Ρωσικός Τύπος: Η Τουρκία μπορεί υπό προϋποθέσεις να ανακαλέσει το «όχι» στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Kommersant

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκάλυψε ένα σχέδιο 210 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον απογαλακτισμό των χωρών-μελών της από τη ρωσική ενέργεια έως το 2027. Το βασικό ερώτημα είναι πώς θα αντικατασταθούν τα 155 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που εισάγει η ΕΕ από τη Ρωσία. Αυτό θα απαιτήσει ως επί το πλείστον μια ταχεία μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η οποία θα αποτελέσει το απίστευτο 45% του ενεργειακού ισοζυγίου της ΕΕ έως το 2030.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής REPowerEU, η Ευρώπη θα πρέπει να επανεξετάσει τις ενεργειακές της πολιτικές για να αποτρέψει μελλοντικές διακοπές του εφοδιασμού με φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Η Ρωσία έχει ήδη τερματίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Πολωνία, τη Βουλγαρία και τη Φινλανδία, οι οποίες απέρριψαν το νέο σχέδιο πληρωμής ρούβλια για το ρωσικό αέριο και έτσι οι παραδόσεις φυσικού αερίου αναμένεται να σταματήσουν στις 20 ή 21 Μαΐου.

Η ΕΕ έχει επιλέξει τρία μεγάλα μέτωπα για να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία: εξοικονόμηση ενέργειας, πιο διαφοροποιημένες παραδόσεις και ταχεία μετάβαση σε φιλικά προς το περιβάλλον καύσιμα. Οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι τα μέτρα θα απαιτήσουν επιπλέον επενδύσεις 210 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2027 και 300 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2030, επιπλέον των κεφαλαίων που έχουν ήδη προβλεφθεί στο πλαίσιο ενός προγράμματος μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 55% έως το τέλος της δεκαετίας από το 1990.

Εάν η EΕ πετύχει με το σχέδιό της, τόσο μέσω της αύξησης της ενεργειακής απόδοσης όσο και της εισαγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πριν από το 2030, η ζήτηση για ρωσικό αέριο θα μπορούσε να μειωθεί κατά περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, δήλωσε ο Ivan Timonin στη Vygon Consulting. Για αυτόν, οι στόχοι για τη δημιουργία εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα ήταν ένα εξαιρετικά φιλόδοξο και περίπλοκο έργο.

«Ο προτεινόμενος ρυθμός για την κατασκευή εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα απαιτήσει σημαντική χρηματοδότηση και πρόσβαση σε άφθονο όγκο υλικών, συμπεριλαμβανομένου του αλουμινίου» είπε.

Η Κρατική Δούμα της Ρωσίας διέκοψε την Τετάρτη τη συζήτηση ενός σχεδίου ψηφίσματος, που απαγορεύει την ανταλλαγή «Ναζί εγκληματιών πολέμου». Η Κάτω Βουλή είχε σχεδιάσει να απαγορεύσει μια πιθανή ανταλλαγή μαχητών του τάγματος Azov, οι οποίοι παραδόθηκαν στη Μαριούπολη της Ουκρανίας, αλλά ποτέ δεν έθεσε το θέμα στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης.

Οι βουλευτές απέφυγαν να συζητήσουν την απαγόρευση μέχρι στιγμής, αν και οι ρωσικές αρχές σχεδιάζουν να δικάσουν τους μαχητές, οι οποίοι ήταν κλεισμένοι στο χαλυβουργείο Azovstal, είπε πηγή στην Kommersant. Ένα ψήφισμα που θα απαγορεύει την ανταλλαγή θα περιόριζε τη Ρωσία εντός υπερβολικά αυστηρών ορίων, περιορίζοντας τους ελιγμούς της στις συνομιλίες ή άλλες ενέργειες στο πλαίσιο της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

Η Ρωσία θέλει να δείξει στον κόσμο τη θηριωδία που διέπραξαν μαχητές του τάγματος Azov, ωστόσο η πρωτοβουλία της Δούμας χρειάζεται μεγαλύτερη επεξεργασία, σύμφωνα με την πηγή.

«Είναι ένας αιχμάλωτος στρατιώτης εγκληματίας πολέμου ή όχι;». ρώτησε ο πολιτικός επιστήμονας Alexey Makarkin. «Αυτή είναι μια δύσκολη κατάσταση», υποστήριξε.

Izvestia

Η Πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου Βαλεντίνα Ματβιένκο είπε ότι επί του παρόντος δεν μπορεί να δει κανέναν πολιτικό στην Ευρώπη ικανό να λαμβάνει ανεξάρτητες αποφάσεις. Σε μια αποκλειστική συνέντευξή της, είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να «κάνει μια αναστροφή πάνω από τον Ατλαντικό» για να απαλλαγεί από την εξάρτησή της από τις ΗΠΑ. Αμφισβήτησε επίσης την ανεξαρτησία της Φινλανδίας και της Σουηδίας στην απόφαση να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και περιέγραψε το σχέδιο της ΕΕ για σταδιακή κατάργηση των ρωσικών εισαγωγών ενέργειας ως δωρεά στο ταμείο ηγεμονίας των ΗΠΑ.

Η  Ματβιένκο πιστεύει ότι η απόφαση (για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ) ελήφθη υπό την πίεση της Δύσης, κυρίως των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, αν κρίνουμε από την ταχύτητα με την οποία ελήφθη. Θεωρεί περίεργο ένα τόσο ζωτικής σημασίας ερώτημα ότι δεν μπήκε σε δημοψήφισμα. Το ΝΑΤΟ θα συγκαλέσει σύντομα συνεδρίαση στη Μαδρίτη όπου αναμένεται να εγκριθούν οι αιτήσεις των δύο σκανδιναβικών χωρών, είπε.

Η απόφαση για ένταξη στο ΝΑΤΟ επιβλήθηκε, αφού ούτε η Φινλανδία ούτε η Σουηδία αντιμετωπίζουν απειλές, σημείωσε η Ματβιένκο. Επιπλέον, σε μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του, ο Φινλανδός Πρόεδρος Sauli Niinisto είπε ότι δεν αισθάνθηκε απειλές από τη Ρωσία.

Κατηγόρησε επίσης τη στρατηγική για το φυσικό αέριο που υιοθέτησε η ΕΕ ως αντιευρωπαϊκή, επειδή προκαλεί τεράστιο κόστος στους Ευρωπαίους. Παρομοίασε την απόφαση με έναν επιπλέον φόρο που πληρώνει πλέον η ​​ΕΕ για τις φιλοδοξίες των ΗΠΑ και προειδοποίησε ότι το σχέδιο μείωσης της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο έως το 2027 μπορεί να κοστίσει περισσότερο από την αρχική εκτίμηση των 210 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Vedomosti

Η Τουρκία έβαλε φρένο στη διαδικασία έγκρισης για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ανέφεραν οι Financial Times και το DPA. Οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν την Τετάρτη με στόχο να ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες, αλλά η θέση της Άγκυρας σταμάτησε την ψηφοφορία, ανέφεραν οι FT.

Η αντίθεση της Άγκυρας μπορεί να καθυστερήσει τις δύο σκανδιναβικές χώρες να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, πιστεύει ο ερευνητής στο Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Amur Gadzhiev. Η Τουρκία υπενθύμισε στο ΝΑΤΟ ότι η αμυντική βιομηχανία της βρίσκεται επί του παρόντος υπό κυρώσεις και επίσης επιδιώκει να επιστρέψει στο πρόγραμμα F-35.

Η Άγκυρα περίμενε ότι το ΝΑΤΟ θα εξέταζε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στη συμμαχία και θα ικανοποιούσε τις απαιτήσεις της, είπε ο Γκάντζιεφ. Η ελπίδα ότι ο ΓΓ του ΝΑΤΟ θα λάβει υπόψη την 70ετή παρουσία της Τουρκίας στη συμμαχία διαψεύστηκε, είπε ο ειδικός.

Τα δυο μέρη θα μπορέσουν να καταλήξουν γρήγορα σε συμφωνία και η Τουρκία θα ξεμπλοκάρει την αντίθεσή της εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες και τα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, καθώς και η Σουηδία και η Φινλανδία έδειχναν ετοιμότητα να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις της Άγκυρας, δήλωσε ο Ντμίτρι Στεφάνοβιτς, ερευνητής στο Διεθνές Κέντρο Ασφάλειας του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. Αν και οι τουρκικές απαιτήσεις δεν φαίνονται ανέφικτες, η πίεση που ασκούν οι ΗΠΑ στην Κίνα να συμμορφωθεί με τις αντιρωσικές κυρώσεις χωρίς να προσφέρει τίποτα σε αντάλλαγμα δείχνει ότι η Τουρκία μπορεί να μείνει χωρίς ικανοποίηση και αυτό θα περιέπλεξε τα πράγματα για το ΝΑΤΟ.

Η αυτοκινητοβιομηχανία Kamaz θα ξεκινήσει την παραγωγή κινεζικών αυτοκινήτων στο εργοστάσιο της Renault στη Ρωσία, ανέφεραν στο Vedomosti δύο πηγές που γνωρίζουν τα σχέδια της εταιρείας. Η παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει το αργότερο το τέταρτο τρίμηνο του 2022, με οχήματα που κινούνται με κινητήρες εσωτερικής καύσης και στη συνέχεια θα προχωρήσει στην κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Η Kamaz βρίσκεται σε συνομιλίες με τον σημερινό εταίρο της, JAC. Η κυβέρνηση της Μόσχας συζητά επίσης μια συμφωνία συνεργασίας με μια άγνωστη κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία. Δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση για οποιοδήποτε μοντέλο παραγωγής, ανέφεραν οι πηγές.

Αξιωματούχος του υπουργείου Βιομηχανίας και Εμπορίου είπε στην εφημερίδα ότι η κυβέρνηση της Μόσχας και η Kamaz θα πραγματοποιήσουν σύντομα μια παρουσίαση της ιδέας παραγωγής στο εργοστάσιο του Moskvich.

Τα ηλεκτρικά οχήματα της JAC είναι ήδη γνωστά στη Ρωσία. Το μοντέλο iEV7 χρησιμοποιήθηκε για μια υπηρεσία στην Κριμαία που έκλεισε το περασμένο φθινόπωρο. Και η Kamaz σκέφτεται να εστιάσει στην παραγωγή ενός πιο συμπαγούς μοντέλου, του JAC iEVS4, είπε πηγή στη Vedomosti.

Το εργοστάσιο της Renault στη Μόσχα κατασκεύαζε έως και 180.000 αυτοκίνητα ετησίως, δήλωσε ο Sergey Burgazliev, ανεξάρτητος σύμβουλος αυτοκινητοβιομηχανίας. Είπε ότι κινεζικά αυτοκίνητα θα μπορούσαν να παράγονται εύκολα στο εργοστάσιο, ωστόσο θα μπορούσαν να προκύψουν προβλήματα με τη διανομή. Η JAC μέχρι στιγμής έχει ελάχιστη παρουσία στη Ρωσία, αλλά οι έμποροι αυτοκινήτων θα μπορούσαν να το αποδεχτούν ελλείψει άλλων μαρκών αυτοκινήτων, πιστεύει ο ειδικός.

Πληροφορίες από tass.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...