Ρωσικός Τύπος: Η Ρωσία έτοιμη να ανταποδώσει τις εχθρικές κινήσεις Λετονίας και Εσθονίας – Οι συνομιλίες για την πυρηνική συμφωνία του Ιράν βρίσκονται στο τελικό στάδιο

Ρωσία Μόσχα Κρεμλίνο
Φώτο αρχείου / Πηγή: Eurokinissi

Izvestia

Η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με τη Λετονία και την Εσθονία θα ήταν το έσχατο μέτρο της Μόσχας ως απάντηση στην απόφασή τους να απαγορεύσουν την έκδοση βίζας σε Ρώσους υπηκόους, δήλωσε ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου (άνω βουλή) Γκριγκόρι Καρασίν. Η απαγόρευση εισόδου για τους Ρώσους δεν ήταν η μόνη εχθρική κίνηση. Το κοινοβούλιο της Λετονίας χαρακτήρισε τη Ρωσία ως «κράτος χορηγό της τρομοκρατίας».

“Θα ήταν λάθος να μιλάμε για αντίποινα. Πρέπει απλώς να παροτρύνουμε τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν κοινή λογική, να τηρούν την τάξη και να σταματήσουν την πολιτική παραφροσύνη. Η διακοπή των σχέσεων είναι ένα μέτρο έσχατης ανάγκης, αλλά τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί», επεσήμανε ο Karasin. Τόνισε, ωστόσο, ότι η απάντηση της Ρωσίας θα είναι σκληρή και απρόβλεπτη.

Για να δοθεί μια ευκαιρία στην ειρήνη, υπάρχει ανάγκη να διασφαλιστεί ότι ο διάλογος μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσίας θα συνεχιστεί, δήλωσε στην εφημερίδα η Βουλγάρα βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Έλενα Γιόντσεβα. Σύμφωνα με αυτήν, υπάρχουν διπλωματικά εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν να σταματήσει αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία.

Το μέλλον της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν θα ξεκαθαριστεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, δήλωσε στην Izvestia ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στους Διεθνείς Οργανισμούς στη Βιέννη Μιχαήλ Ουλιάνοφ. Τα μέρη αναμένεται να επιστρέψουν στο αρχικό σχέδιο, το οποίο θα αλλάξει ελαφρώς ως προς τα χρονοδιαγράμματα. Σύμφωνα με τη συμφωνία, το Ιράν θα επαναφέρει το πυρηνικό του πρόγραμμα στο προηγούμενο στάδιο και θα είναι σε θέση να ενισχύσει τις εξαγωγές πετρελαίου μόλις αρθούν οι περιορισμοί.

Το κείμενο για την πυρηνική συμφωνία του Ιράν έχει συμφωνηθεί σχεδόν πλήρως, σημείωσε ο Ουλιάνοφ. “Τα μέρη φαίνεται να έχουν φτάσει στο τελικό στάδιο. Δεν είναι πιθανό να διεξαχθούν μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις στο άμεσο μέλλον”, τόνισε. “Το όλο θέμα είναι να αποκατασταθούν οι όροι της αρχικής συμφωνίας. Όσον αφορά τις κυρώσεις και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, θα πρέπει να επιστρέψει στην αρχική του κατάσταση όπως υποτίθεται ότι θα ήταν πίσω το 2015”, είπε ο απεσταλμένος. «Θα υπάρξουν κάποιες μικρές αλλαγές, αλλά μόνο επειδή έχουν περάσει ορισμένα χρόνια», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Ουλιάνοφ, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έδωσε μεγάλη ώθηση στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. “Ίσως οι Ιρανοί να μην περίμεναν καν τέτοια πρόοδο. Σε κάθε περίπτωση, οι ξένοι παρατηρητές σίγουρα δεν το περίμεναν. Τα πράγματα θα πρέπει να επανέλθουν σε καλό δρόμο και θα γίνει εάν επιτευχθεί συμφωνία. Η συμφωνία ξεκαθαρίζει ποιος κάνει τι και πότε”, εξήγησε ο Ρώσος απεσταλμένος. Ο Ουλιάνοφ τόνισε επίσης ότι η Μόσχα υποστήριξε την επίτευξη της συμφωνίας και πίστευε ότι θα ήταν χρήσιμη.

Nezavisimaya Gazeta

Η Ινδία αναδεικνύεται ως ο βασικός οικονομικός παράγοντας της Ρωσίας στην Ασία. Οι ινδικές εταιρείες αυξάνουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και άνθρακα, πληρώνοντας σε ασιατικά νομίσματα αντί για δολάριο ΗΠΑ. Επιπλέον, η παράδοση των ρωσικών στρατηγικών βομβαρδιστικών Tu-160 σηματοδοτεί την αμυντική συνεργασία με την Ινδία, γράφει η Nezavisimaya Gazeta.

Οι ειδικοί δεν εκπλήσσονται από την σύγκλιση συμφερόντων μεταξύ Ρωσίας και Ινδίας. “Πάντα ήταν πολύ πιο βολικό για τους Ινδούς να εισάγουν πετρέλαιο από τα κράτη του Περσικού Κόλπου παρά από τη Ρωσία. Ωστόσο, οι διμερείς σχέσεις ήταν παραδοσιακά φιλικές σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των προμηθειών όπλων. Δεδομένης της τρέχουσας έκπτωσης στο πετρέλαιο και υγροποιημένο αέριο και τις υψηλές τιμές αγοράς, οι ρωσικές εισαγωγές έχουν γίνει καλύτερη επιλογή για την Ινδία», εξήγησε ο ειδικός της Iva Partners, Artyom Klyukin.

Μαζί με την Κίνα και άλλες χώρες, η Ινδία κερδίζει πλεονεκτήματα από τη μερική στροφή της Ρωσίας προς την Ανατολή που προκλήθηκε από τις δυτικές κυρώσεις, σημείωσε ο επικεφαλής αναλυτής της TeleTrade, Mark Goikhman. Ταυτόχρονα, σε σύγκριση με την Κίνα, η Ινδία ασχολείται λιγότερο με οικονομικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, «γι’ αυτό και ο κίνδυνος δευτερογενών κυρώσεων είναι μικρότερος για τις ινδικές εταιρείες από ό,τι για τις κινεζικές». Επιπλέον, η Ινδία μπορεί να καταβάλει προσπάθειες για τη δημιουργία νέων αλυσίδων εφοδιασμού και εφοδιαστικής. «Οι κυρώσεις περιορίζουν την άμεση εξαγωγή πολλών αγαθών από δυτικές χώρες στη Ρωσία, ενώ οι ινδικές εταιρείες μπορούν να τα αγοράσουν και αργότερα να τα παραδώσουν στη χώρα μας, ιδιαίτερα στο πλαίσιο του συστήματος «παράλληλης εισαγωγής», τόνισε ο αναλυτής.

“Η Ινδία είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία και είναι επίσης η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο από άποψη πληθυσμού. Υπάρχουν τεράστιες προοπτικές συνεργασίας με την Ινδία επειδή η κατανάλωση ενέργειας της χώρας αυξάνεται μαζί με τη βιομηχανική παραγωγή και την οικονομία στο σύνολό της ” τόνισε ο αναλυτής της Freedom Finance Global, Vladimir Chernov.

Vedomosti

Τα πλοία με σιτηρά που φεύγουν από τα ουκρανικά λιμάνια με βάση τις συμφωνίες που υπογράφηκαν στην Κωνσταντινούπολη στις 22 Ιουλίου κατευθύνονται προς δυτικές χώρες αντί στα αφρικανικά κράτη που λιμοκτονούν, τόνισε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Ιβάν Νετσάγιεφ. Αυτό εγείρει αμφιβολίες ότι η συμφωνία για τα σιτηρά ήταν πραγματικά κρίσιμη για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, γράφει η Nezavisimaya Gazeta.

Υπάρχει κίνδυνος η έλλειψη σιτηρών να αυξήσει την πείνα στην Αφρική κάτι για το οποίο μιλάνε αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών, αναφέροντας τον αποκλεισμό των ουκρανικών λιμανιών ως αιτία. Ωστόσο, αφού τα πλοία άρχισαν να φεύγουν από το λιμάνι της Οδησσού, στράφηκαν στη διαθεσιμότητα σιτηρών για τις λιμοκτονούσες χώρες. Σύμφωνα με δημοσιεύματα δυτικών μέσων ενημέρωσης, πλοία που αναχωρούν από λιμάνια της Ουκρανίας κατευθύνονται προς την Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, την Ιταλία και την Κίνα. Κανένα από τα πλοία δεν έχει μέχρι στιγμής χαράξει πορεία προς την Υεμένη, τη Σομαλία, την Αιθιοπία και άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν την απειλή του λιμού.

Ουκρανικά γεωργικά προϊόντα παραδίδονται στους συνήθεις προορισμούς τους, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας και η έλλειψη προμηθειών σε χώρες που λιμοκτονούν είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα ισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στην αγορά, επισημαίνει ο διευθυντής της δεξαμενής σκέψης SovEcon Andrey Sizov. Οι εικασίες των δυτικών πολιτικών ότι αυτά τα προϊόντα έπρεπε να παραδοθούν στα αφρικανικά έθνη ήταν απολύτως αβάσιμες καθώς σιτηρά στάλθηκαν στις χώρες που είχαν προσφέρει την καλύτερη τιμή, όπως ήταν πάντα, σημείωσε ο ειδικός.

«Η Ευρώπη και η Κίνα λάμβαναν πάντα το μεγαλύτερο μέρος του ουκρανικού καλαμποκιού», τόνισε ο Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Μελετών Αγροτικής Αγοράς Ντμίτρι Ρίλκο. “Προμήθευαν καλαμπόκι στην Αίγυπτο στο παρελθόν, επομένως ίσως θα συνεχίσουν να το κάνουν τώρα, αλλά ποτέ δεν παρασχέθηκαν τεράστιες ποσότητες. Η Κίνα, η Ευρώπη και η Τουρκία είναι οι τρεις βασικές αγορές για το ουκρανικό καλαμπόκι”, πρόσθεσε.

Kommersant

Το μέγεθος των συναλλαγών κινεζικού νομίσματος στο ρωσικό χρηματιστήριο έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία. Την Πέμπτη, οι μέσες συναλλαγές σε γιουάν ήταν 1,62 εκατ. ρούβλια (26.800 δολάρια), δέκα φορές υψηλότερα από το επίπεδο που καταγράφηκε στις αρχές Μαρτίου. Η αυξανόμενη ζήτηση συναλλάγματος από τους μεγάλους εμπόρους είναι ένας από τους λόγους για την ανάπτυξη, γράφει η Kommersant.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής αναλυτή της Sovcombank Mikhail Vasilyev, οι Ρώσοι εισαγωγείς επιδιώκουν ενεργά να αλλάξουν τις συμβάσεις στο κινεζικό νόμισμα. «Τα logistics και οι κραδασμοί πληρωμών αναγκάζουν τις ρωσικές εταιρείες να αναζητήσουν ευκαιρίες για να ενισχύσουν τη συνεργασία με τις κινεζικές επιχειρήσεις», επεσήμανε ο Επικεφαλής Οικονομικών και Τομεακής Έρευνας της Promsvyazbank Yevgeny Loktyukhov.

“Η μετάβαση στο γιουάν όσον αφορά τις συναλλαγές μπορεί να σηματοδοτήσει την ανάγκη συσσώρευσης του απαραίτητου ποσού του κινεζικού νομίσματος. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ρωσικές τράπεζες συμμετέχουν ενεργά στο τραπεζικό σύστημα πληρωμών CIPS της Κίνας, το οποίο προβλέπει πληρωμές σε γιουάν”, δήλωσε ο Ερνστ Μπέκερ, Οικονομικός Διευθυντής της Expobank.

Καθώς η διαδικασία αποκλιμάκωσης της εξάρτησης από το δολάριο ξεκινά, η ζήτηση των εταιρειών για το κινεζικό νόμισμα θα συνεχίσει να αυξάνεται, γεγονός που θα έχει θετικό αντίκτυπο στην εμπορική δραστηριότητα. Ο Βασίλιεφ δεν αποκλείει το μέσο επίπεδο των συναλλαγών σε γιουάν να φτάσει σε αυτό του δολαρίου και του ευρώ. Σε αυτό θα συμβάλει και η υιοθέτηση ενός νέου δημοσιονομικού κανόνα, ο οποίος θα ορίζει την αγορά νομισμάτων των φίλων χωρών. «Το γουάν, το τέταρτο δημοφιλές νόμισμα στον κόσμο για διεθνή αποθέματα και συναλλαγές, προφανώς θα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας», είπε ο Bekker.

Πληροφορίες από tass.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...