Ρωσικός Τύπος: Η Πολωνία εμποδίζει τη Ρωσία να συμμετάσχει στην εκδήλωση του ΟΑΣΕ

Vedomosti

Στη σύνοδό του στις 23 Νοεμβρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εξετάσει μια πρόταση που χαρακτηρίζει τη Ρωσία ως «τρομοκρατικό κράτος». Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το θέμα αυτό θα εξεταστεί σε σχέση με τις έντονες επιθέσεις κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας. Ειδικοί λένε ότι το ψήφισμα θα είναι απλώς συμβολικό και απίθανο να οδηγήσει σε περαιτέρω κυρώσεις.

Σύμφωνα με το σχέδιο ψηφίσματος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτρέπει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τα κράτη μέλη της ΕΕ να εξετάσουν ένα παρόμοιο ψήφισμα και να λάβουν μέτρα για την απομόνωση της Μόσχας διεθνώς, συμπεριλαμβανομένου του τερματισμού κάθε συνεργασίας με τη Ρωσία, του παγώματος της επικοινωνίας με τους εκπροσώπους της και της απέλασης Ρώσων πρεσβευτών από διεθνείς οργανισμούς και φόρουμ όπως η G20 και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Άλλες κυρώσεις βρίσκονται υπό εξέταση, όπως η χρήση παγωμένων ρωσικών δημόσιων και ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων για την Ουκρανία.

Ο Ivan Timofeev, Διευθυντής Προγραμμάτων στο Συμβούλιο Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας, δήλωσε ότι δεν θα έχει αντίκτυπο στις κυρώσεις. «Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα έχει πολιτικό χαρακτήρα», είπε στο Vedomosti. Το Συμβούλιο της ΕΕ λαμβάνει αποφάσεις για κυρώσεις και μέχρι στιγμής δεν έχουν προταθεί νέοι περιορισμοί, πρόσθεσε ο ειδικός.

Τα πακέτα κυρώσεων της ΕΕ έχουν εξαντληθεί και τώρα είναι μια καλή ευκαιρία για αυτό το ψήφισμα να εκφράσει ανησυχίες για την κατάσταση στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα Alexander Nemtsev.

Η υιοθέτηση τέτοιων κειμένων είναι μια χειρονομία επίδειξης, μια πίεση να συμπεριφερόμαστε με έναν συγκεκριμένο τρόπο σε σχέση με ένα άλλο κράτος, σύμφωνα με τον Sergey Glandin, δικηγόρο και συνεργάτη στη νομική εταιρεία NSP. Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα χρησιμοποιηθεί ως μέσο πίεσης για όλους όσους υποστηρίζουν τη Ρωσία. “Είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να ασκηθεί πίεση στις ξένες εταιρείες που συνεχίζουν να συνεργάζονται με τις ρωσικές επιχειρήσεις με κάποια μορφή”, δήλωσε.

Nezavisimaya Gazeta

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC) θα παρουσιάσει το τελικό σχέδιο της πρότασής της για ανώτατο όριο τιμής φυσικού αερίου στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικών Προβλέψεων της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών (IEF), η αποφυγή του ρωσικού φυσικού αερίου θα κοστίσει στην Ευρώπη μεταξύ 1 και 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2025, που είναι τουλάχιστον τέσσερις φορές υψηλότερα από τις απώλειες της Ρωσίας. Το ισοζύγιο των απωλειών υποδηλώνει ότι η αποβιομηχάνιση της Ευρώπης είναι ένας σημαντικός στόχος της αμερικανικής πολιτικής στην κρίση της Ουκρανίας, γράφει η Nezavisimaya Gazeta.

Σε απάντηση στο ανώτατο όριο των τιμών, η Μόσχα υποσχέθηκε να διακόψει όλες τις προμήθειες φυσικού αερίου, οι οποίες ήταν ήδη αυστηρά περιορισμένες. Σύμφωνα με Ρώσους ερευνητές, ουσιαστικά δεν υπάρχουν σενάρια στα οποία η Ευρώπη θα μπορούσε να αποτρέψει μια σημαντική πτώση στη χρήση φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα οικονομικούς κλυδωνισμούς ισοδύναμους με τις πιο πρόσφατες σοβαρές κρίσεις.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να μειώσει τη χρήση φυσικού αερίου κατά 15% το 2022-2023 από το μέσο όγκο των προηγούμενων πέντε ετών, αλλά ο αντίκτυπος αυτού είναι άγνωστος, πιστεύει ο επικεφαλής του εργαστηρίου προβλέψεων του συγκροτήματος καυσίμων και ενέργειας του IEF Valery Semikashev. «Το 2022-2025, πολλές επιχειρήσεις μπορεί να κλείσουν και βιομηχανίες όπως η κατασκευή αζωτούχων λιπασμάτων, η παραγωγή αλουμινίου και ηλεκτρικής χάλυβα, για την οποία το φυσικό αέριο που είναι μια αδιαμφισβήτητη μορφή καυσίμου και πρώτης ύλης, μπορεί να γίνουν ασύμφορες», αναφέρει η έκθεση της IEF.

Σύμφωνα με τη Nezavisimaya Gazeta, ένα πιο θετικό σενάριο για τη Ρωσία θα περιλαμβάνει την εκτόξευση της υπόλοιπης γραμμής Nord Stream 2 και την πλήρωση της δεύτερης γραμμής του TurkStream. Ωστόσο, η Ρωσία θα συνέχιζε τις εξαγωγές στα 70 δις κυβικά μέτρα, παρά το γεγονός ότι η χώρα παρείχε στην Ευρώπη πάνω από 178 δις κυβικά μέτρα ετησίως πριν από την κρίση.

Kommersant

Ένα τεράστιο σκάνδαλο έχει συγκλονίσει τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Η Πολωνία, η οποία επί του παρόντος προεδρεύει του οργανισμού, αρνήθηκε τη συμμετοχή του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην προσεχή ετήσια συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών. Αυτή είναι η πρώτη φορά στην σχεδόν 28χρονη ιστορία του ΟΑΣΕ που συμβαίνει αυτό, γράφει η Kommersant. Η Πολωνία δικαιολόγησε την απόφασή της επικαλούμενη τον κατάλογο των κυρώσεων της ΕΕ στον οποίο συμπεριλαμβάνεται ο Λαβρόφ. Η Μόσχα αντέδρασε κατηγορώντας την Πολωνία για κατάχρηση εξουσίας της προεδρίας στον οργανισμό, δυσφήμιση του ΟΑΣΕ και υπονόμευση.

Σκληρή απάντηση στην Πολωνία για τη στέρηση του δικαιώματος συμμετοχής από τον Λαβρόφ στην υπουργική σύνοδο του ΟΑΣΕ έδωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με τη Ρωσία, η θέση της Βαρσοβίας «είναι ασυμβίβαστη με το αξίωμα του προέδρου μιας οργάνωσης στην οποία συμμετέχουν 57 κυρίαρχα και ανεξάρτητα κράτη με απόλυτη ισότητα».

Εάν οι πολωνικές αρχές ήθελαν να συμμετάσχει ο Λαβρόφ στην υπουργική διάσκεψη στο Λοτζ, οι ευρωπαϊκές κυρώσεις δεν θα τους εμπόδιζαν να το πράξουν, γράφει η εφημερίδα. Ωστόσο, φαίνεται ότι η Βαρσοβία σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει τους περιορισμούς της ΕΕ ως δικαιολογία για να εμποδίσει τη ρωσική αντιπροσωπεία να παραστεί στις εκδηλώσεις του ΟΑΣΕ. Αυτό επηρέασε περισσότερους ανθρώπους από τον Λαβρόφ: νωρίτερα, οι πολωνικές αρχές αρνήθηκαν να δώσουν βίζα σε Ρώσους βουλευτές που σχεδίαζαν να συμμετάσχουν στη σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ, η οποία έχει οριστεί για τις 24-26 Νοεμβρίου στη Βαρσοβία.

Ανεξάρτητα από αυτό, η ιστορία θα επιδεινώσει σίγουρα τη σοβαρή κρίση του ΟΑΣΕ, η οποία συνεχίζεται από τα τέλη Φεβρουαρίου, γράφει η Kommersant. Ο μεγαλύτερος περιφερειακός οργανισμός στον κόσμο, που ιδρύθηκε για την προώθηση της ασφάλειας και της συνεργασίας στην ευρωατλαντική περιοχή, έχει αμαυρωθεί εδώ και καιρό από την αυξανόμενη αντιπαράθεση της Ρωσίας με τη Δύση.

Vedomosti: Η Τουρκία είναι απίθανο να ξεκινήσει μεγάλη επιχείρηση κατά των Κούρδων της Συρίας χωρίς την έγκριση των ΗΠΑ

Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές σε εδάφη που ελέγχονται από τους Κούρδους στη βόρεια Συρία και το Ιράκ στις 20 Νοεμβρίου. Οι επιδρομές είχαν σκοπό να «εξουδετερώσουν» το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο η Άγκυρα αναγνωρίζει ως τρομοκρατική οργάνωση, καθώς και το συριακό Κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), τις οποίες η Άγκυρα θεωρεί ότι συνδέονται με το PKK. Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας έγραψε στο Twitter ότι οι ένοχοι θα λογοδοτήσουν για τέτοιες προδοτικές ενέργειες, αναφερόμενος στο τρομοκρατικό επεισόδιο της 14ης Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη, γράφει η Vedomosti.

Σύμφωνα με τον Amur Gadzhiev, ερευνητή στο Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, επρόκειτο για στοχευμένα πλήγματα και τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη δεν πέταξαν στον εναέριο χώρο της Συρίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η στάση των ΗΠΑ σε μια άλλη πιθανή τουρκική στρατιωτική χερσαία επιχείρηση έχει σκληρύνει από τον Μάιο-Ιούνιο, όταν οι ΗΠΑ ενίσχυσαν την παρουσία τους στη βάση κοντά στο Κομπάνι.

Ο Γκάντζιεφ είπε στο Vedomosti ότι η Ουάσιγκτον είναι αντίθετη σε μια χερσαία επίθεση κατά των YPG, την οποία οι Αμερικανοί συνεχίζουν να βοηθούν για τα δικά τους συμφέροντα. Επιπλέον, ο εμπειρογνώμονας ισχυρίζεται ότι το Ιράν έχει διατηρήσει τη σκληρή του στάση στην χερσαία επιχείρηση στη Συρία. Η Ρωσία, η οποία προειδοποίησε τον Ερντογάν τον Ιούνιο, είναι τώρα πιο επικεντρωμένη στην Ουκρανία, αλλά δεν υποστηρίζει ούτε τις στρατιωτικές προσπάθειες της Άγκυρας στη Συρία, είπε ο Γκάντζιεφ.

Σύμφωνα με τον Victor Nadein-Raevskiy, ανώτερο ερευνητή στο IMEMO RAS, τα τελευταία χτυπήματα στη Συρία ενδέχεται να χρησιμεύσουν ως προθέρμανση για μια τουρκική χερσαία στρατιωτική επιχείρηση. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο βομβαρδισμός είχε προγραμματιστεί εδώ και αρκετό καιρό. Εάν δεν ακολουθήσει μια επιχείρηση μεγάλης κλίμακας, ο αναλυτής πιστεύει ότι αυτές οι ενέργειες θα είναι μια επίδειξη της πολιτικής μυϊκής μάζας του Ερντογάν πριν από το εκλογικό έτος 2023.

Kommersant

Η πιθανότητα να κλείσει το διυλιστήριο ISAB της Lukoil στη Σικελία μπορεί να ωθήσει την ιταλική κυβέρνηση να ζητήσει από την ΕΕ να καθυστερήσει την επιβολή εμπάργκο στις ρωσικές προμήθειες πετρελαίου για αυτήν την εταιρεία. Συνδικαλιστικές διαμαρτυρίες για το κλείσιμο του εργοστασίου πραγματοποιήθηκαν στις Συρακούσες την περασμένη εβδομάδα. Η ISAB θα χάσει πετρέλαιο από τη Ρωσία εάν επιβληθεί το εμπάργκο και οι τράπεζες θα αρνηθούν να χρηματοδοτήσουν αποστολές πετρελαίου στις εγκαταστάσεις της Lukoil από άλλες χώρες. Το σενάριο μπορεί να χρειαστεί έκτακτα μέτρα από τις ιταλικές αρχές, συμπεριλαμβανομένης της εθνικοποίησης. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η αναβολή του εμπάργκο είναι απίθανη.

Η ιταλική κυβέρνηση δεν είναι ακόμη έτοιμη να εθνικοποιήσει το ISAB. Το διυλιστήριο μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει πετρέλαιο Μέσης Ανατολής, αλλά οι αντισυμβαλλόμενοι θα αρνούνταν να παράσχουν χρηματοδότηση για εναλλακτικές προμήθειες, ακόμη και αν η Lukoil και η ελβετική θυγατρική της Litasco δεν υπόκεινται σε κυρώσεις.

Οι ειδικοί που ερωτήθηκαν από την Kommersant ουσιαστικά απορρίπτουν πλήρως την προοπτική εξαίρεσης του εργοστασίου της Lukoil από το εμπάργκο. Σύμφωνα με τον Sergey Kondratiev από το Ινστιτούτο Ενέργειας και Οικονομικών, η ιταλική κυβέρνηση θα δυσκολευτεί να επιτύχει καθυστέρηση, η οποία μπορεί να δημιουργήσει προηγούμενο για άλλα διυλιστήρια, όπως το διυλιστήριο της Lukoil στη Ρουμανία. Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, η ΕΕ είναι πιθανό να προσπαθήσει να αποφύγει την παροχή συγκεκριμένων εξαιρέσεων, λαμβάνοντας υπόψη ότι μια βιώσιμη διέξοδος από το πρόβλημα μπορεί να είναι η μεταφορά της εγκατάστασης υπό κρατική διαχείριση.

Η συνεργάτης της δικηγορικής εταιρείας A-Pro Ekaterina Makeeva σημείωσε ότι η Βουλγαρία έλαβε παράταση έως το τέλος του 2024 προκειμένου να δημιουργήσει εναλλακτικά κανάλια ανεφοδιασμού. Η καθυστέρηση της απαγόρευσης του ISAB θα απαιτούσε τροποποιήσεις στον κανονισμό 833/2014 της ΕΕ, κάτι που ο εμπειρογνώμονας πιστεύει ότι είναι απίθανο δεδομένου του ευρύτερου στόχου της απομάκρυνσης από το ρωσικό πετρέλαιο. Ο Artem Kasumyan, δικηγόρος στο Delcredere, πρόσθεσε ότι η απόφαση για αναβολή πρέπει να υποστηριχθεί ομόφωνα από όλα τα μέλη της ΕΕ, κάτι που τώρα φαίνεται αμφίβολο.

Πληροφορίες από tass.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...