Ρωσικός Τύπος: Ο Νετανιάχου σκέπτεται να σταματήσει τη δικαστική μεταρρύθμιση – Η Ουγγαρία την εγκρίνει ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Vedomosti

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου πρόκειται να σταματήσει τη δικαστική μεταρρύθμιση που θα περιόριζε το Ανώτατο Δικαστήριο στην εξουσία του να διορίζει δικαστές, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας της χώρας Itamar Ben-Gvir στον ραδιοφωνικό σταθμό Kan μετά από συνομιλίες με τον πρωθυπουργό. Στις διαβουλεύσεις λήφθηκε η απόφαση να αναβληθεί η ψηφοφορία για την επίμαχη αναθεώρηση μέχρι την καλοκαιρινή συνεδρίαση της βουλής. Πριν από αυτό, ο Ben-Gvir ήταν αποφασιστικά ενάντια σε οποιαδήποτε καθυστέρηση. Η Jerusalem Post και η Haaretz ανέφεραν νωρίτερα ότι ο Νετανιάχου συμφωνούσε σε αναστολή, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν είχε κάνει καμία επίσημη ανακοίνωση μέχρι τη στιγμή που κυκλοφόρησε το θέμα.

Το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος πυροδότησε διαμαρτυρίες, τις μεγαλύτερες των τελευταίων 18 ετών, οι οποίες συνεχίζονται εδώ και τρεις μήνες. Την Κυριακή, 630.000 άνθρωποι βγήκαν σε διαμαρτυρία και τα εργατικά συνδικάτα ανακοίνωσαν απεργία από τις 27 Μαρτίου. Ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ και ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant αντιτάχθηκαν στην αναταραχή.

Ο Νετανιάχου δύσκολα θα περίμενε μια τόσο βίαιη δημόσια αντίδραση σε μια χώρα που δεν έχει δει τόσο μεγάλης κλίμακας διαδηλώσεις τουλάχιστον από το 2005, όταν η κυβέρνηση του Αριέλ Σαρόν αποφάσισε να αποσυρθεί από τη Γάζα, δήλωσε ο Ντμίτρι Μαριάσης, ο κορυφαίος ερευνητής στη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών. Ωστόσο, πολλοί από τους συμμάχους του Νετανιάχου ήταν κατά της αναστολής της μεταρρύθμισης. Σύμφωνα με τον ειδικό, η απόρριψη της μεταρρύθμισης μπορεί να ανατρέψει τον κυβερνητικό συνασπισμό, αλλά πολιτικά, τα χέρια του Ισραηλινού πρωθυπουργού είναι δεμένα και πολλοί πολιτικοί δεν είναι έτοιμοι να συνεργαστούν μαζί του.

Εκτός από την πίεση που ασκείται στον Νετανιάχου από τις διαδηλώσεις, την αντιπολίτευση και ορισμένους από τους εταίρους του στο συνασπισμό, η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι επίσης δυσαρεστημένη με τη μεταρρύθμιση. Η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός πρέπει να κάνει παραχωρήσεις στους διαδηλωτές, είπε η Ludmila Samarskaya, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων (IMEMO) της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. Σύμφωνα με αυτήν, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για να αποτρέψει την κατάρρευση της κυβέρνησης. Για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, η πλειοψηφία του κυβερνώντος συνασπισμού είναι αντίθετη στη μεταρρύθμιση, γι’ αυτό ήταν τόσο σημαντικό για τον Νετανιάχου να σημειώσει πρόοδο στο θέμα. Οι δεξιοί ριζοσπάστες, συμπεριλαμβανομένων των θρησκευτικών εξτρεμιστών, είναι υπέρ του περιορισμού της δικαστικής εξουσίας, επομένως η κυβέρνηση προφανώς βιάζεται να προωθήσει τη μεταρρύθμιση, παρά τις διαμαρτυρίες. Τα δεξιά στρατόπεδα του Ισραήλ μπορεί να μην έχουν άλλη ευκαιρία να περιορίσουν την εξουσία του Ανωτάτου Δικαστηρίου, προειδοποίησε η Samarskaya.

Izvestia

Σχολιάζοντας την ψηφοφορία στην Ουγγαρία τη Δευτέρα να επιτραπεί η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ειδικοί είπαν ότι η επέκταση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και η απουσία ζώνης ασφαλείας μεταξύ του μπλοκ και της Ρωσίας θα επηρεάσει τη γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή. Το Ελσίνκι έχει φτάσει πολύ πιο κοντά στην ένταξη στο ΝΑΤΟ, καθώς η Τουρκία είχε δώσει επίσης το πράσινο φως νωρίτερα. Την ίδια στιγμή, οι βουλευτές στη Βουδαπέστη κράτησαν την αίτηση της Σουηδίας στον πάγο λόγω ανησυχιών για ανάμειξη της Στοκχόλμης στις υποθέσεις της χώρας τους.

Ο Vitaly Danilov, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας των Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Φιλίας των Λαών της Ρωσίας (RUDN), είπε ότι το Fidesz-Hungarian Civic Alliance, το κυβερνών κόμμα της Ουγγαρίας, είναι κατά της προσχώρησης της Σουηδίας, ενώ ο πρωθυπουργός Viktor Orban και ο Πρόεδρος Katalin Novak υποστηρίζουν την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ. Για τον ειδικό, εδώ ξεκινάει η πραγματική πολιτική διαπραγμάτευση, καθώς η Σουηδία είναι μεταξύ των χωρών που εμποδίζουν τη διάθεση των χρημάτων της ΕΕ στην Ουγγαρία.

Εν τω μεταξύ, η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ βρίσκεται σε επιταχυνόμενη πορεία, αφού η Ουάσιγκτον θεωρεί τη χώρα ως πιο σημαντική επειδή μοιράζεται κοινά σύνορα με τη Ρωσία. «Έτσι μπορούν να αυξήσουν τον αριθμό των στρατευμάτων στα σύνορά μας, κάτι που θα έχει άμεσο αντίκτυπο», υποστήριξε ο Ντανίλοφ. Και όλα είναι πιο εύκολα με τη Σουηδία, η οποία μπορεί να μην γίνει δεκτή στο ΝΑΤΟ προς το παρόν, αλλά είναι σαφές ότι θα της επιτραπεί ούτως ή άλλως να ενταχθεί στο μπλοκ.

Η Τουρκία είναι πιθανό να αποφασίσει εάν θα αφήσει τη Στοκχόλμη να ενταχθεί στη συμμαχία μετά τις προεδρικές εκλογές του Μαΐου και όλα θα εξαρτηθούν από το αν θα επανεκλεγεί ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ή όχι, δήλωσε ο Jan Oberg, διευθυντής του Διακρατικού Ιδρύματος για την Ειρήνη και το Μέλλον (TFF) και Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Lund της Σουηδίας. Ο Όμπεργκ δεν βλέπει θετικά την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Γι’ αυτόν, θα ήταν καλύτερο να υπάρχουν “ηπιότερα” σύνορα ή κάποια ζώνη ασφαλείας μεταξύ της συμμαχίας και της Ρωσίας, εξάλλου, η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα σήμαινε ότι η χώρα “θα συρθεί σε όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις”, ενώ το μπλοκ θα έχει περισσότερες όπλα, κάτι που ο ειδικός ονόμασε τυφλό μιλιταρισμό.

Kommersant

Ο κόσμος εξακολουθεί να συζητά την ανακοίνωση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι η Μόσχα θα αναπτύξει πυρηνικά στη Λευκορωσία. Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες είπαν ότι δεν είδαν κανένα σημάδι μέχρι στιγμής ότι η Ρωσία ήταν έτοιμη να το κάνει πραγματικότητα, η Ουκρανία έχει ήδη ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συζητήσει το θέμα σε έκτακτη συνεδρίαση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προειδοποιήσει ότι θα επιβάλει περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, ενώ η Κίνα είπε σε όλους να επικεντρωθούν στις διπλωματικές προσπάθειες για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης.

«Πίσω στη σοβιετική εποχή, υπήρχαν αποθηκευτικοί χώροι στη Λευκορωσία, αλλά αμφιβάλλω πολύ αν αυτές έχουν συντηρηθεί σωστά, ώστε να είναι πιο γρήγορο να τα βάλουμε σε τάξη παρά να χτίσουμε μια νέα εγκατάσταση», δήλωσε ο Διευθυντής της Ρωσικής Πυρηνικής Forces Project, Ανώτερος Ερευνητής στο Ινστιτούτο του ΟΗΕ για την Έρευνα Αφοπλισμού (UNIDIR) στη Γενεύη Pavel Podvig. Και θα είναι «εξαιρετικά δύσκολο» να χτιστεί μια νέα εγκατάσταση αποθήκευσης μέσα σε τρεις μήνες, υποστήριξε. Ο Podvig πιστεύει ότι ήταν σημαντικό για το Κρεμλίνο να στείλει ένα πολιτικό μήνυμα στη Δύση και ότι η Ρωσία θα σταματήσει να αναπτύξει πυρηνικά στη Λευκορωσία.

Μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης το βράδυ της Δευτέρας, έγινε γνωστό ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συζητούσε το θέμα την Τρίτη ή την Τετάρτη.

Rossiyskaya Gazeta

Φαίνεται ότι η τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει. Το βράδυ της Παρασκευής, το Συμβούλιο Εποπτείας Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση. Οι οικονομικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα δίλημμα – να εκτυπώσουν περισσότερα χρήματα για να σώσουν τις ταλαιπωρημένες τράπεζες ή να διατηρήσουν τον πληθωρισμό υπό έλεγχο προσαρμόζοντας τα επιτόκια της Federal Reserve.

Η Fed έχει μέχρι στιγμής δηλώσει την πρόθεσή της να συνεχίσει την καταπολέμηση του πληθωρισμού σύμφωνα με την εντολή της και επί του παρόντος λαμβάνει μέτρα για να αποφύγει μια συστημική χρηματοπιστωτική κρίση, επεσήμανε η Olga Belenkaya, επικεφαλής μακροοικονομική αναλύτρια της Finam. Για αυτήν, είναι επίσης δυνατή μια ομαλή προσγείωση όπου το κόστος χρηματοδότησης για τους δανειστές θα είναι υψηλότερο και η ρύθμιση θα είναι πιο σκληρή. Για αυτήν, η Ρωσία προστατεύεται αρκετά καλά από μια παγκόσμια κατάρρευση των χρηματοπιστωτικών αγορών λόγω των κυρώσεων. «Ωστόσο, η ζήτηση για ρωσικές εξαγωγές, κυρίως για τις προμήθειες εμπορευμάτων, παραμένει ο κύριος δίαυλος επιρροής και η κατανάλωση εκεί θα πρέπει να μειωθεί σε περίπτωση παγκόσμιας κρίσης», προειδοποίησε η Μπελενκάγια. Αυτό θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στα έσοδα από τις εξαγωγές της Ρωσίας, το ρούβλι, τον πληθωρισμό και τα έσοδα του προϋπολογισμού, προέβλεψε η οικονομολόγος.

Ο Βίκτορ Γκριγκόριεφ, αναλυτής στην Τράπεζα Αγίας Πετρούπολης, συμφωνεί ότι η πιθανή επιδείνωση της τραπεζικής κρίσης πιθανότατα δεν θα έχει άμεσο αντίκτυπο στη ρωσική χρηματοπιστωτική βιομηχανία, ωστόσο η κατάσταση θα εξακολουθεί να επηρεάζει τη ρωσική οικονομία μέσω των τιμών των εμπορευμάτων.

Πληροφορίες από tass.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...