Ρωσικός Τύπος: Η Λευκορωσία προετοιμάζεται να φιλοξενήσει ρωσικά πυρηνικά

Slavic Brotherhood, Τακτική άσκηση Ρωσίας - Λευκορωσίας - Σερβίας
Φώτο Αρχείου / Πηγή: russian army

Vedomosti

Συνεδρίασε στο Κρεμλίνο το Ανώτατο Ευρασιατικό Οικονομικό Συμβούλιο της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (EAEU). Η συνάντηση αρχικά περιορίστηκε σε μια μικρή ομάδα, με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, τον Πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, τον Πρόεδρο του Καζακστάν Κασίμ-Ζομάρτ Τοκάγιεφ, τον Πρόεδρο της Κιργιζίας Σαντίρ Τζαπάροφ και τον Πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο. Ασχολήθηκαν με την ημερήσια διάταξη που περιλαμβάνει συνολικά 17 θέματα σε μια κλειστή συζήτηση. Ειδικοί είπαν ότι τα κράτη μέλη της EAEU δίνουν προτεραιότητα στην επίλυση των τρεχόντων ζητημάτων εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας.

Ο Πούτιν τόνισε τη σημασία της προώθησης της βιομηχανικής συνεργασίας και της δημιουργίας κοινών παραγωγικών ικανοτήτων με το εμπορικό σήμα «Made in the EAEU». Με τη σειρά του, ο Πασινιάν δήλωσε ότι μια ενημερωμένη προσέγγιση σε θέματα ενεργειακής ασφάλειας θα βοηθήσει να διασφαλιστεί η ενίσχυση του οικονομικού δυναμικού των κρατών μελών της ΕΑΕΕ. Ο Τοκάγιεφ τόνισε ότι η ελεύθερη κυκλοφορία των αγαθών, μέσω μιας αγοράς χωρίς φραγμούς και διαμετακόμισης προς τρίτες χώρες, είναι ο πιο σημαντικός τομέας για τις αναπτυξιακές προσπάθειες. Τέλος, ο Japarov πρότεινε τη μείωση των μέτρων ελέγχου για εμπορεύματα υπό διαμετακόμιση.

Σε αντίθεση με τη Μόσχα, τα άλλα κράτη μέλη της EAEU ενδιαφέρονται περισσότερο για την επίλυση των τρεχόντων ζητημάτων εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας παρά για τον καθορισμό ενός μακροπρόθεσμου προγράμματος στόχων για τον οργανισμό, είπε ο Andrey Grozin, επικεφαλής του τμήματος Κεντρικής Ασίας και Καζακστάν στο Institute of CIS. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο Γκρόζιν πιστεύει ότι όλα τα μέλη της οικονομικής ένωσης έχουν συμφέρον να τη δουν να επεκτείνεται και να αναπτύσσεται. «Από τη μια πλευρά, η EAEU επιτρέπει στη Ρωσία να μετριάσει τις επιπτώσεις των δυτικών κυρώσεων στην οικονομία της, ενώ, από την άλλη, οι κυρώσεις επιτρέπουν στους άλλους συμμετέχοντες να κερδίσουν πολλά χρήματα», εξηγεί ο ειδικός.

Υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για την ανάπτυξη κοινών έργων εντός της EAEU, δήλωσε στο Vedomosti ο Vasily Kashin, διευθυντής του Κέντρου Συνολικών Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σπουδών στην Ανώτατη Οικονομική Σχολή του Εθνικού Ερευνητικού Πανεπιστημίου. “Η Ρωσία χρησιμοποιεί κατά κύριο λόγο τις δομές της ένωσης ως τρόπο αύξησης των βιομηχανικών εξαγωγών της. Η εξαγωγική μας δομή είναι μάλλον πρωτόγονη γενικά και η EAEU επιτρέπει στους βιομήχανούς μας να προωθούν τα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας τους σε γειτονικές χώρες”, σημείωσε.

Izvestia

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε στις 25 Μαΐου ότι η μεταφορά ρωσικών μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία έχει ήδη ξεκινήσει. Νωρίτερα, οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών υπέγραψαν τα απαιτούμενα έγγραφα. Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, διεξάγεται de facto ακήρυχτος πόλεμος εναντίον της Μόσχας και του Μινσκ και η Δύση κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να παρατείνει και να επιδεινώσει την κατάσταση στην Ουκρανία. Ειδικοί πιστεύουν ότι μια επίθεση στη Λευκορωσία θα θεωρείται πλέον επίθεση στα πυρηνικά όπλα της Ρωσίας, με όλους τους κινδύνους που συνεπάγεται.

Ο Σόιγκου τόνισε ότι η Ρωσία αναπτύσσει μη στρατηγικά πυρηνικά όπλα στο έδαφος της Λευκορωσίας, αλλά δεν τα μεταφέρει πλήρως, καθώς η Μόσχα θα διατηρήσει τον έλεγχο και θα λάβει οποιεσδήποτε αποφάσεις για τη χρήση τους.

Η Λευκορωσία δεν θα ελέγχει αυτά τα πυρηνικά όπλα και δεν θα της ανήκουν. Ως εκ τούτου, η ευθύνη για την πυρηνική ασφάλεια της χώρας θα βαρύνει εξ ολοκλήρου τη Ρωσία και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, δήλωσε ο στρατιωτικός αναλυτής Alexey Leonkov.

«Με αυτόν τον τρόπο, υποδεικνύουμε με αδιαφανή τρόπο ότι η Λευκορωσία βρίσκεται υπό πυρηνική ομπρέλα. Στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα στη δυτική γείτονα της Λευκορωσίας, την Πολωνία, η οποία πρόσφατα κροταλίζει αρκετά δυνατά τοποθετώντας όπλα στα σύνορά της με το ενωσιακό μας κράτος [Ρωσίας-Λευκορωσίας] και την περιοχή του Καλίνινγκραντ: επομένως, οποιαδήποτε επιθετικότητα κατά της Λευκορωσίας θα θεωρηθεί ως απειλή για το πυρηνικό μας οπλοστάσιο», πρόσθεσε.

Nezavisimaya Gazeta

Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Πεκίνου για την Ευρασία Λι Χούι θα συναντηθεί με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στις 26 Μαΐου. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ τον Μάρτιο, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η ειρηνευτική πρόταση της Κίνας ανταποκρίνεται στις απόψεις της Ρωσίας. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, Ευρωπαίοι διπλωμάτες, τόσο στην Πολωνία όσο και στην «Παλιά Ευρώπη», εξέφρασαν σκεπτικισμό για την πρωτοβουλία της Κίνας, αλλά δεν την απέρριψαν εντελώς. Εκτιμάται ότι η πρωτοβουλία δεν έχει σχεδιαστεί για να επιτύχει γρήγορα αποτελέσματα, αλλά μάλλον έχει σκοπό να ενισχύσει το διεθνές κύρος της Κίνας στο μέλλον.

Αν και η στάση του Πεκίνου απέναντι στα μέρη της σύγκρουσης δεν είναι εντελώς ομοιόμορφη, η γειτνίασή του με τη Μόσχα μπορεί να είναι ένας παράγοντας που ευνοεί και τα δύο μέρη. Ο Σι Τζινπίνγκ έχει μεγαλύτερη επιρροή στον Πούτιν από οποιονδήποτε άλλο ηγέτη στην παγκόσμια σκηνή, σύμφωνα με τον Αμερικανό πολιτικό επιστήμονα Ίαν Μπρέμερ. Η Κίνα είναι το μόνο μέρος που θα μπορούσε να φέρει τη Μόσχα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να βοηθήσει στον τερματισμό της κρίσης.

«Σαφώς δεν πρέπει να αναμένεται άμεσο αποτέλεσμα από τα ταξίδια του ειδικού απεσταλμένου Λι. Η Κίνα έχει συνηθίσει να προγραμματίζει για χρόνια, αν όχι δεκαετίες, εκ των προτέρων. Ορισμένα στοιχεία από το σχέδιο 12 σημείων της Κίνας δεν μπορούν να εφαρμοστούν ακόμη και μέσα σε αυτήν τη δεκαετία», δήλωσε στην εφημερίδα ο Αλεξάντερ Λομάνοφ, αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων Primakov της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών (IMEMO RAS). Πιστεύει ότι, ακόμη και αν αντιμετωπιστεί η κατάσταση στην Ουκρανία, πολλές κυρώσεις θα παραμείνουν σε ισχύ για δεκαετίες.

Izvestia

Η Μόσχα και το Ελσίνκι εργάζονται για να επιλύσουν το ζήτημα του παγώματος των τραπεζικών λογαριασμών των αντίστοιχων διπλωματικών τους αποστολών σε υπουργικό επίπεδο, επιβεβαίωσαν οι πρεσβείες της Ρωσίας και της Φινλανδίας στην Izvestia. Την ίδια στιγμή, η ρωσική διπλωματική αποστολή αναγνώρισε ότι είναι πολύ νωρίς για να συζητηθούν χρονοδιαγράμματα και πιθανές λύσεις για την επίτευξη συμφωνίας αποδεκτής από όλα τα μέρη. Από το ξέσπασμα της ουκρανικής σύγκρουσης, οι δεσμοί μεταξύ των γειτονικών εθνών έχουν επιδεινωθεί, με αποτέλεσμα την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και τους περιορισμούς στους Ρώσους τουρίστες.

“Γίνονται προσπάθειες επί του παρόντος να διορθωθεί η τρέχουσα κατάσταση. Τα υπουργεία Εξωτερικών και των δύο χωρών εργάζονται για το θέμα. Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να συζητήσουμε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και πιθανά μέσα για την εξαγωγή συμπερασμάτων αποδεκτών από όλα τα μέρη. Οι ρωσοφινλανδικές σχέσεις γενικά διανύουν μια από τις χειρότερες περιόδους τους εδώ και δεκαετίες. Η φινλανδική πλευρά ουσιαστικά έχει σταματήσει τις διμερείς συνομιλίες”, ανέφερε η ρωσική πρεσβεία στο Ελσίνκι. Παράλληλα, η αποστολή τόνισε ότι η ρωσική πλευρά είναι έτοιμη να συνομιλήσει και αναμένει το ίδιο από το Ελσίνκι. Επιπλέον, η φινλανδική πρεσβεία αναγνώρισε ότι το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας συνεχίζει να συνεργάζεται για το θέμα αυτό με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Nikita Lipunov, αναλυτής στο Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών του Κρατικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας (MGIMO University), πιστεύει ότι η μελλοντική δυναμική της σχέσης θα διαμορφωθεί από την ένταση και το βάθος των δεσμών της Φινλανδίας με το ΝΑΤΟ. Ωστόσο, το Ελσίνκι δεν φαίνεται προετοιμασμένο για περαιτέρω κλιμάκωση αυτή τη στιγμή, επομένως οι φινλανδικές αρχές θα προχωρήσουν με προσοχή.

Vedomosti

Περίπου 30 ρωσικές τράπεζες έχουν ήδη ενταχθεί, ως έμμεσοι συμμετέχοντες, στο εθνικό σύστημα τραπεζικών μεταφορών της Κίνας CIPS (Cross-Border Interbank Payment System), το οποίο διευκολύνει τις μεταφορές σε γιουάν, είπε ο Roman Chernov, εκτελεστικός διευθυντής της Ρωσικής Εθνικής Ένωσης Συμμετεχόντων Χρηματοοικονομικών Επικοινωνιών (πρώην Ρωσική Εθνική Ένωση SWIFT).

Η CIPS ξεκίνησε το 2015 και ειδικεύεται στη διασυνοριακή εκκαθάριση και διακανονισμό σε γιουάν. Το σύστημα αναπτύχθηκε με στόχο την επέκταση της παγκόσμιας χρήσης του κινεζικού νομίσματος.

Σύμφωνα με τον Maxim Markov, αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Παγκόσμιων Χρηματοοικονομικών Αγορών και Fintech στο Ρωσικό Οικονομικό Πανεπιστήμιο Plekhanov, ο αριθμός των πιστωτικών ιδρυμάτων που έχουν ενταχθεί στο σύστημα διευρύνεται. Δεδομένης της τρέχουσας ανάπτυξης του εμπορικού τζίρου και των διακανονισμών με την Κίνα, πολλές τράπεζες επιχειρούν να συνδεθούν με αυτό το σύστημα, πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα, πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη η δυνατότητα δευτερογενών κυρώσεων που επιβάλλονται σε κινεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για συνεργασία με ρωσικές τράπεζες, τόνισε ο Τσέρνοφ. Ωστόσο, τα αμοιβαία επιχειρηματικά συμφέροντα μεταξύ Ρωσίας και Κίνας είναι αναμφισβήτητα ισχυρά, διευκρίνισε.

Πληροφορίες από tass.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...