Ρωσικός Τύπος: Η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο δύσκολο να συμβιβαστούν εντός δύο ημερών

Cuban-President-Miguel-Diaz-Canel-and-Russian-President-Vladimir-Putin-TASS.

Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Κούβας συζήτησαν για ενίσχυση των σχέσεων σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να εξετάσει ένα ψήφισμα που χαρακτηρίζει τη Ρωσία ως κράτος – τρομοκράτη και η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο έχουν δύο ημέρες για να καταλήξουν σε συμβιβασμό στο θέμα για τις πινακίδες κυκλοφορίας οχημάτων. Αυτά είναι τα κύρια θέμα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Τετάρτης σε όλη τη Ρωσία.

Vedomosti

Οι Πρόεδροι Βλαντιμίρ Πούτιν της Ρωσίας και Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ της Κούβας είχαν συνομιλίες στη Μόσχα μετά τα αποκαλυπτήρια μνημείου του Φιντέλ Κάστρο. Ο Πούτιν τόνισε την υποστήριξη της Μόσχας στην Κούβα στη συνάντησή τους στο Κρεμλίνο και ο Ντίαζ-Κανέλ επεσήμανε ότι η Αβάνα καταδικάζει τις κυρώσεις στη Ρωσία, σημειώνει η Vedomosti.

Η Κούβα θα στηρίξει τη Ρωσία σε μια σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων, επειδή η Αβάνα βρίσκεται υπό αποκλεισμό των ΗΠΑ από το 1960, δήλωσε στην εφημερίδα ο καθηγητής Βίκτορ Χέιφετς του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης. Ωστόσο, η Αβάνα είναι απίθανο να στηρίξει κατηγορηματικά τη Μόσχα όσον αφορά την ουκρανική κρίση, σημείωσε ο ειδικός.

Η Κούβα διατηρεί μια προσεκτική στάση μεταξύ της Ρωσίας που είναι σε θέση να της παράσχει σημαντική υποστήριξη και των Ηνωμένων Πολιτειών που επιστρέφουν σταδιακά στην πολιτική του Μπαράκ Ομπάμα με στόχο την αποκατάσταση των σχέσεων, η οποία ανεστάλη από τον Ντόναλντ Τραμπ, εξήγησε ο Ντμίτρι Ρόζενταλ, Αναπληρωτής Διευθυντής του Ινστιτούτου Λατινοαμερικανικών Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

Η Κούβα δεν έχει μεγάλη σημασία για τη Ρωσία ως εμπορικός εταίρος, σημείωσε ο Χέιφετς. Ταυτόχρονα, υπάρχει εξοπλισμός σοβιετικής και ρωσικής κατασκευής στη νησιωτική χώρα της Καραϊβικής, καθώς και υποδομές που κατασκευάστηκαν με τη βοήθεια της Μόσχας. «Είναι οι συμβάσεις για τη συντήρηση αυτού του εξοπλισμού και των υποδομών που ενδιαφέρουν τη Ρωσία», τόνισε ο ειδικός.

Επιπλέον, η Ρωσία παρέχει βοήθεια στην Κούβα στις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Η Κούβα εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να ενταχθεί στο ρωσικό σύστημα πληρωμών Mir, καθώς οι τράπεζες της χώρας δεν φοβούνται τις κυρώσεις. Η κίνηση μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της τουριστικής κίνησης από τη Ρωσία στην Κούβα μετά την πανδημία του κορωνοϊού, επεσήμανε ο Kheifits. Επίσης, οι δύο χώρες ενδέχεται να ενισχύσουν τη συνεργασία στη φαρμακοβιομηχανία, πρόσθεσε ο Rozental.

Kommersant

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εξετάσει ένα ψήφισμα που ορίζει τη Ρωσία ως κράτος τρομοκράτη στις 23 Νοεμβρίου. Από όλα τα σχετικά με τη Ρωσία ψηφίσματα που έχει συζητήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αυτό είναι το πιο σκληρό. Δεν θα είναι νομικά δεσμευτικό, αλλά η έγκρισή του μπορεί να επιδεινώσει περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Μόσχας.

Η στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν ο κύριος λόγος για τη σύνταξη του ψηφίσματος. Ωστόσο, το έγγραφο αναφέρει επίσης τις συγκρούσεις στην Τσετσενία, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και το Μάλι, καθώς και τα γεγονότα του 2008 στη Νότια Οσετία, τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, τη δηλητηρίαση των Skripals και Alexey Navalny, καθώς και τις εκρήξεις σε αποθήκες πυρομαχικών το 2014 στην Τσεχική Δημοκρατία. Σύμφωνα με μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όλα αυτά είναι αρκετά για να χαρακτηριστεί η Ρωσία ως κράτος τρομοκράτης. Ωστόσο, το έγγραφο καθιστά σαφές ότι ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε τα κράτη μέλη της διαθέτουν σχετικό νομικό μηχανισμό.

Τα εκτελεστικά και τα εθνικά θεσμικά όργανα της ΕΕ θα πρέπει να δώσουν προσοχή, αλλά δεν είναι υποχρεωμένα να εφαρμόσουν αυτά τα έγγραφα. “Είναι μια πολιτική δήλωση, αν και όχι ακίνδυνη”, εξήγησε ο Διευθυντής Προγράμματος του Valdai Discussion Club, Ιβάν Τιμοφέεφ. “Διευκρινίζει την πολιτική θέση ενός από τα βασικά όργανα της ΕΕ. Αν και δεν είναι νομικά δεσμευτικό, μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει πλαίσιο ή βάση για ορισμένες αποφάσεις που θα λάβει η ΕΕ ή τα κράτη μέλη της”, πρόσθεσε.

«Όλα αυτά δεν θα διευκολύνουν τις προσπάθειες επίλυσης της σύγκρουσης γύρω από την Ουκρανία, αλλά μόνο θα επιδεινώσουν την αντιπαράθεση μεταξύ Δύσης και Ρωσίας», τόνισε ο Timofeev.

Izvestia

Η Σερβία και η αυτοαποκαλούμενη Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου βρίσκονται κοντά σε μια ευρεία αντιπαράθεση στα σύνορα. Το Βελιγράδι και η Πρίστινα έχουν μόλις δύο ημέρες για να καταλήξουν σε συμβιβασμό σχετικά με τη χρήση πινακίδων κυκλοφορίας οχημάτων. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο θα καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία, αλλά η ηγεσία του Κοσσυφοπεδίου επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τις τρέχουσες εντάσεις για να τοποθετηθούν καλύτερα στις συνομιλίες.

Μέλος του προεδρείου του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος και επικεφαλής της σερβικής μόνιμης αποστολής στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ, Βλαντιμίρ Τζουκάνοβιτς, δήλωσε στην εφημερίδα ότι η κατάσταση μπορεί τελικά να οδηγήσει σε πλήρη στρατιωτική σύγκρουση.

Η Πρίστινα είναι εντελώς απροετοίμαστη να εκπληρώσει τη Συμφωνία των Βρυξελλών και να σχηματίσει μια ένωση Σερβικών δήμων του Κοσσυφοπεδίου και της Μετόχιας, αν και υπέγραψε έγγραφα που δεσμεύονται να το πράξουν μέσω του κοινοβουλίου της, εξήγησε ο Στέβαν Γκάιτς, ειδικός στο Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών που εδρεύει στο Βελιγράδι. Οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών διαφέρουν σημαντικά από πέρυσι, επειδή η ρητορική της Πρίστινα έχει γίνει πιο επιθετική.

Το Κοσσυφοπέδιο συνεχίζει να αυξάνει τις πιέσεις προκειμένου να κερδίσει παραχωρήσεις από το Βελιγράδι, επεσήμανε ο πολιτικός επιστήμονας Ντένις Ντενίσοφ. “Η κατάσταση δύσκολα θα φτάσει σε άμεσες ένοπλες συγκρούσεις γιατί τόσο η Σερβία όσο και η αυτοαποκαλούμενη Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου γνωρίζουν καλά τι συνέπειες θα έχει η χρήση βίας από την πλευρά των αντισυμβαλλομένων, ΗΠΑ και ΕΕ”, σημείωσε ο ειδικός.

Nezavisimaya Gazeta

Το αντικυβερνητικό αίσθημα στο Ιράν εντείνεται λόγω της αυξανόμενης εκκοσμίκευσης της κοινωνίας, αναφέρει μια μελέτη του Ινστιτούτου Tony Blair και της Ομάδας Ανάλυσης και Μέτρησης Στάσεων στο Ιράν (GAMAAN) με έδρα την Ολλανδία. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο κοσμικός χαρακτήρας των παρατεταμένων διαμαρτυριών καθιστά αναπόφευκτο ότι θα έχει ως στόχο να διαλύσει την κυβέρνηση. Οι περιφερειακοί αντίπαλοι της Τεχεράνης έχουν ήδη αρχίσει να εκφράζουν ανησυχίες ότι η αναταραχή θα ωθήσει τις ιρανικές αρχές να πιέσουν τόσο την εσωτερική όσο και την εξωτερική πολιτική της.

Η Τεχεράνη έδειξε την ετοιμότητά της να μετατοπίσει την έμφαση στις διαδηλώσεις από νωρίς πραγματοποιώντας χτυπήματα στο βόρειο Ιράκ, όπου βρίσκονται οι κουρδικές οργανώσεις που το Ιράν κατηγορεί για την υποκίνηση της αναταραχής. Αυτή την εβδομάδα, το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν προχώρησε σε διασυνοριακά πλήγματα.

Ο τρόπος με τον οποίο ενεργούν οι ιρανικές αρχές στις κουρδικές περιοχές της χώρας μοιάζει περισσότερο με την καταπολέμηση της εξέγερσης παρά με μέτρα περιορισμού της πολιτικής αναταραχής, εξήγησε ο ειδικός του Ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων, Nikita Smagin. Τόνισε ότι οι μονάδες του τακτικού στρατού και τα μέλη του IRGC απλώς απέκλειαν τους δρόμους που οδηγούσαν έξω από κατοικημένες περιοχές και χρησιμοποιούσαν όπλα.

«Μου φαίνεται ότι οι ιρανικές αρχές έχουν επαρκή ικανότητα να καταστείλουν τις τρέχουσες κουρδικές διαδηλώσεις στις παραμεθόριες περιοχές, επειδή υπάρχει ένα αισθητά σοβαρό κενό στους πόρους και τις οργανωτικές τους ικανότητες», σημείωσε ο αναλυτής.

Ωστόσο, εάν το κουρδικό στυλ εξεγέρσεων γίνει αισθητό σε άλλες περιοχές του Ιράν, μπορεί να προκύψουν συστημικά προβλήματα, πρόσθεσε ο Smagin.

Izvestia

Οι ευρωπαϊκές χώρες αγοράζουν πυρετωδώς ρωσικό καύσιμο ντίζελ ενόψει του πολυαναμενόμενου επικείμενου εμπάργκο. Αν και η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής ντίζελ στην ήπειρο, οι Ευρωπαίοι βασίζονται σε εισαγωγές και από άλλες χώρες. Ωστόσο, ένα μεγάλο ερωτηματικό υπάρχει για τις σταθερές προμήθειες και επιπλέον, οι αγοραστές θα πρέπει να πληρώσουν υπέρογκες τιμές. Οι μεγάλοι παίκτες μιλούν για ελλείψεις και μια επικείμενη μεγάλης κλίμακας κρίση καυσίμων.

Η Ευρώπη δεν παράγει αρκετό καύσιμο ντίζελ, καθώς πολλά διυλιστήρια πετρελαίου έχουν κλείσει τα τελευταία χρόνια και τα αποθέματα εξαντλούνται γρήγορα. Τον Φεβρουάριο, η ΕΕ θα απαγορεύσει τη θαλάσσια μεταφορά σχεδόν όλων των ρωσικών πετρελαϊκών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου του καυσίμου ντίζελ. Τον Δεκέμβριο θα τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου. Δεδομένης λοιπόν της κατάστασης, οι Ευρωπαίοι άρχισαν να αγοράζουν ρωσικό καύσιμο ντίζελ για μελλοντική χρήση.

Τα ασιατικά διυλιστήρια αύξησαν επίσης τις προμήθειες στην ΕΕ τους τελευταίους μήνες, αλλά παρόλα αυτά, οι εναλλακτικές πηγές δεν θα μπορέσουν να αντισταθμίσουν πλήρως τις ελλείψεις.

“Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να αναζητήσουν καύσιμο ντίζελ από άλλες χώρες. Η Ινδία και η Κίνα είναι από τις λίγες επιλογές που τους απομένουν. Συγκριτικά, η Ρωσία προμήθευσε 31 εκατ. τόνους μόνο στην Ευρώπη το 2021, ενώ η Κίνα παρέδωσε μόνο οκτώ εκατ. τόνους στους ξένους καταναλωτές της, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών. Οι εξαγωγές θα περιοριστούν το 2023 για χάρη της εγχώριας αγοράς και πολύ μικρές ποσότητες θα διατεθούν στην Ευρώπη, κυρίως σε αυξημένες τιμές. Η Ινδία θα καθορίσει επίσης υψηλές τιμές”, επεσήμανε ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας της βιομηχανίας Leonid Khazanov.

Δεν υπάρχει επίσης λόγος να περιμένουμε πολλά από τις Ηνωμένες Πολιτείες που δεν έχουν αρκετό καύσιμο ντίζελ για να καλύψει τις δικές της ανάγκες. Τα εμπορικά αποθέματα καυσίμου ντίζελ και μαζούτ στις ΗΠΑ ανέρχονται επί του παρόντος σε μόλις 106 εκατ. βαρέλια, που είναι αρκετά χαμηλά και τα πράγματα θα χειροτερέψουν όσο πλησιάζει ο χειμώνας, δήλωσε ο Vladimir Sagalayev, οικονομικός αναλυτής του ομίλου εταιρειών CMS.

Πληροφορίες από tass.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...