Ρωσικός Τύπος: Η σύνοδος κορυφής στην Τεχεράνη προκαλεί εκνευρισμό στις ΗΠΑ

Nezavisimaya Gazeta

Η κυβέρνηση Μπάιντεν σφίγγει τον έλεγχο του Ιράν εν μέσω του έμμεσου διαλόγου της με την Ισλαμική Δημοκρατία για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας. Μετά την επίσκεψη αυτής της εβδομάδας στην Τεχεράνη από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ κάλεσε το Ιράν να επιλέξει μεταξύ της άρσης των δυτικών κυρώσεων ή του «εξαρτήματος της Ρωσίας».

Σύμφωνα με τη Nezavisimaya Gazeta, ο δυτικός και ο μεσανατολικός Τύπος προσπάθησαν να παρουσιάσουν την τριμερή σύνοδο κορυφής στην Τεχεράνη ως αντίθεση στην πρόσφατη επίσκεψη του Μπάιντεν στην περιοχή, την πρώτη του ως πρόεδρος των ΗΠΑ. Η συντηρητική εφημερίδα του Ιράν, Kayhan, είπε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία «έχει μετατραπεί ξανά σε κέντρο πολιτικής και οικονομικής διπλωματίας της περιοχής». Μια άλλη υπερσυντηρητική εφημερίδα ισχυρίστηκε ότι «η επίσκεψη Πούτιν και Ερντογάν θα εισαγάγει μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων» και θα δώσει ώθηση στη «σύσταση μιας συμμαχίας ενάντια στις κυρώσεις των ΗΠΑ και το δολάριο».

Ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Yuri Lyamin είπε στη Nezavisimaya Gazeta ότι οι στενοί δεσμοί της Τεχεράνης με το Κρεμλίνο θα μπορούσαν να δώσουν στις ΗΠΑ και άλλο λόγο να ασκήσουν πίεση στο Ιράν. «Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν κάποια διαβήματα, αλλά συνολικά η χώρα, ήδη από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, κατέστησε αδύνατη οποιαδήποτε περαιτέρω αυστηροποίηση των κυρώσεων χωρίς να διακινδυνεύσει μια στρατιωτική κλιμάκωση, έχοντας εξαντλήσει την πολιτική της «μέγιστης πίεσης» στο Ιράν”, είπε. Η ομάδα του Μπάιντεν ακολούθησε τον ίδιο δρόμο σε μια προσπάθεια να χρησιμοποιήσει την τρέχουσα πίεση ως μοχλό στις διαπραγματεύσεις της με το Ιράν, με πιθανή χαλάρωση των περιορισμών υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει συμβιβασμός για το JCPOA που θα παίξει το ρόλο του καρότου, είπε ο ειδικός.

«Όλοι οι βασικοί τομείς της οικονομίας του Ιράν εξακολουθούν να υπόκεινται υπό τις αυστηρές οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ», δήλωσε ο Λυαμίν στη Nezavisimaya Gazeta. «Αν και οι ΗΠΑ θα μπορούσαν ακόμα να επεκτείνουν κάπως αυτά, η πίεση δεν θα ενταθεί σημαντικά, καθώς οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στο Ιράν έχουν σχεδόν αποκόψει την οικονομία της χώρας από το δυτικό χρηματοπιστωτικό και οικονομικό σύστημα». Ούτε η κυβέρνηση Μπάιντεν πιστεύει ότι το σφίξιμο των μέτρων σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είναι εύκολο, αφού οι διαπραγματεύσεις έχουν σταματήσει εδώ και μήνες, κατέληξε ο Λάμιν.

Kommersant

Στις 21 Ιουλίου, ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream ξανάρχισε την άντληση φυσικού αερίου μετά την προγραμματισμένη ετήσια συντήρηση παρά τις ανησυχίες της ΕΕ. Ωστόσο, οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου θα ξαναρχίσουν στο 40% της χωρητικότητάς τους και θα μπορούσαν να μειωθούν περαιτέρω, αφού ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αμφισβήτησε δημόσια την ποιότητα της επισκευής του αγωγού στον Καναδά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τα κράτη μέλη της ΕΕ να μειώσουν οικειοθελώς την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 15% από την 1η Αυγούστου έως τον Απρίλιο του 2023, επικαλούμενη τον κίνδυνο πλήρους διακοπής των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, γράφει η Kommersant.

Αυτό θα βοηθήσει στην εξοικονόμηση 45 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, δήλωσε την Τετάρτη ο Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson. Σύμφωνα με αυτήν, εάν υπάρξει πλήρης διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου, η ΕΕ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ένα κενό περίπου 30 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων σε προσφορά και ζήτηση φυσικού αερίου κατά μέσο όρο τον χειμώνα και έως και 45 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, εάν τον επόμενο χειμώνα έχει κρύο.

Ο Simons είπε ότι η ιδέα πίσω από την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μείωση της χρήσης φυσικού αερίου κατά 15% ήταν να αποφευχθεί η ανάγκη για υποχρεωτικούς περιορισμούς στην κατανάλωση βιομηχανικού αερίου. Είπε επίσης ότι η επιτροπή έχει έτοιμες οδηγίες για τα μέλη της εάν χρειαστεί να ληφθεί αυτή η σκληρή απόφαση. Η Επιτροπή θα καταστήσει αυτόν τον στόχο υποχρεωτικό για όλα τα κράτη της ΕΕ στο σενάριο σοβαρής έλλειψης ρωσικού φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα Alexander Sobko, η ΕΕ χρησιμοποίησε περίπου 1,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου τα προηγούμενα χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι μια μείωση κατά 15% θα μπορούσε θεωρητικά να την βοηθήσει να εξοικονομήσει έως και 270 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως. Η εξοικονόμηση προορίζεται να προετοιμάσει την ΕΕ για μια πλήρη διακοπή του φυσικού αερίου τόσο μέσω του Nord Stream όσο και των άλλων οδών, μέσω της Ουκρανίας (42 εκατομμύρια κυβικά μέτρα) και του αγωγού TurkStream, που σήμερα αντλεί 47 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Rossiyskaya Gazeta

Η ενεργειακή προσέγγιση Ρωσίας και Ιράν θα μπορούσε να γίνει πονοκέφαλος για τη Δύση. Οι δύο χώρες θα έχουν υπό τον συνδυασμένο έλεγχό τους περισσότερο από το 40% των παγκόσμιων αποθεμάτων φυσικού αερίου και το 15% του πετρελαίου. Και τα δύο κράτη υπόκεινται σε κυρώσεις από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, επομένως η συμμαχία τους θα δώσει προτεραιότητα σε κινήσεις για τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων των περιορισμών και για την πώληση των πόρων τους σε πελάτες στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Εξάλλου, η Ρωσία και το Ιράν θα μπορούσαν να βοηθήσουν πολύ η μία την άλλη, γράφει η εφημερίδα.

Οι δυο τους ήταν πάντα αντίπαλοι στην αγορά υδρογονανθράκων. Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, η Ευρώπη σχεδίαζε να κατασκευάσει έναν αγωγό φυσικού αερίου από το Ιράν, αλλά οι κυρώσεις της Ουάσιγκτον στην Τεχεράνη μετά την Ισλαμική Επανάσταση κατέστησαν αδύνατη την υλοποίηση του έργου. Έτσι, η Σοβιετική Ένωση ανέλαβε τον ρόλο του βασικού προμηθευτή φυσικού αερίου της Ευρώπης.

Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν επί του παρόντος να παίξουν ξανά το ιρανικό χαρτί τους, αυτή τη φορά εναντίον της Ρωσίας: η Ουάσιγκτον συζητά την άρση του εμπάργκο στις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου.

Το ιρανικό ελαφρύ πετρέλαιο θα μπορούσε να είναι μια εναλλακτική λύση στο ρωσικό αργό Urals για τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια πετρελαίου που εξαρτώνται πολύ από τις ρωσικές εισαγωγές, δήλωσε στην εφημερίδα ο Kirill Rodionov από το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Τεχνολογιών στο Σύμπλεγμα Καυσίμων και Ενέργειας. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα δύο μείγματα είναι παρόμοιας ποιότητας και το Ιράν θα μπορούσε επίσης να εξάγει αντίστοιχες ποσότητες στην Ευρώπη όσο και η Ρωσία.

Και όμως, το Ιράν θα μπορούσε να επωφεληθεί περισσότερο από τη συνεργασία του με τη Ρωσία παρά από την άρση των κυρώσεων των ΗΠΑ, καθώς η Τεχεράνη έχει μάθει να παρακάμπτει αυτούς τους περιορισμούς. Το Ιράν χρειάζεται αγωγούς φυσικού αερίου. Ενέκρινε ένα έργο για την κατασκευή ενός αγωγού προς την Ινδία μέσω Πακιστάν πριν από λίγο, και μάλιστα ξεκίνησε την κατασκευή του. Ωστόσο, το έργο ανεστάλη για πολιτικούς λόγους, όταν ξέσπασε μια διαφωνία μεταξύ Πακιστάν και Ινδίας. Το Ιράν θα μπορούσε να αναβιώσει το έργο εάν η Ρωσία εντείνει τη μεσολάβησή της.

Το Ιράν χρειάζεται επίσης να επεκτείνει την εξερεύνηση και παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου και η Ρωσία έχει την αρμοδιότητα να βοηθήσει σε αυτό. Με τη σειρά του, το Ιράν θα μπορούσε να παρέχει στη Ρωσία εξοπλισμό και να μοιραστεί την αρκετά αξιοπρεπή τεχνολογία διύλισης πετρελαίου και φυσικού αερίου, γράφει η Rossiyskaya Gazeta.

Υπό αυτές τις συνθήκες, διάφοροι μηχανισμοί για την υπέρβαση των υφιστάμενων κυρώσεων κατά των δύο χωρών καθίστανται ζωτικής σημασίας, δήλωσε ο Alexander Kurdin, ειδικός στο Κέντρο Ανάλυσης της Ρωσικής Κυβέρνησης, στην Rossiyskaya Gazeta. Αυτές περιλαμβάνουν παραδόσεις ανταλλαγής (μέσω τρίτων), αντικατάσταση προϊόντων που υπόκεινται σε κυρώσεις και ανακατευθυνόμενες προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου και του απαραίτητου εξοπλισμού. Η πυρηνική ενέργεια θα μπορούσε να είναι μια άλλη σφαίρα συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Ιράν, είπε ο ειδικός. Η Μόσχα παίζει ενεργό ρόλο στην κατασκευή και συντήρηση πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Ιράν, συγκεκριμένα του πυρηνικού σταθμού Bushehr.

Izvestia

Προς το παρόν δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για το Κουαρτέτο της Μέσης Ανατολής να ξαναρχίσει τη δραστηριότητά του, καθώς στην πραγματικότητα έχει διακοπεί κάθε εργασία, δήλωσε ο Παλαιστίνιος πρέσβης στη Ρωσία Abdel Hafiz Nofal σε συνέντευξή του στην Izvestia. Για αυτόν, οι διαφωνίες μεταξύ της Ρωσίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των κομμάτων της Τετραμερούς, είναι ο βασικός λόγος πίσω από αυτό.

Ο Παλαιστίνιος απεσταλμένος γνώριζε ότι ο Βλαντιμίρ Σαφρόνκοφ, ειδικός εκπρόσωπος της Ρωσίας για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, θα συνόδευε τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην επίσκεψή του σύντομα στο Κάιρο ενώ θα επισκεφθεί επίσης την Ιορδανία, την Παλαιστινιακή Αρχή και το Ισραήλ.

Ο πρέσβης είπε ότι η επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην Ιερουσαλήμ δεν έφερε καμία πρόοδο στον παλαιστινιο-ισραηλινό διακανονισμό, ούτε είχε ως αποτέλεσμα βήματα από την πλευρά της Ουάσιγκτον. Υπάρχει πολιτικός διάλογος με το Ισραήλ, ενώ η Παλαιστινιακή Αρχή δεν αναμένει καμία ριζική αλλαγή από αυτό που είπε ο διπλωμάτης ότι «μια αδύναμη κυβέρνηση ετοιμάζεται για εκλογές».

Εν τω μεταξύ, η Παλαιστινιακή Αρχή και η Ρωσία απολαμβάνουν μια στρατηγική εταιρική σχέση. Ο Hussein al-Sheikh, ο Γενικός Γραμματέας της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), ο οποίος είναι επίσης ο Παλαιστίνιος υπουργός Πολιτικών Υποθέσεων, συναντήθηκε με τον Λαβρόφ στα μέσα Μαΐου και οι επαφές βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Παλαιστίνιο ομόλογό του Μαχμούντ Αμπάς. Ο Παλαιστίνιος διπλωμάτης τους χαρακτήρισε «τέλειους». “Τα πράγματα έχουν προχωρήσει θετικά. Και θα χαρούμε να καλωσορίσουμε τον Πρόεδρο Πούτιν στη χώρα σύντομα”, δήλωσε ο Nofal στην Izvestia.

Vedomosti

Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να επιστρέψει στην αγορά κρατικών ομολόγων το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ανέφερε την Πέμπτη η Vedomosti, επικαλούμενη πηγή.

Οι πωλήσεις ομολόγων OFZ θα μπορούσαν να επαναληφθούν μόλις η κυβέρνηση εγκρίνει το προσχέδιο προϋπολογισμού της χώρας, δηλαδή μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. «Οι επενδυτές θα πρέπει πρώτα να απαντήσουν στις ερωτήσεις τους και μετά θα μπορούσε να υπάρξει έκδοση», είπε η πηγή, προσθέτοντας ότι η χώρα θα επιστρέψει στην αγορά χρέους το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο.

Προτεραιότητα του υπουργείου Οικονομικών τώρα θα είναι να δοκιμάσει την αγορά, χωρίς να έχει καθοριστεί συγκεκριμένο ποσό δανεισμού, είπε η πηγή στην εφημερίδα. Ο στόχος της πρωτοβουλίας είναι «να πραγματοποιήσει μια σταδιακή επιστροφή στην αγορά και να συνεχίσει τον κανονικό δανεισμό από το 2023», είπε.

Αξιωματούχος του Ελεγκτικού Επιμελητηρίου είπε στο Vedomosti νωρίτερα ότι το υπουργείο Οικονομικών θα αντιμετωπίσει ελάχιστους κινδύνους εάν η τρέχουσα δυναμική συνεχιστεί εν μέσω των σχεδίων της CBR να μειώσει το κόστος δανεισμού της και να μειώσει τα επιτόκια της χρηματοπιστωτικής αγοράς.

Πληροφορίες από tass.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...