Ρωσικός Τύπος: Η σύνοδος Πούτιν-Ερντογάν εξοργίζει τη Δύση

Izvestia

Ρώσοι ιδιώτες και επιχειρήσεις, που επλήγησαν από τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν περισσότερες από τρεις εβδομάδες για να δηλώσουν τα ευρωπαϊκά περιουσιακά τους στοιχεία. Σύμφωνα με πρόσφατες προσαρμογές στον μηχανισμό κυρώσεων, εάν η ΕΕ ανακαλύψει αυτή την περιουσία, θα κατασχεθεί, γράφει η Izvestia. Ρώσοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι αυτό το σκληρό μέτρο θα περιπλέξει τις ταραγμένες σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Βρυξελλών. Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (άνω Βουλή), μετά από τέτοιες κινήσεις η Ρωσία θα μπορούσε «να χάσει την εμπιστοσύνη» στην Ευρώπη.

Με τον έβδομο γύρο κυρώσεων που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στις 21 Ιουλίου, οι Βρυξέλλες τροποποίησαν τον κανονισμό αριθ. 269/2014 του Συμβουλίου της ΕΕ. Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο έγγραφο, τα άτομα που περιλαμβάνονται στη μαύρη λίστα υποχρεούνται να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τα ευρωπαϊκά περιουσιακά τους στοιχεία (τραπεζικούς λογαριασμούς, ακίνητα, μέσα παραγωγής, μεταφορές κ.λπ.) στις αρμόδιες αρχές της ΕΕ, είπε στην Izvestia ο Ivan Timofeev Διευθυντής Προγραμμάτων στο Συμβούλιο Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας.

Όσοι βρίσκονται ήδη υπό κυρώσεις πρέπει να συμμορφωθούν με το μέτρο μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 2022 ενώ όσοι αναμένεται να μπουν στη μαύρη λίστα από τις Βρυξέλλες πρέπει να το κάνουν εντός έξι εβδομάδων.

“Δεν έχουν όλοι περιουσία στην ΕΕ. Ωστόσο, για άλλους, το ποσό των περιουσιακών στοιχείων μπορεί να είναι τεράστιο και οι προσπάθειες κατάσχεσης ή δίωξης αναμφίβολα θα πυροδοτήσουν νέες πολιτικές εντάσεις”, σημείωσε ο Τιμοφέεφ.

Οι ρωσικές αρχές θεωρούν ότι οποιαδήποτε κατάσχεση θα επιδεινώσει μόνο τις σχέσεις Ρωσίας-ΕΕ, γράφει η Izvestia. Ο Βλαντιμίρ Τζαμπάροφ, Πρώτος Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, δήλωσε στην εφημερίδα ότι η Ρωσία μπορεί επίσης να δεσμεύσει περιουσίες χωρών της ΕΕ. “Αλλά νομίζω ότι είναι αδιέξοδο. Είμαι βαθιά απογοητευμένος που οι Ευρωπαίοι αποδείχθηκαν άτιμοι εταίροι”, είπε στην εφημερίδα.

Vedomosti

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Σότσι στις 5 Αυγούστου, όπου οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να ενισχύσουν τις σχέσεις τους. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι ρωσοτουρκικές σχέσεις έχουν φτάσει σε νέο επίπεδο. Σύμφωνα με κοινή δήλωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, οι πρόεδροι υπογράμμισαν την κοινή τους επιθυμία για περαιτέρω επέκταση των σχέσεων. Η εμβάθυνση των οικονομικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στη Δύση και μπορεί να οδηγήσει σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας, γράφει η Vedomosti.

Σύμφωνα με τους Financial Times, δυτικοί ηγέτες έχουν απειλήσει την Άγκυρα με κυρώσεις εάν βοηθήσει τη Ρωσία να αποφύγει τους περιορισμούς. Πηγή είπε στην εφημερίδα ότι τα μέτρα θα μπορούσαν να ξεκινήσουν με άτυπες οδηγίες προς τις δυτικές τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για τη μείωση των οικονομικών συναλλαγών με τους Τούρκους ομολόγους τους.

Θα είναι «εξαιρετικά ανόητο» εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους αποφασίσουν να επιβάλουν κυρώσεις στην Άγκυρα, δήλωσε στο Vedomosti ο αρχισυντάκτης του περιοδικού Russia in Global Affairs, Φιόντορ Λουκιάνοφ. Η Τουρκία ακολουθεί μια ανεξάρτητη πολιτική και δίνει προτεραιότητα στα συμφέροντά της, τα οποία περιλαμβάνουν τη διατήρηση εποικοδομητικών σχέσεων με όλους: Ρωσία, Ουκρανία και Δύση. Αυτή η θέση επιτρέπει στην Άγκυρα να κάνει πράγματα που καμία άλλη χώρα δεν μπορεί, όπως να ενεργήσει ως ενδιάμεσος για τη διευθέτηση του ζητήματος των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών, σύμφωνα με τον ειδικό.

Η Τουρκία λειτουργεί ως σημαντικός κόμβος εφοδιασμού για τη Ρωσία, κάτι που είναι ένας από τους λόγους για τον αυξημένο κύκλο εργασιών μεταξύ των δυο χωρών, δήλωσε ο Διευθυντής Προγραμμάτων στο Συμβούλιο Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας, Ιβάν Τιμοφέεφ. Τουρκικές εταιρείες διερευνουν τον χώρο που αφήνουν οι δυτικές επιχειρήσεις που έχουν αποχωρήσει από τη ρωσική αγορά. Οι δευτερεύουσες κυρώσεις στην Τουρκία, σύμφωνα με τον Timofeev, δεν θα έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο – η Άγκυρα μπορεί απλώς να δημιουργήσει ειδικές επιχειρήσεις για να συναλλάσσονται με τη Ρωσία, επομένως η απαγόρευσή τους από τις ΗΠΑ θα είχε μικρό αποτέλεσμα, σημείωσε ο ειδικός.

Nezavisimaya Gazeta

Η ισραηλινή επιχείρηση Breaking Dawn στη Λωρίδα της Γάζας πρόκειται να συζητηθεί στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 8 Αυγούστου. Η στρατιωτική εκστρατεία που αναλήφθηκε κατά της ηγεσίας και των υποδομών της παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ (PIJ) έχει αποκαλύψει τις αντιφάσεις της με το κίνημα της Χαμάς, το οποίο ελέγχει επίσημα τον παράκτιο θύλακα. Σύμφωνα με τη Nezavisimaya Gazeta, η ηγεσία του κινήματος δεν ήταν έτοιμη να συμμετάσχει αμέσως στις πυραυλικές επιθέσεις κατά του εδάφους του εβραϊκού κράτους, κάτι που πιθανώς ήλπιζε το Ισραήλ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ένας από τους στόχους της ισραηλινής επιχείρησης, η οποία, όπως τόνισαν τοπικοί αναλυτές, άφησε σκόπιμα έξω από τοποθεσίες στην περιοχή ευθύνης της Χαμάς, ήταν να αυξηθούν οι διαιρέσεις εντός της παλαιστινιακής αντίστασης.

«Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί πόσο έχει αξιολογηθεί η τρέχουσα επιχείρηση του Ισραήλ και αν επηρεάζει τον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα», είπε ο ερευνητής του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής (MEI) που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, ειδικός στο Συμβούλιο Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας, Anton Mardasov. «Από τη μία πλευρά, συνδέεται με προληπτικές επιθέσεις λόγω έλλειψης στρατηγικού βάθους άμυνας, επειδή η PIJ διακήρυξε για πρώτη φορά ότι ήταν έτοιμη να εκδικηθεί τη σύλληψη του αρχηγού της ομάδας στη Δυτική Όχθη, Bassem al- Σααντί. Ταιριάζει επίσης σε ένα σχέδιο διχασμού της PIJ και της Χαμάς ενόψει της εξάρτησής τους από το Ιράν», επεσήμανε ο ειδικός.

Δεδομένης της ηλικίας του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, ο αναλυτής πιστεύει ότι η πρόθεση να επιδεινωθούν οι διαφορές μεταξύ των φατριών θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναταραχή στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, με απρόβλεπτες επιπτώσεις.

«Από αυτή την άποψη, η δοκιμή από το Ισραήλ για την αποφασιστικότητα και τις ενέργειες της Χαμάς με το βλέμμα στην Τεχεράνη φαίνεται να είναι ένα λεπτό παιχνίδι, αλλά εξακολουθεί να παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνο, δεδομένου ότι η Χαμάς και το Ιράν δεν μπορούν να καταστείλουν τους θύλακες αντίστασης επ’ αόριστον», συνόψισε ο ειδικός.

Kommersant

Τρεις μήνες μέχρι τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, τα ποσοστά αποδοχής του προέδρου Τζο Μπάιντεν παραμένουν χαμηλά, επηρεάζοντας τις προοπτικές του Δημοκρατικού Κόμματος. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, η υποστήριξη για τις επιδόσεις του προέδρου κυμαίνεται μεταξύ 38-40%. Εν τω μεταξύ, μόνο το 16-26% των Αμερικανών πιστεύει ότι η χώρα οδεύει προς τη σωστή κατεύθυνση. Η κατάσταση θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα οι Δημοκρατικοί να χάσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων και οι Ρεπουμπλικάνοι να κερδίσουν ξανά τη Γερουσία.

Τον Νοέμβριο, οι 435 έδρες της Βουλής των Αντιπροσώπων και οι 34 έδρες της Γερουσίας θα είναι ανοιχτές για εκλογές. Δεδομένου ότι το Δημοκρατικό Κόμμα ελέγχει πλέον τόσο το νομοθετικό όσο και το εκτελεστικό τμήμα της κυβέρνησης, οποιαδήποτε αξιολόγηση του προέδρου, του Κογκρέσου ή της κατεύθυνσης της χώρας ωφελούν τους Ρεπουμπλικάνους, γράφει η Kommersant.

Μόνο το 17% των πολιτών των ΗΠΑ πιστεύει ότι η χώρα οδεύει προς τη σωστή κατεύθυνση, έδειξε πρόσφατη δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Politico/Morning Consult, το 26% των Αμερικανών το πιστεύει, ενώ το 70% λέει ότι η πολιτική διαδρομή είναι εσφαλμένη. Στη μελέτη Reuters/Ipsos, το ποσοστό αυτό έφτασε το 74%.

Ο Anders Aslund, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Georgetown στην Ουάσιγκτον, είπε στην Kommersant ότι ο ιστορικά υψηλός πληθωρισμός θα είναι το κρίσιμο ζήτημα στην τρέχουσα εκστρατεία. Ο πρόεδρος θα κατηγορηθεί για αυτό, ακόμη και αν οι βάσεις τέθηκαν από την κυβέρνηση Τραμπ, είπε. Σύμφωνα με τον αναλυτή, όλα δείχνουν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα αποκτήσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ το μέλλον της Γερουσίας είναι λιγότερο βέβαιο. Οι πρόσφατες σκανδαλώδεις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, στο οποίο κυριαρχούν οι συντηρητικοί, σχετικά με τους περιορισμούς των αμβλώσεων και την απελευθέρωση της κατοχής όπλων ενδέχεται να επηρεάσουν το αίσθημα υπέρ των Δημοκρατικών.

Izvestia

Το άνοιγμα της αγοράς παραγώγων από τη Ρωσία σε μη κατοίκους από φιλικά κράτη στις 8 Αυγούστου δεν θα αυξήσει τη μεταβλητότητα των ρωσικών δεικτών, πιστεύουν αναλυτές που ρωτήθηκαν από την Izvestia. Νωρίτερα υποτίθεται ότι οι «φιλικοί» ξένοι θα μπορούσαν επίσης να διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο από αυτή τη Δευτέρα. Ωστόσο, το βράδυ της 5ης Αυγούστου, το Χρηματιστήριο της Μόσχας ανέβαλε επ’ αόριστον το άνοιγμα της πρόσβασης στο χρηματιστήριο. Όταν συμβεί αυτό, το ρωσικό χρηματιστήριο μπορεί να πέσει κατακόρυφα. Ωστόσο, οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η πτώση θα είναι προσωρινή και ότι ο δείκτης του Χρηματιστηρίου της Μόσχας θα φτάσει τις 2.500 μονάδες μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Εν τω μεταξύ, η δυναμική της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρουβλίου θα καθοριστεί από τις αποφάσεις των ξένων επενδυτών να το πουλήσουν ή να το αγοράσουν. Σύμφωνα με τις προσδοκίες της αγοράς, το ρούβλι θα κυμανθεί ελαφρά γύρω στα 65 ρούβλια ανά δολάριο τους επόμενους μήνες.

Εάν το χρηματιστήριο ανοίξει για επενδυτές στις 8 Αυγούστου με τους όρους που ανακοινώθηκαν προηγουμένως, θα μπορούσε να υπάρξει περιστασιακή μείωση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων, δήλωσε στην Izvestia ο ιδρυτής του Anderida Financial Group Alexey Tarapovsky. Ωστόσο, δεν πρέπει να αναμένονται σημαντικές αλλαγές στη μεταβλητότητα από το άνοιγμα της αγοράς παραγώγων, πιστεύει. Η πρόσβαση σε περαιτέρω τμήματα μπορεί να ανοίξει αφού δούμε την αντίδραση της αγοράς παραγώγων, δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής στο Ρωσικό Οικονομικό Πανεπιστήμιο Πλεχάνοφ Ντένις Ντομασένκο.

“Δεν μπορεί να αποκλειστεί μια σύντομη αύξηση της αστάθειας της αγοράς. Όχι τόσο λόγω των ενεργειών των ίδιων των μη κατοίκων, αλλά στο πλαίσιο ενός κερδοσκοπικού παιχνιδιού”, είπε στην εφημερίδα ο κορυφαίος αναλυτής της Freedom Finance Global Georgy Vashchenko.

Πληροφορίες από tass.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...