Ρωσικός Τύπος: Η Μόσχα δεν είναι ικανοποιημένη από την απάντηση των ΗΠΑ

Μόσχα, Ρωσία
Φώτο Αρχείου / Μόσχα, Ρωσία / Πηγή: Eurokinissi

Vedomosti

Η Ρωσία δεν είναι ικανοποιημένη με τη γραπτή απάντηση στις προτάσεις της για εγγυήσεις ασφαλείας που έδωσαν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στις 26 Ιανουαρίου. Δεν έδειξαν προθυμία να λάβουν υπόψη τις ανησυχίες της Μόσχας για την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά, ανέφεραν το Κρεμλίνο και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Ωστόσο, η Ρωσία εξακολουθεί να ελπίζει ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί και δεν αποκλείει τις συζητήσεις για μη ουσιώδη ζητήματα, αν και η Μόσχα πιστεύει ότι δεν θα είναι βιώσιμα αποκομμένα από μια συμφωνία για την κοινή ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας, γράφει η Vedomosti.

Η άρνηση της Δύσης να δώσει πολιτικές παραχωρήσεις στη Ρωσία ήταν αναμενόμενη, τόνισε ο Διευθυντής Σπουδών του Ιδρύματος Φράνκλιν Ντ. Ρούσβελτ για τις Ηνωμένες Πολιτείες στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας, Γιούρι Ρογκούλεφ. Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για πιθανή αποκλιμάκωση γιατί για τη Μόσχα η αποκλιμάκωση σημαίνει ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να επιστρέψει στα σύνορα του 1997, ενώ η θέση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ασαφής. Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, το αίτημα της Ουάσιγκτον να αποσυρθούν τα ρωσικά στρατεύματα από το ίδιο το έδαφος της Ρωσίας είναι περίεργο, επομένως είναι αρκετά δύσκολο να διατηρηθεί ο διάλογος για την αποκλιμάκωση προς αυτή την κατεύθυνση.

Ωστόσο, παρά τη δυσαρέσκεια της Ρωσίας με την απάντηση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, είναι πολύ νωρίς να εγκαταλείψουμε τον ίδιο τον διάλογο, σημείωσε ο αναλυτής. Η Μόσχα δεν είπε ποτέ ότι είναι απρόθυμη να διεξάγει διαπραγματεύσεις, εξήγησε ο Rogulev. Η Ρωσία θα εγκαταλείψει τον διάλογο μόνο εάν δεν είναι ουσιαστικός ή μετατραπεί στο να πρέπει να ακούσει η Μόσχα τη θέση των ΗΠΑ. Εάν οι δυτικοί εταίροι είναι πρόθυμοι να λάβουν υπόψη τη στάση της Μόσχας, η Ρωσία θα συνεχίσει τις συνομιλίες, ακόμηκαι για θέματα που θεωρεί μη ουσιώδη, τόνισε ο ειδικός.

Εάν υπάρχει πολιτική βούληση, η αποκλιμάκωση είναι δυνατή έστω και αν η Δύση έδωσε μια τέτοια απάντηση, τόνισε ο γενικός διευθυντής του Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας Αντρέι Κορτούνοφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, οποιαδήποτε μέτρα στοχεύουν στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των μερών ή στη σύναψη συμφωνίας για ορισμένα είδη όπλων στην Ευρώπη θα έχουν θετικό αντίκτυπο στο πολιτικό περιβάλλον.

Izvestia

Οι προσπάθειες πολιτικοποίησης του ζητήματος της Ουκρανίας έρχονται σε αντίθεση με τα οικονομικά συμφέροντα τόσο της Ρωσίας όσο και της Ευρώπης, δήλωσε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Βλαντιμίρ Τσίζοφ, σε συνέντευξή του στην Izvestia.

“Όσον αφορά την αύξηση της έντασης γύρω από την Ουκρανία, θα ήθελα να επισημάνω ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το Κίεβο το κάνει, ιδιαίτερα σε μια προσπάθεια να διατηρήσει τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της χώρας με όλα τα διαθέσιμα μέσα. Προσπαθούν να πολιτικοποιήσουν το ζήτημα της Ουκρανίας κάτι αντίκειται στα οικονομικά συμφέροντα τόσο της χώρας μας όσο και της ΕΕ και είναι επιβλαβή για τις επιχειρήσεις και τους απλούς πολίτες», είπε στην εφημερίδα.

Ο Τσίζοφ σημείωσε ότι οι σταθερές προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ ωφέλησαν και τα δύο μέρη. «Για τη Ρωσία, σίγουρα πρόκειται για έσοδα από τις εξαγωγές και όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να λάβει υπόψη της τους ενεργειακούς και κλιματικούς στόχους της», τόνισε ο απεσταλμένος. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΕΕ σχεδιάζει να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως πηγή ενέργειας έως το 2030 και ακόμη και μετά, έως το 2050. «Οι σταθερές προμήθειες σχετικά φθηνού ρωσικού φυσικού αερίου με βάση μακροπρόθεσμα συμβόλαια συμβαδίζουν όχι μόνο με τα εμπορικά συμφέροντα της ΕΕ, αλλά και με πολιτικά», τόνισε ο Τσίζοφ.

“Θα ήθελα να επαναλάβω ότι η Ρωσία δεν λαμβάνει κανένα μέτρο για να αυξήσει την ένταση γύρω από την Ουκρανία. Συνεπώς, η πιθανότητα κλιμάκωσης της κατάστασης εκεί και νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας εξαρτάται πρωτίστως από τη θέση και τον πραγματισμό των Ευρωπαίων”, δήλωσε ο Ρώσος μόνιμος εκπρόσωπος. .

Ο Chizhov είπε επίσης ότι τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, συμπεριλαμβανομένου του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, εξυπηρετούν τα συμφέροντα εταιρειών και επενδυτών και θα ωφελήσουν τους ευρωπαίους καταναλωτές στο μέλλον. «Αναμένουμε ότι οι δυτικοί εταίροι μας θα απέχουν από την περαιτέρω πολιτικοποίηση της ενεργειακής συνεργασίας και δεν θα πυροβολήσουν τα πόδια τους», πρόσθεσε ο Ρώσος απεσταλμένος.

Σε άλλο θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι οι τιμές του πετρελαίου ενδέχεται να φτάσουν τα 100 δολάρια το βαρέλι. Πιο συγκεκριμένα, η τιμή του αργού πετρελαίου Brent μπορεί να φτάσει τα 100 δολάρια το βαρέλι ήδη από το πρώτο τρίμηνο του 2022, δήλωσαν ειδικοί που ρωτήθηκαν από την Izvestia. Οι γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ουκρανίας, η αστάθεια στη Μέση Ανατολή και οι ανησυχίες για την πανδημία του κορωνοϊού είναι οι κύριοι λόγοι για την αύξηση των τιμών.

Οι τιμές του πετρελαίου μπορεί να εκτοξευθούν έως και τα 100 δολάρια το βαρέλι μέχρι τα μέσα του έτους, τόνισε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Τμήματος Κεφαλαιαγοράς της Univer Capital Artem Tuzov. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ενεργειακή κρίση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να επηρεάσει την κατάσταση. “Η ενεργειακή κρίση στην ΕΕ και σε άλλες χώρες δεν έχει επιλυθεί ακόμη. Οι τιμές του φυσικού αερίου εξακολουθούν να είναι υψηλές και ωθούν τις τιμές του πετρελαίου ψηλά καθώς το πετρέλαιο είναι μια εναλλακτική πηγή ενέργειας”, τόνισε ο ειδικός.

“Παράγοντες όπως η αύξηση της ζήτησης και η περιορισμένη προσφορά ευνοούν την αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Η ζήτηση αυξάνεται καθώς οι περιορισμοί του κορωνοϊού αίρονται σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα καθώς χαλαρώνουν οι περιορισμοί στον τουρισμό και τα ταξίδια. Μπορεί να δούμε την τιμή του πετρελαίου Brent να φτάνει τα 100 δολάρια το βαρέλι φέτος.” Σημείωσε η αναπληρώτρια διευθύντρια της Alpari Natalya Milchakova.

Η πρόσφατη άνοδος της τιμής του πετρελαίου είναι σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα μιας πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, τόνισε ο ιδρυτής του School of Practical Investment, Fedor Sidorov. Ορισμένοι προμηθευτές βλέπουν τον κίνδυνο να μειωθούν οι εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας εν μέσω εικασιών για επικείμενη σύγκρουση στην Ουκρανία, εξήγησε. Εάν πρόκειται πραγματικά να επιβάλουν οι ΗΠΑ τις κυρώσεις που ανακοίνωσαν, οι περιορισμοί μπορεί να επηρεάσουν άμεσα τις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει τις τιμές του πετρελαίου πάνω από 100 δολάρια, δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος της AMarkets Analytics Artem Deyev.

Nezavisimaya Gazeta

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι πραγματοποίησε την πρώτη του σύνοδο κορυφής με τους ηγέτες πέντε χωρών της Κεντρικής Ασίας, η οποία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Τα μέρη συμφώνησαν να ενισχύσουν τους οικονομικούς και πολιτιστικούς δεσμούς και να συντονίσουν τις δραστηριότητές τους σχετικά με την κατάσταση στο Αφγανιστάν. Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είχε προσκαλέσει τις πέντε μετασοβιετικές χώρες σε τηλεδιάσκεψη δύο ημέρες νωρίτερα, υποσχόμενος σημαντική βοήθεια σε αυτές και αύξηση του εμπορίου στα 70 δις δολάρια. Το Νέο Δελχί δεν συμμετέχει σε αυτό, αλλά απολαμβάνει ορισμένα πλεονεκτήματα που βασίζονται στους παραδοσιακά στενούς δεσμούς του με την περιοχή, γράφει η Nezavisimaya Gazeta.

Σε μια ομιλία προς τους ηγέτες του Καζακστάν, της Κιργιζίας, του Τατζικιστάν, του Τουρκμενιστάν και του Ουζμπεκιστάν, ο Μόντι δήλωσε ότι οι πέντε χώρες και η Ινδία μοιράζονται τους ίδιους στόχους και ανησυχίες για την ασφάλεια. Η πολιτική αρχή του Νέου Δελχί είναι να διευρύνει τον κύκλο των καλών γειτόνων του.

Ο καθηγητής Sergey Lunev από το Κρατικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας επισημαίνει ότι «η Ινδία παρουσιάζεται ως σημαντικός παίκτης στο Αφγανιστάν και την Κεντρική Ασία». “Έχει πράγματι σοβαρά συμφέροντα εκεί. Το Νέο Δελχί αναμένει να αποκτήσει πρόσβαση στους ενεργειακούς πόρους της περιοχής, κάτι που έγινε σαφές πριν από 30 χρόνια. Υπήρχαν σχέδια για τη δημιουργία επικοινωνιών μέσω του λιμανιού Chabahar του Ιράν και του Αφγανιστάν, αλλά το 2019, η Ινδία πήρε το μέρος των ΗΠΑ στην αντιπαράθεση μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης, προσχωρώντας στις αμερικανικές κυρώσεις», εξήγησε ο ειδικός.

Η Κίνα ενεργεί επιθετικά στον οικονομικό τομέα, ενώ τα κράτη της Κεντρικής Ασίας είναι φιλικά προς την Ινδία. Ωστόσο, η Κίνα δεν είναι πρόθυμη να αφήσει την Ινδία να εισέλθει στην περιοχή. Η πολιτική του Νέου Δελχί είναι απόλυτα σύμφωνη με τα συμφέροντα της Ρωσίας, αλλά η Μόσχα δεν θέλει να παρέμβει στη διαμάχη μεταξύ Ινδίας και Κίνας, σημείωσε ο Λούνεφ.

Kommersant

Περισσότεροι ξένοι λιανοπωλητές εισέρχονται στη Ρωσία παρά την πανδημία του κορωνοϊού. Πέρυσι, ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά 15%, με τις περισσότερες νέες μάρκες να είναι υψηλού επιπέδου. Η ζήτηση για αυτού του είδους τα αγαθά αυξάνεται επειδή οι φερέγγυοι πελάτες που συνήθιζαν να ψωνίζουν στο εξωτερικό δε μπορούν εύκολα να ταξιδέψουν, γράφει η Kommersant.

Νέα ξένα εμπορικά σήματα προσελκύονται στη ρωσική αγορά επειδή οι περιορισμοί του κορωνοϊού στους λιανοπωλητές είναι πιο ήπιοι στη Ρωσία από ό,τι στη Δύση, δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής Εμπορικών Ακινήτων στο Knight Frank Yevgenia Khakberdiyeva. Η εμπειρογνώμονας του Franshiza.ru, Anna Rozhdestvenskaya, με τη σειρά της, επεσήμανε ότι οι δραστηριότητες των επώνυμων εμπορικών σημάτων προέρχονται από την πτώση των τουριστικών και επαγγελματικών ταξιδιών σε άλλες χώρες. «Οι ευκατάστατοι καταναλωτές που ταξίδευαν στην Ευρώπη για ψώνια τώρα πρέπει να ικανοποιήσουν τη ζήτησή τους στο εσωτερικό της χώρας», σημείωσε.

Η Διευθύντρια του Τμήματος Εμπορικών Ακινήτων της JLL Polina Zhilkina αναμένει ότι εκτός από τις νέες μάρκες, οι έμποροι λιανικής που νωρίτερα έκλεισαν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία ενδέχεται να επιστρέψουν στη χώρα.

Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν τις πολιτικές εντάσεις στις προβλέψεις τους. «Από αυτή την άποψη, η Ρωσία βρίσκεται σε ευάλωτη θέση αυτή τη στιγμή, πρώτα και κύρια, όσον αφορά τις αμερικανικές μάρκες», δήλωσε η Rozhdestvenskaya. Η συνεργάτης της εταιρείας Vanchugov and Partners Alexey Vanchugov δεν αποκλείει ότι εάν συνεχίσουν να αυξάνονται οι εντάσεις, εκείνες οι δυτικές μάρκες που έχουν ξεκινήσει δραστηριότητες για να εισέλθουν στη ρωσική αγορά θα αλλάξουν γνώμη.

Πληροφορίες από tass.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...