Ρωσικός Τύπος: Η νέα ένταση στις σχέσεις Σαουδικής Αραβίας-Χούθι προκαλεί κινδύνους στην αγορά πετρελαίου

Izvestia

Οι αρχές της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ (LPR) εκτιμούν ότι στο εγγύς μέλλον μπορεί να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την ένταξη στη Ρωσία, σύμφωνα με τον Επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, Λεονίντ Πασέχνικ. Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο της Ρωσίας έχει ήδη δηλώσει ότι το LPR έχει την εξουσία να λαμβάνει οποιεσδήποτε αυτοδύναμες αποφάσεις. Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνοι μεταξύ των Ρώσων βουλευτών που θεωρούν πρόωρη τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων. Την ίδια στιγμή, μια παρόμοια πρωτοβουλία των αρχών της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ (DPR) δεν μπορεί να αποκλειστεί, γράφει η Izvestia. Αυτές οι προσπάθειες μπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω αντιρωσικές κυρώσεις, αλλά οι δυτικές χώρες είναι απίθανο να συμφωνήσουν σε πλήρη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με τη Ρωσία.

“Αυτή η πρωτοβουλία είναι αδύνατο να εφαρμοστεί υπό το φως των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών στο έδαφός μας”, δήλωσε στην εφημερίδα ο σύμβουλος του επικεφαλής του LPR και εκπρόσωπος της πολιτικής ομάδας εργασίας στις συνομιλίες στο Μινσκ, Ρόντιον Μίροσνικ. «Χρειαζόμαστε όλοι οι κάτοικοί μας να έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα, αλλά προς το παρόν αυτό είναι αδύνατο», πρόσθεσε.

Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας αντέδρασε γρήγορα στην πρωτοβουλία του Λούγκανσκ, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Συνταγματικής Νομοθεσίας και Πολιτειακής Οικοδόμησης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, Αντρέι Κλίσας, να υπενθυμίζει ότι η Ρωσία αναγνώρισε την κυριαρχία των δημοκρατιών, επομένως οι αρχές τους έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν όποιες αποφάσεις θεωρούν σκόπιμες σύμφωνα με των αντίστοιχων συνταγμάτων τους.

Ο Ντμίτρι Νόβικοφ, Πρώτος Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Κρατικής Δούμας, είπε στην Izvestia ότι πιθανά δημοψηφίσματα και αποδοχή μπορεί να χρησιμεύσουν ως πρόσχημα για περαιτέρω αντιρωσικές κυρώσεις. Ωστόσο, δήλωσε ότι αυτοί οι μοχλοί πίεσης δεν είναι απεριόριστοι. Η επίδραση του οικονομικού αντίκτυπου μετριάζεται από τις ενέργειες της Μόσχας, καθώς και από τα μέτρα στήριξης του πληθυσμού και των επιχειρήσεων. Την ίδια στιγμή, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι οι πολιτικές εντάσεις είναι απίθανο να οδηγήσουν σε κατάρρευση των διπλωματικών σχέσεων.

Η Υεμένη, το Αφγανιστάν, η Συρία, καθώς και αρκετές χώρες στο Σαχέλ και το Κέρας της Αφρικής θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν έναν καταστροφικό λιμό λόγω της ουκρανικής κρίσης, δήλωσε στην Izvestia ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), σημειώνοντας την παγκόσμια τάση προς αύξηση του κόστους των βασικών ειδών διατροφής. Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαβεβαίωσε την Izvestia ότι η ΕΕ δεν αντιμετωπίζει κρίση λόγω της εξάρτησης από τα τρόφιμα από τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (WFP) ανακοίνωσε ότι το 2022 θα είναι έτος καταστροφικού λιμού καθώς το πρόβλημα θα επηρεάσει 44 εκατομμύρια ανθρώπους σε 38 χώρες. Εκπρόσωπος του FAO συμφώνησε με αυτή την εκτίμηση σε συνέντευξή του στην Izvestia. Ο ανώτερος αναλυτής επισιτιστικών κρίσεων και επικεφαλής ομάδας στο Γραφείο Έκτακτης Ανάγκης και Ανθεκτικότητας στον FAO Luca Russo είπε στην εφημερίδα ότι οι εκτιμήσεις του WFP πιθανώς περιγράφουν την κατάσταση σε ορισμένες χώρες ακόμη και πριν από την κατάσταση στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι υπάρχουν σοβαροί φόβοι ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί σοβαρά ως αποτέλεσμα της ουκρανικής κρίσης.

Πολλοί Ευρωπαίοι πολιτικοί δηλώνουν επίσης ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει επισιτιστική κρίση. Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε την ανάπτυξη ενός επείγοντος διεθνούς σχεδίου επισιτιστικής ασφάλειας για την πρόληψη του λιμού σε ευάλωτες χώρες, ειδικά στην Αφρική.

Ωστόσο, η ΕΕ εξακολουθεί να μιλάει επιφυλακτικά για πιθανή κρίση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε στην Izvestia ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει απειλή για την επισιτιστική ασφάλεια της ΕΕ, καθώς οι ίδιες οι χώρες της ένωσης παράγουν σιτηρά, αν και δεν αποκλείει ότι οι τιμές θα εκτιναχθούν λόγω διαταραχών στο διεθνές εμπόριο.

Vedomosti

Ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ εισήλθε στη ζώνη ευθύνης του ρωσικού ειρηνευτικού σώματος κοντά στον οικισμό Parukh στα βορειοανατολικά της περιοχής στις 24-25 Μαρτίου και δημιούργησε ένα παρατηρητήριο, το οποίο παραβίασε την τριμερή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός από τον Νοέμβριο 2020. Το βράδυ της 27ης Μαρτίου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι το Αζερμπαϊτζάν είχε αποσύρει τις μονάδες του από τη διευθέτηση μετά από διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με ειδικούς που μίλησαν στη Vedomosti, η νέα έξαρση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ συνδέεται με τη στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η περιοχή γύρω από το χωριό Parukh, όπου υπήρξε πραγματικά μια σοβαρή σύγκρουση, πιθανότατα με θύματα, είναι ένα κυρίαρχο σημείο στην περιοχή Askeran που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για έλεγχο κατά μήκος της ευάλωτης πεδιάδας που ελέγχεται από την μη αναγνωρισμένη Δημοκρατία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, είπε στην εφημερίδα ο Αλεξάντερ Ισκανταριάν, Διευθυντής του Ινστιτούτου Καυκάσου που εδρεύει στο Ερεβάν. Το Αζερμπαϊτζάν είχε πάντα σχέδια, ακόμη και πριν από τη σύγκρουση του 2020 και ειδικά μετά από αυτήν, να χρησιμοποιήσει σταδιακά και όσο το δυνατόν περισσότερο την κατάσταση στο έδαφος προς όφελός του, έτσι το Μπακού χτυπά το σίδερο όσο είναι ζεστό, σύμφωνα με τον Ivan Safranchuk, Senior Research, συνεργάτη στο MGIMO.

Είναι προφανές ότι η συμπεριφορά του Αζερμπαϊτζάν σχετίζεται με την κατάσταση στην Ουκρανία και την εμπλοκή της Ρωσίας σε αυτήν. Αυτή είναι μια στρατηγική απόφαση που έλαβε το Μπακού, σύμφωνα με τον Ισκανταριάν. Το Αζερμπαϊτζάν, σημείωσε ο εμπειρογνώμονας, “διερευνά” πόσο μακριά μπορεί να φτάσει και ποια οφέλη μπορεί να αποκομίσει σε αυτή την περίπτωση. Η Ρωσία αποτελεί εμπόδιο στις φιλοδοξίες του. “Οι άμεσες επιθέσεις κατά των ρωσικών δυνάμεων εξακολουθούν να θεωρούνται περιττές στο Μπακού. Ωστόσο, οι στρατιωτικές δραστηριότητες κατά των Αρμενίων του Καραμπάχ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να δοκιμαστούν τα όρια αυτού που είναι εφικτό όσον αφορά την αντίδραση της Ρωσίας”, πρόσθεσε ο Ισκανταριάν.

Στην παρούσα κατάσταση, η Ρωσία δεν χρειάζεται να επιδεινώσει τις σχέσεις με την Τουρκία, πιστεύει ο Safranchuk. Έτσι, υπάρχει ένα «βέβαιο κενό» που το Μπακού εκμεταλλεύεται επιδέξια, πιστεύει ο ειδικός.

Ο συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος περιλαμβάνει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο, τη Λιβύη, την Τυνησία, το Μαρόκο και άλλες χώρες, ξεκίνησε στρατιωτική επιχείρηση κατά των Χούθι της Υεμένης στις 26 Μαρτίου και επιτέθηκε σε στόχους στην Υεμένη. Αεροπορικές επιδρομές έπληξαν τις υποδομές ενέργειας και μεταφορών. Η επίθεση στις ελεγχόμενες από τους Χούθι περιοχές της Υεμένης, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας της χώρας Σαναά, ήταν απάντηση σε μια επίθεση που εξαπέλυσε η ομάδα το βράδυ της 25ης Μαρτίου. Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Παρασκευή ως απάντηση στην νέα έξαρση. Σύμφωνα με ειδικούς με τους οποίους μίλησε η Vedomosti, η αγορά πετρελαίου αναμένεται να αντιδράσει έντονα στην κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή.

Ο πόλεμος στην Υεμένη μαίνεται εδώ και επτά χρόνια και δεν υπάρχει τέλος, παρά τη φαινομενικά συντριπτική υπεροχή του αραβικού συνασπισμού υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, δήλωσε στην εφημερίδα ο διευθυντής του Ιδρύματος για την Προώθηση των Τεχνολογιών του 21ου Αιώνα Ιβάν Κονοβάλοφ. Ο ειδικός πρόσθεσε ότι οι διαφορές στον συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος διαθέτει σύγχρονα όπλα, «δεν συμβάλλουν στην αποτελεσματικότητα των ενεργειών του».

Η αγορά αντιδρά έντονα στην κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ των Χούθι και των Σαουδάραβων μόνο όταν υπάρχει σοβαρή ζημιά στις πετρελαϊκές υποδομές, δήλωσε στην εφημερίδα ο ανώτερος αναλυτής στο Ταμείο Εθνικής Ενεργειακής Ασφάλειας Ιγκόρ Γιουσκόφ. Εάν σταματήσουν οι επιθέσεις, τότε η επιρροή του παράγοντα της Υεμένης δεν θα είναι ισχυρή, πιστεύει. Ωστόσο, εάν οι επιθέσεις στις πετρελαϊκές υποδομές συνεχιστούν, οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν εύκολα να φτάσουν τα 130 δολάρια το βαρέλι, πρόσθεσε ο ειδικός.

Nezavisimaya Gazeta

Η υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας ανέφερε τους βασικούς όρους για την άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, οι οποίες περιλαμβάνουν κατάπαυση του πυρός και την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από το ουκρανικό έδαφος. Προηγουμένως, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ εξέφρασαν σκληρότερους όρους. Ωστόσο, τα σχόλια της Τρας δύσκολα αποδεικνύουν ότι η Δύση αλλάζει τη θέση της, γράφει η Nezavisimaya Gazeta. Επιπλέον, τις επόμενες ημέρες, η αντιπαράθεση μεταξύ της Ρωσίας και ορισμένων χωρών της ΕΕ μπορεί ακόμη και να επιδεινωθεί, με πιθανή διακοπή των διπλωματικών σχέσεων.

Συγκρίνοντας τη συνέντευξη της Τρας με όσα είπε η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ στις αρχές Μαρτίου, θα μπορούσε κανείς να σχηματίσει την εντύπωση ότι η Δύση είναι έτοιμη να αμβλύνει την πολιτική κυρώσεων σε κάποιο βαθμό προκειμένου να φέρει πιο κοντά την κατάπαυση του πυρός, γράφει η εφημερίδα. Ωστόσο, η Δύση δεν σκοπεύει να αμβλύνει την πίεση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας με αντάλλαγμα τυχόν παραχωρήσεις πριν από τις διαπραγματεύσεις, παρά μόνο σε περίπτωση πλήρους κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία και μελλοντικών εγγυήσεων ειρήνης.

Στο μεταξύ, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι διπλωματικές σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση δεν θα επιδεινωθούν τις επόμενες ημέρες. Αν και τα Υπουργεία Εξωτερικών της Τσεχίας και της Πολωνίας έχουν δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρονται για τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με τη Ρωσία, αυτή η απειλή υπάρχει. Σαράντα πέντε υπάλληλοι της ρωσικής πρεσβείας εγκαταλείπουν την Πολωνία ως ύποπτοι για κατασκοπεία από τις αρχές της χώρας. Δεν έχει ακόμη αναφερθεί μια εξίσου μεγάλης κλίμακας απέλαση Πολωνών διπλωματών από τη Ρωσία, αλλά το υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη υποσχεθεί απάντηση.

Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ρώσων διπλωματών Αντρέι Μπακλάνοφ δήλωσε στην εφημερίδα ότι ακόμη και αν πρόκειται για διακοπή διπλωματικών σχέσεων, με την Πολωνία, οι Ρώσοι που βρίσκονται στη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης δεν θα μείνουν χωρίς προξενική βοήθεια. “Αυτά τα πράγματα έχουν ήδη διευθετηθεί. Εάν η πρεσβεία κλείσει, τότε υπάρχει σύστημα μεταφοράς προξενικών λειτουργιών σε τρίτη χώρα”, είπε.

Πληροφορίες από tass.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...