Ρωσικός Τύπος: Η Λιθουανία απαγορεύει μεταφορά εμπορευμάτων προς το Καλίνινγκραντ – Το Κίεβο έχει ελπίδες για την ένταξη στην ΕΕ

ΕΕ -Ευρωπαϊκή Ένωση - Ρωσία

Kommersant

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απαγορεύσει τη μεταφορά εμπορευμάτων που υπόκεινται σε κυρώσεις μέσω της Λιθουανίας προς και από την περιφέρεια του Καλίνινγκραντ της Ρωσίας. Αυτοί οι περιορισμοί ενδέχεται να επηρεάσουν έως και το 50% των εμπορευμάτων που αποστέλλονται προς και από την περιοχή σιδηροδρομικώς. Οι ρωσικές αρχές θεωρούν αυτό ως «μπλοκάρισμα» του Καλίνινγκραντ από τη Λιθουανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με την Kommersant, το κύριο μέλημα της Μόσχας και της ηγεσίας του θύλακα είναι η δημιουργία αδιάλειπτης προμήθειας αγαθών που απαγορεύονται για μεταφορές.

Το Βίλνιους επιμένει ότι οι διακοπές στη μεταφορά οφείλονται στη συλλογική απόφαση για την εφαρμογή των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας και στην πρωτοβουλία της λιθουανικής πλευράς. Τα λιθουανικά τελωνεία διευκρίνισαν ότι από τις 10 Ιουλίου θα τεθεί σε ισχύ απαγόρευση μεταφοράς τσιμέντου, ξύλου, αλκοόλ, χαβιαριού και ορισμένων άλλων εμπορευμάτων. Από τις 10 Αυγούστου θα απαγορευτεί η μεταφορά ρωσικού άνθρακα και από τις 5 Δεκεμβρίου θα τεθεί σε ισχύ απαγόρευση για το πετρέλαιο και τα προϊόντα πετρελαίου.

Η ρωσική πλευρά, ωστόσο, έκρινε μη πειστικές τις εξηγήσεις της Λιθουανίας και της ΕΕ. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε τον περιορισμό της σιδηροδρομικής διέλευσης «στοιχείο αποκλεισμού». Ο Πρόεδρος της Επιτροπής του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου για την Προστασία της Κυριαρχίας Αντρέι Κλίμοφ είπε ότι εάν η ΕΕ και το Βίλνιους δεν επανεξετάσουν την απόφασή τους, η Ρωσία θα πρέπει να «λύσει το πρόβλημα διέλευσης του Καλίνινγκραντ που δημιούργησε η Λιθουανία με κάθε μέσο».

Εν τω μεταξύ, οι ρωσικές αρχές θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της παράδοσης προϊόντων που υπόκεινται σε κυρώσεις στην περιοχή του Καλίνινγκραντ. Πηγή είπε στην Kommersant ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για τη χρήση των ρωσικών λιμανιών της Βαλτικής για την εξυπηρέτηση της κυκλοφορίας προς το Καλίνινγκραντ.

Ο συνεργάτης του Rustam Kurmaev & Partners, Dmitry Gorbunov πιστεύει ότι θεωρητικά, η Λιθουανία θα μπορούσε να θεωρηθεί νομικά υπεύθυνη για αυτήν την παραβίαση σε ένα διεθνές δικαστήριο. Ωστόσο, «μια τέτοια διαμάχη μπορεί να διαρκέσει για χρόνια, δεδομένης της δυνατότητας προσφυγής της απόφασης σε ανώτερο βαθμό εξουσιοδοτημένου διεθνούς δικαστηρίου», σημείωσε.

Ο τελευταίος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ Τουρκίας, Σουηδίας και Φινλανδίας σημείωσε «σαφή πρόοδο», σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, αλλά δεν ξεκαθάρισε όλες τις αποκλίσεις. Η Άγκυρα συνεχίζει να επιμένει ότι οι δύο Σκανδιναβικές χώρες πρέπει να κάνουν και άλλες κινήσεις προτού μπορέσουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Επιπλέον, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχεδιάζει να δημοσιοποιήσει ορισμένα έγγραφα κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη την επόμενη εβδομάδα, που δείχνουν ότι οι υποψήφιοι για ένταξη στη συμμαχία υποστήριξαν ενεργά και μάλιστα προμήθευσαν κουρδικές ομάδες στη Συρία με όπλα. Σύμφωνα με τουρκικές πηγές της Kommersant, η επίτευξη συναίνεσης πριν από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ μοιάζει αδύνατη.

Οι ειδικοί με τους οποίους μίλησε η Kommersant πιστεύουν επίσης ότι η διαπραγμάτευση για την ένταξη των σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ δεν θα τελειώσει στο εγγύς μέλλον. Ο πολιτικός αναλυτής από την Τουρκία και μέλος της Διεθνούς Λέσχης Συζήτησης Valdai, Χασάν Σελίμ Οζερτέμ, δήλωσε σε συνέντευξή του στην Kommersant ότι δεν φαίνεται δυνατό να διευθετηθούν όλα τα ζητήματα πριν από τη σύνοδο κορυφής της Μαδρίτης. Η Φινλανδία και η Σουηδία είναι πιθανότατα έτοιμες να άρουν τις κυρώσεις στις προμήθειες όπλων, αλλά θα υπάρξουν προβλήματα με την έκδοση Κούρδων μαχητών που έχουν ζητήσει άσυλο στη Σκανδιναβία, πρόσθεσε ο ειδικός.

“Μου φαίνεται ότι η Άγκυρα δεν θα κάνει γρήγορα παραχωρήσεις”, σημείωσε ο Διευθυντής του Κέντρου Σύγχρονων Τουρκικών Σπουδών Αμούρ Γκάντζιεφ. “Πιθανότατα, η σύνοδος κορυφής της Μαδρίτης θα σκιαγραφήσει μόνο το πλαίσιο για μια μελλοντική λύση”, είπε ο ειδικός. Πρόσθεσε ότι ο τουρκικός πληθυσμός κατανοεί πλήρως την αντιπαράθεση με τη Φινλανδία και τη Σουηδία και αυτό δεν ισχύει μόνο για τους υποστηρικτές του Ερντογάν.

Με τη σειρά της, η Σουηδία δεν είναι έτοιμη να αναβάλει το θέμα της ένταξης στο ΝΑΤΟ, πιστεύει ο αναπληρωτής καθηγητής στο Ινστιτούτο Ρωσικών και Ευρασιατικών Σπουδών (IRES) στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα, Γκρέγκορι Σάιμονς. Σύμφωνα με τον ειδικό, τα συναισθήματα και το αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας και από τις δύο πλευρές παίζουν πλέον μεγάλο ρόλο στη διπλωματική αντιπαράθεση και η αναζήτηση συμβιβασμών δεν θα είναι εύκολη, όπως προκύπτει από τους προηγούμενους γύρους διαπραγματεύσεων.

Nezavisimaya Gazeta

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να λάβει απόφαση για το καθεστώς υποψηφιότητας της Ουκρανίας τις επόμενες ημέρες. Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε ότι μια απόφαση υπέρ θα ήταν προς το συμφέρον της Ευρώπης. Οι ειδικοί που μίλησαν στη Nezavisimaya Gazeta ανυπομονούν για την απόφαση και υποστηρίζουν ότι το καθεστώς μπορεί να έχει συμβολικό χαρακτήρα.

Η ΕΕ έχει συντάξει έναν κατάλογο προϋποθέσεων για το Κίεβο. Συγκεκριμένα, αναθεώρηση των διαδικασιών διορισμού δικαστών του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ενίσχυση της καταπολέμησης της διαφθοράς και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, χάραξη στρατηγικής για τη μεταρρύθμιση του τομέα επιβολής του νόμου και θέσπιση αντιολιγαρχικού νόμου, καθώς και νομοθεσίας για τα μέσα ενημέρωσης. Άλλο αίτημα εξέφρασε ο δικηγόρος του Συλλόγου Γιων και Θυγατέρων Εβραίων Απελαθέντων από τη Γαλλία Άρνο Κλάρσφελντ. Εάν η Ουκρανία σκοπεύει να γίνει νόμιμα μέλος της ΕΕ, θα πρέπει να σταματήσει να δοξάζει τους συνεργάτες των Ναζί, ιδιαίτερα τον Στέπαν Μπαντέρα.

Η απόφαση για την υποψηφιότητα του Κιέβου είναι κυρίως μια πολιτική χειρονομία για να δείξουμε υποστήριξη στην Ουκρανία στον αγώνα της ενάντια στη Ρωσία, δήλωσε στην εφημερίδα ο αναπληρωτής καθηγητής στο MGIMO, Διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Νικολάι Τοπόρνιν. Ωστόσο, σύμφωνα με διάφορα κριτήρια, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών, η Ουκρανία δεν πληροί τις προϋποθέσεις ως υποψήφια προς το παρόν. Ωστόσο, στην τρέχουσα κατάσταση, οι Βρυξέλλες επέλεξαν να χορηγήσουν το καθεστώς, επειδή η ουκρανική ηγεσία και ο πληθυσμός της πιστεύουν ότι αυτές οι ευρωπαϊκές φιλοδοξίες δεν είναι ένα όνειρο.

Izvestia

Δεν θα υπάρξει επιστροφή στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ Βλαντιμίρ Τσίζοφ σε συνέντευξή του στην Izvestia. Σύμφωνα με τον διπλωμάτη, οι Βρυξέλλες θα πρέπει τώρα να επανεξετάσουν τη θέση τους έναντι της Ρωσίας για να αποτρέψουν την περαιτέρω επιδείνωση του διαλόγου.

Οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεχίζουν να απομακρύνονται και ως εκ τούτου τα μέρη δεν έχουν ακόμη δημιουργήσει ένα νέο σύστημα σχέσεων που βασίζεται στην ισότητα, πιστεύει ο διπλωμάτης. “Δεν έχουν καεί όλες οι γέφυρες. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα υπάρξει επιστροφή. Το καταλαβαίνουμε και το καταλαβαίνουν αυτό”, τόνισε ο Τσίζοφ.

“Αυτό σημαίνει ότι θα είναι ένα νέο σύστημα σχέσεων που δεν έχει ακόμη δημιουργηθεί. Αλλά μπορεί να δημιουργηθεί μόνο στη βάση της ίσης συνεργασίας. Και γι’ αυτό πρέπει να αλλάξουν τη στάση τους απέναντι στη Ρωσία. Εφόσον θεωρούν τη Ρωσία αντίπαλο, για τι είδους συνεργασία μπορούμε να μιλήσουμε;» πρόσθεσε.

Οι δυτικές χώρες μπορεί να υποστήριξαν την αργή διαδικασία διαπραγμάτευσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αλλά το Κίεβο κάνει τα πάντα για να αποτρέψει τέτοιες διαπραγματεύσεις στο μέλλον, σημείωσε ο διπλωμάτης. “Πρώτον, αυτή η αναστολή των διαπραγματεύσεων συνέβη με πρωτοβουλία της Ουκρανίας. Σήμερα, οι δυτικές χώρες, ίσως, δεν θα ήταν αντίθετες σε τέτοιες υποτονικές διαπραγματεύσεις. Αλλά το καθεστώς του Κιέβου κάνει τα πάντα για να τις αποτρέψει”, είπε ο Τσίζοφ.

Vedomosti

Τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο το 2022 θα είναι περισσότερο από το 40% των εσόδων του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου για τη δημοσιονομική, φορολογική και δασμολογική πολιτική του Υπουργείου Οικονομικών για τα επόμενα τρία χρόνια. Οι ειδικοί με τους οποίους μίλησε η Vedomosti πιστεύουν ότι το μερίδιο θα μπορούσε να είναι ακόμη υψηλότερο.

Σύμφωνα με το υπουργείο, τα έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου θα αυξηθούν στα 10,4 τρισεκατομμύρια (186,9 δισ. δολάρια) το 2022 και θα φτάσουν σε ποσοστό 40,9%. Ταυτόχρονα, η εξάρτηση του προϋπολογισμού από τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αναμένεται να μειωθεί σταδιακά: το 2023 στο 36,9%, το 2024 στο 33,3% και το 2025 μέχρι το τέλος στο 30,2%.

Το μερίδιο των εσόδων του προϋπολογισμού για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο το 2022 μπορεί να ξεπεράσει σημαντικά το 40%, δήλωσε στην εφημερίδα ο ειδικός της BCS World of Investments, Εβγκένι Μιρονιούκ. Δεδομένης της νέας οικονομικής πραγματικότητας – γενική πτώση των εξαγωγών και ταυτόχρονη ονομαστική αύξηση των κερδών από την πώληση πετρελαίου και φυσικού αερίου στο εξωτερικό – τα έσοδα του προϋπολογισμού εκτός πετρελαίου και φυσικού αερίου αναμένεται να μειωθούν με διψήφιο ρυθμό. Η περαιτέρω δυναμική των εσόδων εκτός πετρελαίου και φυσικού αερίου θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητα οικονομικής αναδιάρθρωσης.

Το 2022, κάτω από σχετικά συντηρητικές υποθέσεις, το μερίδιο των εσόδων από πετρέλαιο και φυσικό αέριο του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού αναμένεται να φθάσει το 39-40%, αλλά περαιτέρω ανάπτυξη ή ανάκαμψη είναι απίθανη, σημείωσε ο διευθυντής της ACRA Sovereign and Regional Ratings Group Dmitry Kulikov.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Gazprombank Pavel Biryukov, μια σταδιακή αύξηση των τιμών και του όγκου παραγωγής της Ρωσίας θα διαμορφώσει τάση προς μια σταδιακή αύξηση του μεριδίου των εσόδων από πετρέλαιο και φυσικό αέριο μακροπρόθεσμα.

Πληροφορίες από tass.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...