Ρωσικός Τύπος: Η Ρωσία επιστρέφει στη συμφωνία για τα σιτηρά

Izvestia

Η Μόσχα επιφυλάσσεται του δικαιώματος να αποχωρήσει από τη συμφωνία για τα σιτηρά, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στις 2 Νοεμβρίου, προειδοποιώντας ότι αυτό θα συμβεί εάν οι υποσχέσεις που δόθηκαν παραβιαστούν. Νωρίτερα, ο Πούτιν διέταξε την πλήρη επιστροφή της Ρωσίας στην πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας. Η Τουρκία ενήργησε ως βασικός μεσολαβητής στις διαπραγματεύσεις για την εξαγωγή τροφίμων από την Ουκρανία. Εμπειρογνώμονες με τους οποίους μίλησε η Izvestia αμφιβάλλουν ότι το καθεστώς του Κιέβου θα ακολουθήσει τις εγγυήσεις του. Το μέλλον της συμφωνίας παραμένει ασαφές.

“Η Ουκρανία μπορεί να δώσει οποιεσδήποτε εγγυήσεις. Αλλά δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι δεν θα τις παρακάμψουν, για να το θέσω ήπια”, δήλωσε στην Izvestia ο πρώην Γενικός Διευθυντής του Γραφείου του ΟΗΕ στη Γενεύη, Σεργκέι Ορτζονικίντζε. «Γενικά, τα οφέλη αυτής της συμφωνίας δεν είναι ξεκάθαρα, πολιτικά ή οικονομικά», πρόσθεσε.

Η επιστροφή στη συμφωνία είναι μια θετική εξέλιξη, η οποία κατέδειξε για άλλη μια φορά τον ρόλο της Άγκυρας ως κορυφαίου μεσολαβητή μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, δήλωσε στην Izvestia ο Ozturk Yilmaz, μέλος της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας. Αμέσως μετά την ανακοίνωση της Μόσχας την αποχώρησή της από τη συμφωνία στις 29 Οκτωβρίου, η Τουρκία ξεκίνησε μεγάλες διπλωματικές προσπάθειες.

Η αγορά σιτηρών δεν περίμενε τα νέα για την επιστροφή της Ρωσίας στη συμφωνία, δήλωσε στην Izvestia ο επικεφαλής της Sovecon, Αντρέι Σίζοφ. Οι ρωσικές εξαγωγές θα συνεχίσουν να αυξάνονται σε κάθε περίπτωση.

Παρά την επιστροφή της Ρωσίας, η συμφωνία λήγει στις 19 Νοεμβρίου. Τα μέρη διαπραγματεύονταν την παράτασή της, αλλά ο κύριος ισχυρισμός της Μόσχας παραμένει ακόμη αναπάντητος: περιορισμοί στις εξαγωγές ρωσικών γεωργικών προϊόντων και στη Rosselkhozbank, κύριο φορέα συναλλαγών στον αγροτικό τομέα, δεν έχουν έχει ακόμη αρθεί.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Mikhail Mishustin στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) κάλεσε τα μέλη του Οργανισμού να δημιουργήσουν το δικό τους σύστημα ηλεκτρονικής ανταλλαγής οικονομικών πληροφοριών και τραπεζικών πληρωμών. Αναλυτές που μίλησαν στην Izvestia πιστεύουν ότι το σύστημα θα είναι ένα ακόμη βήμα αποδέσμευσης από τις πληρωμές σε δολάρια και ευρώ. Για τη Ρωσία και την Κίνα, τα δυτικά νομίσματα γίνονται όλο και πιο τοξικά λόγω της ικανότητας των ευρωπαϊκών και αμερικανικών ρυθμιστικών αρχών όχι μόνο να παρακολουθούν αλλά και να μπλοκάρουν τις συναλλαγές.

Αναλυτές εκτιμούν ότι ενδέχεται να μιλήσουν για τη δημιουργία ενός πολυμερούς συστήματος για την ανταλλαγή ηλεκτρονικών πληροφοριών με βάση το Σύστημα Χρηματοοικονομικών Μηνυμάτων της Τράπεζας της Ρωσίας (SPFS). Αυτό το είδος δικτύου θα πρέπει να λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο όπως το SWIFT, όπου τράπεζες από διάφορες χώρες επιβεβαιώνουν μεταφορές σε ξένο νόμισμα.

«Η υλοποίηση ενός τέτοιου έργου με τις χώρες της SCO μπορεί να είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για το SWIFT. Ωστόσο, για να γίνει μια ελκυστική εναλλακτική λύση για τις χώρες της SCO, το σύστημα πρέπει ακόμη να άρει τους τεχνικούς περιορισμούς. Ειδικότερα, οι τράπεζες σημείωσαν πρόσθετο κόστος λόγω αυξημένων μέτρων ασφαλείας, όπως καθώς και το υψηλό κόστος των μηνυμάτων», δήλωσε στην Izvestia ο οικονομικός αναλυτής του ομίλου εταιρειών CMS, Βλαντιμίρ Σαγκαλάεφ.

«Εάν ένα συγκεκριμένο χρηματοπιστωτικό μέσο που βασίζεται σε καλάθι πολλών νομισμάτων αρχίσει να λειτουργεί τουλάχιστον σε αρκετά χρόνια, αυτό θα έχει σημαντική θετική επίδραση στην ομαλοποίηση του εμπορίου μεταξύ των χωρών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης. Τώρα περιπλέκονται από την απειλή κυρώσεων από μη φιλικές χώρες», δήλωσε η Yelena Frolova, εμπορική διευθύντρια της Vekprom.

Nezavisimaya Gazeta

Οι εκλογές στο Ισραήλ για την Κνεσέτ (κοινοβούλιο) έχουν πλέον τελειώσει. Το κόμμα του Λικούντ κέρδισε, συγκεντρώνοντας περισσότερες ψήφους από ό,τι προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις με τη βοήθεια των συμμάχων του. Σύμφωνα με τη Nezavisimaya Gazeta, το μόνο πράγμα που υπάρχει μεταξύ του Νετανιάχου και της επανεκλογής στην πρωθυπουργία είναι μια διαμάχη με θρησκευτικές ομάδες, των οποίων η δημοτικότητα είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι θα περίμενε κανείς.

Ο αυξανόμενος αριθμός των θρησκευόμενων Εβραίων στην κοινωνία είχε αντίκτυπο στο εκλογικό αποτέλεσμα. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, υψηλό ποσοστό συμμετοχής περίπου 71% είχαν νέοι από θρησκευτικές οικογένειες.

Για τη Ρωσία και την Ουκρανία, το πιο σημαντικό στις εκλογές στο Ισραήλ είναι η πορεία της χώρας υπό νέο πρωθυπουργό. Η είδηση ​​για την αναμενόμενη επιστροφή του Νετανιάχου στην εξουσία, εκτός από έναν πολιτικό που έχει τη φήμη ότι βρίσκει κοινό έδαφος με τη Μόσχα, αντιμετωπίστηκε με συγκρατημένη αισιοδοξία στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. “Αναμένουμε ότι η νέα κυβέρνηση θα διατηρήσει μια πορεία προς την ανάπτυξη και την ενίσχυση της πολύπλευρης συνεργασίας με τη Ρωσία”, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Μέρος της προσοχής των ΗΠΑ στρέφεται τώρα από την Ουκρανία και προς τη Μέση Ανατολή. Το Ριάντ έχει προειδοποιήσει την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι το Ιράν είναι έτοιμο να χτυπήσει στόχους της Σαουδικής Αραβίας στο εγγύς μέλλον. Οι συνεχείς διαμαρτυρίες ανάγκασαν την Τεχεράνη να επαναξιολογήσει τη διπλωματική στρατηγική της, παρά το γεγονός ότι οι δύο περιφερειακοί αντίπαλοι είχαν πραγματοποιήσει αρκετές συνομιλίες από πέρυσι για να βελτιώσουν τις σχέσεις τους. Η Σαουδική Αραβία έχει κατηγορηθεί ρητά για υποκίνηση αντικυβερνητικών εξεγέρσεων.

Στις αρχές του Οκτωβρίου, δύο εβδομάδες αφότου οι Ιρανοί βγήκαν στους δρόμους σε μεγάλες διαδηλώσεις διαμαρτυρόμενοι για τον θάνατο της Mahsa Amini, τα δυτικά think tank εξέδωσαν προειδοποίηση ότι η Τεχεράνη θα προσπαθήσει να μετατοπίσει το επίκεντρο της συζήτησης επιτιθέμενη στη Σαουδική Αραβία. Ωστόσο, οι ειδικοί είπαν ότι ένα από τα πιο πιθανά σενάρια ήταν έμμεσα χτυπήματα κατά της υποδομής του βασιλείου από το έδαφος της Υεμένης.

«Η Σαουδική Αραβία δεν είναι καλά προετοιμασμένη για μια άμεση στρατιωτική σύγκρουση με το Ιράν», δήλωσε στην εφημερίδα ο στρατιωτικός ειδικός Γιούρι Λιαμίν. «Τα γεγονότα της τελευταίας δεκαετίας έδειξαν ότι οι ένοπλες δυνάμεις του βασιλείου αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα ακόμη και στη σύγκρουση με τους Χούθι. Επιπλέον, τα συστήματα αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας της Σαουδικής Αραβίας δεν μπορούσαν να καλύψουν αξιόπιστα τους πυραύλους και τα drones που οι Χούθι έχουν ενώ η ποσότητα και η γκάμα των μοντέλων τους είναι πολύ περιορισμένη σε σύγκριση με αυτό που έχει το Ιράν», πρόσθεσε.

Vedomosti

Το Υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας έχει αρχίσει να προετοιμάζει έναν κατάλογο φιλικών χωρών για την αναθεώρηση της συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Alexey Sazanov στο Vedomosti. Το υπουργείο ετοιμάζει προτάσεις ώστε η κυβέρνηση να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Μαλαισία, την Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).

“Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για φορολογικές συμφωνίες με φίλες χώρες, ετοιμάζουμε προτάσεις για να τις εξετάσει η κυβέρνηση. Αφορούν τη Μαλαισία, την Τουρκία, καθώς και τα ΗΑΕ εάν εισαχθεί φόρος εισοδήματος επιχειρήσεων εκεί”, είπε ο Σαζάνοφ.

Σκοπός της αναθεώρησης των συμφωνιών, σύμφωνα με τον Σαζάνοφ, είναι να μειωθεί το κόστος προσέλκυσης επενδύσεων από αυτές τις χώρες από πραγματικούς επενδυτές.

Η αναθεώρηση της συμφωνίας αποφυγής διπλής φοροαποφυγής με τις φιλικές χώρες είναι σημαντικό καθήκον αυτή τη στιγμή, καθώς οι συμφωνίες ενισχύουν την ανάπτυξη αμοιβαίων σχέσεων μεταξύ των κρατών με τη θέσπιση ευνοϊκών φορολογικών συντελεστών, δήλωσε η Μαρίνα Μπελιακόβα.

Οι συμφωνίες θα πρέπει επίσης να επανεξεταστούν με άλλες μεγάλες ασιατικές οικονομίες που είναι πρόθυμες να κάνουν επιχειρηματικές δραστηριότητες και να επενδύσουν στη Ρωσία, όπως η Ινδία και η Ινδονησία, πιστεύει ο Ντμίτρι Σεμτσισέν, φορολογικός εμπειρογνώμονας.

Πληροφορίες από tass.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...