Ρωσικός Τύπος: Η Ουγγαρία αναγκάζει την ΕΕ να περικόψει το έκτο πακέτο κυρώσεων

Ρούβλι, Ρωσικό νόμισμα - 2022
Φώτο Αρχείου / Ρούβλι, Ρωσικό νόμισμα – 2022

Nezavisimaya Gazeta

Το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες παραδέχτηκε ότι το επερχόμενο, έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα περικοπεί, χωρίς εμπάργκο στην προμήθεια ρωσικού πετρελαίου λόγω της ανυποχώρητης θέσης της Ουγγαρίας. Η Βουδαπέστη είναι αποφασισμένη να αποσπάσει τις πιο ευνοϊκές παραχωρήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση με αντάλλαγμα να συμφωνήσει να στηρίξει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Ωστόσο, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν είναι απίθανο να επιβραδύνει τη διαδικασία επιβολής περαιτέρω κυρώσεων στη Ρωσία, γράφει η Nezavisimaya Gazeta. Ανεξάρτητα από τη στάση της Ουγγαρίας, η πλειοψηφία των μελών της ΕΕ θα απογαλακτιστεί από το ρωσικό πετρέλαιο μέχρι το τέλος του έτους.

Στις 16 Μαΐου, ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Peter Szijjarto αποκάλυψε ότι δεν είχε επιτευχθεί συμφωνία. Επανέλαβε ότι η ουγγρική οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο και ότι το εμπάργκο σε προμήθειά του θα προκαλούσε μεγάλα προβλήματα και πρόσθεσε ότι η Ουγγαρία δεν απορρίπτει τις αντιρωσικές κυρώσεις γενικά. Η ουγγρική στάση, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Λιθουανίας, Gabrielius Landsbergis, κρατά όμηρο την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Landsbergis ήταν ο μοναδικός υπουργός που κατήγγειλε ανοιχτά την Ουγγαρία. Γενικά, οι αξιωματούχοι της ΕΕ προσπαθούν να αποφύγουν τη δραματοποίηση της κατάστασης.

Ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Διαδικασιών Ένταξης στο MGIMO Alexander Tevdoy-Burmuli πιστεύει ότι το ουγγρικό βέτο δεν μπορεί να θεωρηθεί ως κάτι ανυπέρβλητο. «Μπορούμε να υποθέσουμε ότι η Ουγγαρία θα μετατρέψει τελικά τον θυμό σε έλεος, έχοντας λάβει μια παραχώρηση σε μια άλλη τροχιά διαπραγματεύσεων», είπε ο ειδικός στη Nezavisimaya Gazeta.

Ένα άλλο σημείο διαπραγμάτευσης για την Ουγγαρία συνδέεται τώρα με τις κυρώσεις που της επιβάλλει η ΕΕ. Η Ουγγαρία και η Πολωνία έχασαν μια αγωγή σε δικαστήριο της ΕΕ τον Φεβρουάριο εναντίον ενός μηχανισμού που συνδέει τη χρηματοδότηση από τον κοινό προϋπολογισμό της ΕΕ με «δημοκρατικά πρότυπα». Η Βουδαπέστη αντιμετώπιζε απώλεια 22 δισ. ευρώ, ωστόσο το ποσό που ανακοίνωσε νωρίτερα ο Sijjarto – 15-18 δισ. ευρώ – μοιάζει με αποζημίωση για αυτές τις ζημίες.

Στο μεταξύ, το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές, υποστηρίζει ότι η γερμανική κυβέρνηση σκοπεύει να εγκαταλείψει το ρωσικό πετρέλαιο μέχρι το τέλος του έτους, ακόμη και αν απορριφθεί το έκτο πακέτο.

Στις 16 Μαΐου, η Μόσχα φιλοξένησε την επετειακή σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO). Οι ηγέτες των κρατών μελών του οργανισμού υπέγραψαν πολυμερή έγγραφα, συμπεριλαμβανομένης της επετειακής δήλωσης του Συμβουλίου Συλλογικής Ασφάλειας του CSTO. Μετά από πρόταση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, η ΚΑΚ θα λάβει καθεστώς παρατηρητή στον CSTO. Κατ’ ιδίαν, συζήτησε την κατάσταση στην Ουκρανία με τους συναδέλφους του, γράφει η Nezavisimaya Gazeta.

Οι παρευρισκόμενοι σημείωσαν τον σημαντικό ρόλο του CSTO και των ειρηνευτικών δυνάμεων στην καταστολή της εξέγερσης του Ιανουαρίου στο Καζακστάν και αξιολόγησαν επίσης την παγκόσμια κατάσταση και το θέμα της επέκτασης του ΝΑΤΟ. Ο πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο της Λευκορωσίας σημείωσε ότι τα μέλη της οργάνωσης δεν έχουν ενότητα. Μερικοί από αυτούς υποστηρίζουν τις ενέργειες της Δύσης κατά της Μόσχας. Δήλωσε ότι «η Ρωσία δεν πρέπει να πολεμήσει μόνη της ενάντια στην επέκταση του ΝΑΤΟ».

Ο διευθυντής του κέντρου Στρατηγικής Ανατολής-Δύσης Ντμίτρι Ορλόφ είπε στη Nezavisimaya Gazeta ότι ο CSTO δεν είναι ακόμα αρκετά ενεργός. “Δεν αποφάσισαν όλα τα μέλη της οργάνωσης γρήγορα και άνευ όρων να συμμετάσχουν σε ειρηνευτικές αποστολές. Ειδικότερα, το Κιργιστάν διαφωνούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα εάν θα στείλει τον στρατό του για να καταπνίξει τις διαμαρτυρίες που ξέσπασε λόγω των οικονομικών προβλημάτων. Ο CSTO έδειξε ότι ο μόνος εγγυητής της ασφάλειας της περιοχής της Κεντρικής Ασίας είναι η Ρωσία, γιατί έχει το μεγαλύτερο δυναμικό”, είπε ο ειδικός, προσθέτοντας ότι το μετασοβιετικό μπλοκ ασφαλείας δεν έγινε σοβαρή εναλλακτική του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, ο οργανισμός μπορεί να έχει μέλλον, ενώ προέβλεψε την επέκταση του συνδέσμου ο υπουργός Άμυνας της Λευκορωσίας Βίκτορ Κρένιν. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αριθμός των συμμετεχόντων θα αυξηθεί σε δεκάδες χώρες.

Kommersant

Αυτή η εβδομάδα σηματοδοτεί το τέλος του πρώτου έτους της διετούς προεδρίας της Ρωσίας στο Αρκτικό Συμβούλιο, έναν διακυβερνητικό οργανισμό που έχει ονομαστεί «σκιώδης κυβέρνηση της Αρκτικής». Τα αποτελέσματα για τη Μόσχα είναι «άθλια», γράφει η Kommersant, αλλά αυτό δεν σχετίζεται άμεσα με την Αρκτική. Για να διαμαρτυρηθεί για τη στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι εργασίες στο Αρκτικό Συμβούλιο ανεστάλησαν από επτά από τις οκτώ χώρες του οργανισμού. Ενώ η Ρωσία συνεχίζει να εφαρμόζει μόνη της το πρόγραμμά της, τα κράτη της Δυτικής Αρκτικής εξετάζουν εάν είναι ακόμα δυνατό να σωθεί το συμβούλιο που δημιουργήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1990 ή είναι καιρός να δημιουργηθεί ένα νέο χωρίς τη Ρωσία.

Ενάντια στη στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι εργασίες στο συμβούλιο πάγωσαν από επτά χώρες. Δηλαδή, όλοι εκτός από την ίδια τη Ρωσία: Δανία, Ισλανδία, Καναδάς, Νορβηγία, Ηνωμένες Πολιτείες, Φινλανδία και Σουηδία. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε τη θέση των δυτικών χωρών μελών του Αρκτικού Συμβουλίου «υπαγορευμένη και σαφώς παράλογη».

Τον τελευταίο καιρό, Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει ολοένα και περισσότερες ανησυχίες για την πιθανή μετατροπή της Αρκτικής από έδαφος συνεργασίας σε εστία σύγκρουσης. Ειδικά λόγω της διαδικασίας ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ που ξεκίνησε πρόσφατα. Οι δυτικές χώρες, αντίθετα, κατηγορούν τη Ρωσία για στρατιωτικοποίηση της Αρκτικής και την θεωρούν υπεύθυνη για το αυξανόμενο δυναμικό σύγκρουσης στην περιοχή.

Σε κάθε περίπτωση, όλα τα μέλη του Αρκτικού Συμβουλίου αντιμετωπίζουν τώρα το ζήτημα του μέλλοντος αυτού του οργανισμού. Από τη μία πλευρά, αξιωματούχοι από ορισμένες χώρες της Δυτικής Αρκτικής κατέστησαν σαφές ότι θα ήθελαν να επιστρέψουν στη συνεργασία τους με τη Ρωσία σε αυτή τη μορφή στο μέλλον. Από την άλλη πλευρά, εκπρόσωποι των χωρών της Δυτικής Αρκτικής συζητούν τι να κάνουν εάν η αντιπαράθεσή τους με τη Ρωσία για την Ουκρανία συνεχιστεί. Η επταμελής οργάνωση θα μπορούσε να συνεχίσει χωρίς την άμεση συμμετοχή της Ρωσίας, η οποία θα διατηρούσε επαφή μέσω της γραμματείας του συμβουλίου. Επίσημοι εκπρόσωποι των επτά χωρών, ωστόσο, δεν έχουν μιλήσει ακόμη για έναν νέο οργανισμό χωρίς τη Ρωσία, τουλάχιστον δημόσια.

Izvestia

Μεγάλη ρωσική εταιρεία εστιατορίων ενδέχεται να αγοράσει τα McDonald’s, τα οποία θα κλείσουν τη συμφωνία με τη βοήθεια μιας τράπεζας και του κράτους, δήλωσε πηγή της αγοράς της Izvestia. Στις 16 Μαΐου, αναφέρθηκε ότι η αλυσίδα γρήγορου φαγητού με έδρα τις ΗΠΑ πουλά τις δραστηριότητές της στη χώρα. Ο νέος ιδιοκτήτης θα κάνει rebrand, αλλά θα κρατήσει το μενού κοντά στο προηγούμενο. Ωστόσο, ο νέος ιδιοκτήτης μπορεί να έχει δυσκολίες με το ενοίκιο, καθώς μπορεί να αυξηθεί, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της τιμής των γευμάτων, πιστεύουν οι ειδικοί.

Μετά από περισσότερα από 30 χρόνια στη χώρα, η αλυσίδα εστιατορίων γρήγορου φαγητού αποφάσισε να πουλήσει την επιχείρησή της στη Ρωσία και η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει, δήλωσε η McDonald’s στις 16 Μαΐου. Ο νέος ιδιοκτήτης δεν θα έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει το λογότυπο, το όνομα, εμπορικό σήμα ή παραδοσιακά ονόματα από το μενού.

Η πνευματική ιδιοκτησία της εταιρείας προστατεύεται και εάν οι ντόπιοι αγοραστές δεν παραβιάσουν τη συμφωνία, θα πρέπει να κάνουν αλλαγές στην εταιρεία: να αλλάξουν το μενού, τα ονόματα των γευμάτων, τις συνταγές τους κ.λπ., δήλωσε στην εφημερίδα η διευθύνουσα σύμβουλος της Restcon Έλενα Περεπελίτσα.

Πηγή από την αγορά εστιατορίου είπε στην Izvestia ότι ο εξοπλισμός, οι τεχνολογίες και οι συμβάσεις με προμηθευτές τροφίμων θα μεταφερθούν στον νέο ιδιοκτήτη. Η νέα μάρκα θα είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στα McDonald’s και τα ονόματα των πιάτων θα είναι κοντά στα συνηθισμένα είδη μενού της αλυσίδας.

“Το ερώτημα είναι τι πωλείται, αφού η McDonald’s δεν θέλει να αφήσει ούτε τη μάρκα ούτε τις συνταγές. Φαίνεται ότι πωλούνται ακίνητα και υποδομές, οπότε η τιμή μπορεί να έχει μεγάλη έκπτωση”, είπε πηγή από εταιρεία συμβούλων.

Άλλη πηγή ανέφερε ότι ο αγοραστής μπορεί να είναι μια μεγάλη ρωσική εταιρεία εστιατορίων, η οποία θα κλείσει τη συμφωνία με τη βοήθεια της τράπεζας και του κράτους.

Ωστόσο, ο Περεπελίτσα δεν απέκλεισε ότι μόλις η Ρωσία απελευθερωθεί από τις κυρώσεις που εμποδίζουν την παραγωγική διαδικασία της McDonald’s, η εταιρεία θα μπορέσει να επιστρέψει στη χώρα. Πιθανώς, αυτό θα συμβεί σε 5-10 χρόνια, πιστεύει.

Η αυτοκινητοβιομηχανία Renault μεταβίβασε τα ρωσικά περιουσιακά της στοιχεία σε κρατικές δομές με το δικαίωμα να αγοράσει την προηγούμενη μετοχή της εντός έξι ετών. Η παραγωγή αυτοκινήτων Lada θα συνεχιστεί στο Togliatti και το σήμα Moskvich της σοβιετικής εποχής θα αναβιώσει στο εργοστάσιο της εταιρείας στη Μόσχα. Οι ειδικοί προειδοποίησαν την Izvestia ότι για να διατηρηθεί η παραγωγή σε αυτά τα εργοστάσια, οι αρχές πρέπει να βρουν αμέσως νέους εταίρους.

Τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία της Renault μεταβιβάζονται σε κρατική ιδιοκτησία, σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του Υπουργείου Βιομηχανίας και Εμπορίου. Η Renault Russia ελέγχεται πλήρως από την κυβέρνηση της Μόσχας, το 67,69% των μετοχών της AvtoVAZ μεταβιβάστηκε στην ιδιοκτησία της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ενώ η κρατική εταιρεία Rostec διατήρησε το υπόλοιπο 32,31% των μετοχών.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η μεταφορά περιουσιακών στοιχείων από το εργοστάσιο της Renault στη Μόσχα στις τοπικές αρχές θα συμβάλει στη διατήρηση της κοινωνικής σταθερότητας. Ωστόσο, υποστηρίζουν ότι η τεχνολογική συνεργασία με την KamAZ είναι ανεπαρκής για την πλήρη επανέναρξη της παραγωγής αυτοκινήτων στην επιχείρηση της πρωτεύουσας. Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο ειδικό στην αυτοκινητοβιομηχανία Sergey Burgazliev, ένας όγκος παραγωγής 50.000-60.000 οχημάτων ετησίως αρκεί για να είναι κερδοφόρο αυτό το εργοστάσιο αυτοκινήτων. Ακόμη και με την πιθανή εισαγωγή της παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων Kama εκεί, πιστεύει ότι θα είναι δύσκολο να επιτευχθούν τέτοιοι αριθμοί.

«Χρειάζεται στρατηγικός εταίρος για το εργοστάσιο. Για παράδειγμα, Κινέζοι κατασκευαστές crossover και pickup με τους οποίους η KamAZ είχε προηγουμένως διαπραγματευτεί», είπε ο Burgazliev στην Izvestia.

Εν τω μεταξύ, το Υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου αναμένει ότι η παραγωγή αυτοκινήτων με το σήμα Moskvich θα ξεκινήσει πριν από το τέλος του έτους.

Πληροφορίες από tass.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...