Ρωσικός Τύπος: Η Κίνα αντιτίθεται στο ανώτατο όριο τιμών για το ρωσικό πετρέλαιο

Izvestia

Χωρίς συγκεκριμένη απόφαση ακόμη για ένα νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, τα μέλη της ΕΕ συζητούν τώρα ακόμη περισσότερους περιορισμούς. Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ έχουν ήδη συμφωνήσει να αναστείλουν το καθεστώς βίζα με τη Ρωσία και το υπουργείο Εξωτερικών της Εσθονίας δήλωσε νωρίτερα ότι οι νέες κυρώσεις θα στοχεύουν επίσης το εμπόριο και την ενέργεια. Εκτός από το ανώτατο όριο των τιμών του πετρελαίου της G7, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται σε ένα παρόμοιο σχέδιο για το ρωσικό φυσικό αέριο. Ωστόσο, Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες είπαν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δύσκολα θα καταλήξει σε συναίνεση για το θέμα, καθώς σε αυτή την περίπτωση θα έμενε εντελώς χωρίς τη ρωσική ενέργεια.

Η ΕΕ αναφέρεται σε μια όγδοη δέσμη κυρώσεων, αφού μια «έξι και μισή» που εγκρίθηκε στις 22 Ιουλίου προέβλεπε την ενίσχυση των περιορισμών που είχαν επιβληθεί προηγουμένως. Οι έξι γύροι κυρώσεων τροποποιήθηκαν δύο φορές για να καλύψουν νομικά κενά και να εξορθολογίσουν τα μέτρα που ελήφθησαν, δήλωσε στην Izvestia η Paloma Hall Caballero, εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας.

Ερωτηθείσα εάν τα νέα μέτρα θα στοχεύουν στην ενέργεια, είπε ότι οι συζητήσεις ήταν εμπιστευτικές και ως εκ τούτου δεν ήταν εξουσιοδοτημένη να σχολιάσει. Είπε ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να εξετάζει όλα τα πιθανά σενάρια για να περιορίσει το Κρεμλίνο στη χρηματοδότηση της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ προειδοποίησε νωρίτερα ότι εάν υπήρχε ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο, η Μόσχα θα ανακατευθύνει το πετρέλαιο και τα προϊόντα πετρελαίου της σε άλλες αγορές, συγκεκριμένα σε εκείνες τις χώρες που θα είναι έτοιμες να πληρώσουν για την ενέργεια. «Έγινε πολύς λόγος για ένα ανώτατο όριο στην τιμή της ενέργειας, αλλά θα ήταν δύσκολο να επιβληθεί, με τις κοινές αγορές φυσικού αερίου και ειδικά πετρελαίου να είναι παγκόσμιες. Σε αυτό το σενάριο, η Ρωσία, όπως δηλώθηκε, δεν θα πουλούσε την ενέργειά της στην Ευρώπη, κάτι που θα επιτάχυνε τον επαναπροσανατολισμό της σε άλλες αγορές», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας, Andrey Kortunov.

Ο ειδικός πιστεύει ότι η ΕΕ έχει σχεδόν εξαντλήσει τις δυνατότητες των οικονομικών περιορισμών της. «Ένας σκληρός χειμώνας περιμένει την ΕΕ και τυχόν πρόσθετα μέτρα θα επιδεινώσουν μόνο τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει», είπε. Σύμφωνα με τον Kortunov, η ΕΕ θα μπορούσε να καταφύγει σε συμβολικά μέτρα, όπως διευρυμένες κυρώσεις, με αξιωματούχους και δημόσια πρόσωπα να περιλαμβάνονται στη μαύρη λίστα. Θα μπορούσαν επίσης να ληφθούν αποφάσεις για τον περιορισμό των υπόλοιπων επαφών μεταξύ της Ρωσίας και της ΕΕ.

Οι διπλωμάτες της ΕΕ ενδέχεται να εγκρίνουν την αναστολή του καθεστώτος διευκόλυνσης της έκδοσης θεωρήσεων με τη Ρωσία σε μια συνάντηση την Τετάρτη.

Nezavisimaya Gazeta

Η Μόσχα πιστεύει ότι η απόφαση της G7 να επιβάλει ανώτατο όριο τιμών στις αγορές ρωσικού πετρελαίου μπορεί να αποτελέσει πραγματικό κίνδυνο. Τη Δευτέρα, ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ περιέγραψε την ιδέα ενός ανώτατου ορίου τιμών που προτείνεται από τη δυτική συμμαχία ως βασικό παράγοντα αβεβαιότητας για την παγκόσμια αγορά. Επιπλέον, Κινέζοι αξιωματούχοι δήλωσαν τη Δευτέρα ότι δεν θα υποστηρίξουν την πρωτοβουλία και ότι ελπίζουν ότι θα ακυρωθεί. Σε αυτό το πλαίσιο, κινείται η απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει τους στόχους παραγωγής από τον Οκτώβριο του 2022.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η απόφαση θα μπορούσε να βλάψει τις χώρες που καταναλώνουν πετρέλαιο, καθώς αυτές αντιμετωπίζουν πληθωριστικές πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου και πιθανή ενεργειακή κρίση αυτόν τον χειμώνα.

Η απόφαση του ΟΠΕΚ+ δεν εγείρει ερωτήματα μεταξύ των ειδικών. “Ο ΟΠΕΚ+ επιδιώκει με ζήλο να αποτρέψει μια υπερβολική αύξηση της προσφοράς στην αγορά και μια σημαντική πτώση των τιμών. Στον απόηχο του καλοκαιριού, η υψηλή ζήτηση για βενζίνη και η ασυνήθιστη ζέστη στην Ευρώπη και την Ασία και ενόψει μιας πιθανής οικονομικής επιβράδυνσης στην κορυφαία χώρες εν μέσω χαμηλότερης ζήτησης για εμπορεύματα, ο ΟΠΕΚ+ επιδιώκει να εξουδετερώσει την πτώση των τιμών. Η ετυμηγορία που έλαβε ο οργανισμός είναι ένα μήνυμα προς την αγορά ότι οι τιμές γύρω στα 100 δολάρια το βαρέλι φαίνονται φυσιολογικές. Και εάν οι τιμές παραμείνουν υπό πίεση, θα μπορούσε να ληφθεί απόφαση για περαιτέρω μείωση των στόχων παραγωγής», δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής της TeleTrade Mark Goykhman. Ο Alexey Kokin, αναλυτής πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Open Investments, συμφωνεί ότι ο OPEC+ έχει δώσει σήμα στην αγορά ότι θα ήταν έτοιμος να διατηρήσει τις τιμές του πετρελαίου περίπου στα 100 δολάρια το βαρέλι.

Οι ειδικοί είναι επίσης επιφυλακτικοί σχετικά με το ανώτατο όριο των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στη Ρωσία. Ο εμπειρογνώμονας της BCS World of Investment, Igor Galaktionov, δήλωσε ότι εάν η Κίνα και η Ινδία, οι μεγαλύτεροι αγοραστές ρωσικού πετρελαίου στην Ασία, δεν ενταχθούν στους περιορισμούς, τα μέτρα θα είναι αναποτελεσματικά. Ο Andrey Maslov, αναλυτής της Finam, προειδοποιεί ότι οι περιορισμοί θα μπορούσαν ακόμη και να μπούμερανγκ χωρίς την Ινδία και την Κίνα.

Και ένα ανώτατο όριο τιμών θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ελάφρυνση των κυρώσεων, τόνισε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Τμήματος Κεφαλαιαγορών της Iva Partners, Artem Tuzov.

Izvestia

Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας είναι η νέα πρωθυπουργός της χώρας. Διάδοχος και πιστός υποστηρικτής του πρώην ηγέτη Μπόρις Τζόνσον, ο Τρας θα ηγηθεί του κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος τουλάχιστον μέχρι τις βουλευτικές εκλογές του 2024. Διαβόητη για τη σκληρή ρητορική της για τη Ρωσία, τη χρησιμοποίησε προληπτικά στην προεκλογική της εκστρατεία. Κι όμως η εξωτερική πολιτική είναι δευτερεύουσα για τους Βρετανούς, με κορυφαίες προτεραιότητές τους τη λύση της ενεργειακής κρίσης και την καταπολέμηση της πτώσης του βιοτικού επιπέδου. Και η πλειοψηφία τους δεν εμπιστεύεται ιδιαίτερα τη νέα πρωθυπουργό, δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.

Η νέα Βρετανή πρωθυπουργός τάσσεται υπέρ της ενεργού υποστήριξης του Κιέβου και πιστεύει ότι ο στόχος για το Λονδίνο είναι να ηττηθεί η Ρωσία στην Ουκρανία. Έχοντας αυτό κατά νου, η Τρας μπορεί να θεωρηθεί ως άμεσος διάδοχος των πολιτικών του Τζόνσον. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός ενεπλάκη ίσως στην ουκρανική σύγκρουση περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο δυτικό ηγέτη. Επισκέφτηκε το Κίεβο τρεις φορές από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την ειδική στρατιωτική της επιχείρηση και κατηγορήθηκε ότι παραβλέπει εσωτερικά ζητήματα λόγω της ενασχόλησής του με την εξωτερική πολιτική.

Εν τω μεταξύ, οι μέσοι Βρετανοί κάθε άλλο παρά ανησυχούν για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Σύμφωνα με έρευνα του YouGov, η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας κατέλαβε την έκτη θέση στη λίστα με τις ανησυχίες τους, με το 13% των ερωτηθέντων να ανησυχεί γι’ αυτό, ενώ οι τρεις πρώτες είναι το αυξημένο κόστος ζωής (74%), η οικονομία (47%) και προστασία του περιβάλλοντος (28%).

Τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σχετίζονται ασφαλώς με την οικονομία και την ευημερία των απλών πολιτών. Τα αποθέματα ενέργειας για τον ερχόμενο χειμώνα θα πρέπει να λυθούν. Και αυτά τα ζητήματα μπορεί να μην λυθούν μέχρι τις επόμενες εκλογές, ωστόσο, πολλά θα εξαρτηθούν από το αν η Ρωσία και η Ουκρανία καταλήξουν σε μια ειρηνευτική συμφωνία.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο τα πάει πολύ χειρότερα οικονομικά από τις άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης», είπε στην Izvestia ο Βασίλι Γιεγκόροφ, ειδικός στη βρετανική πολιτική. Σύμφωνα με προβλέψεις, η Μεγάλη Βρετανία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ρυθμούς πληθωρισμού 18-22%. Εάν η κυβέρνηση αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό το φθινόπωρο, θα ήταν πιο εύκολο στη συνέχεια. Η Τρας θα πρέπει να παρουσιάσει το οικονομικό της πρόγραμμα στο εγγύς μέλλον.

Πληροφορίες από Tass.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...