Ρωσικός Τύπος: Η Ρωσία θεωρεί τις συνομιλίες με τη Δύση ως αποτυχημένες – Βουτιά στο ρωσικό χρηματιστήριο μετά τις συνομιλίες της Μόσχας με τη Δύση

ΜΜΕ

Η Μόσχα θεωρεί τις συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ για τις εγγυήσεις ασφαλείας ως αποτυχημένες, σύμφωνα με το Κρεμλίνο και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Εμπειρογνώμονες που ρωτήθηκαν από την Izvestia είπαν ότι ένα τέτοιο αποτέλεσμα δεν ήταν έκπληξη. Ωστόσο, ούτε η Ρωσία ούτε το ΝΑΤΟ σκοπεύουν να ολοκληρώσουν τον διάλογο σε αυτό το σημείο. Τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν την επόμενη εβδομάδα όταν η Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ αναμένεται να δώσουν γραπτή απάντηση στη Μόσχα.

«Οι συνομιλίες δεν απέφεραν κανένα αποτέλεσμα», τόνισε ο καθηγητής Yevgeny Buzhinsky της Ανώτατης Σχολής Οικονομικών Επιστημών. “Υπάρχουν σίγουρα ορισμένες διατάξεις στις οποίες είναι πολύ πιθανό να συμφωνήσουμε, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών ασκήσεων και ανάπτυξης πυραύλων. Αλλά όλες οι άλλες ρωσικές απαιτήσεις έχουν απορριφθεί. Τώρα, όλα θα εξαρτηθούν από την Ουκρανία. Εάν επιλέξει να κλιμακώσει την ένταση, η Ρωσία θα πρέπει να παρέμβει” δήλωσε.

“Τα μέρη είχαν εκ διαμέτρου αντίθετες προσεγγίσεις και απαιτήσεις από την αρχή, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι θέσεις τους παρέμειναν αμετάβλητες μετά την πρώτη συνάντηση”, σημείωσε ο Ανώτερος Ερευνητής του Ινστιτούτου Διεθνών Σπουδών στο Κρατικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας, Αντρέι Μπακλίτσκι. “Φαίνεται ότι τώρα η Μόσχα περιμένει μια γραπτή απάντηση από τις ΗΠΑ, στην οποία θα βασιστούν περαιτέρω εργασίες. Ωστόσο, συνολικά, η κατάσταση παραμένει πολύ τεταμένη καθώς γίνονται προειδοποιήσεις για στρατιωτικά μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι εάν γίνει ξεκάθαρο ότι η διαδικασία δεν οδηγεί πουθενά, θα ληφθούν κάποια αντίμετρα. Ωστόσο, η διαδικασία συνεχίζεται», σημείωσε ο ειδικός.

Η τελική αποτυχία των συνομιλιών θα οδηγήσει σε νέα άνοδο των εντάσεων, επειδή σε μια τέτοια περίπτωση, η Ρωσία δεσμεύτηκε να λάβει αντίποινα που δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμη, δήλωσε ο ειδικός του Ρώσου Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων Maxim Suchkov στη Vedomosti. Ταυτόχρονα, κατά την άποψή του, εμφανίστηκαν ορισμένες θετικές τάσεις κατά τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις. Τα μέρη ανακάλυψαν ότι υπήρχαν τομείς στους οποίους μπορούσαν να κάνουν συζητήσεις, αν και για τεχνικά ζητήματα, πρόσθεσε.

Η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να είναι απρόθυμη να συζητήσει την ατζέντα της Ρωσίας και να θεωρήσει τη Μόσχα ισότιμο εταίρο. Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να κάνουν συνομιλίες μόνο για εκείνα τα ζητήματα που τις ενδιαφέρουν, συγκεκριμένα την ανάπτυξη πυραύλων μέσου βεληνεκούς, τόνισε ο διευθυντής του Ιδρύματος Φράνκλιν Ρούσβελτ για τις Ηνωμένες Πολιτείες στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας, Γιούρι Ρογκούλεφ.

Kommersant

Οι ειρηνευτικές δυνάμεις του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) εγκαταλείπουν το Καζακστάν μετά την ολοκλήρωση της αποστολής τους. Εμπειρογνώμονες στα κράτη μέλη του CSTO, σε συνέντευξη στην Kommersant, επισημαίνουν ότι θα πρέπει να αξιολογηθεί η πρώτη χρήση των δυνάμεων της συμμαχίας σε μια πραγματική κρίση και να γίνουν αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας εάν είναι απαραίτητο.

Σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή από το Καζακστάν Eduard Poletayev, η ειρηνευτική αποστολή βοήθησε τον CSTO να απαλλαγεί από τις ετικέτες που συνήθιζε να φέρει, μία από αυτές ήταν ότι είναι “ένα ρωσικό κατοχικό εργαλείο”. «Στην πραγματικότητα, ο οργανισμός έχει αποδείξει την επάρκειά του για πρώτη φορά στα 30 χρόνια από τη δημιουργία του», σημείωσε ο ειδικός. «Έγινε προηγούμενο και αν ξαναγίνει κάτι τέτοιο, κανείς δεν θα μιλήσει για κατοχή», πρόσθεσε.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Καυκάσου που εδρεύει στο Ερεβάν, Αλεξάντερ Ισκανταριάν, με τη σειρά του, προειδοποίησε να μην βγαίνουν βιαστικά συμπεράσματα. «Πρώτον, καταλαβαίνουμε πολύ καλά ότι η Ρωσία είναι η κινητήρια δύναμη του CSTO και ήταν η Ρωσία που πραγματοποίησε την επιχείρηση στο Καζακστάν», τόνισε ο ειδικός. “Δεύτερον, δεν ήταν στρατιωτική επιχείρηση. Τα σύμβολα και οι πολιτικές έννοιες ήταν σημαντικές εδώ”, σημείωσε.

Ο Kubatbek Rakhimov, ο οποίος υπηρετούσε ως σύμβουλος αρκετών πρωθυπουργών της Κιργιζίας, είναι πεπεισμένος ότι η εμπειρία που αποκτήθηκε κατά την πρόσφατη αποστολή πρέπει να «θεσμοποιηθεί». “Στο Καζακστάν, οι δυνάμεις του CSTO προστάτευαν στρατηγικές εγκαταστάσεις. Αυτό θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στους κανόνες της οργάνωσης για το πώς να ενεργήσει εάν προκύψει αστάθεια ή ξεσπάσει μια σύγκρουση στα σύνορα. Το CSTO δεν πρέπει να είναι ένα εργαλείο στο οποίο θα απευθυνόταν ένας αυταρχικός να παραμείνει στην εξουσία, κάτι που τους απασχολεί πολλούς. Ωστόσο, αν αναπτυχθεί ένας μηχανισμός που σε περίπτωση κρίσης οι συμμαχικές δυνάμεις θα πάρουν τον έλεγχο των εγκαταστάσεων υποδομής, θα σταματήσει πολλούς θερμοκέφαλους», τόνισε ο ειδικός.

Οι συνομιλίες στη Γενεύη προκάλεσαν αναταράξεις στο ρωσικό χρηματιστήριο. Οι δηλώσεις του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών μετά τις συνομιλίες Ρωσίας-ΝΑΤΟ οδήγησαν το ρωσικό χρηματιστήριο σε τεράστια βουτιά. Το δολάριο ανέβηκε στα 76,3 ρούβλια και οι χρηματιστηριακοί δείκτες έχασαν 4 – 6%. Δεδομένου ότι οι διαπραγματεύσεις αυτής της εβδομάδας μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά τα τελευταία δυόμισι χρόνια, φαινόταν ως ένα θετικό βήμα, αλλά οι σκληρές παρατηρήσεις που έκαναν οι αξιωματούχοι απογοήτευσαν τους παράγοντες της αγοράς, γράφει η Kommersant.

«Οι παγκόσμιοι επενδυτές ανησύχησαν από τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, γι’ αυτό άρχισαν να μειώνουν τις θέσεις στο χρηματιστήριο», εξήγησε ο Διευθυντής Επενδύσεων της April Capital Ντμίτρι Σκβόρτσοφ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μονάδας ανάλυσης της Zenit Bank, Vladimir Yevstifeyev, εκτός από τη γεωπολιτική, τα στατιστικά στοιχεία για τον πληθωρισμό της Ρωσίας επηρεάζουν αρνητικά και την αγορά χρέους. Οι ρυθμοί πληθωρισμού αυξήθηκαν στο 8,6% σε ετήσια βάση (έναντι 8,4% πέρυσι). “Αυτό δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι η Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει το βασικό επιτόκιο στο εννέα τοις εκατό ή ακόμη υψηλότερα τον Φεβρουάριο. Η καμπύλη απόδοσης των ομοσπονδιακών δανειακών ομολόγων συνεχίζει να αυξάνεται σύμφωνα με αυτές τις προσδοκίες”, πρόσθεσε ο αναλυτής.

Κατά την άποψη του Σκβόρτσοφ, η κατάσταση θα παραμείνει σε αδιέξοδο τουλάχιστον για μια εβδομάδα, έως ότου η Ρωσία λάβει επίσημη απάντηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ.

Παράγοντες της αγοράς πιστεύουν ότι οι πιθανότητες είναι πολύ χαμηλές οι ΗΠΑ να εγκρίνουν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Asset Manager στην Ingosstrakh-Investment Alexander Dorozhkin, βραχυπρόθεσμα, «ο γεωπολιτικός παράγοντας πιθανότατα θα συνεχίσει να επηρεάζει την αγορά, δημιουργώντας αυξημένη αστάθεια στον τομέα των περιουσιακών στοιχείων υψηλής ρευστότητας».

Vedomosti

Το Drive, αμερικανικό περιοδικό, δημοσίευσε άρθρο που συνδέει την εντολή της 10ης Ιανουαρίου της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αεροπορίας των ΗΠΑ για αναστολή όλων των πτήσεων πάνω από τις δυτικές πολιτείες της χώρας με τη δοκιμαστική εκτόξευση ενός νέου βορειοκορεατικού πυραύλου. Μια τέτοια οδηγία εκδόθηκε για πρώτη φορά από τις 11 Σεπτεμβρίου 2001, σημειώνει η Vedomosti.

Οι ίδιες οι δοκιμαστικές εκτοξεύσεις δεν μπορούν να δημιουργήσουν τον κίνδυνο πυρηνικής επίθεσης από τη Βόρεια Κορέα, εκτός εάν οι εντάσεις ανέβουν στο υψηλότερο επίπεδο, κάτι που δεν συμβαίνει επί του παρόντος, τόνισε ο ειδικός του Ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων, Alexander Yermakov. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δοκιμές πυραύλων μπορεί να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για μια τέτοια επίθεση εάν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη βρίσκονται ήδη στα πρόθυρα σύγκρουσης.

Αυτή τη φορά, το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης στις ΗΠΑ ή την Ιαπωνία φαίνεται να λειτούργησε αρκετά γρήγορα, τόνισε ο Ντμίτρι Στεφάνοβιτς, ειδικός στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. Ο εμπειρογνώμονας δεν απέκλεισε ότι τα μέτρα που έλαβαν οι αεροπορικές αρχές προήλθαν πιθανότατα από την πιθανή ενεργοποίηση της αμερικανικής αεράμυνας. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν οι ΗΠΑ αναλάμβαναν κάποια ενέργεια, θα ήταν για αμυντικούς σκοπούς.

«Εάν αυξηθούν οι εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο, αφού οι ΗΠΑ αναπτύξουν πυραύλους μέσου και μικρού βεληνεκούς στην περιοχή, θα είναι δυνατή μια προληπτική επίθεση στους εκτοξευτές της Βόρειας Κορέας (όχι απαραίτητα πυρηνικά), εάν η ανάπτυξή τους θεωρείται ως προετοιμασία για επίθεση», είπε ο Στεφάνοβιτς. Ωστόσο, η Πιονγκγιάνγκ δεν δείχνει καμία πρόθεση να πραγματοποιήσει ένα πρώτο χτύπημα και η κατεύθυνση προς την οποία κινούνται οι πυρηνικές δυνάμεις της Βόρειας Κορέας μάλλον δείχνει τη δημιουργία ενός μέσου για αντίποινα. Ο Στεφάνοβιτς τονίζει ότι η βιομηχανία πυραύλων της Βόρειας Κορέας έχει όντως επιτύχει πάρα πολλά, δεδομένης της απουσίας ξένης βοήθειας.

Izvestia

Η Ρωσία βρίσκεται στα πρόθυρα του πιο ισχυρού κύματος κορωνοϊού από την έναρξη της πανδημίας, προειδοποιούν ειδικοί σε θέματα μολυσματικών ασθενειών. Ο λόγος είναι το στέλεχος Omicron, το οποίο πλέον εξαπλώνεται ραγδαία σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, τα καθημερινά κρούσματα μπορεί να ανέλθουν σε 500.000, σημειώνει η Izvestia.

“Η περίοδος επώασης της Omicron είναι πολύ μικρότερη από αυτή του στελέχους Delta. Εξάλλου, εξαπλώνεται πολύ πιο γρήγορα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το πέμπτο κύμα κοροναϊού στη Ρωσία μπορεί να φτάσει σε τεράστια κλίμακα και ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να φτάσει το μισό εκατομμύριο, φτάνοντας στο υψηλό όλων των εποχών», τόνισε ο επικεφαλής του Εργαστηρίου Βιοανοτεχνολογίας, Μικροβιολογίας και Ιολογίας του Κρατικού Πανεπιστημίου του Νοβοσιμπίρσκ, Σεργκέι Νέτεσοφ.

«Ο μόνος τρόπος για να προστατευτεί κανείς είναι να εμβολιαστεί αμέσως, να φορά μάσκες προσώπου, να τις αλλάζει κάθε τρεις με τέσσερις ώρες σύμφωνα με τις οδηγίες και να μείνει μακριά από πολυσύχναστα μέρη», είπε η λοιμωξιολόγος.

“Το πέμπτο κύμα κορωνοϊού είναι αναπόφευκτο. Κατά την άποψή μου, θα είναι σημαντικό και πολύ πιθανό να οδηγήσει σε υψηλό αριθμό κρουσμάτων, επειδή η παραλλαγή Omicron είναι εξαιρετικά μεταδοτική”, τόνισε ο Anatoly Alshtein ανώτατος ερευνητής στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Επιδημιολογίας Gamaleya και Μικροβιολογία. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει ακόμα ελπίδα ότι η Ρωσία δεν θα σημειώσει νέα ρεκόρ για θανάτους από κορωνοϊό, επειδή το επίπεδο θνησιμότητας του νέου στελέχους δεν είναι τόσο υψηλό. “Αλλά σε κάθε περίπτωση, το σύστημα υγείας θα αντιμετωπίσει τρομερή πίεση. Είναι σημαντικό να τηρούνται οι περιορισμοί που περιορίζουν τις επαφές μεταξύ των ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μάσκας, της κοινωνικής απόστασης, της απομόνωσης και, κυρίως, του εμβολιασμού”, τόνισε ο ειδικός.

Πληροφορίες από tass.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...