Ρωσικός Τύπος: Η Β. Κορέα αναγνώρισε το Ντονμπάς – Τι περιλαμβάνει το νέο πακέτο αντιρωσικών κυρώσεων της ΕΕ

Izvestia

Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν προτείνει ένα σταδιακό εμπάργκο φυσικού αερίου κατά της Ρωσίας, ωστόσο μέχρι στιγμής αυτή η ιδέα δεν υποστηρίζεται από την πλειοψηφία, αποκάλυψαν στην Izvestia πηγές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σημειώνοντας ότι με το έβδομο πακέτο κυρώσεων, η ΕΕ σκοπεύει να καλύψει τυχόν παραθυράκια για να παρακάμψει τους σημερινούς περιορισμούς και θέλει να βάλει εμπάργκο στον ρωσικό χρυσό. Στις 14 Ιουλίου, οι απεσταλμένοι της ΕΕ ξεκίνησαν εκ νέου συνομιλίες για τις κυρώσεις που στοχεύουν η Ρωσία. Εκτιμάται ότι η ΕΕ θα παρουσιάσει επίσημα το νέο πακέτο την επόμενη εβδομάδα.

Ο Σλοβάκος ευρωβουλευτής Milan Uhrik δήλωσε στην εφημερίδα ότι στο πλαίσιο της συζήτησης για τις κυρώσεις, τα μέλη της ΕΕ εξετάζουν μηχανισμούς για να περιορίσουν τις τιμές του ρωσικού πετρελαίου, δηλαδή η ΕΕ θα επέτρεπε στη Ρωσία να το εξάγει σε χαμηλότερη τιμή που ορίζει η Δύση. Ωστόσο, οι χώρες δύσκολα είναι πιθανό να καταλήξουν σε συναίνεση. Ο ευρωβουλευτής διαβεβαίωσε την Izvestia ότι το πακέτο είναι απίθανο να περιλαμβάνει νέους σοβαρούς περιορισμούς, σημειώνοντας ότι τα νέα μέτρα πιθανότατα θα επανεξετάσουν όλες τις προηγούμενες κυρώσεις και θα αφαιρέσουν πιθανά κενά, εάν υπάρχουν.

Ο Διευθυντής Προγράμματος του Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας, Ιβάν Τιμοφέεφ, δήλωσε στην εφημερίδα ότι δεν υπήρχε πρακτική δευτερογενών κυρώσεων στην ΕΕ, επομένως αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να προβλεφθεί τι σημαίνει αυτό το παραθυράκι.

«Είναι περίεργο ότι χρειάζεται ένα ξεχωριστό πακέτο μηχανισμών για τα κενά. Το τι θα συμπεριληφθεί εκεί είναι ανοιχτό προς συζήτηση. Για παράδειγμα, οι ΗΠΑ έχουν εκτεταμένη εμπειρία εδώ. Χρησιμοποίησαν κυρώσεις εναντίον αυτών που βοήθησαν να τους παρακάμψουν: εφάρμοσαν μέτρα διοικητικής και ποινικής δίωξης. Στην πρακτική της ΕΕ, μόνο ορισμένα μέλη έχουν στο οπλοστάσιό τους τέτοια μέτρα επιβολής», σημείωσε ο ειδικός.

Πρόσθεσε ότι η κατάσταση με το Καλίνινγκραντ είναι ένα ξεχωριστό θέμα, το οποίο είχε μερικώς χαλαρώσει, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία στο πλαίσιο άλλων κυρώσεων. “Η ΕΕ δεν θέλει να διαφημιστεί αυτό το πρόβλημα τώρα και παρείχε αυτήν την καθοδήγηση για την ερμηνεία των κυρώσεων που είναι λιγότερο ριζοσπαστικές από αυτή του Βίλνιους”, κατέληξε ο ειδικός.

Vedomosti

Η Ρωσία, η Ουκρανία, η Τουρκία και ο ΟΗΕ έχουν συντονίσει τις ενέργειές τους για την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία. Η Wall Street Journal (WSJ) ανέφερε στις 14 Ιουλίου ότι το πρώτο σημαντικό βήμα για τη διευθέτηση της επισιτιστικής κρίσης έγινε μετά τις τετραμερείς συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη. Εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι θα δημιουργηθεί στην Κωνσταντινούπολη συντονιστικό κέντρο για την επιτήρηση των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών. Τα μέρη συζήτησαν τη διαδικασία μεταφοράς. Πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις είπε στην WSJ, ότι τα σιτηρά θα μεταφερθούν από τρία ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ αποκάλυψε ότι μια νέα συνάντηση για το θέμα των σιτηρών θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Οι προσδοκίες για επιπλέον όγκους σιτηρών θα μειώσουν τις τιμές, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Εξαγωγέων Σιτηρών Έντουαρντ Ζέρνιν, ωστόσο οι προοπτικές μιας πιθανής συμφωνίας με την Ουκρανία έχουν ήδη συμπεριληφθεί στις τιμές. Ωστόσο, ο κύριος παράγοντας που καθορίζει τις τιμές για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας είναι η προβλεπόμενη συγκομιδή ρεκόρ στη Ρωσία, σημείωσε. Η τιμή του σιταριού στα λιμάνια του Novorossiysk με όρους FOB (δωρεάν επί του σκάφους) μειώθηκε από 370 δολάρια ανά τόνο σε 360 δολάρια ανά τόνο την περασμένη εβδομάδα, είπε ο ειδικός.

Σύμφωνα με τον Zernin, ο όγκος προσφοράς ρωσικού σιταριού θα ξεπεράσει σημαντικά αυτόν των γειτόνων της Ρωσίας. Η αγορά το καταλαβαίνει πολύ καλά, επομένως οι τιμές του σιταριού πέφτουν κατακόρυφα. «Η απειλή μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης έχει μετριαστεί, πάνω απ ‘όλα, από μια καλή σοδειά και την ετοιμότητα της Ρωσίας να προμηθεύσει σιτηρά σε χώρες που έχουν ανάγκη», επεσήμανε ο ειδικός. Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εξάγει 50 εκατ. τόνους σιτηρών της νέας συγκομιδής. Το Υπουργείο Γεωργίας προβλέπει ότι φέτος η Ρωσία θα έχει συγκομιδή 130 εκατ. τόνους σιτηρών (σε αντίθεση με 120,7 εκατ. τόνους πέρυσι).

Izvestia

Η Βόρεια Κορέα αναδείχθηκε ως νέος πολιτικός παίκτης στα γεγονότα που εκτυλίσσονται γύρω από την Ουκρανία. Έγινε το δεύτερο κράτος μέλος του ΟΗΕ μετά τη Συρία, χωρίς να υπολογίζεται η Ρωσία, που αναγνώρισε την ανεξαρτησία της ΛΔΔ και της ΛΚΔ. Η αντίδραση της Ουκρανίας δεν ήταν έκπληξη. Την ίδια ακριβώς ημέρα, το Κίεβο διέκοψε τους διπλωματικούς δεσμούς με την Πιονγκγιάνγκ όπως και νωρίτερα με τη Δαμασκό. Η απόφαση της Βόρειας Κορέας ήταν απροσδόκητη για το ευρύ κοινό, αν και ειδικοί σημείωσαν ότι υπό το φως των πρόσφατων γεγονότων αυτό ήταν ένα λογικό βήμα.

Όπως είπε στην Izvestia ο αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής της Κρατικής Δούμας για υποθέσεις ΚΑΚ, Kazbek Taysaev που συντονίζει την ομάδα φιλίας της κάτω βουλής της Ρωσίας και του κοινοβουλίου της Βόρειας Κορέας, οι κοινοβουλευτικές δομές και των δύο χωρών συζήτησαν για τις δύο δημοκρατίες, ωστόσο, η απόφαση να αναγνωρίσει επίσημα το DPR και το LPR ήταν πρωτοβουλία της Πιονγκγιάνγκ. “Η Βόρεια Κορέα είναι ένας πολύ μεγάλος στρατηγικός εταίρος για τη Ρωσία. Πάντα υποστήριζε τη Ρωσία, ποτέ δεν ψήφισε εναντίον μας στον ΟΗΕ και ποτέ δεν απείχε. Και αυτή η αναγνώριση ήταν το αποτέλεσμα της συνεπούς φιλίας μας”, τόνισε. Σημείωσε ότι οι πλευρές σχεδιάζουν να ανταλλάξουν διπλωματικές αποστολές και ό,τι «συνεπάγεται η αναγνώριση», ωστόσο αυτό θα εφαρμοστεί λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση του κορωνοϊού στη Βόρεια Κορέα.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Κέντρου Κορεατικών Σπουδών του Ινστιτούτου Άπω Ανατολής Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Alexander Zhebin, από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Πιονγκγιάνγκ έχει μάλλον επιδείξει με συνέπεια την αλληλεγγύη της στη Μόσχα. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην παραδοσιακή συνεργασία και αλληλεπίδραση με τη Ρωσία και στην υποστήριξη της Ρωσίας και της Κίνας προς τη Βόρεια Κορέα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όταν απέρριψαν τα σχέδια ψηφίσματος των ΗΠΑ για εκτοξεύσεις πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα.

Επιπλέον, ο εμπειρογνώμονας πιστεύει ότι η Πιονγκγιάνγκ κατανοεί ότι εάν η Ρωσία χάσει στη σύγκρουση με τη Δύση, αυτό θα προκαλέσει προβλήματα για την ίδια τη Βόρεια Κορέα, καθώς η Δύση θα ασκούσε πίεση σε αυτήν και θέλει να την εμποδίσει εντελώς. Με την αναγνώριση των δημοκρατιών του Ντονμπάς, η Βόρεια Κορέα δείχνει ότι στέκεται μαζί με τη Ρωσία ενάντια στη συλλογική Δύση, σημείωσε ο ειδικός. Δεν απέκλεισε επίσης ότι η Πιονγκγιάνγκ υπολογίζει στη λήψη ανθρωπιστικής βοήθειας από τη Ρωσία σε αντάλλαγμα για αυτή την κίνηση, καθώς η κατάσταση των τροφίμων στη Βόρεια Κορέα παρουσιάζει προβλήματα.

Nezavisimaya Gazeta

Ξένες εταιρείες που εγκαταλείπουν τη Ρωσία θα μετεγκατασταθούν στο Καζακστάν. Αυτό σημαίνει ότι το Καζακστάν μπορεί να γίνει κανάλι μεταφοράς ξένων εμπορευμάτων στη Ρωσία, κάτι που θα ωφελούσε και την Ευρώπη.

Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι το μερίδιο της Ρωσίας στις ευρωπαϊκές εξαγωγές είναι «μόνο» 4%.

“Υπάρχει δυνατότητα παράδοσης αγαθών μέσω τρίτων χωρών. Το Καζακστάν μπορεί να χρησιμεύσει ως κόμβος ή οποιαδήποτε άλλη χώρα δεν εντάχθηκε στις αντιρωσικές κυρώσεις”, εξήγησε η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Ρωσικό Οικονομικό Πανεπιστήμιο Πλεχάνοφ, Αναστασία Πρικλάντοβα.

“Η αγορά του Καζακστάν είναι πολύ μικρή για πολλές από τις εταιρείες που εγκαταλείπουν τη Ρωσία. Επομένως, δεν θα υπάρξει μαζική εγκατάσταση, αλλά ακόμη και αν μερικές εταιρείες μπορούν να εγκατασταθούν στο Καζακστάν, διατηρώντας έτσι την πρόσβαση στη ρωσική αγορά, τόσο η δημοκρατία όσο και οι εταιρείες θα επωφεληθούν από αυτό», πιστεύει ο ειδικός της IVA Partners, Artem Shakhurin.

«Εάν οι ευρωπαϊκές εταιρείες είναι εντελώς αντίθετες με τη συνεργασία με τη Ρωσία, τότε η πιθανότητα εφαρμογής προτύπων εφοδιασμού μέσω τρίτων χωρών είναι σχεδόν μηδενική», διευκρίνισε η Πρικλάντοβα. «Σε αυτή την περίπτωση, θα ήταν απαραίτητο να ανακατευθυνθούν οι εμπορικές ροές σε άλλες αγορές, κάτι που θα είναι εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα για εκείνες τις εταιρείες για τις οποίες η ρωσική αγορά ήταν το κλειδί», σημείωσε ο ειδικός.

Η Πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σαντού για πρώτη φορά κατονόμασε ανοιχτά τη Ρωσία ως πιθανό επιτιθέμενο εναντίον του οποίου το Κισινάου θα έπρεπε να προετοιμαστεί να αμυνθεί. Η Σαντού παραδέχτηκε ότι ο μολδαβικός στρατός εκσυγχρονίζεται, εξοπλιζόμενη από την ΕΕ. Ο πρώην υπουργός Άμυνας της Μολδαβίας Vitalie Marinuta δήλωσε στην εφημερίδα ότι είναι δυνατή η άμυνα ενάντια στη Ρωσία, επομένως είναι απαραίτητο να ζητηθεί από τη Δύση να προμηθεύσει αμυντικά όπλα. Κατά τη γνώμη του, η Μολδαβία θα πρέπει να απορρίψει την ουδετερότητα και να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Ο πρώην πρεσβευτής της Μολδαβίας στις ΗΠΑ, Igor Munteanu, δήλωσε: «Σχετικά με τη Δημοκρατία της Μολδαβίας, υπήρξαν αρκετοί υπαινιγμοί που οδηγούν στην ιδέα ότι η Υπερδνειστερία είναι ρωσική γη και θα λαμβάνει πάντα υποστήριξη. Απλώς η περιοχή της Υπερδνειστερίας είναι ένας θύλακας και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από συνδέσεις που ελέγχονται από το Κισινάου και την Ουκρανία. Στον τομέα του εμπορίου, οι εξαγωγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξαρτώνται από το Κισινάου. Οι προμήθειες φυσικού αερίου που πραγματοποιεί η Moldovagaz εξαρτώνται επίσης από το Κισινάου, παρόλο που είναι θυγατρική της Gazprom και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μειώσει τις ορέξεις των ηγετών της Υπερδνειστερίας».

Εξαιτίας αυτού, ο πρώην πρόεδρος της Μολδαβίας Igor Dodon σημείωσε τον σημαντικό ρόλο της ειρηνευτικής επιχείρησης στην Υπερδνειστερία. “Αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό υπό τις τρέχουσες συνθήκες όταν βλέπουμε μια πολύ περίπλοκη σύγκρουση όπου άνθρωποι πεθαίνουν κυριολεκτικά δίπλα μας. Είναι επιπλέον απόδειξη ότι τα προβλήματα πρέπει να επιλύονται μόνο ειρηνικά, μέσω συνομιλιών”, σημείωσε σε συνέντευξή του στο Sputnik. Ο Dodon επεσήμανε ότι υπάρχουν εκείνοι που θέλουν να επαναφέρουν αυτήν την περίπλοκη κατάσταση και να αποσταθεροποιήσουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο ακτών του Δνείστερου. “Ωστόσο, υπάρχουν επίσης λογικές δυνάμεις στη δεξιά όχθη, στο Κισινάου. Είμαι βέβαιος ότι η Υπερδνειστερία δεν επιθυμεί να κλιμακώσει τη σύγκρουση και να ξεκινήσει κάποιου είδους αντιπαράθεση”, τόνισε ο πρώην πρόεδρος.

Πληροφορίες από tass.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...