Ρωσικός Τύπος: Η παράδοση στο Κίεβο HIMARS τροφοδοτεί την κλιμάκωση – Η Δύση έτοιμη να συμβιβαστεί με τη Μόσχα για τα σιτηρά

Πολιτισμός - Μουσεία - Ρωσία - Ερμιτάζ
Το μουσείο Ερμιτάζ

Kommersant

Η Ουάσιγκτον αποκάλυψε τις λεπτομέρειες του 11ου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία αξίας 700 εκατομμυρίων δολαρίων. Κεντρικό στοιχείο του πακέτου είναι η απόφαση για τον εξοπλισμό του Κιέβου με HIMARS, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να χτυπήσουν ρωσικούς στόχους από την Ουκρανία. Οι αρχές στις ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι στόχος τους είναι να υποστηρίξουν τις ένοπλες δυνάμεις στην Ουκρανία, ενώ το Κίεβο έχει υποσχεθεί στην Ουάσιγκτον να μην τα χρησιμοποιήσει για επιθέσεις στη Ρωσία. Η κίνηση κινδυνεύει να κλιμακώσει περαιτέρω τη σύγκρουση με πιθανή εμπλοκή και άλλων χωρών.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταθούν δίπλα στους Ουκρανούς εταίρους μας και θα συνεχίσουν να παρέχουν στην Ουκρανία όπλα και εξοπλισμό για να αμυνθεί», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε δήλωση, ανακοινώνοντας το πακέτο. Επιπλέον, η Ουάσιγκτον την Τετάρτη κατέστησε σαφές ότι το Κίεβο δεν πρέπει να χρησιμοποιήσει τα αμερικανικά όπλα που είχε λάβει για επιθετικές ή πιθανές επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος.

Αυτό το τελευταίο πακέτο 700 εκατομμυρίων δολαρίων είναι μέρος της αμυντικής και ανθρωπιστικής βοήθειας 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ενέκρινε το Κογκρέσο των ΗΠΑ για την Ουκρανία τον Μάιο. Περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα εξοπλισμού, όπως ελικόπτερα, οχήματα τακτικής, αντιαρματικές ρουκέτες Javelin και Stingers. Η παράδοση των HIMARS είναι βασική. Το Πεντάγωνο είπε ότι τέσσερα συστήματα θα παραδοθούν στον ουκρανικό στρατό το συντομότερο δυνατό, ενώ έχουν ήδη αποσταλεί στην Ευρώπη. Η εκπαίδευση θα διαρκέσει έως και τρεις εβδομάδες. Η Kommersant ανέφερε νωρίτερα ότι τα συστήματα μπορούν να χτυπήσουν στόχους σε απόσταση έως και 300 χιλιομέτρων.

Ο πρόεδρος του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Μόσχας Έντουαρντ Λοζάνσκι λέει ότι η απόφαση να σταλούν τα πυραυλικά συστήματα στην Ουκρανία θα μπορούσε να έχει «καταστροφικές συνέπειες» και «ο κόσμος περίμενε μια ρωσική απάντηση με κομμένη την ανάσα». Σε συνέντευξή του στην Kommersant, ο ειδικός επέκρινε τις «γελοίες» εγγυήσεις από το Κίεβο να μην χρησιμοποιήσει τα συστήματα εναντίον της Ρωσίας, λέγοντας ότι ο Ουκρανός πρόεδρος έχει επανειλημμένα αθετήσει τις υποσχέσεις του.

Nezavisimaya Gazeta:

Η Δύση υποχωρεί στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Η πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ υποσχέθηκε να εξαλείψει την αβεβαιότητα και τον υψηλό κίνδυνο για το εμπόριο με τη Ρωσία. Εν τω μεταξύ, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επανέλαβε την Τετάρτη ότι η παγκόσμια επισιτιστική κρίση δεν θα εξαλειφθεί έως ότου επιστρέψουν τα ρωσικά και ουκρανικά αγροτικά προϊόντα στις παγκόσμιες αγορές.

Δυτικοί αξιωματούχοι εκφράζουν όλο και περισσότερο τις ανησυχίες τους για παγκόσμια έλλειψη τροφίμων λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία και είναι έτοιμοι να το συζητήσουν με τη Ρωσία. Την Τρίτη, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρόσφερε στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν ένα σενάριο να ανάψουν πράσινο φως σε ένα ψήφισμα για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών από την Οδησσό, ενώ ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η χώρα του έλαβε κεφάλαια από την ΕΕ για την ανάπτυξη υποδομών. για τις εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας.

Οι ειδικοί βλέπουν «σημάδια λογικής» στις προσπάθειες συντονισμού των παραδόσεων σιτηρών. «Δεν μπορούν να υπάρξουν κυρώσεις κατά του κορυφαίου εξαγωγέα σιτηρών στον κόσμο χωρίς συνέπειες», δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Τμήματος Κεφαλαιαγοράς της Univer Capital, Artem Tuzov.

Ο επικεφαλής αναλυτής της TeleTrade Mark Goikhman είπε ότι οι προτάσεις των ΗΠΑ είναι καλά νέα. “Αυτό δεν σημαίνει ότι οι κυρώσεις θα αμβλυνθούν. Η ιδέα είναι ότι δεν πρέπει να εμποδίζουν τον κόσμο να διεξάγει κανονικό εμπόριο ή να έχει οικονομικούς δεσμούς. Δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις στις ρωσικές εξαγωγές σιτηρών, ωστόσο ξένοι ασφαλιστές και εξαγωγείς φοβούνται ότι μπορεί να υπάρξουν συνέπειες σε μια κρίση».

Vedomosti

Ο Αντρέι Τουρτσάκ, γραμματέας του Γενικού Συμβουλίου του κόμματος Ενωμένη Ρωσία και πρώτος αντιπρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, ήταν ο πρώτος Ρώσος αξιωματούχος που ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια Χερσώνα θα μπορούσε να ενταχθεί στη Ρωσία. “Η απόφαση πρέπει να ληφθεί από τους ίδιους τους κατοίκους της περιοχής αυτής και είμαι βέβαιος ότι θα το κάνουν. Δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία ότι η περιοχή θα γίνει μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας”, είπε ο Τουρτσάκ.

Συνέχισε λέγοντας ότι ένα δημοψήφισμα θα πρέπει να διεξαχθεί όταν “η κατάσταση είναι ώριμη χωρίς βομβαρδισμούς και μόλις υπάρξει ζώνη ασφαλείας μεταξύ αυτών των περιοχών και της Ουκρανίας”.

Ο ηγέτης του LDPR και Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Κρατικής Δούμας, Λεονίντ Σλούτσκι, δήλωσε ότι αναμένει να διεξαχθούν δημοψηφίσματα στις Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ και στην περιοχή Χερσώνα «ήδη τον Ιούλιο». «Είναι πιθανό να συμβεί τον Ιούλιο, αλλά δεν θα κάνω εικασίες για μια πιθανή ημερομηνία, ωστόσο υποθέτω ότι οι απελευθερωμένες περιοχές θα διεξαγάγουν δημοψήφισμα σε λίγο πολύ ταυτόχρονα», πρόσθεσε.

Ο γερουσιαστής της Κριμαίας Σεργκέι Τσέκοφ είπε ότι το θέμα θα μπορούσε να τεθεί σε δημοψήφισμα λίγο αργότερα,  “μέσα σε ένα χρόνο”, ανέφερε το Vedomosti.

Ο πολιτικός αναλυτής Αλεξάντερ Νέμτσεφ είπε στην εφημερίδα ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια ξεχωριστή ομοσπονδιακή περιφέρεια ή ότι οι περιοχές θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στην Κριμαία. «Γεννιέται το ερώτημα ποιος θα είναι ανώτερος στη ρωσική πολιτική ιεραρχία από τον αρχηγό της πολιτικοστρατιωτικής διοίκησης της Περιφέρειας Χερσώνας Βλαντιμίρ Σάλντο και τους ηγέτες του DPR και του LPR».

Ο Νέμτσεφ είπε ότι το όνομα μιας ενωμένης περιφέρειας θα μπορούσε να είναι κάτι διαφορετικό από το “Κριμαϊκό”. Επίσης, άλλα πολιτικά ζητήματα θα πρέπει να επιλυθούν μόλις εμφανιστεί μια νέα ομοσπονδιακή περιφέρεια, όπως ποιος θα είναι ο πληρεξούσιος απεσταλμένος της και πού θα βρίσκεται η πρωτεύουσά της, είπε ο ειδικός.

Rossiyskaya Gazeta

Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ερευνητικής Επιτροπής Alexander Bastrykin είπε στη Rossiyskaya Gazeta ότι το πρακτορείο του είχε όλο και περισσότερες αποδείξεις για εγκλήματα που διέπραξε το καθεστώς του Κιέβου, συμπεριλαμβανομένων στοιχείων, χιλιάδων μαρτυριών, συμπερασμάτων εμπειρογνωμόνων και δεδομένων παρακολούθησης. Όλα αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι περίπου 350 άτομα εμπλέκονται σε σοβαρά και ιδιαίτερα σοβαρά εγκλήματα. Σε αυτούς περιλαμβάνονται στρατιωτικοί και πολιτικοί αξιωματούχοι, αξιωματικοί επιβολής του νόμου, καθώς και μέλη ριζοσπαστικών ουκρανικών εθνικιστικών σχηματισμών και μισθοφόροι, είπε ο Bastrykin. Οι μισοί από αυτούς είναι άνθρωποι που έχουν διαπράξει εγκλήματα κατά της ειρήνης και της ασφάλειας της ανθρωπότητας και αρκετοί από αυτούς αναζητούνται, πρόσθεσε.

Από το 2014, πάνω από χίλιες ποινικές υποθέσεις έχουν ανοίξει για επεισόδια στις δύο δημοκρατίες του Ντονμπάς και στην Ουκρανία, με 70.000 θύματα, συμπεριλαμβανομένων ανηλίκων, είπε. Το μεγαλύτερο μέρος των υπό διερεύνηση εγκλημάτων περιλαμβάνει βομβαρδισμούς εναντίον αμάχων χρησιμοποιώντας πυροβόλα όπλα, όλμους, MLRS, ενώ διερευνώνται επίσης δολοφονίες, απαγωγές και υποθέσεις βασανιστηρίων.

Ο Μπαστρίκιν περιέγραψε ορισμένα εγκλήματα κυρίως εναντίον εκείνων των αμάχων που δεν υποστηρίζουν το ναζιστικό καθεστώς του Κιέβου ως εκπληκτικά απάνθρωπα. Τους τελευταίους τρεις μήνες, οι Ουκρανοί εθνικιστές έχουν σκοτώσει περισσότερους από 400 αμάχους, με περισσότερα από 2.000 σπίτια να έχουν υποστεί ζημιές.

Ο επικεφαλής της Ρωσικής Ερευνητικής Επιτροπής έδωσε εντολή στις ομάδες ντετέκτιβ και εγκληματολόγους του να εκτιμήσουν τη ζημιά, η οποία μπορεί να ανέλθει σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια ρούβλια.

Επίσης, περισσότεροι από 70 ξένοι μισθοφόροι εμπλέκονται σε ποινικές υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένων ατόμων από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Νορβηγία και τη Γεωργία, είπε ο Bastrykin, ενώ κάποιοι από αυτούς έχουν παραδοθεί ή έχουν ανακριθεί. Κανείς στην Ουκρανία δεν έχει ερευνήσει ποτέ εγκλήματα κατά αμάχων στις δημοκρατίες του Ντονμπάς, ενώ άλλες χώρες αγνοούν την αποτυχία του Κιέβου να τηρήσει τις διεθνείς του δεσμεύσεις, αν και έχουν στείλει στην Ουκρανία την οικονομική τους βοήθεια, μαζί με στρατιωτικούς εκπαιδευτές και συμβούλους, πρόσθεσε.

Είπε ότι η Ρωσία δεν ανέχτηκε ποτέ τέτοια εγκλήματα και τώρα που έχουν σχηματιστεί οι νέες δημοκρατίες, όσοι βασάνιζαν και σκότωναν αμάχους για πολλά χρόνια θα πρέπει να δικαστούν στο Ντονμπάς, το οποίο, είπε, συμμορφώνεται με τις ποινικές διαδικασίες και την κοινή λογική.

Vedomosti

Τον Απρίλιο-Μάιο, η Ρωσική Υπηρεσία Αεροπορίας πιστοποίησε πέντε εταιρείες ως μηχανικούς αεροσκαφών, δήλωσε στο Vedomosti πηγή προσκείμενη στη ρυθμιστική αρχή και οι πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν από ορισμένες από τις εταιρείες. Αυτό σημαίνει ότι πλέον επιτρέπεται στις εταιρείες να τροποποιούν ξένα αεροσκάφη, να έχουν πιστοποιημένες μικρές τροποποιήσεις και να εκδίδουν τεχνικά έγγραφα.

Η ρωσική αεροπορία ήταν ένας από τους τομείς που επηρεάστηκαν περισσότερο από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, ανέφερε η εφημερίδα. Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν εναντίον της περιλαμβάνουν απαγόρευση παραδόσεων αεροσκαφών και εξαρτημάτων σε ρωσικούς αερομεταφορείς, καθώς και απαγόρευση εργασιών ασφάλισης και συντήρησης. Οι ξένες εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης είχαν προγραμματιστεί να αποσύρουν τα αεροπλάνα τους από τη Ρωσία πριν από τις 28 Μαρτίου, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος των ξένων αεροσκαφών παρέμεινε στη χώρα και οι αερομεταφορείς χρησιμοποιούν αυτά για πτήσεις εσωτερικού.

Τα πιστοποιητικά θα επιτρέψουν στις εταιρείες να αναπτύξουν εξαρτήματα για αεροσκάφη, είπε στην εφημερίδα ο Fyodor Borisov, ειδικός στην Ανώτατη Σχολή Οικονομικών Επιστημών. Αργότερα, οι εταιρείες θα μπορούσαν να παράγουν ορισμένα βασικά εξαρτήματα για να αντικαταστήσουν ξένα. “Η πιστοποίηση είναι να αναγνωρίσει ότι μια εταιρεία έχει τα προσόντα για την εξεύρεση λύσεων για την αντικατάσταση των αυθεντικών εξαρτημάτων”, εξήγησε ο Μπορίσοφ.

Η κίνηση θα πρέπει επίσης να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της έλλειψης εξαρτημάτων για εργασίες συντήρησης και επισκευής αεροσκαφών εν μέσω των κυρώσεων, είπε. Η αεροπορική βιομηχανία αναμένεται να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για την υποκατάσταση των εισαγωγών, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι αυτές οι προτάσεις θα είναι διαθέσιμες γρήγορα υπό τις περιστάσεις, είπε ο ειδικός.

Ο Oleg Panteleyev, ο οποίος ηγείται του πρακτορείου Aviaport, θεωρεί χρήσιμο να εντοπίζει την παραγωγή ορισμένων εξαρτημάτων για ξένα αεροσκάφη. Εκτός από βασικά εξαρτήματα και συσκευές που θα πρέπει να βρίσκονται μέσα στο αεροσκάφος καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του, υπάρχουν εξαρτήματα για τα οποία θα πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένα έγγραφα. Και η παραγωγή στερεών ποσοτήτων ειδών όπως φίλτρα στη Ρωσία θα μπορούσε να είναι οικονομικά αποδοτική, κατέληξε ο Panteleyev.

Πληροφορίες από tass.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...