Ρωσικός Τύπος: Η Ουκρανία επιδιώκει να καθυστερήσει τις συνομιλίες – Οι ΗΠΑ απειλούν την Κίνα

Εκπαίδευση - ΕΣΣΔ -Ρωσία
Το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας

Vedomosti

Οι αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας πραγματοποίησαν άλλον έναν γύρο συνομιλιών μέσω τηλεδιάσκεψης στις 14 Μαρτίου. Ο Σύμβουλος του Προέδρου της Ουκρανίας Μιχαήλ Ποντόλιακ ανακοίνωσε την παύση των διαπραγματεύσεων μέχρι τις 15 Μαρτίου. Η θέση της Ουκρανίας στον τέταρτο γύρο παρέμεινε αμετάβλητη καθώς το Κίεβο συνέχισε να απαιτεί κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων.

Θα είναι δύσκολο για τα μέρη να πάνε τις συνομιλίες σε άλλο επίπεδο, τόνισε ο Γενικός Διευθυντής του Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας Αντρέι Κορτούνοφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι σε θέση να συνάψουν συμφωνίες μόνο για ανθρωπιστικούς διαδρόμους, αλλά προκύπτουν αμοιβαίες διεκδικήσεις ακόμη και όταν συζητούνται αυτά τα θέματα.

Είναι δύσκολο να μιλήσουμε για σοβαρές αλλαγές στη θέση του Κιέβου αυτή τη στιγμή, ιδιαίτερα επειδή η Ουκρανία πρέπει να σώσει το πρόσωπό της εν μέσω της σκληρής συναισθηματικής κατάστασης της κοινωνίας, δηλαδή των ακροδεξιών εθνικιστών μελών της, σημείωσε ο Alexander Gushchin, Ανώτερος Ερευνητής του Ινστιτούτου Μετασοβιετικών και Διαπεριφερειακών Σπουδών στο Ρωσικό Κρατικό Πανεπιστήμιο για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες. Εξάλλου, η θέση της Ουκρανίας προκύπτει επίσης από τον αντίκτυπο των εταίρων της και τις ΗΠΑ. Ο εμπειρογνώμονας αναμένει ότι το Κίεβο θα επικεντρωθεί σε προσπάθειες καθυστέρησης μιας απόφασης για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ και του καθεστώτος της Κριμαίας, να αμβλύνει την έννοια της αποστρατιωτικοποίησης και να αναλάβει όσο το δυνατόν λιγότερες υποχρεώσεις όσον αφορά την ουδετερότητα, αντικαθιστώντας την ιδέα με συζήτηση εγγυήσεων ασφαλείας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βλαντιμίρ Ζελένσκι δεν ενδιαφέρεται για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο Μιχαήλ Μπαραμπάνοφ, ειδικός στο Κέντρο Ανάλυσης Στρατηγικών και Τεχνολογιών. Η Δύση πιστεύει ότι η Ρωσία έχει πιαστεί σε μπελάδες, οπότε το μόνο που πρέπει να γίνει είναι να συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία. Επομένως, είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι η στρατιωτική επιτυχία της Ρωσίας θα ωθήσει την Ουκρανία σε πραγματικές διαπραγματεύσεις, τόνισε ο ειδικός. Επιπλέον, ακόμη και αν γίνουν συμφωνίες, δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι η Ουκρανία θα τις εφαρμόσει, πρόσθεσε ο Μπαραμπάνοφ.

Kommersant

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν και το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας Γιανγκ Τζιέτσι είχαν συνομιλίες στη Ρώμη τη Δευτέρα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν τελεσίγραφο στην Κίνα, απειλώντας να τιμωρήσουν το Πεκίνο για την απροθυμία του να σταματήσει τη συνεργασία με τη Ρωσία.

Οι συνομιλίες ξεκαθάρισαν ότι η Κίνα, η οποία είναι ικανή να αμβλύνει το πλήγμα των κυρώσεων στη Ρωσία, είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσει πίεση. «Οι τρέχουσες εξελίξεις γύρω από τη Ρωσία είναι ένα ανησυχητικό σημάδι για την Κίνα», τόνισε ο αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, Alexander Lomanov.

“Θεωρητικά, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους μπορούν να βρουν πολλούς τρόπους να τιμωρήσουν το Πεκίνο αν μπουν στον κόπο να ψάξουν για τέτοια εργαλεία. Ειδικότερα, η Κίνα κατέχει αμερικανικά ομόλογα 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων και εάν κάποια στιγμή ανακοινωθεί ότι δεν υπάρχουν άλλα μέσα, τότε οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούν να δεσμεύσουν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία όπως έκαναν με εκείνα της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας. Επιπλέον, οι κινεζικές αεροπορικές εταιρείες εκτελούν πτήσεις με αεροσκάφη Boeing και Airbus και, αν χρειαστεί, η Δύση μπορεί να καθηλώσει κινεζικές πτήσεις σε λίγες εβδομάδες. Ένας αποκλεισμός των θαλάσσιων συγκοινωνιών και η απαγόρευση εισόδου σε διεθνείς εταιρείες μεταφορών στα λιμάνια της Κίνας θα εκθέσει το Πεκίνο στον κίνδυνο μιας ενεργειακής κρίσης», επεσήμανε ο ειδικός.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα λόγια του Lomanov, αυτά τα σενάρια θα πρέπει προς το παρόν να θεωρούνται μόνο υποθετικά, δεδομένου ότι τα μέτρα κατά της Κίνας μπορεί να προκαλέσουν σοκ για την παγκόσμια οικονομία. “Όλα αυτά θα γίνουν δυνατά μόνο εάν η κυβέρνηση Μπάιντεν αποφασίσει να φτάσει στα άκρα στις προσπάθειές της να ασκήσει πίεση στη Ρωσία. Όσο για την Κίνα, θα συνεχίσει να αντιστέκεται στην πίεση, ιδιαίτερα επειδή η Ουάσιγκτον δεν έχει τίποτα να προσφέρει παρά μόνο απειλές”, κατέληξε ο αναλυτής.

Οι αρχές της Μόσχας αποφάσισαν να άρουν την υποχρεωτική χρήση μάσκας λόγω της διαρκούς βελτίωσης της κατάστασης στο μέτωπο του κορωνοϊού, ανακοίνωσε ο δήμαρχος Σεργκέι Σομπιάνιν. Άλλες περιοχές της χώρας ακολουθούν τα βήματα της Μόσχας και τερματίζουν τη χρήση μάσκας.

Σύμφωνα με τον Επίκουρο Καθηγητή στο Τμήμα Παιδικών Λοιμωδών Νοσημάτων του Εθνικού Ιατρικού Πανεπιστημίου Pirogov, η εθνική και παγκόσμια εμπειρία δείχνει ότι οι μάσκες είναι αποτελεσματικές εν μέσω εποχικών αυξήσεων στις αναπνευστικές λοιμώξεις, αλλά η απόφαση να τερματιστούν οι εντολές μάσκας είναι κατανοητή. “Η παραλλαγή του κορωνοϊού Omicron αποδείχθηκε εξαιρετικά μεταδοτική και με βάση την ανάλυση δεδομένων για σοβαρές μορφές της νόσου και νοσηλεία, ελήφθησαν αποφάσεις για τη χρήση διαφόρων μεθόδων για την πρόληψη της εξάπλωσης της λοίμωξης. Η χρήση μάσκας αποδείχθηκε λιγότερο σημαντική από να εμβολιαστεί και να λάβει αναμνηστικά εμβόλια έγκαιρα», σημείωσε ο Konovalov.

Οι περισσότεροι Ρώσοι δεν νοιάζονταν να φορούν μάσκα, επομένως το μέτρο δεν ήταν αποτελεσματικό, τόνισε ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεπιστημονικής Ιατρικής Έρευνας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης, Άντον Μπάρτσουκ. Γι’ αυτό, σύμφωνα με τα λόγια του, η άρση της απαγόρευσης μάσκας είναι απλώς μια τυπική διαδικασία. “Η Ευρώπη καταγράφει αυτήν τη στιγμή αύξηση των κρουσμάτων Omicron. Δεν γνωρίζουμε ακόμη πώς θα είναι η κατάσταση στη Ρωσία, επειδή το προφίλ του πληθυσμού μας είναι διαφορετικό από αυτό στις ευρωπαϊκές χώρες”, πρόσθεσε. “Υπάρχουν περισσότεροι εμβολιασμένοι και λιγότεροι ασθενείς που έχουν αναρρώσει εκεί, ενώ η κατάσταση είναι αντίθετη στη Ρωσία. Σε κάθε περίπτωση, μπορούμε να δούμε ότι το ποσοστό θνησιμότητας μάλλον δεν θα είναι πλέον τόσο υψηλό”, είπε ο ειδικός.

Εν τω μεταξύ, ο Konovalov τόνισε ότι ο ιός είναι ακόμα εκεί. Σύμφωνα με τον ίδιο, η νόσηση από κορωνοϊό σταδιακά θα γίνει εποχιακή. Και εάν η φυσική και τεχνητή ανοσία αποδειχθεί αναποτελεσματική έναντι οποιασδήποτε νέας παραλλαγής που μπορεί να εμφανιστεί, θα προκύψει η ανάγκη προσαρμογής των εμβολίων.

Nezavisimaya Gazeta

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε το τέταρτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Περιλαμβάνουν την απαγόρευση εισαγωγής ρωσικών προϊόντων χάλυβα και την κίνηση για ανάκληση του καθεστώτος του ευνοημένου κράτους της Ρωσίας στο εμπόριο. Η Δύση εξετάζει επίσης τρόπους για να εκδιώξει τη Ρωσία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ). Οι ειδικοί δεν αναμένουν ότι το τελευταίο μέτρο θα αλλάξει κάτι για τη Μόσχα.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Τμήματος Κεφαλαιαγοράς της Univer Capital Artem Tuzov πιστεύει ότι η πολιτική βούληση για δράση κατά της Ρωσίας μπορεί εύκολα να βρεθεί εντός του ΠΟΕ. Ωστόσο, δεν θεωρεί τις κυρώσεις που σχετίζονται με τον ΠΟΕ ως ιδιαίτερη απειλή για τη Ρωσία.

“Η κίνηση για ανάκληση του καθεστώτος του πιο ευνοημένου κράτους της Ρωσίας στον ΠΟΕ δεν θα αλλάξει στην πραγματικότητα κάτι για τη Ρωσία. Πολλά μέλη του ΠΟΕ έχουν ήδη περιορίσει το εμπόριο με τη Ρωσία, οι συναλλαγές συναλλάγματος έχουν επίσης περιοριστεί. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς αλλιώς να περιορίσει το εμπόριο. Πιθανότερο, το καθεστώς της Ρωσίας στον ΠΟΕ θα ευθυγραμμιστεί νομικά με την πραγματικότητα. Στην πραγματικότητα, οι κανόνες του ΠΟΕ έπαψαν να λειτουργούν για τη Ρωσία το 2014. Αντίθετα, έγιναν προσπάθειες να λογοδοτήσει η Μόσχα για τον περιορισμό της εισαγωγής ορισμένων αγαθών, αν και το μέτρο ήρθε ως απάντηση σε παρόμοιους περιορισμούς κατά της Ρωσίας», επεσήμανε ο Τούζοφ.

«Σε μια κατάσταση όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιβάλει παράνομες μονομερείς κυρώσεις στη Μόσχα, είναι περίεργο να περιμένουμε να διατηρηθεί το καθεστώς του πιο ευνοημένου έθνους της Ρωσίας καθώς στην πραγματικότητα δεν είναι πλέον ενεργό. Γι’ αυτό η κίνηση είναι περισσότερο πολιτικά συμβολική και δεν θα έχει συνέπειες», δήλωσε στην εφημερίδα πηγή στη ρωσική κυβέρνηση. “Αυτό που είναι σημαντικό είναι τα μέτρα που θα λάβουν αυτές οι χώρες, επικαλούμενη την ανάκληση του καθεστώτος του πιο ευνοημένου έθνους της Ρωσίας. Δεν είναι ακόμη σαφές εάν θα υπάρξει αύξηση των εισαγωγικών δασμών σε όλα ή μόνο σε επιλεγμένα προϊόντα, με περισσότερους περιορισμούς εισαγωγών και εξαγωγών”, πρόσθεσε η πηγή.

Rossiyskaya Gazeta

Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας είναι απίθανο επί του παρόντος να αλλάξει το βασικό της επιτόκιο, το οποίο πρόσφατα αυξήθηκε στο 20%, δήλωσαν ειδικοί. Είναι δύσκολο να μειωθεί το ποσοστό στην παρούσα κατάσταση.

Είναι πολύ νωρίς για να αξιολογήσουμε το αποτέλεσμα της κίνησης για αύξηση του επιτοκίου, το οποίο ήταν ένα μέτρο έκτακτης ανάγκης με στόχο την αποτροπή της φυγής καταθέσεων από το τραπεζικό σύστημα και, μαζί με τους σκληρούς νομισματικούς περιορισμούς, έπαιξε ρόλο σε αυτό το στάδιο, τόνισε η Όλγα Μπελένκαγια η επικεφαλής της Μακροοικονομικής Ανάλυσης στο Finam.

«Η απόφαση να αυξηθεί το βασικό επιτόκιο στο 20% ήταν πρωτίστως ένα μήνυμα που στόχευε στη μείωση της εκροής χρημάτων σε ξένο νόμισμα και μετρητά, κάτι που ήταν επώδυνο για το τραπεζικό σύστημα. Τώρα, η εκροή σε ξένο νόμισμα έχει ουσιαστικά σταματήσει και η εκροή σε μετρητά έχει επιβραδυνθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία ρευστότητας των τραπεζών της Κεντρικής Τράπεζας για την περασμένη εβδομάδα», δήλωσαν οι οικονομολόγοι της Ρωσίας και της ΚΑΚ στην επενδυτική εταιρεία Renaissance Capital, Sofya Donets and Andrey Melashchenko.

Εν τω μεταξύ, το επίπεδο του βασικού επιτοκίου φαίνεται να χάνει την ύψιστη σημασία του στην παρούσα κατάσταση. Είναι πιθανό η Κεντρική Τράπεζα να ανακοινώσει πρόσθετα μέτρα για να διασφαλίσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, σημείωσε η Μπελενκάγια.

“Το σύστημα λειτουργεί με ασυνήθιστο τρόπο, καθώς απέχουμε πολύ από μια κανονική κατάσταση όπου ισχύουν γενικοί νόμοι για την οικονομία της αγοράς”, τόνισαν οι Donets και Melashchenko. Κατά την άποψή τους, δεν είναι ακόμη σαφές πώς τα γεωπολιτικά γεγονότα θα αλλάξουν το σύστημα. “Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας θα βρίσκεται στο επίκεντρο περισσότερο από ποτέ. Αυτό σημαίνει ότι η σημασία και η σημασία των αποφάσεών της για το βασικό επιτόκιο θα παραμείνει υψηλή”, πρόσθεσαν οι αναλυτές.

Πληροφορίες από tass.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...