Ρωσικός Τύπος: Ο Άσαντ πραγματοποιεί επίσκεψη στη Μόσχα

Syrian President Bashar Assad and Russian President Vladimir Putin TASS
Syrian President Bashar Assad and Russian President Vladimir Putin TASS

Vedomosti

Η επίσκεψη του Σύρου ηγέτη Μπασάρ Άσαντ στη Μόσχα την Τετάρτη ήταν η πρώτη από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την ειδική στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία. Ο Άσαντ συναντήθηκε για τελευταία φορά με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν τον Σεπτέμβριο του 2021. Αυτή τη φορά, ο Σύρος πρόεδρος έφτασε στη Μόσχα αργά την Τρίτη στο πλαίσιο της όξυνσης της ενεργειακής κρίσης στη Συρία λόγω έλλειψης καυσίμων και προβλημάτων με τις προμήθειες καυσίμων από το Ιράν. Ταυτόχρονα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δέχθηκε τον Σύρο ομόλογό του Φαϊζάλ Μεκντάντ στη Μόσχα, ενώ συνάντηση είχαν και οι αρχηγοί Άμυνας των δύο χωρών, Σεργκέι Σόιγκου και Αλί Μαχμούντ Αμπάς. Επιπλέον, οι αναπληρωτές υπουργοί Εξωτερικών της Συρίας, της Τουρκίας, του Ιράν και της Ρωσίας συναντώνται στη ρωσική πρωτεύουσα στις 15-16 Μαρτίου.

Ο Άσαντ και ο Πούτιν συναντήθηκαν μετά την προσέγγιση Τουρκίας και Συρίας με τη μεσολάβηση της Ρωσίας. Η Άγκυρα και η Δαμασκός διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις το 2012, όταν η Τουρκία υποστήριξε ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης στη Συρία. Η ομαλοποίηση των σχέσεων των δύο χωρών θα μπορούσε να οδηγήσει σε συνομιλίες μεταξύ του Άσαντ και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ενδεχομένως να οδηγήσει στην αποκατάσταση των διμερών διπλωματικών σχέσεων.

Η τουρκοσυριακή προσέγγιση με τη μεσολάβηση της Ρωσίας θα συνεχιστεί, καθώς η Μόσχα θεωρεί πολύ σημαντικό να ωθήσει τον Άσαντ προς περαιτέρω εξομάλυνση των σχέσεων με τον Ερντογάν, σύμφωνα με τον Kirill Semyonov, ειδικό στο Συμβούλιο Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας. Η Ρωσία δεν επιθυμεί να χάσει την Τουρκία από οικονομικό εταίρο λόγω της ουκρανικής κρίσης και των διεθνών κυρώσεων.

Και η Ρωσία θα μπορούσε να δώσει στον Ερντογάν ένα επιπλέον ατού πριν από τις εκλογές, πρόσθεσε ο ειδικός. Η Μόσχα θέλει να παραμείνει ο Ερντογάν στην εξουσία, επειδή μια πιθανή άνοδος της αντιπολίτευσης στην εξουσία μπορεί να βλάψει τις ρωσοτουρκικές σχέσεις, πιστεύει ο Σεμιόνοφ. Εξάλλου, η Μόσχα θα ήθελε να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο στην ανοικοδόμηση της Συρίας, ενώ η Δαμασκός αναζητά οικονομική βοήθεια και ευκαιρίες εκεί, ειδικά αφού ρωσικές εταιρείες και τράπεζες είναι σε καθεστώς κυρώσεων, κατέληξε ο ειδικός.

Izvestia

Την Τετάρτη, η Ομάδα Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας πραγματοποίησε τη 10η συνάντησή της στην αεροπορική βάση Ramstein της Γερμανίας. Δεν ελήφθησαν αποφάσεις στην σύνοδο κορυφής. Αυτό που ήταν αξιοσημείωτο ήταν η δήλωση του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, ο οποίος μίλησε για τις εννέα χώρες που συμφώνησαν να παραδώσουν άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία.

Στην συνάντηση του Ramstein, δόθηκαν υποσχέσεις στο Κίεβο, οι οποίες έχουν γίνει πλέον η συνήθης πρακτική, δήλωσε στην Izvestia ο στρατιωτικός αναλυτής Βίκτορ Λιτόβκιν. «Ναι, θα συνεχίσουν να στέλνουν όπλα, αλλά δεν μπορούν πραγματικά να αλλάξουν τίποτα σε αυτή την ειδική στρατιωτική επιχείρηση», είπε.

Εν τω μεταξύ, το καθεστώς του Κιέβου έχει εγκαταλείψει κάθε ελπίδα ότι στο Ramstein θα συζητήσουν την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία βραχυπρόθεσμα. Η Σλοβακία αναμενόταν να ανακοινώσει την αποστολή αεροσκαφών MiG-29 στην Ουκρανία, αλλά η κυβέρνηση δεν πήρε τέτοια απόφαση καθώς διεξήγαγε μόνο άτυπες συζητήσεις για το θέμα.

Σύμφωνα με τον συντονιστή του προγράμματος του Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας, Konstantin Sukhoverkhov, η παράδοση MiG-20 στο Κίεβο θα ήταν ευκολότερη από την προμήθεια δυτικών μαχητικών αεροσκαφών: υπάρχουν περισσότερα αεροσκάφη MiG-29 διαθέσιμα στις αποθήκες και θα μπορούσε να είναι πιο εφικτή η προμήθεια τους με όρους logistics και χρονοδιαγραμμάτων. Επιπλέον, ο ουκρανικός στρατός δεν θα έπρεπε να υποβληθεί σε ένα μακρύ πρόγραμμα επανεκπαίδευσης, σε αντίθεση με τα αμερικανικής κατασκευής μαχητικά F-16 που ζήτησε το Κίεβο.

Ο Litovkin συμφωνεί ότι θα ήταν σχεδόν αδύνατο να σταλούν δυτικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία υπό τις παρούσες συνθήκες. Θα χρειαζόταν τουλάχιστον ένα χρόνο για να εκπαιδεύσουν Ουκρανούς πιλότους να πετούν με αεροσκάφη F-16 και τα αεροδρόμια θα χρειάζονταν ειδικό εξοπλισμό για τη λειτουργία του αεροσκάφους, υποστηρίζει.

Vedomosti

Η Ρωσία, το Ιράν και η Κίνα θα πραγματοποιήσουν κοινές ναυτικές ασκήσεις στον Κόλπο του Ομάν από τις 15 έως τις 19 Μαρτίου, ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Άμυνας στο WeChat την Τετάρτη.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, οι τριμερείς ναυτικές ασκήσεις, με τίτλο Maritime Security Belt 2023, ξεκίνησαν την Τετάρτη στα ύδατα γύρω από το λιμάνι Chabahar στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν. Το κινεζικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σε δήλωση ότι οι ασκήσεις Security Bond-2023 θα βοηθήσουν στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών και θα δείξουν την αποφασιστικότητά τους να στηρίξουν την ασφάλεια στη θάλασσα.

Αυτή θα είναι η τρίτη τριμερής ναυτική άσκηση. Οι τρεις χώρες πραγματοποίησαν για τελευταία φορά τέτοιες ασκήσεις τον Ιανουάριο του 2022 και νωρίτερα τον Δεκέμβριο του 2019. Για τη Ρωσία, η λογική πίσω από τις ασκήσεις είναι να επεκτείνει τη γεωγραφική εμβέλεια του στόλου της, η οποία είναι ιδιαίτερα πολύτιμη στις τρέχουσες πολιτικές συνθήκες. Το Ιράν και η Κίνα είναι οι βασικοί εταίροι της Ρωσίας και τα τρία έθνη έχουν ήδη εμπειρία στη διεξαγωγή κοινών ασκήσεων. Εξάλλου, αυτή τη φορά, οι ασκήσεις διεξάγονται σε μια περιοχή ενδιαφέροντος για κάθε μία από τις τρεις χώρες, εξήγησε ο Κράμνικ.

Ο Κόλπος του Ομάν είναι ένας σημαντικός στρατηγικός θαλάσσιος δρόμος, επομένως η ναυτική παρουσία εκεί είναι σημαντική για τη Ρωσία, επισημαίνει ο Διευθυντής του Κέντρου Συνολικών Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σπουδών στην Ανώτατη Σχολή Οικονομικών Επιστημών Vasily Kashin. Η Ρωσία έχει μια ειδική σχέση με το Ιράν που είναι πιο στενή από αυτή μεταξύ της Τεχεράνης και του Πεκίνου, οι οποίες έχουν υπογράψει μια 25ετή συμφωνία για στρατηγική και οικονομική εταιρική σχέση, είπε ο ειδικός. Η Κίνα ενδιαφέρεται για αυτές τις ασκήσεις μέσω των συνεχών προσπαθειών της να εδραιώσει μια παρουσία στον Ινδικό Ωκεανό και να ενισχύσει τη συνεργασία της με το Ιράν, είπε ο Kashin. Η Μόσχα και το Πεκίνο άρχισαν να πραγματοποιούν κοινές ασκήσεις με το Ιράν κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, όταν οι δύο χώρες θα μπορούσαν έτσι να δείξουν την υποστήριξή τους στο Ιράν, κατέληξε ο ειδικός.

Πληροφορίες από tass.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...