Ρωσικός Τύπος: Η πιθανή άρση των κυρώσεων στο Ιράν δεν θα επηρεάσει τη Ρωσία – Ο κίνδυνος παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης μειώνεται

Μεταγωγικά βαγόνια με πετρέλαιο στο σταθμό Yanichkino railway station στη Μόσχα, Ρωσία
Φώτο Αρχείου / Μεταγωγικά βαγόνια με πετρέλαιο στο σταθμό Yanichkino railway station στη Μόσχα, Ρωσία

Izvestia

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου ενδέχεται να φτάσουν τα 4.000 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα ήδη από το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, δήλωσαν ειδικοί. Στις 22 Αυγούστου, οι τιμές των μετοχών του φυσικού αερίου ξεπέρασαν τα 3.000 δολάρια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου Gazprom ανακοίνωσε στις 19 Αυγούστου ότι οι ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream θα ανασταλεί μεταξύ 31 Αυγούστου και 2 Σεπτεμβρίου λόγω της συντήρησης του τελευταίου εναπομείναντος συμπιεστή αερίου.

“Η μείωση της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου και η υψηλή ζήτηση είναι οι κύριοι λόγοι για την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Δεδομένου ότι πλησιάζει η περίοδος θέρμανσης και οι ευρωπαϊκές υπόγειες δεξαμενές δεν είναι αρκετά γεμάτες, οι τιμές αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω. Σε μια κατάσταση, μπορεί να φτάσουν το όριο των 4.000 δολαρίων τις πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου», επεσήμανε ο διευθυντής Εξωτερικών Σχέσεων της BitRiver, Andrey Loboda.

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου συνεχίζουν να αυξάνονται επειδή οι συμμετέχοντες στην αγορά υφίστανται πιέσεις εν μέσω αναφορών για τον κίνδυνο της πλήρους αναστολής λειτουργίας του Nord Stream 1, εξήγησε ο επικεφαλής στην επενδυτική εταιρεία Iva Partners, Ντμίτρι Αλεξάνδροφ.

Η Ευρώπη δεν έχει εναλλακτική λύση στο ρωσικό αέριο, τόνισε η κορυφαία αναλυτής της Freedom Finance Global, Νατάλια Μιλτσάκοβα. Συγκεκριμένα, η Γερμανία απέτυχε να υπογράψει σύμβαση με το Κατάρ για παραδόσεις LNG, επειδή η απαίτηση της Ντόχα για συμφωνία 20 ετών ήταν απαράδεκτη για το Βερολίνο. Όσο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι σε θέση να παρέχουν πολύ μικρές ποσότητες LNG στην Ευρώπη, κυρίως στην Ισπανία και την Πορτογαλία που δεν λαμβάνουν αέριο από τον ρωσικό αγωγό, πρόσθεσε ο ειδικός. Σύμφωνα με τον Milchakova, η μόνη πιθανή επιλογή για την ΕΕ είναι η έναρξη του αγωγού Nord Stream 2. Αυτό είναι που θα κάνει τις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου να πέφτουν δραματικά, είπε ο αναλυτής.

Vedomosti

Οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου είχαν πρόσφατα συνομιλίες για την αποκατάσταση του Κοινού Συνολικού Σχεδίου Δράσης (JCPOA), μια συμφωνία που προβλέπει την αναστολή του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων στην Τεχεράνη. Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Josep Borrell δήλωσε στις 22 Αυγούστου ότι οι ΗΠΑ αναμένεται να δώσουν απάντηση στις ευρωπαϊκές και ιρανικές προτάσεις μέσα στην εβδομάδα, γράφει το Vedomosti.

Οι πιθανότητες να αποκατασταθεί η πυρηνική συμφωνία του Ιράν είναι αρκετά υψηλές, επειδή πολλές χώρες, κυρίως οι Ηνωμένες Πολιτείες, ενδιαφέρονται γι’ αυτό, σημείωσε ο Γενικός Διευθυντής του Κέντρου Μελέτης του Σύγχρονου Ιράν Ραντζάμπ Σαφάροφ. Οι ΗΠΑ επιδιώκουν επί του παρόντος να επιτύχουν τον κύριο στόχο της αποδυνάμωσης της Ρωσίας στην παγκόσμια σκηνή και θεωρούν τη ρωσο-ιρανική προσέγγιση ως τεράστια απειλή.

Δεν είναι σαφές εάν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα των ΗΠΑ θα εκμεταλλευτεί την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν για να επιτεθεί στη Δημοκρατική κυβέρνηση στην Ουάσιγκτον, δήλωσε ο Alexey Davydov, ερευνητής του Κέντρου Βορειοαμερικανικών Σπουδών στο Ινστιτούτο της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. Ταυτόχρονα, εάν οι κυρώσεις δεν αρθούν αυτή τη φορά, είναι δύσκολο να πούμε αν θα αρθούν ποτέ, πρόσθεσε ο ειδικός.

Σε περίπτωση άρσης των κυρώσεων, η ημερήσια παραγωγή πετρελαίου του Ιράν μπορεί να φτάσει τα 3-3,5 εκατ. βαρέλια και οι εξαγωγές μπορεί να αυξηθούν σε 1-1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, διευκρίνισε η αναλυτής αγοράς εμπορευμάτων στην Otkritie Investment Oksana Lukicheva. Δεν θα έχει κανένα σημαντικό αντίκτυπο στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου, επειδή η Ευρώπη προσβλέπει στην πρόσβαση στο ιρανικό πετρέλαιο και αυτές οι προμήθειες δεν θα επικαλύπτονται με αυτές της Ρωσίας, δεδομένων των σχεδίων της Ευρώπης να εγκαταλείψει το ρωσικό πετρέλαιο και τα προϊόντα πετρελαίου το 2023.

Kommersant

Στις 24 Αυγούστου, η Ουκρανία θα γιορτάσει την Ημέρα της Ανεξαρτησίας της για πρώτη φορά μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας. Την Ημέρα της Ανεξαρτησίας θα προηγηθεί σύνοδος κορυφής της Πλατφόρμας της Κριμαίας, στην οποία θα συμμετάσχει ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ την Τρίτη. Το Κίεβο έχει πρόσφατα εντείνει τις επιθέσεις στην Κριμαία και ενθαρρύνεται από την έγκριση των συμμάχων του να ανοίξει και άλλο μέτωπο κατά της Ρωσίας. Εν τω μεταξύ, το Πεντάγωνο δεν απέκλεισε ότι τα όπλα που προμηθεύονταν στο Κίεβο θα χρησιμοποιηθούν για την Κριμαία, χαρακτηρίζοντάς την ως «αυτοάμυνα».

“Οι απόπειρες επίθεσης στη Σεβαστούπολη και την Κριμαία γίνονται όλο και πιο συχνές. Όσον αφορά τη χρήση drones, εκτός από την πραγματοποίηση επιδρομών, έχουν έναν άλλο ρόλο, ο οποίος δεν είναι λιγότερο σημαντικός, τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τη ρωσική αεράμυνα και τη διευκόλυνση επιθέσεων που περιλαμβάνουν συστήματα HIMARS με βεληνεκές έως και 300 χλμ. Επιπλέον, καθίσταται δυνατή η πραγματοποίηση επιθέσεων με πυραύλους Harpoon που έχουν βεληνεκές έως και 280 χιλιόμετρα», τόνισε ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Captain First Rank, Vasily Fatigarov. Σύμφωνα με τον ίδιο, αεροσκάφη δυτικής κατασκευής μπορούν να διεξάγουν χτυπήματα Harpoon χωρίς να εισέρχονται στη ζώνη της ρωσικής αεράμυνας. Η γέφυρα της Κριμαίας μπορεί να γίνει ένας από τους στόχους.

«Ο κύριος στόχος της εκδήλωσης της Πλατφόρμας της Κριμαίας φέτος θα είναι να διασφαλιστεί ότι μαζί με τις ΗΠΑ, οι οποίες είναι ήδη πρόθυμες να εμπλακούν σε αντιπαράθεση με τη Ρωσία στην Κριμαία, οι δυτικοευρωπαίοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα κάνουν το ίδιο, αν και ήταν διστακτικοί σχετικά με αυτό μέχρι πρόσφατα», τόνισε ο εκδότης του περιοδικού Arsenal Otechestva Alexey Leonkov.

Ο εμπειρογνώμονας εξήγησε ότι η Κριμαία ενδέχεται να δεχθεί επίθεση με συστήματα πυραύλων HIMARS και πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων M270 που χρησιμοποιούνται με τον βρετανικό στρατό. Η Γερμανία παρέδωσε τρεις εκτοξευτές πολλαπλών πυραύλων MARS στην Ουκρανία. «Εάν οι ευρωπαϊκές χώρες ακολουθήσουν τα βήματα των ΗΠΑ, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα του Κιέβου να πραγματοποιεί χτυπήματα στην Κριμαία, η απειλή μιας πλήρους κλίμακας σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ θα αυξηθεί τρομερά», προειδοποίησε ο Λεόνκοφ.

Nezavisimaya Gazeta

Οι προσδοκίες του Υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών ότι η παγκόσμια καλλιέργεια σιταριού θα ξεπεράσει την περσινή οδήγησε τις τιμές των μετοχών κατά 60% χαμηλότερες από τις αρχές Μαΐου τη Δευτέρα. Θέματα που σχετίζονται με την εξαγωγή τροφίμων από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας έχουν επίσης επιλυθεί.

«Το παγκόσμιο πρόβλημα των τροφίμων έγινε πρόσφατα λιγότερο πιεστικό», επισημαίνει ο επικεφαλής αναλυτής της TeleTrade Mark Goikhman. «Στην πραγματικότητα, η ξηρασία που έπληξε ορισμένες περιοχές του κόσμου τις τελευταίες εβδομάδες δεν είχε μεγάλο αντίκτυπο στις τιμές. Δεν μετατράπηκε σε άλλο παγκόσμιο πρόβλημα», είπε ο ειδικός.

Θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να τελειώσει η επισιτιστική κρίση και μπορεί να διαρκέσει τον επόμενο χρόνο. “Ωστόσο, περισσότερες εντάσεις αποκλείονται αυτή τη στιγμή. Οι βασικές καλλιέργειες που παρέχουν η Ρωσία και η Ουκρανία στην παγκόσμια αγορά εξάγονται και πάλι μέσω των νότιων λιμανιών σε μεγάλους όγκους. Εάν αυτές οι διαδρομές logistics συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά, ο ουκρανικός παράγοντας θα χάσει τη σημασία του αν και δεν είναι σωστό να το απορρίψουμε εντελώς. Η συγκομιδή της Ουκρανίας θα είναι σαφώς κάτω από τα επίπεδα της περασμένης σεζόν λόγω στρατιωτικών δραστηριοτήτων», εξήγησε ο ειδικός.

“Ορισμένοι περιορισμοί στις εξαγωγές ρωσικών προϊόντων διατροφής εξακολουθούν να ισχύουν, παρόλο που οι κυρώσεις δεν το απαγορεύουν άμεσα. Ωστόσο, υπάρχουν ζητήματα με τη μεταφορά, την επιμελητεία και την ασφάλιση των εξαγωγών. Περιορισμοί στις διεθνείς πληρωμές, το κλείδωμα τραπεζικών λογαριασμών και η απομόνωση Οι τράπεζες από το σύστημα SWIFT προκαλούν επίσης δυσκολίες», διευκρίνισε ο Goikhman. «Αλλά η κατάσταση δεν μπορεί πλέον να χαρακτηριστεί ως καταστροφική και παγκοσμίως επικίνδυνη», πρόσθεσε ο αναλυτής.

Vedomosti

Μεγάλοι εκδότες ρωσικών ομολόγων εισέρχονται στην αγορά με δανεισμό σε γουάν εν μέσω του αυξανόμενου εμπορίου της χώρας με την Κίνα και της αύξησης του ενδιαφέροντος για το κινεζικό νόμισμα στις ρωσικές πλατφόρμες συναλλαγών. Το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας εξετάζει επίσης μια τοποθέτηση ομολόγου σε γιουάν, γράφει η Vedomosti, επικαλούμενη πηγή κοντά στην κυβέρνηση.

Η διαδικασία τοποθέτησης απαιτεί διαπραγματεύσεις με την Κίνα, είπε πηγή στην εφημερίδα. Οι συνομιλίες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, προσθέτοντας ότι οι προετοιμασίες θα διαρκέσουν αρκετό χρόνο, επομένως η τοποθέτηση ομολόγου είναι πιθανό να γίνει μέσα σε ένα ή δύο χρόνια.

Είναι απαραίτητο και έγκαιρο να αποκτηθεί ένα τέτοιο μέσο υπό τις παρούσες συνθήκες. Συγκεκριμένα, θα παρείχε στο υπουργείο Οικονομικών την ευκαιρία να προσελκύσει εξωτερική χρηματοδότηση όπου δεν έχει πρόσβαση στις δυτικές αγορές, σημείωσε ο επικεφαλής αναλυτής της Sovcombank Μιχαήλ Βασίλιεφ.

Το βήμα είναι σύμφωνο με την ανάγκη να απογαλακτιστεί η χώρα από την εξάρτηση από το δολάριο και να δοθεί στους επενδυτές ένα εναλλακτικό εργαλείο για να τοποθετήσουν κεφάλαια που επενδύονται στο κινεζικό νόμισμα, πρόσθεσε ο επικεφαλής της ανάλυσης αγοράς χρέους στην Otkritie Investment, Vladimir Malinovsky.

Ο Βασίλιεφ πιστεύει ότι τα κρατικά ομόλογα γιουάν της Ρωσίας μπορεί σταδιακά να μετατραπούν σε εναλλακτική λύση στα αμερικανικά και ευρωπαϊκά μέσα όσον αφορά τα αποθέματα της Κινεζικής Κεντρικής Τράπεζας. Τέτοια περιουσιακά στοιχεία θα είναι ενδιαφέροντα όχι μόνο για επενδυτές από φιλικές χώρες της Ρωσίας, που γίνονται δεκτές για διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο της Μόσχας, αλλά και για ιδιώτες, τόνισε ο Chief Debt Market Analyst στη χρηματιστηριακή εταιρεία Region, Alexander Yermak.

Πληροφορίες από tass.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...