Ρωσικός Τύπος: Η μερική επιστράτευση του Πούτιν αλλάζει το παιχνίδι – Οι ΗΠΑ προτείνουν την διεύρυνση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας

Izvestia

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε την έναρξη μερικής επιστράτευσης στη Ρωσία στις 21 Σεπτεμβρίου λόγω της ανάγκης να αντιμετωπιστούν όχι μόνο οι νεοναζιστικοί σχηματισμοί, αλλά ολόκληρη η στρατιωτική μηχανή της συλλογικής Δύσης, γράφει η Izvestia. Ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου διευκρίνισε ότι θα κληθούν περίπου 300.000 άτομα. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η μερική κινητοποίηση θα ενισχύσει επίγειες και αερομεταφερόμενες μονάδες.

Στην ομιλία του, ο Πούτιν επανέλαβε τους λόγους της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης. Στόχος των δυτικών χωρών, είπε, είναι να αποδυναμώσουν, να διχάσουν και τελικά να καταστρέψουν τη Ρωσία. Σύμφωνα με τον Σόιγκου, η κινητοποίηση της χώρας έχει φτάσει περίπου τα 25 εκατομμύρια άτομα. Συνολικά θα κληθούν 300.000 έφεδροι. Τα άτομα αυτά θα έχουν την ιδιότητα του στρατιωτικού προσωπικού με σύμβαση και θα λαμβάνουν το αντίστοιχο επίπεδο αμοιβής. Ο υπουργός εξήγησε ότι η μερική κινητοποίηση είναι απαραίτητη για τον έλεγχο της γραμμής επαφής των 1.000 χιλιομέτρων στην Ουκρανία και τα απελευθερωμένα εδάφη.

«Το Υπουργείο Άμυνας έχει προετοιμάσει τους καταλόγους των απαραίτητων ειδικοτήτων», δήλωσε στην εφημερίδα ο στρατιωτικός ειδικός Ντμίτρι Μπολτένκοφ. Δεν θα απαιτείται γενική απαγόρευση εξόδου από τη χώρα ανδρών, καθώς η συνοριακή υπηρεσία θα έχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τα άτομα που επιστρατεύονται και οι περιορισμοί θα επηρεάσουν μόνο αυτούς, πρόσθεσε ο ειδικός.

Τα επερχόμενα δημοψηφίσματα δεν αγνοήθηκαν στο διάγγελμα του Πούτιν. Η Ρωσία θα υποστηρίξει την απόφαση των κατοίκων των περιοχών Donbass, Zaporozhye και Kherson, είπε.

Ο πρώτος αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Κρατικής Δούμας Alexey Chepa είπε στην Izvestia, ότι οι κάτοικοι του Donbass και των απελευθερωμένων περιοχών, που το περίμεναν εδώ και πολύ καιρό, θα αντιδράσουν θετικά στις δηλώσεις του Πούτιν για την αναγνώριση των δημοψηφισμάτων. Η πλειοψηφία του ρωσικού λαού, θα κατανοήσει την απόφαση. Όσο για τις δυτικές χώρες, δεν θα αναγνωρίσουν τα νέα δημοψηφίσματα, πιστεύει.

Vedomosti

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 21 Σεπτεμβρίου ότι υποστηρίζει την ιδέα της διεύρυνσης της σύνθεσης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Από την ίδρυση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το 1945, περιλάμβανε πάντα πέντε μόνιμα μέλη: τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα, την ΕΣΣΔ (από το 1992 Ρωσική Ομοσπονδία), το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία. Σύμφωνα με ειδικούς, η αναδιάρθρωση του ΟΗΕ θα μπορούσε στην πραγματικότητα να σημαίνει αναθεώρηση της παγκόσμιας τάξης που ίσχυε από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι ΗΠΑ δεν ζητούν τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Νωρίτερα, ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς πρότεινε να λάβει η Γερμανία μια έδρα ως μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο.

Αυτή δεν είναι η πρώτη πρόταση για αλλαγή της σύνθεσης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ή αποκλεισμό της Ρωσίας από αυτό, δήλωσε στην εφημερίδα ο ειδικός στο διεθνές δίκαιο Σεργκέι Γκλάντιν. Επισήμανε ότι σύμφωνα με τα άρθρα 108 και 109 του Χάρτη του ΟΗΕ δεν είναι εύκολο να τροποποιηθεί. Οι τροποποιήσεις θα τεθούν σε ισχύ μόνο εάν τα δύο τρίτα των 193 κρατών μελών του οργανισμού τις επικυρώσουν.

Η μεταρρύθμιση του ΟΗΕ στην πραγματικότητα σημαίνει αναθεώρηση της παγκόσμιας τάξης που καθιερώθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πιστεύει ο διευθυντής του Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας (RIAC) Andrey Kortunov. “Συνήθως, η αναθεώρηση συμβαίνει μετά από κάποια μεγάλη στρατιωτική σύγκρουση. Η τρέχουσα κατάσταση δελεάζει τη Δύση να χρησιμοποιήσει τη σύγκρουση για να προσπαθήσει να στριμώξει τη Ρωσία”, πρόσθεσε.

Izvestia

Η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων μετά τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ, στις περιφέρειες Χερσώνα και Ζαπορόζιε, δήλωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Izvestia. Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει επί του παρόντος την έκτη δόση της στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο. Εμπειρογνώμονες και ευρωπαίοι πολιτικοί σημειώνουν ότι αυτή η αντίδραση από τη Δύση δεν προκαλεί έκπληξη, ωστόσο, θα είναι δύσκολο να συμφωνήσουν σε ένα ακόμη πακέτο μέτρων κατά της Ρωσίας λόγω της ανάγκης να επιτευχθεί πλήρης συναίνεση μεταξύ των μελών της ΕΕ.

Ο επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Πίτερ Στανό τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν βρίσκεται σε πόλεμο με τη Μόσχα, αλλά υποστηρίζει μόνο την ουκρανική πλευρά.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της ΕΕ ενδέχεται να συζητήσουν το νέο πακέτο από την Παρασκευή. Υποτίθεται ότι τα μέτρα θα περιλαμβάνουν απαγόρευση της εισαγωγής ρωσικών διαμαντιών και ειδών πολυτελείας.

Σύμφωνα με Ρώσους ειδικούς, αυτή η αντίδραση από τη Δύση ήταν αναμενόμενη και οι νέοι περιορισμοί είναι απίθανο να επηρεάσουν δραστικά την κατάσταση στη χώρα. “Πρέπει να περιμένουμε νέες κυρώσεις; Απολύτως. Θα μπορέσουν να επηρεάσουν σημαντικά την πολιτική, οικονομική ή κοινωνική σταθερότητα της Ρωσίας; Δεν θα το κάνουν”, δήλωσε στην Izvestia ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ειρηνευτικών Πρωτοβουλιών και Συγκρούσεων Ντένις Ντενίσοφ.

Nezavisimaya Gazeta

Σε αντάλλαγμα για βοήθεια στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να μεταφέρουν στο Ουζμπεκιστάν και το Τατζικιστάν 46 στρατιωτικά αεροπλάνα και ελικόπτερα. Σύμφωνα με τη Nezavisimaya Gazeta, η Ουάσιγκτον προσπαθεί να αναπτύξει τις στρατιωτικές της εγκαταστάσεις στην περιοχή.

Η Αμερική θέλει να χρησιμοποιήσει τα αεροπλάνα ως μοχλό για να αποκτήσει έδαφος σε μια περιοχή όπου ο αμερικανικός στρατός δεν είναι πλέον παρών, ανέφερε το Politico. Οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να παράσχουν στις κυβερνήσεις του Ουζμπεκιστάν και του Τατζικιστάν αρκετά αεροσκάφη με αντάλλαγμα μια άτυπη συμφωνία για την «εμβάθυνση των σχέσεων ασφαλείας» και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας, απόστρατος συνταγματάρχης Viktor Litovkin πιστεύει ότι ο στόχος της Ουάσιγκτον είναι να απομακρύνει την Κεντρική Ασία από τη Ρωσία. «Για να επιδεινωθούν οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Αστάνα, και με την Ντουσάνμπε και το Μπισκέκ», είπε στη Nezavisimaya Gazeta.

“Τώρα, εκμεταλλευόμενοι τη στιγμή που η Ρωσία είναι απασχολημένη με τα γεγονότα στην Ουκρανία, αποφάσισαν να δείξουν στην Κεντρική Ασία ποιος είναι ο πραγματικός εταίρος και σύμμαχός της. Όπως, στην πραγματικότητα, το έχουν ήδη δείξει στην Αρμενία. Κατά την επίσκεψή της στο Ερεβάν η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι υποσχέθηκε ειρήνη στην Αρμενία εάν απαλλαγεί από μια ρωσική στρατιωτική βάση και αρχίσει να συνεργάζεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Λιτόβκιν.

«Αυτό είναι ένα κακό σημάδι για τη Ρωσία», συνέχισε ο ειδικός, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ θα έχουν την ευκαιρία να είναι επίσημα παρούσες στις χώρες της Κεντρικής Ασίας και να επηρεάσουν τις πολιτικές τους.

Πληροφορίες από tass.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...