Ρωσικός Τύπος: Η συμφωνία για τα σιτηρά παρατείνεται αυτόματα για άλλες 120 ημέρες

Κτίριο Υπουργείου Εξωτερικών Ρωσικής Ομοσπονδίας, Μόσχα
Φώτο Αρχείου / Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Μόσχα

Izvestia

Οκτώ χρόνια μετά την τραγωδία της πτήσης MH17 πάνω από το Donbass, το Περιφερειακό Δικαστήριο της Χάγης αποφάσισε ότι το πολιτικό Boeing 777 το πέρασαν για στρατιωτικό αεροσκάφος και καταρρίφθηκε από πύραυλο του συστήματος αεράμυνας Buk από την περιοχή του Pervomaysky στο Donbass που ελεγχόταν από τη Λαϊκή Δημοκρατία (DPR) εκείνη την εποχή. Σύμφωνα με τους δικαστές, η υπόθεση του MH17 αφορά μια μη διεθνή στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία. Επίσης, το δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το DPR ελεγχόταν από Ρώσους αξιωματούχους όταν συνέβη η συντριβή.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε τη λύπη του που τόσο η ίδια η έρευνα όσο και το συμπέρασμα έδειξαν ότι η υπόθεση ήταν πολιτικά ενορχηστρωμένη. Η υπηρεσία εξωτερικής πολιτικής της Μόσχας εξέφρασε τη λύπη της ότι το δικαστήριο έμεινε μόνο στην εκδοχή που υποστήριξε η Χάγη και οι σύμμαχοί της και η διεθνής ομάδα ερευνητών που επέμεναν στη συμμετοχή της Ρωσίας στην τραγωδία. Σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ, η ετυμηγορία είναι προκατειλημμένη, διότι, μεταξύ άλλων, το δικαστήριο της Χάγης αγνόησε το γεγονός ότι το συμπέρασμα των ολλανδών εισαγγελέων βασίστηκε σε μαρτυρίες ανώνυμων μαρτύρων και δεδομένα αμφιβόλου προέλευσης από την Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας, που είναι άμεσα ενδιαφερόμενη.

Ο Σεργκέι Αλεξέγιεφ από την Ένωση Δικηγόρων της Ρωσίας είπε ότι θα ήταν απερίσκεπτο να χαρακτηριστεί η ετυμηγορία ως αντικειμενική, επειδή οι ανακριτές εξέτασαν μόνο μια εκδοχή με τους κατηγορούμενους ερήμην, αψηφώντας τις αρχές της κατ’ αντιπαράθεση εξέτασης και δικαίωμα σε συνήγορο υπεράσπισης. «Αρα, αυτή είναι μια πολιτικά προκατειλημμένη απόφαση που ελήφθη υπό το φως της γεωπολιτικής αντιπαράθεσης στη διεθνή σκηνή».

Η Karine Bechet-Golovko, διδάκτωρ δημοσίου δικαίου και προσκεκλημένη καθηγήτρια στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας, υποστήριξε ότι η απόφαση δεν θα έχει καμία συνέπεια για τη Ρωσία υπό τις παρούσες συνθήκες. Το γεγονός ότι στη Ρωσία δεν επετράπη να συμμετάσχει έγκαιρα στην έρευνα είναι απόδειξη ότι στόχος της διαδικασίας ήταν να αποδειχθεί η ενοχή της. Και παρόλο που η ετυμηγορία που ανακοινώθηκε στις 17 Νοεμβρίου φέρεται να είναι καταδικαστική, μπορεί να έχει μόνο πολιτικά αποτελέσματα. “Παρόλα αυτά, αυτό δεν είναι μεγάλη υπόθεση ούτως ή άλλως. Πριν από ένα χρόνο, θα μπορούσε να θέσει κάποιους πολιτικούς κινδύνους για τη Ρωσία, αλλά τώρα δεν έχει καθόλου σημασία”, κατέληξε η Bechet-Golovko.

ΜΜΕ

Την Πέμπτη, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η συμφωνία για τα σιτηρά μεταξύ της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών θα παραταθεί αυτόματα για άλλες 120 ημέρες, καθώς δεν υπήρχαν αντιρρήσεις για αυτό. Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσαν οι πρόεδροι Τουρκίας και Ουκρανίας και ο επικεφαλής του ΟΗΕ.

Η Γενική Διευθύντρια της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη Ρεμπέκα Γκρίνσπαν είπε ότι το πρόβλημα των λιπασμάτων θα λυθεί στη συνέχεια. Ωστόσο, οι Ρώσοι προμηθευτές δεν βλέπουν θετικό αποτέλεσμα από την πρωτοβουλία για τα σιτηρά, επειδή ο ΟΗΕ δεν έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του, δήλωσε στην Izvestia ο πρόεδρος της Ρωσικής Ένωσης Σιτηρών Αρκάντι Ζλοτσέφσκι. Η συμφωνία σημαίνει «τίποτα παρά μόνο ζημιά» για τις ρωσικές εταιρείες, είπε ο Ζλοτσέφσκι, γιατί οι περιορισμοί στις εξαγωγές ρωσικών σιτηρών δεν άρθηκαν ποτέ. Εν μέσω των υφιστάμενων ανεπίσημων κυρώσεων, οι Ρώσοι εξαγωγείς αναγκάζονται να πουλήσουν το σιτάρι τους με σημαντική έκπτωση στους αντιπάλους τους -30 δολάρια ανά μετρικό τόνο.

Ο Γιουνούς Εμρέ Κανάτ, πρόεδρος της τουρκικής δεξαμενής σκέψης SAGEDER, είπε στην Izvestia ότι η Δύση δύσκολα θα συμφωνούσε να άρει τους περιορισμούς της εν μέσω λόμπι από την Ουκρανία που θα μπορούσε να εμποδίσει οποιαδήποτε συζήτηση για την άρση των κυρώσεων στην ΕΕ. Ένας άλλος Τούρκος αναλυτής, ο Κερίμ Χας, είπε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την Τουρκία ως κόμβο για τις εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων, εάν ο ΟΗΕ δεν καταργήσει τις κυρώσεις στο ρωσικό σιτάρι. Είπε επίσης ότι η Άγκυρα θα μπορούσε τώρα να ενεργήσει ως μεσολαβητής κατά τις διαπραγματεύσεις για την αφαίρεση των τροφίμων από τις συνεχιζόμενες κυρώσεις ή τις συνέπειές τους, κατέληξε ο ειδικός.

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Έντουαρντ Ζέρνιν είπε στην Kommersant ότι η πρωτοβουλία για τα σιτηρά δεν ήταν ούτε καλή ούτε κακή για τις ρωσικές εταιρείες, κάτι που είναι θετικό δεδομένης της κατάστασης. Και σίγουρα βοήθησε τους Ρώσους εξαγωγείς να αλλάξουν την προσέγγισή τους στην επικοινωνία με καταναλωτές και να σταθεροποιήσουν ή ακόμα και να αυξήσουν ορισμένους όγκους εξαγωγών, είπε ο Zernin.

Εν τω μεταξύ, το θέμα των λιπασμάτων είναι κάτι παραπάνω από σοβαρό. Περίπου 2 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι αμμωνίας που παρήγαγε η TogliattiAzot διοχετεύονταν μέσω του αγωγού Togliatti-Odessa ετησίως και πηγές ανέφεραν ότι το τελευταίο κείμενο της συμφωνίας για τα σιτηρά δεν περιλάμβανε ποτέ τις διατάξεις για την επανέναρξη των εξαγωγών αμμωνίας μέσω του λιμένα της Οδησσού. Ούτε η κατάσχεση 300.000 μετρικών τόνων ρωσικών λιπασμάτων στα ευρωπαϊκά λιμάνια έχει αρθεί. Τα ρωσικά χημικά έχουν μέχρι στιγμής ξεμπλοκαριστεί μόνο στο Βέλγιο, ενώ τα κράτη της Βαλτικής αντιτίθενται σθεναρά στην απεμπλοκή των ρωσικών εξαγωγών λιπασμάτων.

Vedomosti

Την Πέμπτη, οι Ρεπουμπλικάνοι κέρδισαν τις απαραίτητες 218 έδρες για να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στη Βουλή, σύμφωνα με προβλέψεις που ανέφεραν το CNN και το NBC. Σύμφωνα με το NBC, το GOP έχει τώρα 221 από τις 435 έδρες και οι Δημοκρατικοί που διατήρησαν νωρίτερα τον έλεγχο της Γερουσίας μέχρι στιγμής έχουν 214 έδρες. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συνεχάρη τους Ρεπουμπλικάνους για τη νίκη τους στη Βουλή και είπε ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί μαζί τους.

Ο Michal McCaul, ο οποίος πιθανότατα θα προεδρεύει της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, δήλωσε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι σκόπευαν να χρησιμοποιήσουν το προβάδισμά τους για αυστηρότερο έλεγχο του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιούνται τα κεφάλαια που αποστέλλονται στην Ουκρανία. Ο ΜακΚόλ είπε ότι η Βουλή δεν σχεδιάζει να ακυρώσει την υποστήριξή της προς την Ουκρανία, καθώς έτσι, όπως είπε, οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποφύγουν μια παγκόσμια σύγκρουση. Και υπάρχουν επί του παρόντος μηνύματα στις Ηνωμένες Πολιτείες που δείχνουν ότι η νίκη των Ρεπουμπλικανών θα έφερνε στο προσκήνιο την αντιμετώπιση της Κίνας. Για παράδειγμα, ο McCaul τόνισε ότι ο ανταγωνισμός με την Κίνα και ο έλεγχος των εξαγωγών προϊόντων υψηλής τεχνολογίας στον ασιατικό κολοσσό ήταν η προτεραιότητά του.

Η επικεφαλής του Κέντρου Βορειοαμερικανικών Σπουδών στο IMEMO RAS Victoria Zhuravleva είπε στο Vedomosti ότι η Ουάσιγκτον θα μπορούσε σύντομα να επικεντρωθεί λιγότερο στην Ουκρανία, παρόλο που η υποστήριξή της για τη χώρα θα παραμείνει η ίδια. Σύμφωνα με αυτήν, η Γερουσία θα έχει τον τελευταίο λόγο για το θέμα, ενώ η Βουλή θα μπορούσε να προβεί σε αναθεωρήσεις των δαπανών των κονδυλίων για την Ουκρανία. «Ως εκ τούτου, οι Ρεπουμπλικάνοι μπορούν μόνο να επιβραδύνουν τη διαδικασία, αντί να αλλάξουν τη γενική πορεία», πρόσθεσε ο ειδικός. Και συμφωνεί ότι τον επόμενο χρόνο και τα δύο μέρη και η κυβέρνηση Μπάιντεν θα προσπαθήσουν να εστιάσουν την προσοχή στην Κίνα.

Στο πλαίσιο της αντιρωσικής ρητορικής, η οποία κυριαρχεί και στα δύο μέρη, δεν πρέπει να αναμένονται ριζικές αλλαγές στη λήψη βασικών αποφάσεων για την Ουκρανία, δήλωσε στην εφημερίδα ο σύμβουλος του διευθυντή του Ρωσικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών Ίλια Κραβτσένκο. Είπε ότι η Κίνα και η Ουκρανία ήταν παράλληλα θέματα στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και υπάρχει δικομματική συναίνεση και για τα δύο. Εν τω μεταξύ, η Βουλή μπορεί να αλλάξει την τακτική της τώρα που το GOP έχει την πλειοψηφία και θα μπορούσαν να υπάρξουν περισσότερα αντικινεζικά ψηφίσματα, αλλά η γενική στρατηγική είναι απίθανο να αλλάξει, επανέλαβε ο ειδικός.

Kommersant

Οι ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες αντλούν περισσότερο πετρέλαιο σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες πριν τεθεί σε ισχύ το εμπάργκο πετρελαίου της ΕΕ. Μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου η βιομηχανία είχε αντλήσει 1,48 εκατομμύρια μετρικούς τόνους την ημέρα και επίσης αυξάνει τους όγκους διύλισης πετρελαίου.

Στις 5 Δεκεμβρίου, θα τεθεί σε ισχύ το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, το οποίο θα απαγορεύσει στις ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες να εξυπηρετούν δεξαμενόπλοια για εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου σε τρίτες χώρες. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού πετρελαίου και η Ινδία πλησιάζει γρήγορα τη διαφορά. Τον Οκτώβριο, αντιπροσώπευε περίπου το 40% των ρωσικών αποστολών θαλάσσιου πετρελαίου. Το Reuters ανέφερε την Πέμπτη ότι δεν θα είναι όλες οι ινδικές εταιρείες έτοιμες να αγοράσουν ρωσικό αργό μετά τις 5 Δεκεμβρίου. Το πρακτορείο ειδήσεων αναμένει επίσης από τα κινεζικά διυλιστήρια να αγοράσουν λιγότερο ρωσικό πετρέλαιο. Αυτό θα μπορούσε να πιέσει περαιτέρω τις αποστολές με δεξαμενόπλοια το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου.

Η ώθηση της παραγωγής πετρελαίου στο μέγιστο θα μπορούσε να έχει κάποια σχέση με την αβεβαιότητα, δήλωσε στην Kommersant ο Maxim Malkov από το Kept. Ενόψει των επερχόμενων περιορισμών στο ρωσικό πετρέλαιο, οι καταναλωτές προσπαθούν να μεγιστοποιήσουν τα αποθέματά τους. Και η Ρωσία επιδιώκει να ανακατευθύνει τις θαλάσσιες εξαγωγές πετρελαίου της από τη Δύση προς την Ανατολή, όπου η Κίνα και η Ινδία αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης, πρόσθεσε. Ο όγκος των εξαγωγών πετρελαίου της Ρωσίας θα μπορούσε να μειωθεί τον Δεκέμβριο όταν τεθούν σε ισχύ οι περιορισμοί, προειδοποίησε ο ειδικός, και η παραγωγή πετρελαίου της χώρας θα μπορούσε να μειωθεί κατά 7% το 2023.

Ο Sergey Kondratyev από το Institute for Energy and Finance Foundation είπε ότι ο όγκος παραγωγής αργού μπορεί να μειωθεί κατά 3-5% τον Δεκέμβριο λόγω της απαγόρευσης των θαλάσσιων εισαγωγών ρωσικού αργού. Ανέφερε επίσης στοιχεία από την Platts που δείχνουν ότι οι διαφορές μεταξύ του μείγματος Dubai των ΗΑΕ και της ESPO και εκείνων μεταξύ Urals και Brent δεν έχουν διευρυνθεί ακόμη, πράγμα που σημαίνει ότι το ρωσικό αργό δεν είναι φθηνότερο από τους ανταγωνιστές του και επομένως δεν προσφέρει κίνητρο στους Ασιάτες καταναλωτές να αυξήσουν τις μέχρι τώρα αγορές τους.

Πληροφορίες από tass.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...