Izvestia
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών μπορεί να διασφαλίσει τον έλεγχο των προμηθειών όπλων στην Ουκρανία εγκρίνοντας ψήφισμα για εμπάργκο όπλων κατά της χώρας, δήλωσε ο πρώτος αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Ντμίτρι Πολυάνσκι σε συνέντευξή του στην Izvestia.
«Προκειμένου να διασφαλιστεί ο έλεγχος του ΟΗΕ στις προμήθειες όπλων στην Ουκρανία, ο ΟΗΕ πρέπει να επιβάλει εμπάργκο όπλων στη χώρα μέσω ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας», είπε, όταν ρωτήθηκε εάν ο οργανισμός βλέπει την ανάγκη για τέτοια μέτρα. «Σαφώς, οι δυτικές χώρες δεν θα το αφήσουν ποτέ να συμβεί», σημείωσε ο Ρώσος αναπληρωτής απεσταλμένος. Ωστόσο, οι Ρώσοι εκπρόσωποι έθεσαν το ζήτημα των προμηθειών ξένων όπλων στην Ουκρανία και θα συνεχίσουν να το συζητούν σε μελλοντικές συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, πρόσθεσε ο Polyansky.
Σχολιάζοντας τη συμφωνία για τα σιτηρά που υπεγράφη από τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Τουρκία και τον ΟΗΕ, ο διπλωμάτης τόνισε ότι ήταν αδύνατο να επιλυθεί πλήρως η επισιτιστική κρίση χωρίς να διασφαλιστεί η πρόσβαση των ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων στις παγκόσμιες αγορές. Πρόσθεσε ότι το ζήτημα εξαρτάται επίσης από την αποναρκοθέτηση ουκρανικών λιμανιών.
Η Μόσχα δεν βλέπει προοπτικές για τον ΟΗΕ να ενεργήσει ως μεσολαβητής για την επανέναρξη του πολιτικού διαλόγου με το Κίεβο. «Δεν κάνουμε διάλογο με το Κίεβο στα Ηνωμένα Έθνη ενώ δεν υπήρξε και πριν από την ειδική στρατιωτική επιχείρηση λόγω της ανεπαρκούς συμπεριφοράς του σημερινού μόνιμου απεσταλμένου της Ουκρανίας. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι ορισμένα δυτικά μέλη της στο Συμβούλιο Ασφαλείας προμηθεύουν όπλα στο καθεστώς του Κιέβου. Πώς θα ήταν δυνατό να εμπλακούν σε συνομιλίες ως μεσολαβητές;» σημείωσε ο Polyansky.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «για την επανέναρξη των συνομιλιών, η ουκρανική ηγεσία θα πρέπει να υιοθετήσει μια ρεαλιστική προσέγγιση που θα βασίζεται στα συμφέροντα του δικού της λαού και όχι σε εκείνα των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων δυτικών χωρών που διεξάγουν έναν πόλεμο αντιπροσώπων μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό σε αυτή τη χώρα».
Μέσα ενημέρωσης
Τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να μειώσουν τη ζήτηση φυσικού αερίου κατά 15% μεταξύ 1ης Αυγούστου 2022 και 31 Μαρτίου 2023, σε σύγκριση με τη μέση κατανάλωση που καταγράφηκε τα τελευταία πέντε χρόνια. Στόχος είναι η μείωση του κόστους ενόψει του χειμώνα και η προετοιμασία για πιθανές διακοπές στην παροχή ρωσικού φυσικού αερίου, σημειώνει η Vedomosti.
Η μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου εναρμονίζεται με την μείωση των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου, επεσήμανε ο Διευθύνων Σύμβουλος της υπηρεσίας αξιολόγησης της NRA Sergey Grishunin.
Εάν σταματήσει τελείως η παροχή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream, η ΕΕ θα πρέπει να μειώσει την κατανάλωση κατά 20-25% αντί για 15%, τόνισε ο επικεφαλής εργαστηρίου στο Skolkovo School of Management Center for Sustainable Development, Nikita Dobroslavsky.
Η τρέχουσα κατάσταση αυξάνει περαιτέρω τις εντάσεις μεταξύ των μελών της ΕΕ, τουλάχιστον όσον αφορά τα θέματα ενεργειακής ασφάλειας, δήλωσε στην Izvestia η διευθύνουσα σύμβουλος στο WMT Consult, Yekaterina Kosareva. «Σήμερα, κάθε χώρα καταπολεμά μόνη της την ενεργειακή κρίση και δεν έχει καμία πρόθεση να κλείσει τα εργοστάσιά της για λόγους αλληλεγγύης», είπε. Ωστόσο, η παραγωγή θα μειωθεί σε κάθε περίπτωση, τόνισε ο κορυφαίος εμπειρογνώμονας στο Εθνικό Ταμείο Ενεργειακής Ασφάλειας Στάνισλαβ Μιτράχοβιτς.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Ρωσικής Κυβέρνησης Valery Andrianov, ο επόμενος χειμώνας θα είναι δύσκολος για τους Ευρωπαίους, καθώς η ΕΕ θα δει απότομη επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης λόγω των προσπαθειών εξοικονόμησης ενέργειας και των ρυθμών πληθωρισμού που προέρχονται από τις υψηλές τιμές της ενέργειας.
Nezavisimaya Gazeta:
Η Ρωσία, η Κίνα, οι ΗΠΑ, τα έθνη της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ασίας εξέφρασαν ενδιαφέρον για οικονομική συνεργασία με την Καμπούλ σε διάσκεψη που φιλοξενήθηκε στην Τασκένδη για το Αφγανιστάν. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Αφγανιστάν Amir Khan Muttaqi, με τη σειρά του, τόνισε την αποφασιστικότητα να διασφαλιστεί η ασφάλεια και να εκπληρωθούν όλες οι διεθνείς υποχρεώσεις, γράφει η Nezavisimaya Gazeta.
«Είναι ένα θετικό σημάδι γιατί όσον αφορά την κατάσταση στο Αφγανιστάν, η εστίαση έχει μετατοπιστεί στην οικονομική ανάπτυξη και την ανάγκη αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης. Δημιουργούνται καλύτερες συνθήκες συνεργασίας για χώρες που δεσμεύονται για εποικοδομητική συνεργασία, δηλαδή τη Ρωσία, την Κίνα, το Ιράν, το Πακιστάν, το Τουρκμενιστάν και το Ουζμπεκιστάν», σημείωσε ο καθηγητής του Κρατικού Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης, Αλεξάντερ Κνιάζεφ.
Όσο για την αναγνώριση του κινήματος των Ταλιμπάν, αυτή ήδη γίνεται. “Εάν συνεργαζόμαστε με την κυβέρνηση μιας χώρας, σημαίνει ότι την αναγνωρίζουμε εκ των προτέρων. Επιπλέον, ορισμένα έθνη, όπως η Ρωσία, η Κίνα, το Ουζμπεκιστάν, το Τουρκμενιστάν, το Πακιστάν και το Ιράν, έχουν διαπιστευμένους διπλωμάτες που εκπροσωπούν την κυβέρνηση των Ταλιμπάν”, σημείωσε ο Knyazev. Κατά την άποψή του, το θέμα θα εξεταστεί περαιτέρω στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) τον Σεπτέμβριο. Η εκδήλωση θα συγκεντρώσει τις χώρες που ενδιαφέρονται για εποικοδομητική αλληλεπίδραση με το Αφγανιστάν που έχει καθεστώς παρατηρητή στην SCO.
Η Γαλλία προσπαθεί να διατηρήσει την επιρροή της στην Αφρική εν μέσω του αυξανόμενου ρόλου της Κίνας, ικανής να προσφέρει σημαντικούς οικονομικούς πόρους και βοήθεια στην κατασκευή υποδομών, και της Ρωσίας, που επιδιώκει να ξεπεράσει την απομόνωση και να οικοδομήσει πολιτικούς δεσμούς, γράφει η Nezavisimaya Gazeta.
Ο Γάλλος πρόεδρος Emmaneul Macron ξεκίνησε μια τετραήμερη περιοδεία εργασίας στην Αφρική, η οποία περιλαμβάνει επισκέψεις στο Καμερούν, το Μπενίν και τη Γουινέα-Μπισάου. Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος βρίσκεται επίσης σε επίσημη αφρικανική περιοδεία, έχει ήδη επισκεφθεί την Αίγυπτο, τη Δημοκρατία του Κονγκό και την Ουγκάντα, ενώ η Αιθιοπία θα είναι ο τελευταίος σταθμός του.
“Όσον αφορά την επιλογή των προορισμών, η Ουγκάντα είναι η πιο φιλική προς τη Ρωσία χώρα λόγω δεσμών που βασίζονται σε στρατιωτικές προμήθειες. Η Αιθιοπία φιλοξενεί την έδρα της Αφρικανικής Ένωσης και η Μόσχα φαίνεται πρόθυμη να υποστηρίξει την Αντίς Αμπέμπα στις προσπάθειές της να βρει μια ειρηνική λύση στο εμφύλια σύγκρουση. Ο Πρόεδρος του Κονγκό Denis Sassou Nguesso είναι ένας διαμεσολαβητής πολύ γνωστός σε όλη την Αφρική, ιδιαίτερα στη Λιβύη. Η Αίγυπτος πιθανότατα θα ηρεμήσει με διαβεβαιώσεις για προμήθειες σιτηρών”, δήλωσε ο Alexey Tselunov, διαχειριστής του λογαρισμού Zangaro Today στο Telegram αφιερωμένο στους Μαύρους Αφρική.
«Υπάρχουν λίγα περιθώρια ανταγωνισμού με τη Γαλλία, μόνο ότι η Ρωσία υπέγραψε πενταετή στρατιωτική συμφωνία με το Καμερούν τον Απρίλιο και ο Μακρόν μπορεί να προσπαθήσει να πείσει τον πρόεδρο του Καμερούν Πολ Μπίγια να μην συνεργαστεί με τη Ρωσία και να επιτρέψει σε ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες να εισέλθουν στη χώρα όπως συνέβη στη γειτονική Νοτιοαφρικανική Δημοκρατία», εξήγησε ο ειδικός.
Σε αντίθεση με τη Ρωσία, η Γαλλία έχει μια αρκετά ανεπτυγμένη οικονομική βάση στην ήπειρο, αν και η μονοπωλιακή θέση των γαλλικών εταιρειών στις πρώην αποικίες της χώρας άρχισε να μειώνεται τη δεκαετία του 1990. «Σημαίνει ότι η γαλλική παρουσία στην Αφρική μειώνεται εδώ και δεκαετίες», τόνισε ο Τσελούνοφ.
Vedomosti
Ο νέος επικεφαλής της Roscosmos, Γιούρι Μπορίσοφ, δήλωσε σε συνάντηση με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι είχε ληφθεί απόφαση για έξοδο από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) μετά το 2024. Πηγή σε εγκαταστάσεις της Roscosmos είπε στο Vedomosti ότι αναφερόταν περίπου το 2025.
Τα μέρη του έργου ISS (Roscosmos, NASA, οι ευρωπαϊκές, καναδικές και ιαπωνικές διαστημικές υπηρεσίες) έχουν μέχρι στιγμής καταλήξει σε συμφωνία για τη χρήση του ISS έως το 2024. Αξιωματούχοι της NASA νωρίτερα δεν απέκλειαν ότι η λειτουργία του σταθμού μπορεί να παραταθεί έως το 2028 ή ακόμη 2031. Ωστόσο, οι ειδικοί πιστεύουν ότι η απόσυρση της Ρωσίας από το έργο θα σημάνει το τέλος του ISS.
«Παρά τον αριθμό των δηλώσεων ότι οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν τον ISS χωρίς τη Ρωσία, υπάρχουν πολύ σοβαρές αμφιβολίες για αυτό», σημείωσε το αντεπιστέλλον μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Κοσμοναυτικής Αντρέι Ιονίν. “Η Ρωσία είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση της αποτελεσματικότητας των πολύ περίπλοκων συστημάτων στον σταθμό και χωρίς αυτά δεν μπορεί να λειτουργήσει με ασφάλεια. Κατά συνέπεια, χωρίς τη Ρωσία, θα είναι αδύνατο να εγγυηθεί κανείς την ασφάλεια του πληρώματος και κανείς δεν θα αναλάβει τέτοιους κινδύνους”, είπε.
Όταν μιλούσε για το μέλλον των δραστηριοτήτων της Ρωσίας στην επανδρωμένη εξερεύνηση του διαστήματος, ο Ionin είναι σίγουρος ότι σίγουρα θα συνεχιστεί. Η συνεργασία σε πρόγραμμα με την Κίνα και άλλες χώρες BRICS μπορεί να γίνει ο κύριος μακροπρόθεσμος στόχος, επομένως είναι καιρός να ξεκινήσουν συνομιλίες με την Κίνα για πτήσεις προς τον διαστημικό της σταθμό.
Πληροφορίες από tass.com