Ρωσικός Τύπος: Η ρωσική βιομηχανία σε άνοδο – Ξεκινά ο αγώνας εξοπλισμών στη Νοτιοανατολική Ασία

Izvestia

Το νέο πακέτο δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας μπορεί να δυσκολεύει συγκεκριμένες τράπεζες, ωστόσο δεν αλλάζει τη συνολική στρατηγική της χώρας. Στις 6 Απριλίου, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσαν νέους περιορισμούς σε αρκετές ρωσικές τράπεζες, απαγόρευσαν τις επενδύσεις στη ρωσική οικονομία και ενημέρωσαν τους καταλόγους των προσωπικών κυρώσεων. Ωστόσο, η ΕΕ δεν μπόρεσε να συντονίσει τις θέσεις για νέους περιορισμούς κατά της Μόσχας. Προέκυψαν διαφορές απόψεων σχετικά με περιοριστικά μέτρα κατά του ενεργειακού τομέα.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή Προγράμματος του Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας, Ivan Timofeev, οι νέοι περιορισμοί δεν επηρεάζουν σοβαρά τη γενική κατάσταση των πραγμάτων, καθώς υπάρχει ήδη μεγάλος όγκος επίσημων και άτυπων κυρώσεων κατά της Ρωσίας. «Τον Ιανουάριο, αυτές οι κυρώσεις θα είχαν εκληφθεί ως ένα σημαντικό γεγονός, αλλά τώρα, είναι ήδη ένα οικείο τοπίο», εξήγησε ο ειδικός.

Η ΕΕ μιλούσε για μείωση της εξάρτησής της από το ρωσικό αέριο ακόμη και πριν από τις 24 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, τώρα αυτή είναι η προτεραιότητα των Βρυξελλών αφού το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχεδιάζει να το κάνει πριν από το 2030. Σύμφωνα με ενημερωμένη πηγή της Izvestia, η ΕΕ σχεδιάζει να απομακρυνθεί από τον ρωσικό άνθρακα πρώτα, μετά από το πετρέλαιο και μόνο μετά από αυτό να σταματήσει η χρήση του ρωσικού φυσικού αερίου. Η πηγή σημείωσε ότι η ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει ωθήσει την ΕΕ να απορρίψει τα ενεργειακά της προϊόντα γρηγορότερα, ωστόσο δεν είναι δυνατό να το κάνει αμέσως, καθώς θα έβλαπτε σοβαρά τους Ευρωπαίους κατοίκους.

Σύμφωνα με τον Timofeev, ο τερματισμός των παραδόσεων ρωσικών καυσίμων τώρα θα σήμαινε “αυτοκτονία για την οικονομία και τον λαό”, επομένως η διαδικασία θα εξελιχθεί σε βάθος χρόνου. “Σταδιακά, θα ψάξουν για μηχανισμούς εξοικονόμησης ενέργειας και αντικαταστάσεις αυτού του όγκου που δυνητικά θα εξαφανιστούν λόγω της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία”, είπε ο ειδικός, σημειώνοντας ότι η ΕΕ πιθανότατα θα εργαστεί για τη μείωση του μερίδιού της σε ρωσικά ενεργειακά προϊόντα πάνω από τρία ή περισσότερα χρόνια.

Nezavisimaya Gazeta

Οι αριθμοί βιομηχανικής παραγωγής φέτος τον Μάρτιο ήταν συνολικά 4,5% περισσότεροι από τον περασμένο Μάρτιο, αποκάλυψε την Τετάρτη το Ινστιτούτο Οικονομικών Προβλέψεων της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. Η αύξηση της παραγωγής ακόμη και μετά τις αντιρωσικές «κυρώσεις από την κόλαση» αποδίδεται σε επιχειρήσεις που έχουν απόθεμα υλικών και προϊόντων και εναπομένουσα ζήτηση για ρωσικά εξαγωγικά προϊόντα. Ωστόσο, η κατάσταση δεν είναι τόσο αισιόδοξη με την εγχώρια ζήτηση. Είναι ακριβώς η χαμηλή, φθίνουσα ζήτηση που είναι το κύριο εμπόδιο για τον επιχειρηματικό τομέα σύμφωνα με έρευνες επιχειρήσεων που διεξήγαγε το γραφείο του Προεδρικού Επιτρόπου για τα Δικαιώματα των Επιχειρηματιών Μπόρις Τίτοφ.

Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Διευθυντή του Ινστιτούτου Κέντρου Ανάπτυξης HSE Valery Mironov, το απόθεμα πρώτων υλών και ανταλλακτικών είναι αυτό που εμποδίζει την άμεση μείωση στη βιομηχανία μεταποίησης. «Τέτοιες προμήθειες γίνονται συνήθως από τις επιχειρήσεις για μια περίοδο από ένα έως δύο-τρία τρίμηνα», εξήγησε. Κατά τη γνώμη του, η Ρωσία έχει αρκετούς μήνες για να δημιουργήσει εναλλακτικούς διαύλους για την παράδοση αυτών των προϊόντων.

Όσον αφορά τους παράγοντες που περιορίζουν τις επιχειρήσεις και την οικονομική ανάπτυξη, σύμφωνα με έρευνες της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, η τρέχουσα οικονομική αβεβαιότητα παραμένει ο κύριος περιορισμός, επαναλαμβάνει ο ειδικός. «Η οικονομία αποδείχθηκε δευτερεύουσα σε σχέση με την πολιτική, η οικονομική κατάσταση μπορεί να αλλάξει ριζικά σε σύντομο χρονικό διάστημα, γεγονός που προκαλεί μεγάλο άγχος για κάθε επιχείρηση», σημείωσε ο οικονομολόγος.

Η βιομηχανική ανάπτυξη του Μαρτίου στη Ρωσία μπορεί να αποδοθεί στον φόβο εκείνων των χωρών που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό και τώρα προσπαθούν να αυξήσουν το απόθεμά τους σε ρωσικές πρώτες ύλες λόγω της απειλής του εμπάργκο, σύμφωνα με τον επικεφαλής αναλυτή της TeleTrade Mark Goikhman. Σημειώνει ότι η ανάπτυξη του Μαρτίου στον βιομηχανικό τομέα της Ρωσίας οφείλεται κυρίως στην αύξηση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου ενώ σημειώθηκε πτώση στον τομέα των μεταφορών, επομένως τα αποτελέσματα του Μαρτίου δεν ήταν θετικά για όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις. Επισήμανε τη μείωση των πωλήσεων αυτοκινήτων και των καταναλωτικών δανείων που υποδηλώνει απότομη μείωση της κατανάλωσης τον Μάρτιο και πιθανώς για τους επόμενους μήνες. «Έτσι, τον Μάρτιο, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι προσανατολισμένες στην εγχώρια αγορά μπορεί να έχουν πολύ περισσότερες απώλειες από τις μεγάλες επιχειρήσεις», πιστεύει ο αναλυτής.

Vedomosti

Η κυβέρνηση εξετάζει το σενάριο επενδυτών από «μη φιλικές» χώρες να ανακοινώνουν αθέτηση χρεών σε ρωσικά ξένα νομίσματα, ανέφεραν στο Vedomosti πηγές κοντά στην κυβέρνηση. Στις 6 Απριλίου, ανακοινώθηκε ότι μια ξένη ανταποκρίτρια τράπεζα αρνήθηκε πληρωμές βάσει εντάλματος και το κύριο ποσό του χρέους σε κρατικά ευρωομόλογα, έτσι το υπουργείο αναγκάστηκε να μετακινήσει κεφάλαια στους ειδικά δημιουργημένους ρωσικούς τραπεζικούς λογαριασμούς σε ρούβλια.

Μία από τις πηγές εξήγησε ότι η κυβέρνηση δεν έχει εναλλακτικούς μηχανισμούς διαχείρισης του δημόσιου χρέους. Είναι δυνατή η πραγματοποίηση πληρωμών σε δολάρια ή ευρώ μόνο από λογαριασμούς της Κεντρικής Τράπεζας ή του κράτους που έχουν παγώσει από τις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές χώρες.

Ωστόσο, ο Γενικός Διευθυντής Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων του Sputnik, Alexander Losev, πιστεύει ότι οι πιστωτές δεν έχουν λόγους να προσφύγουν στα δικαστήρια για να υποβάλουν αίτηση για αθέτηση υποχρεώσεων εκδότη. Η αλλαγή του νομίσματος που χρησιμοποιείται για την πληρωμή δανείου δεν θα πρέπει να θεωρείται ουσιώδης παραβίαση των συνθηκών.

Σίγουρα θα υπάρξουν οικονομικές συνέπειες για τη Ρωσία εάν οι επενδυτές αναγνωρίσουν την αθέτηση υποχρεώσεων, ιδίως, αν η χώρα δεν μπορέσει να εισέλθει σε εξωτερικές αγορές κεφαλαίων, ωστόσο υπό τις τρέχουσες συνθήκες είναι ούτως ή άλλως άχρηστη, πρόσθεσε ο ειδικός. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο απώτερος στόχος των ΗΠΑ είναι να προκαλέσουν και να κατηγορήσουν τη Ρωσία για οικονομική αδικοπραγία δημιουργώντας μια κατάσταση τεχνικής αθέτησης.

Το κίνητρο της Δύσης είναι να πληρώσει η Ρωσία από τρέχοντα έσοδα σε ξένο νόμισμα και όχι από αποθεματικά, σύμφωνα με τον καθηγητή της Ανώτατης Οικονομικής Σχολής Αλεξάντερ Αμπράμοφ. Η αναγνώριση της χρεοκοπίας θα είναι πρόβλημα για τα δυτικά επενδυτικά κεφάλαια, αλλά όχι σημαντικό, καθώς τα ρωσικά ευρωομόλογα δεν καταλαμβάνουν σημαντικό μερίδιο στα χαρτοφυλάκια των μεγάλων θεσμικών επενδυτών, πρόσθεσε.

Η Κίνα κατηγόρησε τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία ότι υπονομεύουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού λόγω της ανάπτυξης υπερηχητικών όπλων, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Zhao Lijian σε ενημέρωση στις 6 Απριλίου.

Τα προγράμματα υψηλής τεχνολογίας που ανακοινώθηκαν από το AUKUS επιδεικνύουν μια μάλλον σταθερή προσέγγιση στην ολόπλευρη αντιπαράθεση με μια προοπτική στο μέλλον, σύμφωνα με τον Ερευνητή στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Ντμίτρι Στεφάνοβιτς. Η έμφαση από την τριμερή συνεργασία υπογραμμίζει ότι σήμερα κανείς δεν μπορεί να εργαστεί σε όλες αυτές τις καινοτόμες κατευθύνσεις ταυτόχρονα μόνο σε εθνικό επίπεδο, εξήγησε ο ειδικός. Κατά τη γνώμη του, η κούρσα εξοπλισμών στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού είναι πάνω απ’ όλα ποιοτική και πολλά κόμματα συμμετέχουν σε αυτήν με διάφορους τρόπους. Ο εμπειρογνώμονας πιστεύει ότι η κατάσταση δεν φαίνεται σταθερή, ωστόσο υπάρχει ελπίδα ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα αναγνωρίσουν το «δίλημμα ασφαλείας», δηλαδή ότι οποιαδήποτε επένδυση στην ενίσχυση της δικής του ασφάλειας θα εκληφθεί από άλλους ως υπονόμευση της ασφάλειάς τους.

Τα νέα τεχνολογικά προγράμματα της AUKUS θα οδηγήσουν σε μια σαφέστερη οριοθέτηση των αντίπαλων μπλοκ στην περιοχή, σύμφωνα με τον Alexander Yermakov, στρατιωτικό εμπειρογνώμονα στο Συμβούλιο Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας. Ως απάντηση στις δυτικές εξελίξεις, η Κίνα θα επενδύσει επίσης σε νέους εξοπλισμούς. Ο ειδικός σημειώνει ότι αυτή η πρωτοβουλία της AUKUS μπορεί να αναγκάσει όλες τις χώρες της περιοχής να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες.

Πληροφορίες από tass.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...