Ρωσικός Τύπος: Μόσχα και Κίεβο συνεχίζουν τις συνομιλίες για το καθεστώς της Ουκρανίας – Η κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων ενδέχεται να επηρεάσει τον παγκόσμιο ρόλο του δολαρίου

Izvestia

Η Μόσχα και το Κίεβο προχωρούν προς μια συμβιβαστική συμφωνία, δήλωσαν εκπρόσωποι των δυο χωρών στις 16 Μαρτίου. Οι προτεραιότητες της Μόσχας περιλαμβάνουν την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας, το ουδέτερο καθεστώς και την απουσία απειλών για τη Ρωσία, ενώ το Κίεβο απαιτεί κατάπαυση του πυρός, απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και εγγυήσεις ασφαλείας.

Τα δυο μέρη δεν κρύβουν ότι η διαπραγματευτική διαδικασία δεν εξελίσσεται ομαλά. Μέχρι πρόσφατα, η Ουκρανία έκανε δημόσιες παρατηρήσεις για το πώς εξελίσσονται οι συνομιλίες, αλλά τώρα η Ρωσία άρχισε επίσης να παρέχει νέες πληροφορίες, με την ουδετερότητα της Ουκρανίας να είναι το επίκεντρο των δηλώσεών της. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν πρόκειται για ένα ουδέτερο καθεστώς, κάθε χώρα έχει τα δικά της χαρακτηριστικά.

“Η ουδετερότητα της Αυστρίας και της Φινλανδίας είναι το αποτέλεσμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το ουδέτερο καθεστώς της Ελβετίας είναι μια παράδοση αιώνων που πηγάζει από τη γεωγραφική θέση της χώρας και την ποικιλομορφία του πληθυσμού και του πολιτισμού της. Η ουδετερότητα της Σουηδίας είναι η συνειδητή επιλογή της μετά από προσπάθειες οικοδόμησης μιας Βαλτικής αυτοκρατορίας που είχαν οδηγήσει σε πλήρη εξάντληση των πόρων», εξήγησε ο αρχισυντάκτης του ιστότοπου RuBaltic.ru, Alexander Nosovich.

“Η ουδετερότητα δεν είναι απλώς μια λέξη, είναι μέρος της ιστορίας μιας χώρας. Στην Αυστρία, η ελβετική εναλλακτική προτάθηκε στην πραγματικότητα στα μέσα της δεκαετίας του 1950. Περιλαμβάνει άρνηση συμμετοχής σε στρατιωτικά μπλοκ, φιλοξενίας ξένων στρατευμάτων και συμμετοχής σε συγκρούσεις”, τόνισε ο Vladimir Schweitzer, του Τμήματος Κοινωνικών και Πολιτικών Σπουδών του Ινστιτούτου Ευρώπης της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. “Η Αυστρία αποδέχτηκε οικειοθελώς την ουδετερότητα, αν και είχε πολλές επαφές για το θέμα και με τη Σοβιετική Ένωση. Ταυτόχρονα, η χώρα δεν εγκατέλειψε τη συμμετοχή σε άλλα μπλοκ, συγκεκριμένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, όταν η Αυστρία εντάχθηκε στην ΕΕ το 1995, εισήγαγε μια διάταξη στο σύνταγμά της, λέγοντας ότι η Βιέννη δεν θα συμφωνούσε με τις ενέργειες της ΕΕ (συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων)», σημείωσε ο ειδικός, τονίζοντας ότι κάθε μοντέλο ήταν διαφορετικό.

Μια πρωτοβουλία για τη διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης σε ξένες ταινίες, μουσική και παιχνίδια υπολογιστή για τους Ρώσους εστάλη στον πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν. Η ιδέα ανήκει στον επικεφαλής της οργάνωσης Public Consumer Initiative, Oleg Pavlov. Επισημαίνει έναν μεγάλο αριθμό καταγγελιών από Ρώσους πολίτες που είχαν αγοράσει συνδρομές σε διάφορες ξένες υπηρεσίες που ανέστειλαν τις λειτουργίες τους στη Ρωσία, αποτυγχάνοντας να επιστρέψουν χρήματα στους χρήστες. Οι ειδικοί θεωρούν ότι η κίνηση είναι λογική, αλλά προειδοποιούν ότι θα αλλάξει την κατάσταση και με τα ρωσικά πνευματικά δικαιώματα, γράφει η Izvestia.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής της κοινοβουλευτικής παράταξης A Just Russia – For Truth, Valery Gartung πιστεύει ότι είναι πολύ νωρίς για να αρνηθούμε την προστασία των ξένων πνευματικών δικαιωμάτων. “Όλες οι επιλογές πρέπει να σταθμιστούν. Κατά την άποψή μου, είναι σίγουρα άδικο όταν οι Ρώσοι στερούνται την πρόσβαση σε καλλιτεχνικά έργα, παρόλο που πλήρωσαν γι’ αυτό. Ωστόσο, δεν θα βιαζόμουν να κόψω γέφυρες”, είπε στην εφημερίδα.

“Η πρωτοβουλία έχει θετικές και αρνητικές πτυχές. Αφορά την ανάπτυξη νέων κανόνων που στην πραγματικότητα υπερβαίνουν το διεθνές δίκαιο πνευματικών δικαιωμάτων. Νομίζω ότι μπορεί επίσης να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη ρωσική αγορά πνευματικών δικαιωμάτων, επειδή υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ ξένων και ρωσικών πνευματικών δικαιωμάτων», επεσήμανε ο ειδικός του Ινστιτούτου Κινηματογράφου στην Ανώτατη Οικονομική Σχολή Ολέγκ Ιβάνοφ.

Ο ειδικός στα πνευματικά δικαιώματα, Igor Murzin, δεν αναμένει από το υπουργικό συμβούλιο να υποστηρίξει επίσημα την πρωτοβουλία. “Ο Mikahil Mishustin πιθανώς θα ήθελε να παράσχει βοήθεια σε Ρώσους χρήστες, αλλά δεν νομίζω ότι η κυβέρνηση θα αποφασίσει να σταματήσει να σέβεται τα πνευματικά δικαιώματα ξένων εταιρειών επειδή μπορεί να οδηγήσει σε διεθνείς αγωγές εναντίον εκείνων που μεταδίδουν αυτό το περιεχόμενο”, εξήγησε ο δικηγόρος.


ΜΜΕ

Το Καζακστάν σχεδιάζει να πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις μεγάλης κλίμακας, αλλάζοντας τη μορφή διακυβέρνησης, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Κασίμ-Ζομάρτ Τοκάγιεφ σε τηλεοπτικό διάγγελμα προς το έθνος. Πρότεινε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού που θα περιλαμβάνει μια μετάβαση από την υπερπροεδρική εξουσία σε μια προεδρική δημοκρατία με ισχυρό κοινοβούλιο.

Οι μεταρρυθμίσεις έχουν καθυστερήσει πολύ, κάτι που κατέστησε σαφές η κρίση του Ιανουαρίου, επεσήμανε η Διευθύντρια του Κέντρου Πληροφόρησης και Αναλυτικής για τη Μελέτη Κοινωνικών και Πολιτικών Διαδικασιών στον Μετασοβιετικό Χώρο, Darya Chizhova. Μια μεταρρύθμιση του κομματικού συστήματος είναι απαραίτητη επειδή το πεδίο της κομματικής πολιτικής δεν έχει κάποια βελτίωση εδώ και πολύ καιρό, ενώ είναι σχεδόν αδύνατο για νέα κόμματα να περάσουν το τρέχον όριο του πέντε τοις εκατό δεδομένου του μικρού πληθυσμού της χώρας.

Αν και τα ανακοινωθέντα σχέδια ενδέχεται να εκδημοκρατίσουν εν μέρει το σύστημα διακυβέρνησης του Καζακστάν, το προτεινόμενο πακέτο εξουσιών δεν θα αλλάξει ριζικά την ισορροπία μεταξύ των κλάδων της κυβέρνησης, τόνισε ο Stanislav Pritchin Ανώτερος Ερευνητής του Κέντρου Μετασοβιετικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Κόσμου της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Οικονομία και Διεθνείς Σχέσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, το κοινοβούλιο είναι απίθανο να γίνει πολύ ισχυρότερο και η θέση του προέδρου δύσκολα θα αποδυναμωθεί. Κατά την άποψη του Pritchin, οι επερχόμενες πολιτικές αλλαγές δεν έχουν καμία σχέση με την τρέχουσα ουκρανική κρίση ή τις σχέσεις του Καζακστάν με τη Ρωσία. Είναι μια προσπάθεια επίλυσης ζητημάτων που οδήγησαν στην κρίση του Ιανουαρίου και να αποτραπεί η επανεμφάνιση τέτοιων περιστατικών στο μέλλον, σημείωσε ο αναλυτής.

Ο καθηγητής του καζακογερμανικού πανεπιστημίου Rustam Burnashev είπε στη Nezavisimaya Gazeta ότι ήταν εξαιρετικά δύσκολο να καταλάβουμε σε ποιο βαθμό οι πρωτοβουλίες του Tokayev ήταν σύμφωνες με τις προσδοκίες του λαού. “Η κοινωνία είναι σοβαρά κατακερματισμένη και διάφορες ομάδες του πληθυσμού συχνά έχουν εντελώς διαφορετικές προσδοκίες. Επιπλέον, οι προτάσεις του Τοκάγιεφ αναπτύχθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα και δεν έχουν συζητηθεί”, τόνισε ο ειδικός.


Nezavisimaya Gazeta

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πέσουν σε χρεοκοπία μετά την άρνησή τους να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τη Μόσχα. Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών έστειλε όλες τις απαραίτητες πληρωμές σε δυτικές τράπεζες εκ των προτέρων, εκδίδοντας προειδοποίηση ότι εάν αυτές οι πληρωμές αποτύχουν να διεκπεραιωθούν λόγω κυρώσεων, η Ρωσία θα πληρώσει σε ρούβλια. Η κίνηση για το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων θα συμβάλει στη μείωση του ρόλου του δολαρίου ΗΠΑ στις διεθνείς πληρωμές και τα αποθεματικά, όπως είπαν ειδικοί στη Nezavisimaya Gazeta.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, η Σαουδική Αραβία έχει εντείνει τις προσπάθειες για να εξετάσει τη δυνατότητα χρήσης του γιουάν αντί του δολαρίου για πληρωμές μέρους των εξαγωγών πετρελαίου της προς την Κίνα. Η Ινδία, με τη σειρά της, σκέφτεται τα σχέδια να καταστήσει το γιουάν το βασικό νόμισμα για τη δημιουργία ενός μηχανισμού διακανονισμών σε εθνικά νομίσματα.

«Αυτές οι αυστηρές κυρώσεις μπορεί να χρησιμεύσουν ως καταλύτης για την επανεξέταση της στάσης των χωρών απέναντι στο δολάριο ως βασικό διακανονισμό και νόμισμα αποταμίευσης», δήλωσε ο επικεφαλής της Αναλυτικής Έρευνας της Univer Capital, Ντμίτρι Αλεξάντροφ. “Δεν διαφαίνονται συγκεκριμένες τάσεις ακόμη, θα χρειαστούν αρκετοί μήνες για να γίνουν σαφείς. Οι ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών θα είναι αποφασιστικές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με τα αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, τις παραχωρήσεις στη Σαουδική Αραβία και τον ρυθμό με τον οποίο συμφωνούνται διακρατικές διαδικασίες για την εναρμόνιση των συστημάτων πληρωμών και τη διευθέτηση πληρωμών, ασφαλιστικών και υλικοτεχνικών υπηρεσιών», πρόσθεσε.

“Δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο σχετικά με τις αλλαγές στο μερίδιο των νομισμάτων που χρησιμοποιούνται για διεθνείς διακανονισμούς λόγω των τελευταίων εξελίξεων. Οι ριζικές αλλαγές είναι απίθανο να πραγματοποιηθούν γρήγορα, ιδίως επειδή όταν η παγκόσμια οικονομική αστάθεια αρχίζει να αυξάνεται, οι διεθνείς επενδυτές συνήθως προτιμούν πιο συντηρητικές στρατηγικές, εγκαταλείποντας επικίνδυνα πρότυπα», δήλωσε ο Ντμίτρι Πλεχάνοφ, αναλυτής στο Ινστιτούτο Σύνθετων Στρατηγικών Μελετών.

Το ψήφισμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) σχετικά με τη ρωσική «κατοχή» μέρους της Μολδαβίας, την Υπερδνειστερία, ξεκίνησε από Ρουμάνους νομοθέτες, ενώ η αντιπροσωπεία της Μολδαβίας δεν συμμετείχε στην σύνταξη του εγγράφου. Ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Μολδαβίας Βίκτορ Σελίν είπε στη Nezavisimaya Gazeta ότι η κίνηση να ανακηρυχθεί η Υπερδνειστερία «κατεχόμενη περιοχή» είχε στόχο να ξεπαγώσει τη σύγκρουση στην Υπερδνειστερία, παρασύροντας τη Μολδαβία σε στρατιωτικές δραστηριότητες εναντίον της Ρωσίας.

“Ούτε ο λαός της Μολδαβίας ούτε τα μέλη του κοινοβουλίου ζήτησαν από το Συμβούλιο της Ευρώπης να θέσει το ζήτημα της Υπερδνειστερίας, η συζήτηση ξεκίνησε από ορισμένες χώρες της ΕΕ. Η Μολδαβία δεν χρειαζόταν την απόφαση να κηρύξει την Υπερδνειστερία κατεχόμενη περιοχή, είναι πρόκληση”, τόνισε ο Σελίν. “Στόχος είναι να κατηγορηθεί η Ρωσία ότι διχοτόμησε το έδαφος της Μολδαβίας, να ενισχύσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας ή να κηρύξει πόλεμο εναντίον της. Ωστόσο, υπάρχει μια συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Μολδαβίας, η οποία λέει ότι η Μόσχα αναγνωρίζει την Υπερδνειστερία ως μέρος της Μολδαβίας και ενεργεί ως εγγυητής” πρόσθεσε ο πολιτικός.

“Η Δύση είναι εκνευρισμένη από το γεγονός ότι η Ρωσία δεν σχεδιάζει να τερματίσει τη συμφωνία (όπως και η Μολδαβία) και συνεχίζει να παίζει τον ρόλο του ειρηνευτή στην περιοχή. Σταματήστε με τη σύγκρουση της Υπερδνειστερίας παρεμβαίνοντας στις εσωτερικές υποθέσεις της Μολδαβίας χωρίς τη συγκατάθεσή της», επεσήμανε ο Σελίν.

“Μόνο αποτελεσματικές ειρηνευτικές κινήσεις που πραγματικά ενδιαφέρονται να προστατεύσουν τις οικογένειες και τους φίλους τους είναι ικανές να εμποδίσουν κάθε προσπάθεια πυροδότησης της σύγκρουσης. Ειρηνευτές από την Υπερδνειστερία και τη Μολδαβία, των οποίων τα παιδιά, οι γονείς, οι γυναίκες και οι φίλοι τους ζουν στην περιοχή, αναπτύσσονται εκεί μαζί με ρωσικά στρατεύματα», σημείωσε ο πολιτικός αναλυτής Αντρέι Σαφόνοφ με έδρα την Υπερδνειστερία. «Δεν θα υπάρξει σύγκρουση εάν και τα δύο μέρη είναι ελεύθερα να επιλέξουν το δικό τους αναπτυξιακό μονοπάτι και να απέχουν από το να επιβάλλουν τις απόψεις τους ο ένας στον άλλο», πρόσθεσε ο ειδικός.

Πληροφορίες από: tass.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...