Ρωσικός Τύπος: Η Ρωσία και το ΝΑΤΟ θα κάνουν αμοιβαίες παραχωρήσεις

Κτίριο Υπουργείου Εξωτερικών Ρωσικής Ομοσπονδίας, Μόσχα
Φώτο Αρχείου / Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Μόσχα

Izvestia

Ένας διάλογος για να σταματήσει η επέκταση του ΝΑΤΟ “δεν είναι αδύνατος”, αν και θα πάρει πολύ χρόνο, είπαν ειδικοί στην Izvestia. Σύμφωνα με αυτούς, το ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ δεν θα συμφωνήσει σε μόνιμη απαγόρευση εισδοχής νέων μελών, αλλά θα την αποδεχτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Συνολικά, πολιτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τις εγγυήσεις ασφαλείας, που θα πραγματοποιηθούν στο ΝΑΤΟ και τον ΟΑΣΕ τις επόμενες ημέρες, θα επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τη θέση της Ουάσιγκτον. Εν τω μεταξύ, η Μόσχα εναποθέτει μεγάλες ελπίδες στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ρωσίας-ΝΑΤΟ στις 12 Ιανουαρίου, το αποτέλεσμα της οποίας θα καθορίσει εάν θα συνεχιστεί η συνεργασία για την άμβλυνση των εντάσεων.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ, η συνάντηση Ρωσίας-ΝΑΤΟ θα καθορίσει εάν αξίζει να συνεχιστεί η συνεργασία για τις εγγυήσεις ασφαλείας. Ο ανώτερος διπλωμάτης ξεχώρισε τρεις θέσεις που θα επιδιώξει η Ρωσία: την ανάσχεση της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά, την επιστροφή των οπλικών συστημάτων του ΝΑΤΟ στη θέση τους του 1997 και τη μη ανάπτυξη νέων στα σύνορα της Ρωσίας.

Ο Τόμας Γκράχαμ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ και διευθύνων σύμβουλος της Kissinger Associates, είπε στην Izvestia ότι μπορούμε να περιμένουμε να δούμε μια επανεισαγωγή των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που επιτεύχθηκαν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ιδίως τη διαφάνεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων και τον περιορισμό επιχειρήσεων κατά μήκος των συνόρων Ρωσίας-ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τον ειδικό, η συμφωνία για τη μη επέκταση του ΝΑΤΟ θα μπορούσε να είναι δυνατή, αν και πιθανόν να πάρει πολύ χρόνο.

“Αναμφισβήτητα, η σχέση Ρωσίας-ΗΠΑ είναι σημαντική, επειδή οι ΗΠΑ παραμένουν ο σημαντικότερος παράγοντας στον ευρωατλαντικό χώρο”, δήλωσε ο ερευνητής στο το Κέντρο Διεθνούς Ασφάλειας στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων, Ντμίτρι Στεφάνοβιτς στην Izvestia.

Kommersant

Η αλλαγή της εξουσίας στο Καζακστάν, η οποία πραγματοποιήθηκε το 2019, πραγματοποιείται στην πραγματικότητα μόλις τώρα, μετά την αποτυχημένη βίαιη εξέγερση στο Αλμάτι και άλλες πόλεις της χώρας, γράφει η Kommersant. Ο Πρόεδρος Kassym-Jomart Tokayev βγήκε από τη σκιά του προκατόχου του, Nursultan Nazarbayev, για να ενεργήσει χωρίς να κοιτάξει πίσω στον ηγέτη του έθνους. Το τι θα προκύψει από αυτό παραμένει ασαφές, γράφει η εφημερίδα.

Ο Τοκάγιεφ έχει προτείνει ένα σχεδόν επαναστατικό πρόγραμμα που υπόσχεται να οικοδομήσει ένα «νέο Καζακστάν». Αυτή η διατύπωση από μόνη της δείχνει μια πρόθεση να καταργηθεί το προηγούμενο Καζακστάν που έχτισε ο Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, γράφει η Kommersant. Ο πρόεδρος, ο οποίος νωρίτερα χαρακτήρισε τα γεγονότα στη χώρα τρομοκρατική επίθεση από μέσα και έξω, καθώς και απόπειρα πραξικοπήματος, είπε ότι δεν ήταν μόνο συνωμοσία. Οι αρχές, ανέφερε, ήταν εκτός πραγματικότητας και αγνόησαν τα πραγματικά προβλήματα. Στην ομιλία του, ο Τοκάγιεφ μόνο μία φορά ανέφερε τον προκάτοχό του και με αρνητικό τρόπο.

Ο πολιτικός αναλυτής Γκαζίζ Αμπίσεφ είπε στην εφημερίδα ότι ο πρόεδρος ξεκινά βάζοντας τους πλούσιους στο στόχαστρο. «Είμαι σίγουρος ότι με τον καιρό θα τινάξουν τη σκόνη από την ιδέα ενός προοδευτικού φόρου, για τον οποίο μιλούσε πριν από 2,5 χρόνια, αλλά αντιμετώπισε αντίσταση», είπε και πρόσθεσε: «Η ομιλία περιέχει στρατηγικά ζητήματα που πάντα συζητούνταν. Ειδικότερα, το έργο της εκ νέου εκβιομηχάνισης και της εκπαίδευσης. Αλλά αυτά είναι θέματα που έπρεπε να αναπτυχθούν εδώ και δεκαετίες».

Οι ειδικοί με τους οποίους μίλησε η Kommersant συμφωνούν ότι όλα όσα αναφέρει ο Τοκάγιεφ δεν είναι ακόμη ένα πρόγραμμα, αλλά ένα σύνολο καλών, ακόμη και λαϊκιστικών δηλώσεων και φιλοδοξιών. Ωστόσο, η πραγματοποίησή του παραμένει στον αέρα.

“Βρισκόμαστε στη μέση μιας κρίσης. Έχει περάσει μόλις μια εβδομάδα και πιστεύω ότι ο πρόεδρος και οι συνομιλητές του έχουν κάνει το αδύνατο. Έχουν μια σχεδόν ιδανική απάντηση για όλες τις ανάγκες της κοινωνίας”, δήλωσε στην εφημερίδα ο Διευθυντής του Κέντρου Εφαρμοσμένης Έρευνας Ταλάπ Ραχίμ Οσακμπάγιεφ.

Η εφημερίδα γράφει για το εμπάργκο άνθρακα στην Ινδονησία και πώς αυτό ενισχύει τις τιμές στη Ρωσία.Το εμπάργκο στην εξαγωγή θερμικού άνθρακα από την Ινδονησία, που επιβλήθηκε στα τέλη του περασμένου έτους, οδήγησε σε αύξηση των παγκόσμιων τιμών κατά 15-20%. Ως αποτέλεσμα, οι τιμές του ρωσικού θερμικού άνθρακα κατηγορίας D ενδέχεται να αυξηθούν κατά 10% στα 130 δολάρια ανά τόνο. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με αναλυτές και πηγές της αγοράς, το αποτέλεσμα δεν θα είναι μακροπρόθεσμο, καθώς οι αρχές της Ινδονησίας συζητούν ήδη την άρση του εμπάργκο.

Η Ινδονησία, η οποία αντιπροσωπεύει πάνω από το 40% των παγκόσμιων εξαγωγών θερμικού άνθρακα, έχει επιβάλει μηνιαία απαγόρευση εξαγωγών εν μέσω φόβων ότι η έλλειψη άνθρακα σε τοπικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής θα μπορούσε να οδηγήσει σε διακοπές ρεύματος.

Εν τω μεταξύ, οι εξαγωγές άνθρακα συνεχίζουν να αυξάνονται. Σύμφωνα με τους Ρωσικούς Σιδηροδρόμους, το 2021, η φόρτωση άνθρακα στα λιμάνια εξαγωγής αυξήθηκε κατά 9,3% σε 182,3 εκατ. τόνους.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του οίκου αξιολόγησης του NKR Dmitry Orekhov αναμένει να δει βραχυπρόθεσμη αύξηση 10-15% στις τιμές του άνθρακα το 1ο τρίμηνο λόγω των περιορισμών στις εξαγωγές από την Ινδονησία. Ωστόσο, δεδομένου ότι το εμπάργκο μπορεί να αρθεί σύντομα, οι τιμές είναι επίσης πιθανό να σταματήσουν να αυξάνονται.

Ο αναλυτής επισημαίνει επίσης το γεγονός ότι οι τιμές του θερμικού άνθρακα εξαρτώνται από τις τιμές του φυσικού αερίου, οι οποίες μειώνονται τις τελευταίες εβδομάδες τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ασία εν μέσω σχετικά ζεστού καιρού. Σύμφωνα με τον ίδιο, η παγκόσμια ζήτηση για θερμικό άνθρακα θα είναι σταθερή φέτος, καθώς η φθίνουσα κατανάλωση σε Ευρώπη και ΗΠΑ θα αντισταθμιστεί από τις ασιατικές χώρες, κυρίως την Κίνα και την Ινδία.

Nezavisimaya Gazeta

Τα έσοδα από το πετρέλαιο της Ρωσίας το 2022 μπορεί να είναι 1,5 φορές ή και διπλάσιο από το ποσό που απαιτείται για την ισορροπία του προϋπολογισμού, σύμφωνα ειδικούς, που προβλέπουν το ελάχιστο επίπεδο τιμών του πετρελαίου το 2022 στα 65 δολάρια το βαρέλι και το μέγιστο στα 90 δολάρια, γράφει η Nezavisimaya Gazeta. Ο προϋπολογισμός βασίζεται σε ένα επίπεδο περίπου 44 $ ανά βαρέλι. Ωστόσο, οι αναλυτές συζητούν για μακροπρόθεσμα συμπεράσματα σχετικά με τα τρέχοντα γεγονότα, για παράδειγμα, την παραλλαγή Omicron με άγνωστη ακόμη καταστροφική επίδραση και το Καζακστάν.

Η αναπληρώτρια διευθύντρια του κέντρου Alpari Natalya Milchakova πιστεύει ότι η κατάσταση στο Καζακστάν δεν θα είναι μακροπρόθεσμος παράγοντας για την αγορά πετρελαίου. Αναλυτές της Freedom Finance στο Καζακστάν εξήγησαν στην εφημερίδα ότι το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής πετρελαίου βρίσκεται στο Δυτικό Καζακστάν, σε κοιτάσματα μακριά από τις πόλεις.

Οι ειδικοί που μίλησαν στη Nezavisimaya Gazeta απαρίθμησαν παράγοντες που θα καθορίσουν την κίνηση των τιμών του πετρελαίου φέτος: η πανδημία και ο αντίκτυπός της στην υγεία των ανθρώπων και την παγκόσμια οικονομία, καθώς και οι αποφάσεις των χωρών του ΟΠΕΚ+. Η καθυστερημένη επίδραση της έλλειψης επενδύσεων σε έρευνες και γεωτρήσεις τα τελευταία χρόνια, καθώς και η κατάσταση με τα αποθέματα καυσίμων σε διάφορες περιοχές θα επηρεάσει επίσης τις τιμές.

«Ετοιμαζόμαστε να δούμε τιμές Brent γύρω στα 72-73 δολάρια το βαρέλι μέχρι τα μέσα του έτους», δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος της Univer Capital Ντμίτρι Αλεξάντροφ. “Αυτή τη στιγμή, θα πρέπει να αναμένουμε ότι η τιμή του αργού πετρελαίου Brent έως τα μέσα του 2022 θα είναι εντός του εύρους των 76-85 $ ανά βαρέλι. Και μέχρι το τέλος του έτους, η βασική μας πρόβλεψη ένα εύρος 65-80 $ ανά βαρέλι», σημείωσε ο Andrey Maslov, αναλυτής της Finam.

Σε άλλο θέμα η εφημερίδα ασχολείται με τα γεγονότα στο Καζακστάν. Το Πεκίνο ευνοεί την παραμονή δυνάμεων του CSTO στο Καζακστάν, δήλωσε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι σε συνομιλία με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Σύμφωνα με τον κινεζικό Τύπο, το Πεκίνο είναι επίσης έτοιμο να στείλει αξιωματικούς πληροφοριών για να βοηθήσουν τη γείτονα χώρα. Σύμφωνα με ειδικούς, η υποστήριξη της Κίνας την εποχή της βίαιης εξέγερσης περιοριζόταν στα λόγια, ενώ η Ρωσία απέδειξε ότι είναι αληθινός σύμμαχος και έστειλε στρατιωτικό σώμα, γράφει η Nezavisimaya Gazeta.

Η Κίνα έχει διοχετεύσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια στην Κεντρική Ασία την τελευταία δεκαετία, κυρίως στους τομείς πετρελαίου, φυσικού αερίου και ορυκτών, γράφει η εφημερίδα. Ωστόσο, η Κίνα, τουλάχιστον προς το παρόν, δεν είναι σε θέση να βοηθήσει τους συμμάχους της στην περιοχή με στρατιωτικά μέσα. Αυτό εγκυμονεί νέους κινδύνους για την Κίνα. Το Πεκίνο κατανοεί ότι η μοίρα των κινεζικών επενδύσεων εξαρτάται από την καλή θέληση του ρωσικού στρατού, πιστεύει ο Αμερικανός ειδικός σε θέματα Κίνας Dean Cheng.

“Οι δυτικοί πολιτικοί προσπαθούν να αποδείξουν ότι η Ρωσία και η Κίνα θα συγκρουστούν αναπόφευκτα στην Κεντρική Ασία” δήλωσε στην εφημερίδα ο αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων Αλεξάντερ Λομάνοφ. «Στην πραγματικότητα, η εμπλοκή της Κίνας στην Κεντρική Ασία είναι καθαρά από οικονομική και επενδυτική σκοπιά και δεν συνοδεύεται από την ανάπτυξη κινεζικών στρατευμάτων ή τη δημιουργία ενός στρατιωτικού μπλοκ με επικεφαλής την Κίνα», πρόσθεσε.

Ωστόσο, ο επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Ανώτατης Οικονομικής Σχολής, Αλεξάντερ Λούκιν είπε στη Nezavisimaya Gazeta ότι δεν υπάρχει πλήρης συμφωνία μεταξύ των θέσεων της Ρωσίας και της Κίνας για το Καζακστάν. «Η Ρωσία είναι σύμμαχος για το Καζακστάν, ενώ η Κίνα είναι εταίρος», σημείωσε ο ειδικός.

Πληροφορίες από tass.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...