Ρωσικός Τύπος: ΗΠΑ, ΗΒ, Βερολίνο απρόθυμοι να στείλουν μαχητικά αεροσκάφη στο Κίεβο – Περιοδεία του Scholz στη Λατινική Αμερική

Γερμανικά μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter

Kommersant

Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας στη Δύση φαίνονται απρόθυμοι να προμηθεύσουν μαχητικά αεροσκάφη στο Κίεβο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχουν μέχρι στιγμής αποκλείσει κάτι τέτοιο, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι τέτοια βοήθεια θα μπορούσε να παρασχεθεί υπό προϋποθέσεις. Η Πολωνία και η Λιθουανία, οι δύο χώρες που πίεσαν περισσότερο για προμήθεια αρμάτων στην Ουκρανία, ζήτησαν επίσης να δοθούν μαχητικά αεροσκάφη. Νωρίτερα, η Ολλανδία υποσχέθηκε να εξετάσει ένα τέτοιο σενάριο. Εν τω μεταξύ, το καθεστώς του Κιέβου επιμένει ότι έχει απόλυτη ανάγκη από πολεμικά αεροσκάφη, παρά την έλλειψη συναίνεσης μεταξύ των δυτικών εταίρων του.

Από τη μία πλευρά, η κατάσταση είναι παρόμοια με την ιστορία με τα άρματα μάχης, μια επιλογή που οι εταίροι του Κιέβου αρχικά αρνήθηκαν. Από την άλλη πλευρά, η μεταφορά μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, η εκπαίδευση των πιλότων και η συντήρηση θα συναντήσουν αναπόφευκτα μεγάλα τεχνικά εμπόδια που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την εκπλήρωση αυτού του αιτήματος από την Ουκρανία.

Ο Γενικός Διευθυντής του Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας Αντρέι Κορτούνοφ δήλωσε στην Kommersant ότι κανένα μαχητικό αεροσκάφος δεν θα σταλεί στο Κίεβο τους επόμενους 12 μήνες για πολλούς λόγους. Για τον ίδιο, αυτό θα οδηγήσει σε κλιμάκωση, γιατί τα πολεμικά αεροσκάφη θα απαιτούσαν από τη Δύση να εμπλακεί στη σύγκρουση ακόμη πιο βαθιά από ό,τι στο σενάριο με τα άρματα. Υπάρχουν και άλλα σημαντικά τεχνικά εμπόδια, από την εκπαίδευση μέχρι τη διαθεσιμότητα διαδρόμων στα ουκρανικά αεροδρόμια, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων δεν είναι προσαρμοσμένο για χρήση F-16, είπε ο Kortunov. “Θα εστιάσουν στα συστήματα αεράμυνας που είναι πιο εύχρηστα. Η ανωτερότητα της Ρωσίας στον αέρα είναι ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ουκρανικός στρατός, επομένως αυτό το θέμα θα επανεξεταστεί”, κατέληξε.

Izvestia

Αργά τη Δευτέρα, ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς ολοκλήρωσε την τετραήμερη περιοδεία του στη Λατινική Αμερική. Οι ηγέτες συζήτησαν για οικονομική συνεργασία, ενώ ο Scholz προσπάθησε να πετύχει τη στρατιωτική υποστήριξη της ηπείρου στην Ουκρανία, αλλά μάταια. «Η Αργεντινή και η Λατινική Αμερική δεν εξετάζουν τυχόν προμήθειες όπλων στην Ουκρανία ή σε οποιαδήποτε άλλη ζώνη σύγκρουσης, ούτε πρόκειται να το κάνουν», δήλωσε ο πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σολτς. Ο Χιλιανός ομόλογός του Γκάμπριελ Μπόριτς, με τη σειρά του, δεσμεύτηκε να βοηθήσει το Κίεβο, συγκεκριμένα με την αποναρκοθέτηση, μετά τη λήξη των μαχών. Είπε επίσης ότι θα έχει σύντομα συνομιλίες με τον Ουκρανό ηγέτη Βλαντιμίρ Ζελένσκι.

Η άποψη του προέδρου της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα για τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή ήπειρο διέφερε από την επίσημη στάση του Βερολίνου που επιμένει ότι φταίει μόνο η Μόσχα. “Η Βραζιλία δεν ενδιαφέρεται να προμηθεύσει πυρομαχικά που θα χρησιμοποιηθούν στην Ουκρανία. Η Βραζιλία είναι μια ειρηνική χώρα”, είπε. Ο Λούλα πρότεινε τη δημιουργία μιας λέσχης χωρών που θέλουν ειρήνη και οι συνομιλίες της G20 θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο σε αυτό.

“Η επίσκεψη του Scholz μπορεί να θεωρηθεί ως η αντίδραση του Βερολίνου στα σημάδια ενός αναδυόμενου πολυπολικού κόσμου. Η Λατινική Αμερική είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη περιοχή και η Γερμανία το κατανοεί πολύ καλά”, δήλωσε ο Artyom Sokolov, ερευνητής στο Κρατικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας. Η Νότια Αμερική είναι πλούσια σε ορυκτούς πόρους και είναι προμηθευτής για τη Γερμανία ενώ είναι μια καλή αγορά για επενδύσεις σε ενεργειακά έργα και ο Scholz πέτυχε σημαντική πρόοδο σε αυτά. Η Γερμανία αναζητά επίσης προμηθευτές πράσινου υδρογόνου.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεργάζεται εδώ και πολύ καιρό με τη Λατινική Αμερική στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Υπάρχουν πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου εκεί”, είπε ο καθηγητής Viktor Kheifets, διευθυντής του Κέντρου Ιβηροαμερικανικών Σπουδών στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΕΕ είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος της Λατινικής Αμερικής. Ο Kheifets υπενθύμισε στην εφημερίδα ότι η Ισπανία θα αναλάβει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2023 και ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Josep Borrell έχει ήδη πει ότι οι Βρυξέλλες θα προσπαθήσουν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους με τη Λατινική Αμερική. Η επίσκεψη του Scholz άνοιξε τον δρόμο για αυτό, είπε ο Kheifets.

Vedomosti

Η ρωσική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 0,3% το 2023 μετά από μείωση 2,2% το 2022, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την οικονομική ανάπτυξη τον Ιανουάριο. Τον Οκτώβριο, το ΔΝΤ προέβλεψε ότι το ΑΕΠ της Ρωσίας θα μπορούσε να μειωθεί κατά 3,4% το 2022 και κατά 2,3% το 2023.

Η τελευταία πρόβλεψη ήταν πολύ πιο αισιόδοξη από τις προβλέψεις της ρωσικής κυβέρνησης. Το υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης αναμένει ότι η ρωσική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,8% φέτος, ενώ η Τράπεζα της Ρωσίας προβλέπει μείοωση 1% έως 4%. Ο Ντμίτρι Ζάιτσεφ από το Επιμελητήριο Λογαριασμών της Ρωσίας δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι αναμένει η ρωσική οικονομία να πέσει κατά περίπου 1% το 2023 ενώ ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αντρέι Μπελούσοφ ότι η αύξηση του ΑΕΠ μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 0% και -1%.

Οι προβλέψεις του ΔΝΤ αρχίζουν να συγκλίνουν με τις ρωσικές προβλέψεις, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης καθώς σχολίασε την τελευταία έκθεση. Η ρωσική οικονομία σημείωσε επιτυχία, ξεπερνώντας το μπαράζ των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από μη φιλικά κράτη. Φέτος, η περαιτέρω οικονομική ανάκαμψη θα εξαρτηθεί από την αύξηση της καταναλωτικής ζήτησης και τα μέτρα για την ενίσχυση τόσο του εταιρικού όσο και του καταναλωτικού δανεισμού.

Ο διευθυντής του οίκου αξιολόγησης NRA Sergey Grishunin εξακολουθεί να βλέπει εξαιρετικά υψηλούς κινδύνους στην οικονομία, όπως χαμηλότερους όγκους παραγωγής και διύλισης πετρελαίου, καθώς και πιθανή σιωπηρή υποστήριξη του ανώτατου ορίου της τιμής του πετρελαίου από αγοραστές ρωσικού πετρελαίου. Εξαιτίας αυτού, προειδοποιεί ο ειδικός, το ρωσικό ΑΕΠ θα μπορούσε να μειωθεί κατά 1,5-2,5% φέτος. Ωστόσο, η πρόβλεψη θα μπορούσε να αναθεωρηθεί προς τα πάνω με βάση τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, πρόσθεσε.

Nezavisimaya Gazeta

Κατά την επίσκεψή του στη Σεούλ, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν είπε ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε όπλα, ακόμη και πυρηνικά, εάν χρειαστεί, για να προστατεύσει τη Νότια Κορέα. Αυτή η υπόσχεση δεν στοχεύει μόνο τη Βόρεια Κορέα. Πριν από δύο εβδομάδες, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Yoon Suk-yeol είπε ότι η χώρα του θα μπορούσε να αναζητήσει πυρηνικά για να προστατευτεί από απειλές που προέρχονται από τον Βορρά, μια επιλογή στην οποία η Ουάσιγκτον αντιτίθεται σθεναρά.

Υψηλόβαθμοι δυτικοί αξιωματούχοι επισκέπτονται συχνά τη Σεούλ τα τελευταία χρόνια. Όπως και ο Στόλτενμπεργκ, που επισκέφτηκε νωρίτερα την Κορέα, ο επικεφαλής του Πενταγώνου συζήτησε για την Ουκρανία με τον Υπουργό Άμυνας της Νότιας Κορέας Λι Γιονγκ-σουπ και τον ηγέτη της Νότιας Κορέας. Ο Όστιν διαβεβαίωσε τον υπουργό Άμυνας της Νότιας Κορέας για τη δέσμευση των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν συμβατικά και πυρηνικά αποτρεπτικά μέσα για την προστασία της Νότιας Κορέας.

«Για να αποτρέψουμε τη Νότια Κορέα από το να γίνει πυρηνική δύναμη, μια πιθανότητα που είναι αρκετά πραγματική, δεδομένων των τεχνολογικών της δυνατοτήτων, οι Αμερικανοί πρέπει να επιβεβαιώσουν εκ νέου τις εγγυήσεις τους», δήλωσε επικεφαλής ερευνητής στο Ινστιτούτο για τις ΗΠΑ και τον Καναδά στη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών Vladimir Batyuk. Για τον ίδιο, αυτό σημαίνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν μια εκτεταμένη στρατηγική αποτροπής, σύμφωνα με την οποία η Ουάσιγκτον θα είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα όχι μόνο σε περίπτωση επίθεσης στα εδάφη της, αλλά και σε περίπτωση επίθεσης των συμμάχων της. «Η δήλωση του Όστιν δεν μπορεί παρά να ανησυχήσει τη Ρωσία, γιατί αφορά τη Βόρεια Κορέα, μια χώρα που συνορεύει με τη Ρωσία», εξήγησε ο ειδικός.

Πληροφορίες από tass.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...