Ρωσικός Τύπος: Η Ρωσία κρατά τους υπερηχητικούς πυραύλους για μελλοντική χρήση

Βαλλιστικοί πύραυλοι εδάφους -εδάφους «Iskander-M» των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων
Φώτο Αρχείου / Βαλλιστικοί πύραυλοι εδάφους -εδάφους «Iskander-M» των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων

Τα συστήματα αεράμυνας της Δύσης είναι απίθανο να προστατεύσουν όλες τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας, στοίχημα για τον Πούτιν η τεχνητή νοημοσύνη και οι ΗΠΑ προτρέπουν την Τουρκία για αποκλιμάκωση στη Συρία. Αυτά είναι τα κύρια θέματα των εφημερίδων της Παρασκευής σε ολόκληρη τη Ρωσία.

Nezavisimaya Gazeta

Η Μόσχα πιστεύει ότι τα πλήγματα από τις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις που πραγματοποιήθηκαν στο «σύστημα στρατιωτικής διοίκησης της Ουκρανίας και τις σχετικές εγκαταστάσεις ηλεκτρικής ενέργειας» είναι αποτελεσματικά, ενώ το Κίεβο το αρνείται και επιμένει ότι η πλειονότητα των βλημάτων καταρρίφθηκε. Το καθεστώς Zelensky ισχυρίζεται ότι για μεγαλύτερη αξιοπιστία της αεράμυνας του, οι ΗΠΑ και τα μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να παρέχουν νέες προμήθειες συστημάτων αεράμυνας, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων Patriot. Τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η Ουκρανία είναι έτοιμοι να συνεχίσουν τις εχθροπραξίες.

Στρατιωτικός εμπειρογνώμονας, ο απόστρατος υποστράτηγος Γιούρι Νετκάτσεφ σημείωσε ότι μέχρι στιγμής η Μόσχα δεν έχει χρησιμοποιήσει ακόμη υπερηχητικά όπλα σε μαζική κλίμακα και η αεράμυνα της Ουκρανίας είναι ανίσχυρη απέναντί τους.

«Σε όλη τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, το υπερηχητικό αερομεταφερόμενο σύστημα 9-A-7660 Kinzhal χρησιμοποιήθηκε μόνο τρεις φορές», σημείωσε ο ειδικός. “Μόνο τρεις πύραυλοι εκτοξεύτηκαν και όλοι σε σημαντικούς στόχους. Εν τω μεταξύ, το 2021, στη Νότια Στρατιωτική Περιφέρεια, δημιουργήθηκε μια ολόκληρη διμοιρία φορέων τέτοιων όπλων, υπερηχητικά αεροσκάφη μαχητικών-αναχαιτιστών μεγάλου βεληνεκούς MiG-31K. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για το πόσα αεροπλάνα θα περιλαμβάνει. Ωστόσο, νομίζω ότι δεν είναι λιγότερο από 30. Και η χωρητικότητα όπλων Kinzhal δεν πρέπει να είναι μικρότερη από 10 μονάδες ανά αεροσκάφος. Άρα, ενδεχομένως, η Ρωσία μπορεί να χτυπήσει όχι λιγότερους από 300 στρατηγικούς στόχους στην Ουκρανία με 100% πιθανότητα», κατέληξε ο ειδικός.

Izvestia

Το μέλλον της Ρωσίας εξαρτάται από την επιτυχία της στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, δήλωσε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε διεθνές συνέδριο για την τεχνολογία στις 24 Νοεμβρίου. Θα πρέπει να εφαρμοστεί σε όλους τους κλάδους, τόνισε. Για να γίνει αυτό, προέτρεψε να εξορθολογιστεί η νομοθεσία και να εμπλακούν νέοι ειδικοί.

Όπως είπε στην Izvestia ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Maxim Kolesnikov, η αγορά της τεχνητής νοημοσύνης αναπτύσσεται ενεργά, σχεδόν διπλασιάζεται σε διάστημα τριών ετών. Σε ό,τι αφορά τη σφαίρα των διεθνών πληρωμών, ο πρόεδρος επεσήμανε ότι η Ρωσία δέχεται συνεχώς επιθέσεις αφού το ίδιο το σύστημα στις μέρες μας ελέγχεται από έναν «στενό κύκλο κρατών και χρηματοπιστωτικών ομάδων». Ο Ρώσος ηγέτης ζήτησε τη δημιουργία ενός συστήματος ανεξάρτητου από τις τράπεζες και τις παρεμβάσεις τρίτων χωρών.

Οι κυρώσεις της Δύσης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ δεν θα αρθούν σύντομα, επομένως είναι πράγματι απαραίτητο να αναζητηθούν νέες λύσεις όσον αφορά τα συστήματα πληρωμών, δήλωσε στην Izvestia ο οικονομολόγος Βλαντιμίρ Κλιμάνοφ. Ωστόσο, λόγω της εξωτερικής πίεσης, η συνεργασία σε αυτό το σημείο ακόμη και με φιλικές χώρες είναι πολύ περιορισμένη, καθώς φοβούνται να καταλήξουν σε κυρώσεις μαζί με τη Μόσχα.

Vedomosti

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιέζουν την Τουρκία να αποκλιμακώσει τη σύγκρουση με τους Κούρδους της Συρίας, τους οποίους η Άγκυρα σφυροκοπά με αεροπορικές επιδρομές από τις 21 Νοεμβρίου, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Πάτρικ Ράιντερ. Η Τουρκία θεωρεί τους συμμάχους της Ουάσιγκτον, τους Κούρδους της Συρίας από την ομάδα YPG που είναι συνδεδεμένη με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), ότι εμπλέκονται στην τρομοκρατική έκρηξη της 14ης Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη. Ορισμένες στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ βρίσκονται στις περιοχές που ελέγχονται από το YPG.

«Οι Αμερικανοί δεν είναι πολύ πρόθυμοι να υπερασπιστούν τους εταίρους τους, τους Κούρδους της Συρίας, επειδή δεν ενθουσιάζονται από το ενδεχόμενο του κράτους τους, που απειλεί την περιοχή με αστάθεια», λέει ο αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σπουδών στο Κρατικό Ινστιτούτο της Μόσχας, Victor Mizin. Η Τουρκία πιστεύει ότι μπορεί να ενεργήσει ατιμώρητα, καθώς οι ΗΠΑ δεν έχουν πολλές ευκαιρίες να τη σταματήσουν, αν και οι ενέργειες της Άγκυρας στη Συρία εκνευρίζουν την Ουάσιγκτον, λέει ο ειδικός. Κατά τη γνώμη του, εφόσον οι ΗΠΑ δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν, θα προσπαθήσουν να την αποτρέψουν την Τουρκία από χερσαία εισβολή ή μπορεί να την απειλήσουν με κυρώσεις ή μειωμένη στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία.

Σύμφωνα με τον Kirill Semyonov, εμπειρογνώμονα του Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας, η πραγματοποίηση χτυπημάτων στους Κούρδους της Συρίας είναι επωφελής για την τρέχουσα τουρκική πολιτική ηγεσία την παραμονή των κοινοβουλευτικών εκλογών και στη συνέχεια των προεδρικών εκλογών του 2023. Ωστόσο, κατά τη γνώμη του, η Τουρκία δεν είναι τεχνικά έτοιμη για μια πλήρους κλίμακας εισβολή στο έδαφος και προς το παρόν θέλει να παρακολουθεί την κατάσταση στην περιοχή.

Nezavisimaya Gazeta

Η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σαντού συγκάλεσε συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Ασφαλείας την Πέμπτη, όπου έθεσε το θέμα του εφοδιασμού της χώρας με ενεργειακούς πόρους. Ο ηγέτης των Μολδαβών Σοσιαλδημοκρατών, Victor Shelin, είπε στη Nezavisimaya Gazeta ότι οι Μολδαβοί αξιωματούχοι σχεδιάζουν να ξεπεράσουν τον χειμώνα με ρωσικό αέριο και στη συνέχεια να στραφούν στις προμήθειες της Ρουμανίας. Η Μολδαβία αγοράζει ήδη ηλεκτρική ενέργεια από το Βουκουρέστι αντί για φθηνότερη ενέργεια από την Υπερδνειστερία, σημείωσε ο πολιτικός, τονίζοντας ότι το ζητούμενο είναι η πλήρης ρήξη των σχέσεων με τη Ρωσία ενώ στρέφεται προς την ΕΕ. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Βρυξέλλες υποσχέθηκαν στη Sandu 600 εκατ. ευρώ για να αντισταθμίσουν την ενεργειακή απόσπαση από τη Μόσχα και να αποτρέψουν μαζικές ταραχές στη χώρα.

Ο ηγέτης της Δημοκρατίας της Υπερδνειστερίας, Βαντίμ Κρασνοσέλσκι, επέκρινε τις ενέργειες του Κισινάου χαρακτηρίζοντάς τις «αδιάφορες». “Οδήγησαν τη Μολδαβία στο να μείνει χωρίς σταθερή παροχή ηλεκτρικής ενέργειας. Η Υπερδνειστερία υποφέρει επίσης από αυτό”, είπε.

Ο προμηθευτής ενέργειας Dnestrenergo είπε ότι εάν ο υδροηλεκτρικός σταθμός Moldavskaya λειτουργούσε ως συνήθως και παρήγαγε ηλεκτρική ενέργεια για τη Μολδαβία, τότε το ενεργειακό σύστημα θα είχε ξεπεράσει τις διακοπές ρεύματος της 23ης Νοεμβρίου.

Izvestia

Πάνω από το ήμισυ της αγοράς κρασιού της Ρωσίας καλύπτεται από εγχώρια προϊόντα, σύμφωνα με το 1ο Ρωσικό Φόρουμ Οινοποιίας που ξεκίνησε στη Μόσχα στις 24 Νοεμβρίου. Κορυφαίοι οινοποιοί και ειδικοί συζήτησαν για τη γεωργία, τη βιομηχανία και την επιστήμη – τα τρία κύρια συστατικά της σύγχρονης οινοποιίας. Την ημέρα των εγκαινίων, τα φώτα εστίασαν στην ποιότητα των προϊόντων. Οι Ρώσοι παραγωγοί είναι βέβαιοι ότι το κρασί τους έχει ήδη φτάσει τα παγκόσμια πρότυπα. Αυτό επιβεβαιώνεται από μια επιστημονική προσέγγιση. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Kurchatov, από τα 100 μπουκάλια εισαγόμενου κρασιού, τα περισσότερα δεν περιέχουν αυτό που αναγράφεται στην ετικέτα τους, ενώ τα ρωσικά κρασιά δείχνουν την αντίθετη τάση.

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Viktoria Abramchenko, η γεωγραφία της εγχώριας κουλτούρας και οινοποίησης σταφυλιών επεκτείνεται συνεχώς. «Αν πριν από 10 χρόνια όλοι άκουγαν για το Κουμπάν και λίγο για την περιοχή του Ροστόφ, τότε πριν από πέντε χρόνια άρχισαν να σημειώνουν επιτυχίες οινοποιών από την Κριμαία και τη Σεβαστούπολη», είπε, αναφέροντας επιπλέον ορισμένες ρωσικές περιοχές όπου η οινοποιία ανθεί.

Η αναλογία μεταξύ εισαγόμενων και εγχώριων κρασιών αυξάνεται σταδιακά υπέρ των ρωσικών προϊόντων, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου Βίκτορ Γεβτούχοφ στο φόρουμ. Υποστήριξε ότι η Ρωσία θα ξεπεράσει τα εισαγόμενα προϊόντα σε πωλήσεις ήδη από φέτος.

Πληροφορίες από tass.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...