε το 30%. Ωστόσο, δεν πρόκειται για έκπτωση αλλά για την πραγματική τιμή χωρίς τη «γεωπολιτική προσαύξηση». Οι τιμές που αντικατοπτρίζουν την ισορροπία προσφοράς και ζήτησης διαμορφώνονται στην Ασία, συμπεριλαμβανομένων των συμφωνιών που αφορούν το ρωσικό πετρέλαιο. Και οι χώρες του ΟΠΕΚ καθοδηγούνται από την αγορά και όχι από τις δυτικές συμπεριφορές, σημείωσε ο ειδικός.

Kommersant

Την Τρίτη, 24 Μαΐου, ο Ρώσος υπουργός Επιστημών και Ανώτατης Εκπαίδευσης Valery Falkov δήλωσε ότι η Ρωσία θα απορρίψει τη Διαδικασία της Μπολόνια και θα αναπτύξει το δικό της «μοναδικό» μοντέλο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, βουλευτές και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι πρότειναν να το κάνουν. Δεν είναι ακόμη γνωστό πώς θα είναι το νέο εκπαιδευτικό μοντέλο, ωστόσο η Κρατική Δούμα και το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο ετοιμάζουν ήδη νομοσχέδια που προβλέπουν την επιστροφή στο σοβιετικό σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που περιλαμβάνει εξειδικευμένη κατάρτιση. Τα πανεπιστήμια δεν βιάζονται να σχολιάσουν τη νέα μεταρρύθμιση, ενώ οι απόψεις των ειδικών παραμένουν διχασμένες, με ορισμένους από αυτούς να πιστεύουν ότι η έξοδος από τη διαδικασία της Μπολόνια θα επηρεάσει σοβαρά την ποιότητα της εκπαίδευσης ενώ άλλοι πιστεύουν ότι τίποτα δεν θα αλλάξει πραγματικά.

Ο πρώην επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εποπτείας στην Εκπαίδευση και την Επιστήμη, καθηγητής στην Ανώτατη Οικονομική Σχολή Βίκτορ Μπολότοφ σημειώνει ότι τα πτυχία και τα μεταπτυχιακά εισήχθησαν για πρώτη φορά το 1992 και πολλά πανεπιστήμια υιοθέτησαν αυτό το μοντέλο εκείνη την εποχή. Επανέλαβε ότι αυτό το σύστημα διευκολύνει την εξαγωγή εκπαιδευτικών υπηρεσιών αφού οι αλλοδαποί φοιτητές μπορούν να είναι σίγουροι ότι αυτά τα διπλώματα θα γίνουν δεκτά στις πατρίδες τους. Αυτό καθιστά επίσης δυνατή τη λήψη πτυχίου στη Ρωσία και στη συνέχεια απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου σε άλλη χώρα. Ωστόσο, κατά τη γνώμη του, η αποχώρηση από τη Διαδικασία της Μπολόνια δεν θα αλλάξει τίποτα για το ρωσικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Ο Nikolay Kulbaka, αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος πολιτικών και κοινωνικών επικοινωνιών της RANEPA, σημειώνει ότι η επιστροφή στη μορφή ειδικής κατάρτισης είναι δυνατή, ωστόσο θα επηρεάσει την ποιότητα της εκπαίδευσης, καθώς τα πανεπιστήμια θα πρέπει να αλλάξουν όλα τα σχέδια και τα προγράμματα σπουδών τους. “Και οι απόφοιτοι που θα συνειδητοποιήσουν ότι η εκπαίδευσή μας αποκλίνει από τη Δύση, απλώς θα αποφασίσουν να υποβάλουν αίτηση σε ξένα πανεπιστήμια αμέσως μετά το λύκειο. Επίσης, όλες οι επαφές με ξένα πανεπιστήμια θα καταργηθούν”, πιστεύει ο ειδικός.

Η Διαδικασία της Μπολόνια περιλαμβάνει τακτικές επαφές μεταξύ ειδικευμένων υπουργών διαφόρων χωρών, όπου συγκρίνονται διάφορα συστήματα εκπαίδευσης και οι συμμετέχοντες συντονίζουν τον συγχρονισμό της εκπαίδευσης σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, δήλωσε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Μόσχας Igor Remorenko στην Kommersant. “Στην παρούσα κατάσταση, τέτοιες συναντήσεις δύσκολα είναι δυνατές. Και πιθανότατα, αυτή η δήλωση σημαίνει ότι η Ρωσία δεν θα μπορέσει να συμμετάσχει σε αυτόν τον κοινό χώρο σύγκρισης”, σημείωσε.

Πληροφορίες από tass.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...