Ρωσικός Τύπος: Η Ρωσία μειώνει τα βασικά επιτόκια στο 11% – Το καθεστώς του Κιέβου πυροδοτεί την επισιτιστική κρίση

Το κτίριο της Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας FSB της Ρωσίας στην πλατεία Λιουμπλιάνκα στη Μόσχα
Φώτο Αρχείου / Το κτίριο της Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας FSB της Ρωσίας στην πλατεία Λιουμπλιάνκα στη Μόσχα / Πηγή: FSB

Vedomosti

Μετά από μια έκτακτη συνεδρίαση, η Τράπεζα της Ρωσίας μείωσε το βασικό επιτόκιο για δεύτερη συνεχή φορά κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, στο 11%. Οι εξωτερικές συνθήκες παραμένουν περίπλοκες για τη ρωσική οικονομία, ωστόσο, τα εβδομαδιαία στοιχεία δείχνουν σημαντική επιβράδυνση των αυξήσεων των τιμών, σύμφωνα με τη ρυθμιστική αρχή. “Η ροή κεφαλαίων σε καταθέσεις σε ρούβλι σταθερής διάρκειας συνεχίζεται ενώ η δανειακή δραστηριότητα παραμένει χαμηλή. Αυτό περιορίζει τους κινδύνους υπέρ του πληθωρισμού και προβλέπει την ανάγκη χαλάρωσης των νομισματικών παραγόντων”, ανέφερε η δήλωση της τράπεζας.

Η δυναμική με την οποία η Τράπεζα της Ρωσίας μειώνει το βασικό επιτόκιο είναι πολύ σοβαρή, λέει ο Rostislav Rovbel, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Delovaya Rossiya. Η μείωσή του θα αυξήσει την προσβασιμότητα σε δανειακούς πόρους πράγμα που σημαίνει ότι τα χρήματα θα συμβάλουν στην οικονομία και οι επιχειρήσεις θα αναπτυχθούν.

Όσοι είναι έτοιμοι να λάβουν δάνεια θα περιμένουν να μειωθεί περαιτέρω το βασικό επιτόκιο, σύμφωνα με την αντιπρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Έλενα Ντίμποβα. Θεωρεί ότι το ποσοστό του 11% προκαλεί αισιοδοξία. Ωστόσο, για να αναπτυχθεί η αντικατάσταση των εισαγωγών, η εγχώρια παραγωγή και οι μακροπρόθεσμες επενδύσεις που χρειάζεται τώρα η οικονομία, το βέλτιστο ποσοστό θα πρέπει να είναι το πολύ 5%.

Ο εταιρικός τομέας αντιμετωπίζει προβλήματα σχετικά με τα υψηλά ποσοστά δανείων εν μέσω φραγμών στις εισαγωγές, δηλώνει ο Mikhail Zeltser, ειδικός της BCS World of Investments. Κατά τη γνώμη του, η ρυθμιστική αρχή θα συνεχίσει να μειώνει το βασικό επιτόκιο και μπορεί εύκολα να φτάσει το 10% σύντομα.

Nezavisimaya Gazeta

Στις 8 το πρωί της Πέμπτης, η Ρωσία άνοιξε δύο ανθρωπιστικούς θαλάσσιους διαδρόμους για τη διέλευση ξένων σκαφών από λιμάνια στη Μαύρη και την Αζοφική Θάλασσα. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου Άμυνας της Ρωσίας Μιχαήλ Μιζίντσεφ, αυτοί είναι «οι ασφαλείς δρόμοι για τα πλοία». Ωστόσο, η ασφάλειά τους είναι απλώς προσωρινή καθώς τα νερά των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας που ελέγχονται από το Ουκρανικό Ναυτικό είναι ναρκοθετημένα.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κεντρικής Επιτροπής του Πανρωσικού Συνδικάτου Στρατιωτικών, Λοχαγό Oleg Shvedkov, όταν οι εκπρόσωποι των Υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών της Ρωσίας μιλούν για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους στη Μαύρη Θάλασσα, επιδιώκουν, πάνω απ’ όλα, δύο στόχους. «Πρώτα από όλα, να δείξουμε στην παγκόσμια κοινότητα ότι το κύριο εμπόδιο για την έξοδο ξένων πλοίων από τα λιμάνια που ελέγχονται από την Ουκρανία είναι η ίδια η στάση της Ουκρανίας. Εφόσον, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, έλαβε μέτρα για ναρκοθέτηση στα ύδατα και τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας». Ο εμπειρογνώμονας σημείωσε ότι η κατάσταση με τον αποκλεισμό των προμηθειών σιταριού στο λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας ωφελεί και τις δύο χώρες σε κάποιο βαθμό. «Η Μόσχα δείχνει στον κόσμο ότι ο ένοχος για την επικείμενη πείνα και την παγκόσμια επισιτιστική κρίση είναι το Κίεβο που απέκλεισε τα λιμάνια με νάρκες, ενώ η Ρωσία είναι έτοιμη να διασφαλίσει τη διέλευση πλοίων στη ζώνη ελέγχου της. Ενώ η Ουκρανία, εκβιάζοντας τον κόσμο απαιτεί αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας», σημειώνει.

«Προφανώς, είναι δυνατόν να εξηγηθεί η ήπια αντίδραση της ηγεσίας της Ουκρανίας στις απαιτήσεις της παγκόσμιας κοινότητας να ξεμπλοκάρει και να ναρκοθετήσει τα λιμάνια από το γεγονός ότι το Κίεβο απλά δεν θέλει να ρισκάρει και να αποδυναμώσει την άμυνά του σε περίπτωση πιθανής επίθεσης στην ουκρανική ακτή από τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας», πιστεύει ο ειδικός, συνταξιούχος συνταγματάρχης Nikolay Shulgin. Σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με δεδομένα σε μέσα ενημέρωσης και κοινωνικά δίκτυα, η δραστηριότητα εναέριας αναγνώρισης από το ΝΑΤΟ και την ουκρανική Πολεμική Αεροπορία έχει αυξηθεί σημαντικά στη Μαύρη Θάλασσα κοντά στο νησί Snake (Zmeiny), γεγονός που μπορεί να αποτελεί ένδειξη προετοιμασίας για μια πιθανή νέα επιδρομή.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ελπίζει να μειώσει τη σημασία του ρόλου της Ρωσίας στη διαδικασία αναβίωσης της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν. Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για το Ιράν Ρόμπερτ Μάλεϊ επιβεβαίωσε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ ότι η ομάδα του αναζητά έναν εναλλακτικό εταίρο που μπορεί να αναλάβει την ευθύνη να αποδεχτεί την περίσσεια εμπλουτισμένου ουρανίου εάν αναβιώσουν οι συμφωνίες.

Μιλώντας στην εφημερίδα, ο Διευθυντής Πολιτικής στο United Against Nuclear Iran Jason Brodsky επιβεβαίωσε ότι μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία, δυτικοί αξιωματούχοι άρχισαν να αναζητούν άλλη χώρα για τις παραδόσεις πλεονάζοντος εμπλουτισμένου ουρανίου από το Ιράν. Ο αναλυτής ανέφερε την Κίνα και το Καζακστάν. Σημείωσε ότι αυτό εγείρει ένα ευρύτερο ζήτημα για το εάν η Ρωσία θα χρησιμοποιούσε τη θέση της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να προκαλέσει πρόσθετες δυσκολίες για την πυρηνική συμφωνία, καθώς η γεωπολιτική κατάσταση έχει αλλάξει.

Επιπλέον, ο εμπειρογνώμονας σημείωσε ότι η ηγεσία των ΗΠΑ έχει ανησυχίες για τη ρωσο-ιρανική σύμβαση 10 δις δολαρίων για την επέκταση του πυρηνικού σταθμού Bushehr. Αυτές οι συμφωνίες μπορούν να προσφέρουν στη Μόσχα μια σημαντική οικονομική εισροή παρά τις δυτικές κυρώσεις.

Rossiyskaya Gazeta

Οι Ρώσοι συνοριοφύλακες αναφέρουν αύξηση των απειλών από την ουκρανική πλευρά στα σύνορα από το 2014, καθώς έχουν πραγματοποιηθεί 40 αντιρωσικές ενέργειες, σύμφωνα με τον Πρώτο Αναπληρωτή Διευθυντή της FSB, Αρχηγό της Συνοριακής Υπηρεσίας Στρατού Βλαντιμίρ Κουλίσοφ.

«Από το 2014 και μέχρι τον Φεβρουάριο, η ουκρανική πλευρά είχε αναλάβει περισσότερες από 40 αντιρωσικές ενέργειες στα κρατικά σύνορα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι Ρώσοι συνοριοφύλακες από κοινού με τις μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων και την Εθνική Φρουρά, αναχαίτισε πάνω από 120 προκλήσεις εναντίον Ρώσων πολιτών καθώς και πλοίων στα ύδατα της Μαύρης και της Αζοφικής Θάλασσας», σημείωσε.

Επιπρόσθετα, εντάθηκε η δραστηριότητα εγκληματικών ομάδων που σχετίζεται με την οργάνωση καναλιών για διασυνοριακό λαθρεμπόριο όπλων και πυρομαχικών, προϊόντων διπλής χρήσης, καυσίμων και λιπαντικών και καταναλωτικών αγαθών. Σύμφωνα με τον Kulishov, από το 2014, λόγω των ενεργειών της ουκρανικής πλευράς, σχηματίστηκε μια λίστα με απειλές που ήταν αντισυμβατικές για αυτήν την περιοχή.

Με πρωτοβουλία του Κιέβου, η διασυνοριακή συνεργασία σταμάτησε, υπήρξαν προσπάθειες μονομερούς οριοθέτησης αμφισβητούμενων τμημάτων των κρατικών συνόρων. “Με την υποστήριξη δυτικών εταίρων, η ουκρανική πλευρά διεξήγαγε εντατικές στρατιωτικές προετοιμασίες, συνοδευόμενες από την ανάπτυξη σχηματισμών στρατευμάτων στις περιοχές που συνορεύουν με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Αυτές οι δραστηριότητες διεξήχθησαν εν μέσω ενεργούς αντιρωσικής προπαγάνδας”, σημείωσε ο επικεφαλής της Συνοριακής Υπηρεσίας FSB.

Izvestia

Την παραμονή μιας νέας στρατιωτικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία κατά των κουρδικών σχηματισμών, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας πραγματοποίησε συνεδρίαση όπου οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι η στρατιωτική επιχείρηση δεν θα στρέφεται κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας. Ωστόσο, το συριακό κοινοβούλιο δηλώνει ότι η Δαμασκός καταδικάζει το σχέδιο της Άγκυρας, ενώ ο στρατός δεν θα ανεχθεί μια τέτοια «παρέμβαση» και φιλοδοξεί να απελευθερώσει ολόκληρη τη χώρα. Η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας θα είναι παραβίαση των συμφωνιών του Οκτωβρίου 2019 μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας. Η Κρατική Δούμα διευκρίνισε στην εφημερίδα ότι το ζήτημα θα πρέπει να επιλυθεί μέσω συνομιλιών με τη Ρωσία.

“Έχουμε δημιουργήσει επαφές με την Τουρκία κατά μήκος στρατιωτικών και διπλωματικών γραμμών εδώ και πολύ καιρό. Νομίζω ότι ήρθε η ώρα για συνομιλίες, μεταξύ των δύο χωρών προκειμένου να αποτραπεί μια άμεση σύγκρουση συμφερόντων (στη Συρία)” δήλωσε στην Izvestia ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Τζαμπάροφ.

Βασικός στόχος της τουρκικής επιχείρησης είναι η δημιουργία μιας ασφαλούς ζώνης για τους πρόσφυγες στη βόρεια Συρία προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία της επιστροφής τους στην πατρίδα τους από την Τουρκία, σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα, καθηγητή στο Τουρκο-γερμανικό Πανεπιστήμιο Ενές Μπαϊρακλί. Λέει ότι στο πλαίσιο των προεδρικών εκλογών του 2023, το ζήτημα των προσφύγων έγινε πολύ σημαντικό στην Τουρκία αφού η χώρα δέχθηκε σχεδόν 4 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, οι ντόπιοι δεν είναι ευχαριστημένοι με τον τεράστιο αριθμό τους και η αντιπολίτευση χρησιμοποιεί αυτό το ζήτημα προς όφελός της .

Σύμφωνα με τον ειδικό, οι συμφωνίες με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ υπάρχουν, αλλά έχει έρθει η ώρα να προσαρμοστούν λόγω της γεωπολιτικής μετατόπισης, τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και εκτός αυτής. Ο πολιτικός επιστήμονας πιστεύει ότι Τουρκία και Ρωσία θα μπορέσουν να βρουν «μια χρυσή μέση οδό».

Πληροφορίες από tass.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...