Kommersant
Ο πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου Μουσταφά Σεντόπ απέρριψε την προγραμματισμένη επίσκεψη του Σουηδού ομολόγου του Αντρέας Νόρλεν στην Άγκυρα την Τρίτη λόγω της διαδήλωσης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στη Στοκχόλμη, την οποία η Άγκυρα έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση. Πριν από αυτό, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε κατηγορήσει τη Σουηδία και τη Φινλανδία ότι λειτουργούσαν ως βάση για κουρδικές δραστηριότητες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Έτσι, η πρόταση της Άγκυρας για τη δημιουργία νομοθετικής διαδικασίας για την έκδοση των «Κούρδων τρομοκρατών» μπορεί να χρειαστεί μήνες για να εφαρμοστεί, κάτι που θα σήμαινε ότι η Σουηδία και η Φινλανδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ στη σύνοδο κορυφής τον Ιούλιο έχει καταστεί σχεδόν αδύνατη.
Σε αντίθεση με την ηγεσία της ΕΕ, ο Σουηδός πρωθυπουργός Ulf Kristersson δεν έμεινε σιωπηλός και την περασμένη Παρασκευή καταδίκασε τις ενέργειες των διαδηλωτών στη Στοκχόλμη. Η Άγκυρα το χρησιμοποίησε για να εξαπολύσει μια νέα διπλωματική επίθεση κατά της Σουηδίας και της Φινλανδίας, ενισχύοντας τις απαιτήσεις της για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Η ανώτατη ηγεσία της Τουρκίας έχει κάνει πολυάριθμα σχόλια υποδηλώνοντας ότι η καταδίκη των ενεργειών των αντιπάλων του Ερντογάν δεν θα είναι αρκετή για να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις της Άγκυρας για την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ.
Κατά τη διάρκεια συνάντησης με ξένους δημοσιογράφους το περασμένο Σάββατο, ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου Ιμπραήμ Καλίν τόνισε ότι ο χρόνος τελειώνει για μια ικανοποιητική λύση στην προσπάθεια ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, δεδομένου ότι θα διεξαχθούν κοινοβουλευτικές εκλογές στην Τουρκία τον Μάιο και θα ακολουθήσει η σύνοδος του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο.
Όταν ρωτήθηκε τι πρέπει να κάνει η Σουηδία, ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου είπε ότι η σκανδιναβική χώρα χρειάζεται χρόνο για να δημιουργήσει νέους νόμους που θα επιτρέψουν στο δικαστικό σύστημα να χρησιμοποιήσει απέναντι να στείλει ένα ρητό μήνυμα στις τρομοκρατικές οργανώσεις.
Nezavisimaya Gazeta
Η Κριστίν Λάμπρεχτ, υπουργός άμυνας της Γερμανίας, παραιτήθηκε μετά από πολλά σκάνδαλα. Ωστόσο, οι αλλαγές στο υπουργείο Άμυνας είναι γεμάτες κίνδυνο. Ο καγκελάριος Scholz αποδέχτηκε την παραίτηση Λάμπρεχτ σε μια περίοδο που η στρατιωτική-τεχνική συνεργασία ΝΑΤΟ-Ουκρανίας φτάνει σε ένα νέο επίπεδο. Τόσο το Κίεβο όσο και η Ουάσιγκτον, καθώς και άλλοι σύμμαχοι της Γερμανίας, έχουν μεγάλες ελπίδες σχετικά με τα οπλοστάσια της Bundeswehr.
Η κύρια καταγγελία που διατυπώθηκε κατά της Λάμπρεχτ την παρουσίασε ως ανίκανη να αντιμετωπίσει τα εμπόδια που αντιμετώπισε η Bundeswehr στη σύγκρουση με τη Ρωσία. Για πολλούς μήνες, ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς έπρεπε να δικαιολογεί το γεγονός ότι η στρατιωτική-τεχνική βοήθεια της Γερμανίας στην Ουκρανία ήταν μικρότερη από αυτή που χρειαζόταν.
Η παραίτηση του Λάμπρεχτ ήρθε ενόψει σημαντικών γεγονότων. Η υπουργός Άμυνας είχε προγραμματιστεί να συναντηθεί με τον αρχηγό του Πενταγώνου Λόιντ Όστιν στις 19 Ιανουαρίου. Στις 20 Ιανουαρίου επρόκειτο να πραγματοποιηθούν συνομιλίες σε μορφή Ramstein, με χώρες που προμηθεύουν την Ουκρανία με όπλα. Και τα δύο γεγονότα θα καθορίσουν εάν η Γερμανία θα προμηθεύσει άρματα μάχης Leopard-2 και, εάν ναι, πότε. Για μια επιτυχημένη επίθεση, ο ουκρανικός στρατός θα απαιτήσει περίπου 300 από αυτά τα οχήματα. Πέντε χώρες έχουν δεσμευτεί να στείλουν αυτά τα τανκς, σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρι Κουλέμπα. Ωστόσο, η Γερμανία, η χώρα που κατασκευάζει τα Leopards, δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει αυτές τις παραδόσεις.
Τη Δευτέρα, ήταν ασαφές ποιος θα ηγείτο του Υπουργείου Άμυνας και, κατά συνέπεια, θα διαπραγματευόταν την παράδοση αυτών των αρμάτων. Τουλάχιστον τρεις υποψήφιοι αναφέρθηκαν από τον γερμανικό Τύπο, ο καθένας με τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Αλλά όποιος και να επιλεγεί, θα πρέπει να αναλάβει προσωπικά το θέμα της βοήθειας προς την Ουκρανία.
Kommersant
Ιρανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν για πρώτη φορά την ύπαρξη παραγγελίας για το ρωσικό αεροσκάφος Sukhoi Su-35, καθώς και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό, όπως ελικόπτερα και πυραύλους, γράφει η Kommersant. Οι πρώτες παραδόσεις έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν αυτή την άνοιξη. Προηγουμένως, η Ουάσιγκτον εξέφρασε ανησυχίες για την διευρυμένη στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία μεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης. Προειδοποίησαν ότι αποτελεί απειλή για τους περιφερειακούς γείτονες του Ιράν. Ωστόσο, ούτε το Ισραήλ ούτε οι αραβικές χώρες έχουν κάνει δημόσιες δηλώσεις για το θέμα μέχρι στιγμής.
«Τα μαχητικά αεροσκάφη Su-35 που παρήγγειλε το Ιράν από τη Ρωσία θα φτάσουν στη χώρα στις αρχές του επόμενου έτους», δήλωσε στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, μέλος της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής του ιρανικού κοινοβουλίου, Shahriar Heidari, σημειώνοντας ότι η Τεχεράνη έχει δώσει εντολές για αμυντικά συστήματα, πυραύλους και ελικόπτερα και η πλειοψηφία αυτών των όπλων θα παραδοθούν σύντομα. Η ιρανική Πρωτοχρονιά θα ξεκινήσει στις 21 Μαρτίου.
Ο συντονιστής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι σημείωσε ότι η Ουάσιγκτον ανησυχεί για πιθανές προμήθειες όπλων από τη Ρωσία. Δεν υπήρξαν σχόλια από τον αραβικό κόσμο και το Ισραήλ ανησυχούσε ήδη για το αυξανόμενο πυρηνικό δυναμικό του Ιράν και τη συμμετοχή του στην κούρσα εξοπλισμών. Την ίδια στιγμή, ειδικοί φοβούνται ότι το Ισραήλ μπορεί να είναι πολύ απρόσεκτο σχετικά με τη στρατιωτική συνεργασία Ιράν-Ρωσίας.
Στρατιωτικοί ειδικοί πιστεύουν ότι η προμήθεια των ρωσικών αεροσκαφών Su-35 στο Ιράν δεν θα διαταράξει σοβαρά την περιφερειακή ισορροπία δυνάμεων. «Η απόκτηση των Su-35 στις τρέχουσες εκτιμώμενες ποσότητες θα επιτρέψει στην Τεχεράνη μόνο να διορθώσει κάπως την κατάσταση, αλλά η συνολική ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή δεν θα αλλάξει δραματικά. Το κύριο μέσο αποτροπής και δύναμης επίθεσης του Ιράν θα συνεχίσει να είναι οι πύραυλοι και drones», είπε στην εφημερίδα ο Γιούρι Λιαμίν, ειδικός στα ιρανικά όπλα.
Nezavisimaya Gazeta
Οι δυτικοί περιορισμοί στις εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας οδήγησαν σε αλλαγές. Το ρωσικό αργό πετρέλαιο πωλείται στη μισή τιμή του αντίστοιχου πετρελαίου και οι εξαγωγές έχουν μεταφερθεί από τη Ρωσία στην Ινδία. Οι ρωσικές εταιρείες πετρελαίου θα χάνουν περίπου 600.000 βαρέλια καυσίμου ντίζελ την ημέρα στην ευρωπαϊκή αγορά από τις αρχές Φεβρουαρίου. Μετά την εφαρμογή της απαγόρευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα, η Ινδία θα γίνει ο κύριος προμηθευτής διυλισμένου πετρελαίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη. Οι ειδικοί προβλέπουν μείωση της ρωσικής παραγωγής και διύλισης πετρελαίου ως αποτέλεσμα τέτοιων προσαρμογών.
Οι νέοι αγοραστές θα εκτρέψουν τις εξαγωγικές ροές παραγωγής πετρελαίου τους πίσω στην Ευρώπη. Και η Ινδία αναδεικνύεται ως η κορυφαία υποψήφια για την ενίσχυση των εξαγωγών προϊόντων πετρελαίου στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τα στοιχεία των αναλυτών της Vortexa, η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου της Ινδίας για τρίτο συνεχόμενο μήνα, μεταφέροντας 24% περισσότερο αργό πετρέλαιο στην Ινδία τον Δεκέμβριο από τον προηγούμενο μήνα, ή περίπου 1,17 εκατ. βαρέλια την ημέρα.
Σύμφωνα με τη Vortexa, μια σημαντική αύξηση της ροής του ινδικού καυσίμου ντίζελ σημαίνει ότι το πετρέλαιο από τη Ρωσία υποβάλλεται σε επεξεργασία και το προϊόν στη συνέχεια εξάγεται στην ΕΕ. Αν και αυτή η προσέγγιση δεν παραβιάζει επίσημα τις κυρώσεις της ΕΕ, υπογραμμίζει την αναποτελεσματικότητά τους.
«Η πιθανότητα να αυξηθούν οι εξαγωγές καυσίμων που παράγονται από ρωσικά αποθέματα πετρελαίου είναι μεγάλη», δήλωσε στη Nezavisimaya Gazeta ο επικεφαλής του τμήματος αναλυτικής έρευνας της IVA Partners Ντμίτρι Αλεξάντροφ. Πιστεύει ότι μια τέτοια μέθοδος είναι επωφελής τόσο για τους καταναλωτές που δρομολόγησαν τις κυρώσεις όσο και για όλα τα άλλα μέρη που εμπλέκονται στην αλυσίδα εφοδιασμού.
Πληροφορίες από tass.com